Şimdi Ara

2016 1.3 Linea'dan 2022 1.4 Egea'ya geçilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
2
Favori
711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Aracım 1.3 Linea 2016 yeni kasa. Egea'ya geçmek istiyorum ama 1.3 1.4 kararsızım. Yıllık ortalama yaptığım km 10 bin. LPG taktırmam.


    Linea turbosundan başlarda gayet memnundum, atik geliyordu. Ama sonraları 3500 devirlerde 3. 4. viteslerde iken lak diye turbodan düşüp sarı ışık vermeye başladı. Kaç kere servise götürdüm, sensör hatasıdır dediler yolladılar. Bir tanesine ısrar edince bir parçayı söktü temizledi, burada temassızlık olabiliyor eskimiş zaten, iyice temizleyip takayım dedi ama değişmedi. Bazen kendiliğinden düzeliyor bazen yine 3000 devirin üstünde iken lak diye atabiliyor günlerce geçmeyebiliyor ama şöyle, genelde ilk attığında o sürüş boyunca turbo çalışmıyor, yokuş bile çıkamıyor. Ama sonrakilerde hala motor uyarı ışığı olmasına rağmen turbonun çalıştığı hissediliyor.


    Ondan öncesinde egzos muayenelerinde habire normalden 5-6 kat dolu çıkıyordu. Bir kere lanet bir egzosçuya temizleteyim demiştim, adam makineye bağlamak yerine, söküp içini temizleyip takmıştı. Onu yaptıktan sonra araba aşırı ama aşırı ötesi beyaz duman atmaya başlamıştı, 1 hafta aşırı beyaz duman ve koku ile 1000 km yapmıştım. Öyle ki arkada araba gidemiyordu yani rahat 50 metre göz gözü görmeyecek hale dönüyordu. Ben tekrar götürdüğümde, altını kesip biçip tekrar egzosun içine 2 kat bu sefer filtre takmıştı. Yine geçmedi. Sonra makineye bağlatıldı da geçti Ama koku 1 sene kaldı. Altı kesilip biçildiği ile kaldı.


    O günler zaten bir soğumuştum arabadan. Sonra belki onunla alakalı ya da değil işte ara ara turbo problemi oluşması falan beni dizelden de soğuttu açıkçası.


    O yüzden etrafa soruyorum. Yılda 10 bin km geçmiyorsan kesin benzin al zaten diyorlar.


    Ama o kısım da karışık. 1.4 hiç yürümüyor çok ağır diyenler de var, yok daha neler vites düşür gayet iyi diyen de var. Yağ yakıyor diyen var, opar kullanmazsan yakmıyor diyen de var. 2021 den sonra yakmıyor diyen de var.


    Hayır 2. elde fiyat farkı da öyle eskisi gibi yok alında. Birinin 2022 si diğerinin 2021 i aynı fiyat aslında. Ama turbonun böyle problem çıkartan bir şey olması sıtkımı sıyırttı.


    Ha bir de benim linea da boş paket, alabileceklerim de boş paket olacak. Ona yapacak bir şey yok. Hani 2019 falan inersem urban falan bulunuyor da, olmuşken de yeni kasa olsun diyorum. Yani urban olsun diye 2-3 yıl daha da düşmek istemiyorum.


    Ne dersiniz? Yani sıkıldım Linea'dan, ama bütçem de sınırlı, egea dışı ve boş paket dışı şimdilik şansım yok. Egea'yı senelerce eski kasasını kiralık da kullanmıştım 1.3 olarak. Linea'ya göre çok daha üst segment gibi hissettiriyor bir kere boşa boş paket bile. Tamam Linea da kendi fiyat segmentine göre kat kat rakiplerinden iyiydi. Yani lineadan daha pahalıya satılan clionun bile arka camları bu devirde 80 model arabalar gibi çevirmeli iken Linea'nın otomatik, yan aynalar yine otomatik kontrollü, koltuk ayarının manuel çevirmeli olması sadece çok dandik. Egeada neyse ki o da düzeliyor. Bir de Linea maşallah tır gibi, çok uzun. Egea daha fazla iç kapasiteye rağmen dıştan daha kısa.


