Şimdi Ara

12VO güç standardı yaygınlaşıyor: MSI ilk ürünleri gösterdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
2
Favori
784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 12VO güç standardı yaygınlaşıyor: MSI ilk ürünleri gösterdi
    MSI, hem Intel hem de AMD platformlarını kapsayan 12VO uyumlu iki anakart ve aynı anda piyasaya süreceği bir 12VO güç kaynağı ile piyasaya girmeye hazırlanıyor. Firma kısa bir süre MSI Pro B650 12VO WiFi, Pro H610M 12VO ve MSI 12VO PSU güç kaynağını sergiledi. Ancak bu ürünlere ait tüm detaylar CES 2024’te paylaşılacak ve 2024 yılında piyasaya girecek.



    MSI, 12VO ürünlerini gösterdi



    MSI Pro B650 12VO WiFi, Pro H610M 12VO ve MSI 12VO isimlerinden de anlaşılacağı üzere yeni 12VO (Advanced Technology eXtended 12 Volts Only) güç standardıyla uyumlu olarak gelecek. Bu uyumlulukta en dikkat çeken değişiklerden biri ATX12VO konektörlerinin yalnızca 10 pin kullanacak olması. Yani 24 pinli bir ATX konektörü bulunmayacak.



    12VO güç standardı yaygınlaşıyor: MSI ilk ürünleri gösterdi
    Intel birkaç yıl önce ATX12VO standardını ortaya atmış, ancak şimdiye kadar bu standarttan hiçbir şey çıkmamıştı. Bu standart, doğrudan 3.3v ve 5v beslemeyi tamamen ortadan kaldırarak yalnızca 12v sağlamak üzere tasarlanıyor.



    Ayrıca Bkz.Intel, 2030'a kadar 1 trilyon transistöre ulaşmayı hedefliyor



    RAM'ler, USB ve M.2 SSD'ler gibi bileşenler 12v hatlarını kullanmıyor ya da doğrudan güç kaynağından çekmiyor - M.2 SSD'ler ve RAM'ler 3.3V kullanırken, USB ve SATA tabanlı sürücüler 5V kullanıyor. Bu bileşenlerin voltajlarının yönetilmesinden anakart sorumlu olacak. Şimdiye kadar 12VO ürünler kurumsal tarafa hitap etti ve artık 2024 ile son tüketiciler için de geliyorlar. 5.5 ve 3v’nin olmaması nedeniyle daha az kablo ve daha iyi kablo yönetimi sağlanacak.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/power-supplies/the-12vo-power-standard-appears-to-be-gaining-steam-new-standard-will-reduce-pc-cabling-and-costs







  • Amaçları eski powerları kullanılamaz hale getirip yeni power satmak. Markalı powerlar 5000 TL civarından başlıyor. Onları çöpe atınız. Size az kablolu olan yeni modeli 10 bine verelim. Bakın üstelik 14 tane kablo eksilttik. O kabloların parasıda üreticinin cebinde kaldı. Hatta 5v ve 3.3v devrelerini de eksilttik. Onlardan da tasarruf ettik.
  • Extra bağladığımız ssd ve hdd'lerin güç yönetimi sata kablosu üzerinden mi olacak ? Ne gerek var ?

  • Aslında mantıklı ya 24 pinle uğraşmak yerine tek kablodan 12 voltu verelim gitsin. CPU power konnektörüde olmamalı.

  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    sata cihazlarda devam eder m2lerde zaten güçte veri aktarımıda anakart üstünde.

  • 10 pin ile gayet küçülmüş yıllardır 24 pin yer kaplıyordu hızlıca yaygınlaşır umarım

  • Amaçları eski powerları kullanılamaz hale getirip yeni power satmak. Markalı powerlar 5000 TL civarından başlıyor. Onları çöpe atınız. Size az kablolu olan yeni modeli 10 bine verelim. Bakın üstelik 14 tane kablo eksilttik. O kabloların parasıda üreticinin cebinde kaldı. Hatta 5v ve 3.3v devrelerini de eksilttik. Onlardan da tasarruf ettik.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • dr20mouse kullanıcısına yanıt

    Bana çok mantıklı gelmiyor hocam valla

  • Her hali ile berbat bir konnektör. Taksan takılmaz, söksen sökülmez. Bir de cpu ile x16 ya bir çözüm lazım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 6 pimli söket ile 2 tane ufak 4 pimli söket ne işlevde kullanılacak acaba?

  • Yani anakartta güç için ayrılan alan ne kadar arttı? daha önce psu nun içinde olan işi anakarta taşımak ancak psu devresini rahatlatır. Bu arada orda 16 pin cpu, 12 pin atx, 6 pin atx 2 ve harddiskler için iki adet 8 pin güç çıkışı var, topla bakiim güç konnektörleri azalmış mı? Ne anladım ben bu işten.

  • Amaçları tamamen yeniden bir şey satmak olmasa da nihayetinde son kullanıcıyı eskisini attıracak bir değişikliğe itiyorlar.
    Yeni teknoloji ve kullanımı geliştiren tekniklere evet diyoruz ama asıl sıkıntı yada ikna edilmemiz gereken şey bu değişikliğin uzun yıllar sabit kalacağına dair birşeyler söylemeleri lazım. geçiş için bir aparat yada kolaylık sağlanması gerekli, bahsi geçen anakartı alırken seçeneklerimiz nedir? tabi PSU'da değişecek masraf demek? onların maliyeti nedir?

