Şimdi Ara

12V >> 1.5V veya 5V >> 1.5V (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
8.626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Teşekkürler Üntay abi. Bugün arkadaşımın multimetresini alıp elimdeki dirençlerle deneyeceğim. Bakalım ne kadar çıkış vericek ? Hepinize ilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gokmence

    İlginiz için teşekkür ederim fakat internette 70 Ohm direnç bulamadım. 12V ile besleme yapsak 210 ohm direnç kullanmam gerekiyor. Elimde zaten 220 lik var. Bu şekilde yapsak olur mu ? Ayrıca termometre şuhttp://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?categoryid=264097&productid=otev28076 .


    Verdiğin linkteki ise zaten 12V ile çalışmaktadır yazıyor.Saat pili dediğin hangisi.Hepsi Burada linkine bir daha bak




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kada34


    quote:

    Orijinalden alıntı: gokmence

    İlginiz için teşekkür ederim fakat internette 70 Ohm direnç bulamadım. 12V ile besleme yapsak 210 ohm direnç kullanmam gerekiyor. Elimde zaten 220 lik var. Bu şekilde yapsak olur mu ? Ayrıca termometre şuhttp://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?categoryid=264097&productid=otev28076 .


    Verdiğin linkteki ise zaten 12V ile çalışmaktadır yazıyor.Saat pili dediğin hangisi.Hepsi Burada linkine bir daha bak


    12V sadece arka aydınlatması için. Yorumlarda pille çalışıyor diye yazmışlar. Arkadaşıma multimetresini almak için gittim fakat kendine lazımmış. O yüzden ben de çarşıya gideyim dedim şu elektronikçiden şimdilik bir voltmetre alayım dedim. Gittim oradaki adama sordum fiyatı ne kadar diye 10 lira dedi. Yapacak bir şey yok bu ilçede bir tane elektronikçi var. Diğer illerdeki arkadaşlarım ne kadara temin ediyor bilmem ama açıkçası bana bayağı bir pahalı geldi. Tekrar eve geldim ve gezerken şunu buldum http://urun.gittigidiyor.com/ANALOG-AVOMETRE-VOLTMETRE-AMPERMETRE_W0QQidZZ29405375#aciklama ürün kalitesi ne kadar bilmem ama benim işimi şimdilik görür gibi geldi bana. Gayette makul bir fiyatı var. Hemen bir sipariş verdim. İnşallah yarın elimde olur. Gelince tekrar burada paylaşacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 6 Eylül 2010; 18:33:07 >




  • Selamlar...
    Daha da pratik bir çözüm önerebilirim... bir adet 1k veya 2k2 trimpot kullan. İki ucuna 5 veya 12VDC uygula... Şaseye bağladığın uç ile orta uçta 1.5VDC elde edecek şekilde ayarla... işlem yine tamamdır... Özel bir tavsiye olarak da çokturlu ( multiturn ! ) trimpot önerebilirim. daha hassas ayar için. Ancak her halükarda 1.5CDV ye paralel , en azından bir 10uF koymak sorunları önleyecektir.
  • Bunu amatör bir şema şeklinde çizebilir misin abi ?
  • Avometre bugün geldi. Çok fazla kaliteli değil ama olmasına da gerek yok zaten. Şimdilik her işimi görebilecek cinsten. İlk denemelerimi yaptım cihaz çalışıyor. Fakat yan tarafında radyolardaki volume düğmesi gibi bir pot var açtım baktım üstünde 1K yazıyor. Sence bu ne olabilir Üntay abi ? Ayrıca elimde 1K pot var. Termometre geldiği gibi çalışmalara başlayacağım.
  • Şimdilik bir deneme yapayım dedim. 5 tane 1n4001 diyotu seri bağladım. 2 volta yakın gerilim çıkışı oldu. Bunun ucuna ne kadarlık bir direnç koyarak bunu daha da düşürebilirim ?
  • Bir diyot daha ekledim toplam 6 diyot oldu ama hala 1.5V üstünde çıkışlar alıyorum. Şimdi şarjdan 1.5V luk kalem pil çıkarıp taktığımda doğru olarak gösteriyor. Şimdi 100K lık pot kullandım onun da ayarını en sona düşürünce 1.5V veriyor. Galiba bunu kullanacağım.