    Sonuç olarak hiç benzinli kullanmadığım için ve sonrasında da satışta değer kaybı olur mu diye kararsızım. Yani dizeller yasaklanıyor, modası geçti falan diyenlerde var, hala benzinden daha değerli diyenlerde var. Bir ara birebir eşitlenmişti hatta fiyatları. Şimdi yine dizel daha pahalı satılır gibi olmaya başladı. Kararsızım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider_hip -- 17 Nisan 2024; 19:27:39 >







  • Ben yeni kasa 2012 linea 1.6 urban (ESP’siz) den 2020 Egea mirror’a geçmiştim. Konfor, yol tutuş ve donanım olarak müthiş bir fark vardı, performans olarak 1.6 haliyle daha iyiydi ancak Egea da çok yormadı beni. Şehir içinde hiçbir sıkıntı yaşamadım, uzun yolda da biraz yüksek devirle iş çözülüyordu. Aldığım zaman bakımını serviste yaptırdım, 6-7 ay kadar kullandım, satana kadar yağını kontrol etmedim, ışık vs yanmadı. Tekrar alır mıyım bilmiyorum ama ortalama bütçeyle alınabilir bence.
  • Yeni model 1.3 egeaya geç derim. 1.3 lerin ikinci elleri bence piyasaya göre ucuz. 1.4 egeanın en çok tercih edilme sebebi zaten LPG ile az yakıp, milletin tüketimden kar etmesi. Sen ise o özelliği kullanmayacam diyorsun. O zaman 1.4 e gerek kalmıyor. Yapıştır 1.3 temiz Egea. Yeni motorda öyle büyük sıkıntılar yaşayacağını sanmıyorum. Ayrıca Torku ve çekişi 1.4 den çok çok iyi.
  • 1.3 egea da alınmaz, sürekli partikül sorunu yaşarsın. Al 1.4 keyfine bak hiçbir sorun çıkarmaz.
  • şirket aracım 1.4 egea idi. egea linea'ya göre çok daha konforlu ve ferah bir araç. en düşük donanımında bile hill holder var. bence geçilir.


    1.4 motor fena değil, çok yakmıyor, fena gitmiyor. 1.3 egea da kullandım, malesef 1.3 motor biraz zayıf kalıyor o arabaya. 1.4 gibi gidiyor. ha tasarrufludur onu bilemem.

  • aracınızı sıfır aldıysanız 10 yıl dolmadan satmayın garanti devam eder yetkili servise gidildiği surece buyuk masraf çıkarsa ayıplı mala girer ama yetkili servisten çıktığınız anda hukuk kurumlarının elıne dustunuzmu mahkemeler yıllar suruyor.


    Ayrıca 1.4 egea dediğiniz motor 1990 yılı teknolojisi basit injection teknoloji bir motordur dizelden buna geçmeniz uzun yolda yokuş çıkarken sizi üzer , yokuş yukarı sollama yaparken daha çok üzer, heleki cruise control varsa 1.4 motorda vites küçültmeniz gerekebilir alt devirde torku düşüktür yani cc benzinli motorda pek işe yaramaz ama dizelde tork yüksek olduğu için alt devirde bırakmadan yokuşu rahatça çeker araç. Tabi motor için konuşuyorum sanırım lineada cruise control yoktur egea 1.4 te olsada işe yaramaz

  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    Yahu atmosferik motorda zorlayıcı durumlarda devir çevirmek zorundasın. Bu konuda neden ısrarla turbo beslemeli motormuş gibi beklentilere giriliyor acaba ?

  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    Yok 0 değildi. 4 yaşında almıştım artık 8 yaşında. Daha önce kiralık 1.3 egea 1.6 egea dahi kullanmıştım (21 den önceki kasaları) Sadece 1.4 hiç kullanmadım.


    Şimdi benim linea da da aslında turbo falan çalışırsa iyi güzel ama buna rağmen 1.3 te de vites küçültmedikten sonra 3500-4000 devirli kullanmayınca atiklik gücü yetmiyordu. Hani 1.6 yetiyordu ama 1.3 te yokuşta falan hala hızlanabilmeye devam edebilmek istiyorsam vites küçültüp 3500-4000 yapıyordum. Sözde öyle de yap, epf mi duman mı ne atıp kendini de temizler falan diyorlardı ama onun yerine turbo cortladı. Yetkili servislere de pek güvenemiyorum. Neden derseniz 1-2 yere götürmüştüm başlarda. Biri neredeyse aracın fiyatının yarısı kadar fiyat çıkartmıştı bakımlara. Hepsi zorunlu değil falan ama yapadabiliriz demişlerdi. Demiştim daha geçen sene sizden aldım zaten, her bakımı yetkili serviste yapılmış, bunca parça ne. İşte biz de fiyatlar orjinal diye yüksek oluyor, biz tamir, düzeltme de yapmıyoruz, en ufak şeyde komple yeni ile sipariş veriyoruz falan demişlerdi. Demiştim kalsın.


