Şimdi Ara

15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
4
Favori
62.965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • merhaba




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi balci1987 -- 6 Haziran 2022; 14:30:37 >
  • Peki tüm dairelerin toplam tükettiği kwh açıkça ilan edilmiş mi? Doğalgaz faturasının m3 bilgileri ile dairelerin toplam tüketimi ve TL değeri eşleşiyor mu? Apartmanlarda ortalama tüketimi alıp ortalama altına fark yansıtıyorlar. Ekim ayı çok soğuk geçmemesine rağmen fark bedeli ödedim bende. Yani apartmanda birileri aşırı yakıyor ve tüketimi arttırıyor , bunun ceremesini yine az yakana ödetiyorlar. Düşük tüketene fark kesiliyorsa max. yakanlara evde tişörtle oturanlara da fark bedeli kesilmeli. Bu sisteme itiraz etseniz dava açsanız %90 kazanırsınız. Hiç kimsenin evinde ortalama sıcaklığı ölçen bir sistem yok çünkü. Ne zaman ki her odaya sensör koyup petekleri otomatik vana ile kontrol ederler o zaman itiraz etmem :) Ortalama tüketime bakıp az yakana bindiriyorlar işte.. Ulan adamın durumu yok yakmıyordur demiyor çok yakana da dokunmuyor fakire çöküyor sistem :)





  • Pay ölçerleri okuyan firma bir makina mühendisleri odasına ait katsayıdan bahsetti 15 derece cezası için, aradım bu katsayıyı hiçbir yerde bulamadım yardımcı olabilen olursa sevinirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FcLiberte F kullanıcısına yanıt

    Ek-2

    İLLER

    AYLAR

    15'C şartının sağlanabilmesi İçin Uygulanacak Oranlar (%)

    1.BÖLGE DERECE GÜN İLLERİ

    ADANA, ANTALYA, AYDIN, HATAY, İÇEL, İZMİR, OSMANİYE

     

    İli 2. Bölgede olup da kendisi 1.Bölgede olan Belediyeler: AYVALIK (Balıkesir), BODRUM (Muğla), DALAMAN (Muğla), DATÇA (Muğla), FETHİYE (Muğla), GÖKOVA (Muğla), KÖYCEĞİZ (Muğla), MARMARİS(Muğla), MİLAS (Muğla)

    KASIM

    0,25

    ARALIK

    0,53

    OCAK

    0,58

    ŞUBAT

    0,53

    MART

    0,41

    2.BÖLGE DERECE GÜN İLLERİ

    ADAPAZARI, ADIYAMAN, AMASYA, BALIKESİR, BARTIN, BATMAN, BURSA, ÇANAKKALE, DENİZLİ, DİYARBAKIR, EDİRNE, GAZİANTEP, GİRESUN, İSTANBUL, KAHRAMANMARAŞ, KİLİS, KOCAELİ, MANİSA, MARDİN, MUĞLA, ORDU, RİZE, SAMSUN, SİİRT, SİNOP, ŞANLIURFA, ŞIRNAK, TEKİRDAĞ, TRABZON, YALOVA, ZONGULDAK

    İli 3. Bölgede olup da kendisi 2.Bölgede olan Belediyeler: ARHAVİ (Artvin), DÜZCE (Bolu), HOPA (Artvin),

    İli 4. Bölgede olup da kendisi 2.Bölgede olan Belediyeler: ABANA(Kastamonu), BOZKURT (Kastamonu), CİDE (Kastamonu), ÇATALZEYTİN (Kastamonu), DOĞANYURT (Kastamonu), İNEBOLU (Kastamonu)

    EKİM

    0,15

    KASIM

    0,54

    ARALIK

    0,67

    OCAK

    0,7

    ŞUBAT

    0,68

    MART

    0,61

    NİSAN

    0,32

    3.BÖLGE DERECE GÜN İLLERİ

    AFYON, AKSARAY, ANKARA, ARTVİN, BİLECİK, BİNGÖL, BOLU, BURDUR, ÇANKIRI, ÇORUM, ELAZIĞ, ESKİŞEHİR, IĞDIR, ISPARTA, KARABÜK, KARAMAN, KIRIKKALE, KIRKLARELİ, KIRŞEHİR, KONYA, KÜTAHYA, MALATYA, NEVŞEHİR, NİĞDE, TOKAT, TUNCELİ, UŞAK

    İli 1. Bölgede olup da kendisi 3.Bölgede olan Belediyeler: KORKUTELİ (Antalya), POZANTI (Adana)

