Şimdi Ara

18K'DAN 1900E (SAY)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
71
Favori
8.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 2019: 18K'DAN 1900E (SAY) 2020: 18K'DAN 1900E (SAY)
    ---- uzun oldu okumaya üşenen direkt sormak istediği bir konu olan burada veya özel mesajdan sorabilir------

    Herkese selam. Foruma 12ye başladığım sene girmeye başladım. Buradaki tavsiyelerden -özellikle kaynak için- ve motivasyon olan yazılardan 2 sene faydalandım. Hedefime çok şükür ulaştım ve ben de belki birilerine faydam olur diye ve de mezunlara destek olması açısından bu yazıyı yazıyorum.
    İstanbulda yaşıyorum ve İstanbulda veya bu çevredeki illerde tıp istiyordum. 2019da sınavda 18k yaptım. O zaman da burada mezuna kalmakla ilgili danışmak için konu açmıştım. Özel ve uzaktaki okullara gitmek istemediğim için mezuna kaldım ve bu sene 1910. olarak Çapa Türkçe'ye girdim.

    Öncelikle ilk sene neler yaptığımı ve neden olmadığını anlatmak isterim. Özel ve memnun olduğum bir lisedeydim. Normal 8 saat deersten sonra soru çözümümüz oluyordu. 8 saatin içinde edebiyat beden vs yoktu. Neredeyse her soru çözümüne kalır hocalara bol bol soru sorardım. 12. sınıfta hatam şuydu: Konulara çook uzun vakit vermek. Sömestra kadar tyt yapmıştık ben de sb çözmüşütm. 2. dönem aytye başladık. Konuları çok ayrıntılı çalıştım ama soru ve özellikle denemeye vaktim kalmadı. Böyle olunca da sınavda vakit açısından da soru tipleri yorum vs açısından da bocaladım. Bir de geç kaldığımı yavaş yavaş fark edince en korktuğum ders olan fizikten düzenli ders almaya başladım ve fiziği tamamen o şekilde hallettiğimi söyleyebilirim. Fizik konusunda hem özgüvenim gelişti hem de hocamın yönlendirmeleriyle soru çözme ve öğrenme konusunda yeni bakış açıları kazandım.Fiziği halletsem de diğer derslerden antrenmansızlığım sebebiyle istediğim gibi bir sonuç alamadım. Sene sonu netlerim yanlış hatırlamıyorsam tytde 90 95 arası aytde 65 civarıydı.

