Şimdi Ara

1920x1080 - 1366x768 kıyaslaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
12.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Yeni bir Asus notebook almayı düşünüyorum ve yardımınızla önemli bir karar vermem gerekiyor. Notebook'u ağırlıklı olarak yazı yazma, ders çalışma, photoshop cs5'te afiş tasarlama, gitar bağlayıp müzik kaydetme (Cubase 5, Guitar Rig 5 ve Guitar Pro 6 ile) ve nadiren de civilization 4 falan oynamak için kullanmak istiyorum.

    Şimdi birkaç gündür bilgisayar mağazalarını geziyorum ve notebook ekranlarında bariz bir fark var. 1920x1080 çözünürlükteki monitörler mat. Yani ekrana bakınca suratınızı yansıtmıyor ve gerçekten tablo gibi bir görüntüsü var. Sanki dokunabilecek gibi oluyorsunuz. 1366x768'ler ise bilindik, standart kristal led ekranlar. Bunlarda parlama oluyor, ekrana bakınca suratınızı görüyorsunuz kısmen. Bu iki ayrı ekrana sahip iki bilgisayarda yan yana 1080p bir fragman açtım ve gerçekten full hd'ye sahip mat ekranlı bilgisayarın görüntüsü şahaneydi. Diğeri mat olan full hd'ye kıyasla daha bulanıktı.

    Full hd çözünürlüğün hakkını tam olarak verebilmek için en az 22" bir ekran olması gerektiğini düşünüyorum. Yani 15,6" ekranlarda o çözünürlük çok fazla değil mi sizce? Kaldı ki zaten her şey de minicik görünüyor. Dpi'ı arttırırsanız windows içinde bir iyileştirme söz konusu olsa da bahsettiğim programlarda dpi'ın işlemediği bazı menüler minicik kalıyor. Ben 1366x768 ekranda bile zor görüyorum, full hd alırsam kör olurum herhalde. 1080p mat ekrana sahip notebook'ta çözünürlüğü düşürürseniz de doğal çözünürlük olmadığı için görüntü bozuluyor, bulanıklaşıyor. Ben alacağım notebook'un full hd olmasını sadece görüntüsü net ve çok güzel diye, bir de mat ekran olur diye istiyordum. Ama 15,6 ekranda full hd her şeyi minikleştirdiği için vazgeçmek üzereyim. Bir de yanılıyorsam lütfen düzeltin, sanırım full hd notebooklar 1366x768'lere kıyasla biraz daha çok ısınıyor. Bu benim için çok çok önemli, kesinlikle soğuk kalması gerekiyor notebookun uzun sürelerde yazı yazacağım için.

    Sorularım ise şunlar:
    1) Genelde yaygın olan parlak (Glossy diye geçiyor) ekranlar ile mat (Anti glossy veya matte diye geçiyor) ekranlar arasındaki temel farklar nelerdir. Mat ekran parlamıyor bunu biliyorum ve gördüğüm kadarıyla daha net gibi görüntüler. Bir de gözü daha mı az yoruyor mat ekran parlaklara göre? Bende parlak ekranlı bir Dell var, 1,5 senedir parlaklığı hep sıfıra yakın ayarda kullandım. Bir de uzun süreli kullanıma mı bağlı bilmiyorum, gözümü ağrıtıyor. Masaüstünde mat ekranlı 5:4 eski bir monitör var, o kadar ağrıtmıyor gözümü sanki.

    2) Gördüğüm kadarıyla mat ekranlar genellikle 1920x1080 notebook'lara konmuş. Mat ekranlı 1366x768 Asus notebook var mı hiç? Sağolsun hiçbir teknoloji mağazasının internet sitesi teknik özelliklerinde bunu belirtme gereği duymamış.

    3) Son olarak da 1920x1080 mi yoksa 1366x768 mi tavsiye edersiniz? Bilgisayarda dizi veya film izleyen birisi değilim ve 5-6 aya kadar yerim olunca odaya 1920x1080 bir lcd monitör almak istiyorum. Masaüstü kasa alıncaya kadar da notebook'u o monitöre bağlamayaı planlıyorum. Bu yüzden bana sanki 1920x1080 almam gereksiz gibi geliyor her şeyi minikleştireceği için 15,6" ekranda.

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi two-one -- 14 Ocak 2012; 16:14:47 >







  • Piyasada gördüğün notebookların %90'ı parlak ekranlıdır.Büyük ihtimal gördüklerin de parlak ekranlı.Macbook Pro'lar(opsiyonel),Monster'ler(opsiyonel) ve büyük markaların ticari serisi cihazlarda mat ekran bulunur ki bu notebooklar piyasada daha az bulunur

    Mat ekranların parlak ekranlardan farkı panelin üstünde parlamayı önlemek için bir katman daha bulunması.Parlak ekranlarda renkler daha canlı ve berraktır.Fakat mat ekranlarda renkler donuk ve parlak ekranlara göre biraz bulanıktır.Eğer sürekli dışarıda kullanacaksanız mat ekranlı alın.Ev kullanımınız fazlaysa parlak ekranlı bir cihaz almanız daha mantıklıdır.

    Çözünürlüğün ısıya etkisi olmaz sadece grafik gerektiren uygulamalarda biraz daha fazla işlem gücü gerektirir

    Full HD çözünürlüğün ekran boyutuna göre gerekliliği kişiden kişiye değişir ama bence 17.3 ekranlar sınırdalar.Daha küçük panellerde benim gözleri de yoruyor.Dediğin gibi büyük bir panele alıp bağlamak daha mantıklı




  • Asus X550JK-XO012D modeli 1366x768 çözünürlükte olmasına rağmen mat ekranlıdır yani mat olunca illa full hd olmasına gerek yok.
  • şimdilerde cep telefonlarına 1920x1080 çözünürlükleri ve üzerini 5 - 5.5 veya 6 inc ekrana sığdırmışlar daha yüksek fiyata satıyolar alıcısı çok oluyor, şimdi bunların gözleri bozuluyormu, gereği yokmu ben merak ediyorum, 15,6 pc ekranında izlenmiyosa 5 ekranda nasıl izleniyor acele cevap ?


    @two-one
    @aslanemre58
    @supernova17



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aslanoto -- 19 Eylül 2015; 9:57:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demişsin ya 1366x768 lerde yüzüm gözüküyor parlıyor felan bende toshıba var daha yüzümü görmedim ekran da siyah birşeyler açarsan görürsün tabi ama yazı felan yazarken seni rahatsız edeceğini sanmıyorum bilgiasyarı toplayana kadar geçici bir süreklik alıcan anladığım kadarıyla full hd ye gereksiz para verirsin bence 1366x768 e göre daha pahalılar diye biliyorum
  • Kafam cok karisik. Hp 1368+720 laptop denedim. Youtubede 1080 p acaviliyorum sikinti olmadan. Islemci daha fazla guc harciyor degil mi?


    Oyunu da 1368 de mecbur oynuyorum. Daha yakjnlasmis olarak mesela dota 2. Cs go.


    Onum disinda doger 1080 p laptopumla fark goremiyorum. Dizi vs izliyorum.


    Masaustunde daha az simge diye bir sey yok linuxta. Ayarlayaboliyotum istedigim kadar.


    Hatta cozuburlugu 1920+1080 cektim linuxta da direk dondu video acinca :d bir daha yapmadim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.