    İli 2. Bölgede olup da kendisi 3.Bölgede olan Belediyeler: DURSUNBEY (Balıkesir), MERZİFON (Amasya), ULUS (Bartın)

    İli 4. Bölgede olup da kendisi 3.Bölgede olan Belediyeler: TOSYA (Kastamonu)

    EKİM

    0,43

    KASIM

    0,63

    ARALIK

    0,71

    OCAK

    0,73

    ŞUBAT

    0,72

    MART

    0,67

    NİSAN

    0,51

    MAYIS

    0,15

    4.BÖLGE DERECE GÜN İLLERİ

    AĞRI, ARDAHAN, BAYBURT, BİTLİS, ERZİNCAN, ERZURUM, GÜMÜŞHANE, HAKKARİ, KARS, KASTAMONU, KAYSERİ, MUŞ, SİVAS, VAN, YOZGAT

    İli 2. Bölgede olup da kendisi 4.Bölgede olan Belediyeler: AFŞİN (K.Maraş) , ELBİSTAN (K.Maraş), GÖKSUN (K.Maraş), KELES (Bursa), MESUDİYE (Ordu), ŞEBİNKARAHİSAR (Giresun), ULUDAĞ (Bursa)

    İli 3. Bölgede olup da kendisi 4.Bölgede olan Belediyeler: KIĞI (Bingöl), PÜLÜMÜR (Tunceli), SOLHAN (Bingöl)

    EKİM

    0,62

    KASIM

    0,73

    ARALIK

    0,78

    OCAK

    0,8

    ŞUBAT

    0,79

    MART

    0,77

    NİSAN

    0,66

    MAYIS

    0,49





  • Ben anlamadım şimdi evde yokum tatile gittim alttaki ısınsın diye kaloriferleri mi açıp gidicem? Yada üşümüyorum zorla evi hamam mı yapıcam?tüketimi arttırıp daha fazla vergi almak için çıkarıldığı belli.. Ne saçma bir kural..


    Bide şimdi her oda damı 15 derece kuralı var tuvalet mesela? Yoksa evin ısısımı 15 derece üstü olmalı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • qhost06 Q kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim

  • BèRuTTì kullanıcısına yanıt

    MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK


    Madde 5 (6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.


    Evinde ol veya olma peteklerini termostatik vana 2 konumu 15 dereceye takabül eder. Minumum bunda durmak zorundadır. Örneğin bir daire boş olsa da termostatik vanalarını 2 konumuna getirmek durumundadır. Eğer getirmiyor ise cezalı fatura ödemek zorunda kalır. Sitenin bir herhangi bir bloğunda tek bloklu veya çok bloklu site fark etmez. Sistem kazanın yaktığı toplam kwhı hesaplar ve bunun bir formülü vardır. O formüle göre program minumum 15 derece deki yakması gereken kwh hesaplar ve bunun altında yakan daireleri yakması gereken kwh e endeskler. Sistem gayet açık. Örneğin bir daire 0 kullanım yaptı diyelim bu dairede emsal fatura ödemek zorunda kalır. Çünkü örneğin 300 konutluk bir siteden bahsedelim burada daire boş mu dolu mu kim oturuyor kim yakıyor diye online okuma firmaları bunu gelip yerinde kontrol etmez ve buda zaten mümkün değildir. O yüzden 0 kwh gördüğü anda direk emsal faturayı keser. 0 okumadı diyelim 1 kwh bile okusa bu sefer emsal kesemez o zamanda 15 derece yakması gereken kwh a endeskler. Bu Mühendisler odasının belirlediği oranları YÖnetim kurulu kendi içinde farklı oranlar belirleyebilir. Mesela biz Mühendisler odasının verdiği oranları kullanıyoruz. Ama başka yönetim firmaları veya sitenin kendi yönetcileri bu oranları kendileri belirleyebilir. bunlarda genelde 0,30 ile 0,70 kimi yerde 100 olarak değişmektedir.





  • qhost06 Q kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler öyleymiş evet şimdi ben evdeki tüm Petekleri 2 yemi almalıyım yoksa bi kaçı yeter mi?Amacım cezalı fatura gelmemesi.. Ayrıca 2 seviyesine alınca ateş gibi okuyor benim petekler 15 derece normalde ılık değil midir? Sıfır sitede oturuyorum bide neden böyle sizce?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BèRuTTì -- 21 Ocak 2022; 20:13:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BèRuTTì kullanıcısına yanıt
    Vanaları 2 ye aldığınızda petekleriniz ateş gibi oluyorsa sizin eviniz 15 derecenin altında demektir. Basit bir oda termostatıyla eviniz kaç derece ölçmeniz lazım. Eviniz 20 dereceye geldiğinde hala petekler ateş gibiyse termostatik vananız bozuk demektir. Çünkü 2 ye aldığınız ev sıcaklığınız 15-18 dereceye ulaştığında kaloriferin soğuması ılınması gerekir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • qhost06 Q kullanıcısına yanıt
    Bu verdiğiniz çarpanlar ne ile çarpılıyor ?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • oturduğum ev 4+1 ve dışa bakan cepheler hep yerden tavana cam, güney cephe. Bu sene yönetim kararı ile 15 derece muhabbeti çıkarıldı.