    Mezuna kalma kararı verdikten sonra İstanbula iyi okullarda okuyan öğrencilerin (robert, kabataş,hasal gibi) tercih ettiği rekabetin olduğu bir dersaneye yazıldım. Burada yaptığım en avantajlı şeylerden biri abimin tavsiyesiyle 12lerle yazılmak oldu. Çünkü çok konu eksiğim olmadığı için haftaiçimi bağlamış olmadım hem de sınıf seviyesi olarak skalası daha dar bir rekabet ortamında bulundum. Eylülde başldım ve aralık ortasına kadar hızlıca konuları bitirdim(sos hariç, türkçeden pek eksiğim yoktu zaten onu hiç tam bitirmedim).Hafta hafta hangi konuları bitireceğimin genel bir planını yaptım. Önce tyt sonra ayt diye gittiğimi hatırlıyorum ama tytyi birkaç hafta gibi kısa bir sürede tekrar ettim. Konularımın yanında bol bol soru bankasından test çözdüm. Konuların yarısına geldikten sonra denemelere başladım. Çalışma sistemim şöyleydi: hafta başından hedeflerimi belirliyordum. Günlere paylaştırıp o gün onlara odaklanıyordum. Zaten aralık ortalarından itibaren full deneme ve eksik olduğum konuların tekrarı ve soru bankasından çözme şeklinde gittim.
    Şimdi beni hedefime ulaştıran önemli gördüğüm ve tavsiye ettiğim maddelere değineyim:
    - Bol bol soru. Konuyu ne kadar ayrıntılı çalışırsanız çalışın onun işe yarar yorumunu yapmayı ancak sorularla öğrenirsiniz. Ki MEB müfredatını ve kitaplarını incelerseniz(bunla ilgili tavsiyeme değineceğim) konular gerçekten ayrıntısız ve konunun özüne, mantığına dönük. Konuyu çalıştıktan ve mantığını kavramaya çalıştıktan sonra tam oturtacak ve yorum yapmanızı sağlayacak şey çooook soru görmek.
    - Elbette çok soru önemli ama onun kadar önemli nokta nasıl çözdüğünüz. Ben tüm soruları iyice irdeleyerek çözerdim. Sorunun çözümünü bilsem ve yapsam bile aklıma takılan en ufak ayrıntıyı araştırır olmadı gider hocalarıma sorardım.Bir hocanın cevabından tatmin olmazsam gider diğer hocama danışırdım ta ki iyice kafama yatana kadar. Hocalara çok fazla soru götürürdüm zaten ama bu soruların yarısı çözmeme rağmen neden veya peki şöyle sorulsa ne yapardık gibi şeyler içindi. Yani bir soruyu çözdüğünüzde onun en ufak ayrıntısını bile anladığınızdan emin olun. Mesele tik atıp geçmek değil size bir şeyler katmış olması.
    - Ben önemli gördüğü veya yeni bir şey öğrendiğim soruları keser saklardım. Sonda dönmeye pek vaktim kalmasa da onu çağrıştıran veya çelişkiye düştüğüm bir soru olduğunda tekrar bakmak için faydalı oldu. Tabi siz bakarsanız çok daha şey kazanırsınız.
    - Bu soru irdeleme yönteminin en işe yarayacağı yerlerden biri çıkmış sorulardır. Size ÖSYM yazarlarının istediği beklediği şey hakkında birçok ipucu verir. Çıkmışlara 12de vakit ayıramadım birkaç sınav harici ama mezunda 2010dan itibaren tüm sınavları çözerek hazırladım. Nisan mayıs gibi konular iyice oturduktan sonra çözmeye başladım bence böyle bir zamanlama ÖSYM beklentilerini yorumlama açısından size daha faydalı olur.
    -Denemeden çıkan yanlışlarımı iyice analiz edip o konuları konu anlatımlarından çalışırdım. Daha sonra MEB kitaplarından taramaya başladım ve bu çok daha faydalı diyebilirim. Bence önce MEBten genel mantığını kavrayın eğer hala anlamazsanız diğer kitaplara bakın.
    -Kesinlikle en faydalı gördüğüm 2. yaptığım şey(1.siz soruları irdeleyerek çözme) meb müfredatını tarama oldu. Ben mayıs gibi başladım siz konular bittikten sonra da yapabilirsiniz. Şöyle ki talim terbiyenin yayınladığı müfredatı her sınıf ve sayısal dersler için çıkartıp kazanımları taradım. Bilmediğim veya emin olmadığım eksik hissettiğim kazanımları MEB kitaplarından çalıştım.
    -Konuları çalışmaya devam ederken eskileri unutmamak için bir soru bankasını geldiğiniz yere kadar turlayarak çözün bu konuları taze tutmama yardımcı oldu denemelere başladığınızda da buna devam edebilirsiniz güzel soru bankalarını bitirmek için.
    Aklıma gelenler bunlardı daha hatırlarsam editlerim. Fen için ekstra bir önerim yok. Matematiğimi çok geliştirdiğimi düşünüyorum. Bunun ana sebebi çok fazla deneme ve soru çözmek. İlk sene yetiştirememe sorunumu sürekli deneme çözerek aştım. Zaten tyt ve genel mat için çok fazla konu yükü yok. Bunu geliştirmenin tek anahtarı çok deneme çözmek. Mezun yılımın başından beri tytyi hep denemlerle götürdü baştaki hızlıca tekrar hariç. Konu eksiğimi görürsem tabiki konuya geri dönerdim ama tytnin bene asıl noktası yorum ve süre. Bu da ancak sürekli ama sürekli deneme çözmekten geçiyor. Netler düşse de pes etmeden devam etmek önemli. Belli bir sınırda takıldığım çok ldu ama istikrarlı şekilde devam ederek onu da aştım.
    Kaynak önerilerim;
    TÜRKÇE(Sınavda ne yazık ki hayal kırıklığına uğrasam da türkçem genelde hep iyiydi paragraf çözmek ve eksikleri tekrar harici bir çaba harcamadım ortaokul ders birikimiyle ilerledim):
    -SB olarak parafı önerebilirim ama baştan sona takip ettiğim bir kitap olmadı.
    -345 deneme
    -Limit kronometre deneme