    Bir değişimi INTEL yapıyor duyuruyor bunu kullanın diyorsa 40 kere düşünmek lazım, sektörün hala geçmemiş olması boş değil.

  • 12 volt da olmamış bence 6pin48 Volt poe olmalı geri kalan her şey Ana kartta olmalı bileşenlere o dağıtmalı ve tüm bileşenler 48 Volt enerjiyi ssd m2 gpu ne varsa ram yakında cpu içine girecek onu saymadım az kablo az sorun az bakır az maliyet demek

  • Tamam da burada yine 10+6+4+4 yani 24pin var ne anladım ben bu işten??

    12VO güç standardı yaygınlaşıyor: MSI ilk ürünleri gösterdi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi münşi -- 27 Aralık 2023; 1:16:29 >
  • Bende zannettim ki psuyu anakart la bütünlediler artık kasada psu boşa yer kalamayacak meğer adamlar yeni psu satmak için anakartı değiştirmiş, kasamda ekran kartına cpuya fana giden kablolara ek anakart kablosunu 24 pinden 10 pine düşürmeleri hiçbir anlam ifade etmiyor

  • PC'nin güç ihtiyacı PSU'dan karşılanıyor. PC'de 3,3v, 5v +-12v gibi farklı voltaj seviyelerine ihtiyaç var. Bu yüzden güç üretim merkezi olarak gözüken PSU'ya bu görev verilmişti. Ancak, toplamda ihtiyaç duyulan güç eskiden 200-250w iken giderek artmıştır. PSU'dan anakarta gücü aktarırken, akımın artması kablonun kalınlaşması ve terminalin kalitesini artırması zorunluluğu getirmektedir. Gücü 3-5v yerine 12v ile aktarıp, zaten anakart üzerinde işlemci için voltajı 1,2v gibi seviyelere indiren güç devreleri kullanıldığından, çok mantıklı. Mesela, bu dönüştürmeyi 5v yerine 12v yapınca ısı kaybı fazla değişmez, ancak girişten çekilen akım 12/5=2,4 kat azalır. Dolayısıyla güç terminali üzerindeki stres önemli düzeyde azalır. Ayrıca PSU tasarımında toplamda elde edilmesi gereken çıkışlar azaldığından kullanılan malzemeler azalacağı için ve başka sebeplerden, aynı güçteki 12VO standartı sağlayan PSU üretici için daha ucuza mal olacaktır. Ancak geçişte, rakip az olacağından, pazar yapısından, illaki pahalı olacaktır. Ancak bu dönüşüm bugün olmasa yarın olmak zorunda olacaktı.





  • münşi kullanıcısına yanıt

    10 ve 6 pinlik bağlantılar PSU'dan gelen ATX girişleri, alttaki 2 adet 4 pinlik bağlantı ise anakarttan SATA portlarına güç çıkışı için hazırlanmış. Yani Sata güç kabloları artık PSU'ya değil anakarta bağlanacak. Amacı gerçekten kablo bağlantısını azaltmak olan biri şu sistemi tasarlarken Sata data ve güç çıkışlarını anakartta yanyana konumlandırırdı böylece anakarttan Sata aygıtına tek bir hat ile ulaşım sağlanmış olurdu.


    Neyse bu sistem oturana kadar ben klasik sistem ATX ile devam ederim, zaten bu sistem oturduğu gibi 12v artık yetersiz geliyor deyip 24v standardı getirirler.

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt

    Çalışan psuları zorla attıracaklar millete, benim 1200w gold 2012de almıştım günde 10-15 saat hala gürül gürül çalışıyor. Bir ara fanı bozulmuştu onu değiştim sade.

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    eski psularda bunlarda olmayan hiçbir şey olmadığı için adaptörle kullanılmaları mümkün, corsair üretmiş mesela böyle bir adaptör. Ama sen sevgili komplo teorisyeni arkadaşım, aynı bütün diğer komlo teorisyeni kardeşlerin gibi bilmediğin konularda atıp tutuyorsun.
    ATX12VO'nun bu kadar zamandır yaygınlaşmıyor olmasına ben üzülüyorum. Neden biliyor musun? Senin eski power dediğin ATX PSUlarda pc boştayken en iyi ihtimalle 40Wh gereksiz güç tüketimi var. ATX12VO'da bu 5-6Wh'a kadar düşüyor. Şimdi sen bir şirket olduğunu ve 5000 tane bilgisayarının olduğunu düşün.
    Senin kafanda PSU bir kapalı kutu olduğu için anlamıyorsun ama 5V ve 3.3V hatları için ayrı küçük psucuklar var o kutunun içerisinde. ATX12VO'da onlar yok. El kadar kutuya 1KW psu koyabilirsin mesela bu şekilde.
    Komplo değil kardeş bu. Teknolojide ilerleme.

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    adaptörleri var o kadar telaş yapma. eliexpressde felan satılıyor yani eski powerin 12v zaten veriyor. adaptörü takınca 5v .3.3v iptal olacak yine 12v verecek. teknoloji geçişlerinde böyle şeyler olur mallesef

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    deminden beri adaptörü var diye yırtınıyorum kimseyi ikna edemedim. sen daha güzel özetlemişssin hocam. bu insanlar yeni geçişlere alışkın değil telaş içindeler.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.