    Anladığım kadarı ile toplam tüketimden 15 derece olması geyiği için okuyan firma bir minimum tüketim bedeli çıkarıyor. Bu tüketimin altında kalınca aradaki farkı da ceza olarak ekliyorlar.


    Buradaki asıl mesele sonuna kadar açan daireler, sistemdeki kayıplar, binanın açıklarından vs oluşan kayıplar genel tüketimi artırdıklarından bu 15 derece geyiği senin dairende 20 22 24 e denk gelebiliyorki bizde termostatik vana 3.5 almak zorundayım min bu yüzden. Kuzey daire ile güney daire farklı hesaplanmıyor tek rakam üzerinden gidiliyor.


    aslında bakınca mantıklı kapatan, az açan dairelerde onun yüzünden çok açmak zorunda olan dairenin faturasının bir kısmını ödüyor ama klasik turkish style uygulama fiyasko, kurunun yanında yaş da yakılıyor.





  • smookeus S kullanıcısına yanıt
    Söylediğinizde kısmen haklısınız ancak sonuna kadar açan daireler olmasa sizin eviniz emin olun 15 dereceninde altına düşecektir. Sonuna kadar açanlar sayesinde sizin eviniz açmasanız bile 20 derecenin altına zor düşüyordur ara daireler genelde bu konuda hep şikayetçidir,kaloriferi açmasamda 20 derecenin altına düşmüyor neden açayım derler ancak evlerinin bu kadar sıcak olmasının sebebi söylediğim gibi sağı solu ve altındaki dairelerin çok açmasıdır. Bu yüzden siz açmasanızda eviniz ısındığı için 15 derece farkı uygulaması gayet yasaldır. İtiriaz süreçlerinde ısı kaybı ve transferi hesaplamaları yapılır sonuç değişmez orta dairelerde ortalama bir ücret ödemek zorunda kalır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • konuyu üstlere çıkaralım. bizim sitede daha farklı durum var. faturam geldi 280 kwh tüketim yapmışım. tüm petekler açık. 2-2,5 konumunda evim doğu cephe öğleye kadar güneş alıyor tüm odalarda termometre var evin içi ortalama 22-23 derece. son gelen faturamda 280 kwh tüketimin üzerine 695 kwh ekleme yapmışlar. tüketici hakları hakem heyetine dava açtım. faturam ektedir. firmaya sordum 280 kwh tüketmişim neden 3 kat fazla tüketim eklendi diye yönetimizin öyle karar aldı diyor. yönetim size 10000 kwh ekleyin dese ekleyecekmisiniz dedim. neye göre hangi kanuna göre bu işlem yapılıyor diyorum cevap yok.

    15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın!




  • SiteYönetecisi S kullanıcısına yanıt

    bizde termostatik vana tüm dairelerde olmasına rağmen az yakan dairelere tükettiğinin 3-4 kat fazlasını ekliyorlar

  • balci1987 kullanıcısına yanıt

    Hocam tüketici mahkemesi sonuçlandımı...? Sonuç nedir.. paylaşırsanız sevinirim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Patirus

    Hocam tüketici mahkemesi sonuçlandımı...? Sonuç nedir.. paylaşırsanız sevinirim

    Hala sonuçlanmadı savunması istendi yazıyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tamam hocam karar çıkınca eklerseniz sevinirim.. peki benzer bir karar buldunuzmu


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güney cephe olsun diye 100 bin fazla verdik daireye, kuzey cepheye göre.. ozaman yazında ben klima çalıştırayım odamı 15 derece yapayım, benim elektrik faturasının farkınıda diğer kuzey cephesindekiler ödesin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tüketici mahkemesi lehime sonuçlandı artık ekleme yapılmıyor. Su ana kadar eklenen tutarlarında iadesi yapılması gerekiyor ama beni tüketici mahkemesine verdi firma dava açtı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ne oldu mahkeme sonuçlandı mı? Bütün firmalar yapıyor bunu mahkeme kararı önemli emsal olabilirsiniz?

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.