    SOSYAL(konulara üşendiğim ve unuttuğum için coğ kitabı hariç denemedeki sorulardan öğrenme şeklinde gittim):
    -Coğrafya Kriter Akademi yeşil kitap(yazarı hocamdı harika bir kitap zaten 80 sayfa falan tasarımı soruları gerçekten çok hoş zaten sosyaldan tek çalıştığım kitap)
    -3D Çözüm deneme
    -Paraf deneme(arkadaki çözümleri güzel)

    MAT
    -Acil tyt ve ayt soru bank
    -345 tyt ve ayt soru bank
    -Bitirmesem de apotemi problemler
    - Bu sene çıkacak mı bilmiyorum ama apotemi LTİ fasiküller
    -Orijinal geometri soru bank
    -Fen bilimleri mat ayt sb
    -345 tyt deneme
    -345 ayt deneme
    -çözüm 3d tyt deneme
    -endemik tyt deneme
    -acil tyt deneme
    -bilgi sarmal tyt deneme(bunu çok aşırı beğenmedim ama yazayım yine de diğerlerinden sonra çözülür)
    -apotemi ayt deneme(çok çok çok iyi)
    -acil ayt deneme
    -bilgi sarmal(tytsi gibi değil bunu baya beğenmiştim)
    -acil tyt ayt geo deneme

    FİZİK
    -Nihat bilgin tyt ayt sb
    -fen bilimleri tyt ayt sb
    -mf kazanım ayt sb(çok farklı ve güzel ufuk açıcı yorum soruları var çok beğenmiştim)
    -Palme ayt sb ve konu anlatımı
    -Ertan sinan şahin deneme(ÇOOOOOK İYİ)
    -Nihat bilgin deneme
    -Karaağaç deneme
    -Paraf deneme( diğerlerinden sonra bakılabilir)

    KİMYA
    -Aydın ayt sb(kesinlikle çözülmeli)
    -palme organik kimya sb
    -orbital organik kimya fasikülü
    -çap fasikülleri
    -Fen bilimleri sb
    -orbital deneme
    -aydın deneme
    -Bilgi sarmal deneme

    BİYO
    -Limit ayt tyt sb(bu kitaba da bayılmıştım)
    -ayt paraf sb
    -fen bilimleri tyt ayt sb
    -palme ayt sb(konuyu öğrenmek için güzel)
    -biyotik deneme
    -bilgi sarmal deneme
    -endemik deneme

    TYT FEN DENEME: 345 ve bilgi sarmal
    AYT FEN DENEME:3D deneme(kesinlikle bakılmalı)
    AYT GENEL DENEME:
    -3D
    -bilgi sarmal

    TYT GENEL DENEME(genel olarak ne bulduysam çözdüm gibi + dersane denemeleri farklı yayınlardan)
    -345
    -3D
    -Bilgi sarmal
    -Krallar karması

    En beğendiklerim böyleydi. Kaynak için forumu çok kullandım zaten yazdıklarımın çoğu da burada en bahsedilen kaynaklar.