    Edit : Şimdi tekrar bir deneme yaptım. Çıkıştaki gerilimi kontrol ettiğimde voltmetrede sapma oluyor fakat iki kablo ucuna lamba bağlayınca çalışmıyor. Sizce sebebi ne olabilir lütfen yardım edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 7 Eylül 2010; 22:40:48 >
  • Selamlar
    Şemaya gerek yok ki kardeşim.
    Bir adet 1k lık trimpot veya potun iki uç bacağına 5VDC gireceksin , şaseyi girdiğin uç ile orta ucun arasını ölçü aleti ile ölçeceksin.
    1.5 Volt gördüğündeki ayarda bırakacaksın...
    Lamba yakamazsın , akım yetmez... Ama bir adet kırmızı ledin aydınlandığını görebilirsin.
    İstersen , ayarı tutturunca potun orta ucu ile iki başının arasındaki direnç değerlerini ayrı ayrı ölçüp , koyman gereken 2 ayrı direnç değerini bulmuş olursun. 1k lık potta 5Volt az gelebilir , 12Volt girip aynı işlemi yapabilirsin...
    Ya da termometren geldiğinde , pilden çekilen akımı ölçüp söylersen , biz de gereken direnç değerlerini hesaplayıp söyleriz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 8 Eylül 2010; 0:35:13 >
  • 1K az geldi biraz 100K pot koydum ölçtüm ve 1.5V a yakın değerler verdi. Evet dediğin gibi bir adet ledi aydınlatabiliyorum. Termometrede de durum kısmında dün öğleden beri kargoya verilmektedir yazıyor ama hiçbir değişme yok. Gelse de bir an önce halletsem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 8 Eylül 2010; 9:20:43 >
  • 4-5 diyot seri bağla diyen arkadaşlar, diyot üzerinde herzaman 0.7v düşmez. Aşağıdaki grafiğe bakarsanız 0.7v düşmesi için yaklaşık 10ma akım çekilmesi gerekmektedir. Saat pili ile çalışan bir devrenin 1-2 ma den fazla akım çekeceğini düşünmüyorum. Diyot ile gerilim düşürme yöntemi çok az akım çeken devrelerde işe yaramaz.

     12V >> 1.5V veya 5V >> 1.5V
  • quote:

    Orijinalden alıntı: controller_

    4-5 diyot seri bağla diyen arkadaşlar, diyot üzerinde herzaman 0.7v düşmez. Aşağıdaki grafiğe bakarsanız 0.7v düşmesi için yaklaşık 10ma akım çekilmesi gerekmektedir. Saat pili ile çalışan bir devrenin 1-2 ma den fazla akım çekeceğini düşünmüyorum. Diyot ile gerilim düşürme yöntemi çok az akım çeken devrelerde işe yaramaz.

     12V >> 1.5V veya 5V >> 1.5V





    Bence grafiği yanlış yorumluyorsun. Grafikte herhangi bir voltaj değerinde geçebilecek maksimum akım gösterilmiş. Yani 0.7V değerinde 1mA çekemem anlamına gelmez bu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: maytere


    Bence grafiği yanlış yorumluyorsun. Grafikte herhangi bir voltaj değerinde geçebilecek maksimum akım gösterilmiş. Yani 0.7V değerinde 1mA çekemem anlamına gelmez bu.


    Malesef siz yanlış yorumluyorsunuz. Grafiğe bakarsanız max akım değeri 100ma. Zaten bu değerden sonrada forward voltajı fazla değişmiyor. Diyotdan geçebilecek max akım değeri grafik olarak değil tablo olarak "absolute maximum ratings" adı altında verilir.
  • controller_ arkadaşımız tamamen haklı. Belli bir akım çekilmezse , diyot üzerindeki voltaj da 0.7VDC olamayacaktır... Bizim diyot ile 1.5VDC elde etme önerimiz , bir dirençten + yı geçtikten sonra , iletim yönünde şasye doğru 2 veya 3 diyot bağlamak şeklinde idi. Bu durumda dirençten ve diyotlardan mecburen akım akacağından , diyot üzerinde teorik olarak 0.7 Volt , pratikte ise 0.5 - 0.9 Volt arası ( pratikte gözlemdediğim değerlerdir bunlar , diyodun marka model veya kalitesine göre değişkenlik gösterdiklerini söyleyebilirim! ) bir voltaj kalacaktır.

    gokmence kardeşim. Yaptığında bir hata var... 1k az gelmez ama , 100k bir ledi aydınlatabilmen için çok büyük gelecektir 12VDC de... Lede potun orta ucu ile şaseye bağlı ucunu bağlamalısın. potun diğer ucuna da+ yı vereceksiniz...




  • Üntay abi sanırım potun şasesi yok şase olanlar 4 bacak oluyordu galiba bir yerde görmüştüm. Bendekiler 3 bacaklı hem 5VDC den besleme yapıyorum. Ah termometre de bir gelse de bir an önce bitirsek şu işi. Bu arada termometrenin ne kadar akım çektiğini nasıl hesaplayacağız ?
  • Potu bu şekilde bağlı olacak

  • Bu şekilde bağladım.Potu da ayarladım 1.4V civarı gerilim çıkışı alıyorum. Termometre bayramdan sonra gelecekmiş. O zamana kadar mecbur bekleyeceğim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gokmence

    Bu şekilde bağladım.Potu da ayarladım 1.4V civarı gerilim çıkışı alıyorum. Termometre bayramdan sonra gelecekmiş. O zamana kadar mecbur bekleyeceğim.


    Dostum termometreninde bir iç direnci olacağından, şimdiki ayarların bir anlam ifade etmiyor. Termometreyi pot'a bağladıktan sonra en düşük voltajdan başlayarak 1.5V'a denk gelecek şekilde ayarlama yapman gerekecek.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.