Şimdi Ara

12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese iyi günler;

    Aşağaıdaki devreyi yaptım fakat asıl devredeki gibi 14,3V ve 7,2V çıkış alamadım. Devre 13,5V ve 7,1V çıkış verdi.

    http://320volt.com/lm350t-regulator-ile-6v-12v-aku-sarj-devresi/

    Devreyi ben Isıs'te tekrar çizdim, asıl devredeki PC817 (4 bacaklı) yerine Isis'te bulunan isimsiz beş bacaklı NPN opto kullandım. Bu şekilde çıkışlar olması gerekenden düşük oldu. 5. bacağı şaseye bağlayınca çıkış değerleri normale dönüyordu ama gerçek PC817 dört bacaklı, şaseye bağlayacağım beşinci bir bacak yok. Asıl devreden, kopyala yapıştır ile PC817'yi aldım, bu sefer değerler olması gerektiği gibiydi yani 14,3v ve 7,25V. Asıl devredeki PC817 ile benim Isis'teki NPN opto arasında fark var ama gerçekte elimdeki optocoupler ne yapıyorsa çizdiğim devredeki NPN opto da aynısını yapıyor.

    Voltajları belirleyen dirençler olması gerektiği gibi tam değerlerde. Seri paralel yaparak değerleri tam tutturmaya uğraştım.

    Nerede yanlış yaptım? Bu değerlerle şarj edebelir miyim?

    Saygılarımla...
     12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi 12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi 12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi 12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi 12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi 12V-6V Kurşun Asit Akü Şarj Devresi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 22 Aralık 2014; 15:37:18 >







  • Bu devreden yapan yok anlaşılan.

    En azından, konu boş kalmasın diye "olmamış, bu ne böyle, böyle devre mi olur" gibi şeyler bari yazar insan. : )

    Saygılarımla...
  • O değilde malzemelerin hepsi sıfır galiba soketler bile yeni yav.
    Malzeme düzeni iyi olmuş.Başka hımm dur düşünim yazcam biraz daha.
  • Evet ekrem3457, soketler sıfır, LM338'li devrenin PCB'sini de yeniden bastım, malzemeler eski PCB'deki malzemeler. Yolları da kalınlaştırdım, yolların arasındaki boşlukları doldurdum.

    Yeşil vidalı soketlerden hiç memnun değildim, gevşiyorlardı, çıkıyorlardı, temas sorunları oluyordu. Bu da devrenin çalışmasını olumsuz etkiliyordu. Bu yeni soketler on numara gerçekten. 50 tane soket içi, 10 tane ikili, 5 tane de üçlü soket aldım, başka devrelere de lazım olur belki.

    Şarj devresi hakkında yorumlarını bekliyorum ekrem3457, sağ ol. Tabi diğer üye arkadaşlardan da bekliyorum.

    Saygılar...
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    Soket-daralan makaron çalışması süper iş olmuş > Tebrikleerrr
  • Sağolun Emin Bey, elimden geldiğince iyileştirmeye çalışıyorum. Her yeni devre yeni bilgiler katıyor.

    6V kademesi o kadar düşük sayılmaz 7,1V ama 12V kademesinde sorun var gibi. 14,3V ile şarj olması gerekiyor. 13,5V ile 12V akü şarj olur mu?

    İyi akşamlar...
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    Bende 1 devre yapmıştım,, internette genelde 13,8v a ayarlayıp bırakın diyorlar.. bence 14.4v şarj olduğunda kesilecek max değer. 13.8v ise devamlı şarjda-- şarjın uyku modunda (20-40mA ayakta tutma) kalabileceği değer.. ben 1 defalığına 14.4v a getirdim,, akünün içinden pısst pısst diye sesler gelmeye başlıyor, 13,8de böylebir durum duymadım.. ilk başta devredeki drenç ve transtör ısınıyor, sonra led ışığı zayıflayıp,, ısı ortadan kalkıyor
  • Arkadaşlar bugün devreyi denedim. CFL marka 12V/2,4A aküyü yaptığım devre ile şarj ettim. Devre iyi çalıştı.

    Akü, şarj için bağladığımda 12V gösteriyordu, başlangıçta 1,5R direnç ile 300mA akım çekiyordu. Yeşil yandığında aküden 13,5V okudum, bir saat sonra ise 13,20V'a inmişti. Şarj süresi tahmin olarak 5 saat kadardı.

    Elimde 4-5 tane bozuk 6V/4A ışıldak aküleri vardı onları da denemek amaçlı devreye bağladım. Devre şarj işlemine başlamadı yani kırmızı LED yanmadı. Bozuk akülerin akım çekip çekmediğine bakmadım, kırmızı yanmayınca ölçmeye gerek duymadım ya da ölçmek aklıma gelmedi. Bu akülerde 2V-3V arasında değer görülüyor ama akülerden hiç akım çekilmiyor ve bunlar hiçbir şekilde şarj olmuyorlar.

    Bir tane de başka 12V akü var, ben bunu 5V kalana kadar kullandım, o zaman böyle şeyler bilmiyordum. Meğer aküyü öldürüyormuşum da haberim yokmuş, 10V'tan aşağı düşürmemek gerekiyormuş aküyü hatta istenilen akım çekilemeyince aküyü yükten ayırmak gerekiyormuş. Bunun için de devreler var veya tasarlanabilir. Örneğin; 10V'ta devreyi kesen röleli bir devre aküyü korumak için iyi olur.

    Neyse arkadaşlar biraz uzattım galiba. İyi akşamlar...




  • baskı pcb ve gerekli dosyaları ibbayram@gmail.com a gönderebilirmisin rica etsem
  • yinede sağol insan bi cevap yazardı pcb çizimi var veya yok diye yinede teşekkürler olurya göndermek istersen ibbayram@gmail.com
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.