    Anlayabileceğiniz üzere çok emek verdim bunu kesinlikle övünmek için değil size gerçekten çabalayınca olduğunu göstermek için yazıyorum. Vardığım yeri beğenmeyenler olabilir elbette veya hedefi daha yüksek olan ama benim amacım kendimi ispatlamak değil zaten en başta yazdığım gibi deneyimlerimi paylaşmak. Emin olun doğru ve yeterli çalıştıktan sonra kesinlikle yapabilirsiniz.Ama arada dinlenmeyi de unutmayın deşarj olmalısınız bir maratondasınız dengeli gidin. Unutmayın bu bir yol bir süreç siz birikim yaptıkça karşılığını Allah'ın izniyle bir vakit mutlaka alacaksınız. Her 2 sene de sınavdan vicdanım rahat çıktım çünkü elimden tüm geleni yaptığıma inanıyordum. Sonuç ne olursa olsun bu his emin olun başarıdır. Özellikle mezun senesinde olan arkadaşlarıma söylemek isterim ki 1 sene hayatımızda hedeflerimiz için hiçbir şey. Siz istedikten ve çalıştıktan sonra yapabilirsiniz. Tüm sorularınızı buradan veya özelden yazabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Uzun bir yazı oldu ama aklıma gelen her noktayı paylaşmak istedim. Son olarak biri masamda yazılı olan biri de kazandıktan sonra daha iyi idrak ettiğim iki ayetle bitirmek istiyorum. İnancınız ne olursa olsun bence bu hayatın anahtarlarından biri. Hepinize iyi akşamlar ve iyi çalışmalar diliyorum.

    "Ben erkek olsun kadın olsun, sizden hiçbir çalışanın amelini zayi etmeyeceğim" Ali İmran- 195
    "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır." Necm-39



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi capalimezun -- 27 Eylül 2020; 20:7:22 >







  • okumadım ama eminim iyidir tebrikler favorilere eklendi
  • mbayediagne10 kullanıcısına yanıt
    teşekkürler
  • Güzel konu up.
  • uppala emek veren herkes başarır..
  • hay babayın kemüne.


    helal olsun hocam valla büyüksünüz.
  • Güzel yazı olmuş.Hayırlı olsun hocam
  • Hocam Türkçe sosyal biyoloji nasıl çalıştınız buradan eksiklerim var nasıl kapatabilirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mezuni kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam yazınız icin teşekkür ederim başarınız icin tebrik ederim azminizi takdir ederim iyi günler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sosyal için çok bir çaba göstermedim açıkçası hep üşendim unutum diye erteledim. Ama ondan da deneme çözül çözümlerini inceledim. Tarih zaten yorum soruları ve biraz genel kültürle yaptım ki yanlışm da olabilir sınavda tekrar bakmamıştım. Coğrafya için bu seneki dersane hocam çok güzel mantığıyla anlatıyordu ama pandemi falan girince derslerine çok devam edemedim ama onun yazdığı bahsettiğim kitabı tytden önceki son cuma bitirebildim ama çok güzel öneririm. Felsefe için internetten kısa notlar çıkarmıştım onlardan okudum. Din için ekstra bir şey yapmadım. Genelde deneme çözümlerinden ilerledim diyebilirim.
    Biyo için konuyu iyice çalıştıktan sonra bol soru ve denemyle eksiklerimi unuttuklarımı tekrar ettim. Bir de mantığını işleyişini iyice anlamaya çalışın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • metehanoze M kullanıcısına yanıt
    Ne demek ben de teşekkür ederim iyi günler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam geometri nasıl hallettiniz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aynı durumdayız 1900 hariç

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okul dersleri hariç öğrenmeye dair bir şey yapmadım ama soruyla çok uğraşırdım öğrendiysem tekrar silip çözmeye çalışırdım vakit buldukça. çok deneme çöze çöze oturdu yani kendiliğinden. pratikle halloluyor diyebilirim yani.bir de az çözsem de yukarıda yazdığım orijinal geometri kitabını öneririm seviye seviye ve çok soru var içinde.
  • TETR4 T kullanıcısına yanıt
    hayırlısı hocam inşallah
  • tebrikler hocam,

    tyt fen 2. sene neden düştü, dikkat hatası veya şans faktörü mü yoksa nasıl olsa ilk sene iyi yaptım diyip fazla bakmadınız ve aytye mi yüklendiniz ?
  • -memento mori kullanıcısına yanıt
    Tytye denemelerle devam ediyorudm tyt fenim 17 20 aralığındaydı denemelerde hep ama sınavda şans ve dikkat hatasından düştü diyebilirim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi capalimezun -- 26 Eylül 2020; 18:5:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.