    Sanayi ye gidiyorum. Kimse bir bakayım ne gerekiyorsa düzelteyim demiyor. Bana soruyor nesi var diye. Biz önceden öyle check up yapmayız, ancak belirgin bir şekilde bir problem çıkacak, araba elinde kalacak falan o zaman düzeltiriz demişlerdi. E egzos için gittim bir kere, anasını ağlattılar, turbo için gittim 2-3 kere, sensör hatasıdır deyip gönderdiler.


    O yüzden maalesef ne yetkili servise ne sanayiye de güvenemiyorum. Bilen biliyor anlayan çözüyor ama ben maalesef 30 yaşından sonra araba sahibi olunca, zamanında ailede de olmayınca silecek suyu doldurma ile yağı kontrol etmeyi ancak öğrendim.


    Hayır düzgün, ilgilenecek bakacak usta bulsam mesela, senede bir ekstra 10 bin lik düzeltme yenileme falan yapılmasına da bütçe ayırırdım. Ama zaten anlamıyorum, tavsiye ile bir ustaya gidiyorum, şu çiziklere bir şey yapabilir miyiz diyorum, ona ben bakmıyorum diyor. Bagaj lambası yanmıyor takabilir miyiz diyorum, ona da ben bakmıyorum, e turbo bozuk, ona motorcu bakar, öbürüne bilmemneci bakar. Ben anlamıyorum ki hangisine hanginiz bakıyor. Şöyle komple genel bir servis olsa keşke. Ne bileyim cam filmi de taktırırım, misal motor sesi azaltıcı bir parça varmış, anlayan kendi bile alıp takıyormuş bir yerine. Sadece bir kere daha 140 ta iken ne olur ne olmaz diye zincir değiştirmek önemli diye duymuştum, onu taktırttım. Bir kere frenleri traşlattım. (öyle deniyor galiba) El freni pimi mi ne gevşemiş dediler, onu düzelttiler. o kadar yani.


    Uzun lafın kısası turbo ile yaşadığım, kimsenin ilgilenip çözmediği problem de bıktırdı. Yani muhtemelen bilen biri biraz zaman harcasa çözer. Misal 3 bin 5 bin ne ise parça mı değişmeli, yenilenmeli. Onu söyleseler ona göre bütçemi ayarlayayım. O da yok.


    1.4 te en azından sadece yağ kontrol edin diyorlar. hatta 2021 sonrası yağ yakma problemi de yok diyorlar. opar mı ne kullanmazsanız yakmaz diyorlar. Sırf iş yağda ise, senede bir yerine 6 ayda bir yağ 0 latayım problem değil yani. zaten senede yapıyorum 10 bin km.





  • 1.3 multijetten sonra 1.4 harika bir motor olarak gelebilir. ses yok, titreşim yok, kışın ısınmıyor derdi yok.


    1.3 dizel harika motormuş gibi anlatıyorlarda ikisi de 95 beygir. birisinde turbo olduğundan alt devirleri daha canlı, bir de yokuşlarda toparlaması. başka bir esprisi yok.

  • Geçilir kesinlikle.

    Çok daha rafine, konforlu ve gelişmiş bir araç.

    1.3 Multijet dayanıklı, uzun ömürlü bir motor ama Lineada ilginç biçimde beklenen ekonomik tüketimi ve dizel atikliğini sunamiyordu benim izlenimime göre.
  • Aynı soruyu ben de sormuş olayım 1.3 2012 punto var satıp 0 1.4 egea almak istiyorum en azından 10 yıl sorunsuz binmek istiyorum sizce mantıklı mı? Diğer 0lar fiyat olarak zorlayacak gibi.
  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    1.3 egea da 1.4 egea da kullandım, şirket aracım 1.4 egea'ydı. 1.3 motor malesef zayıf kalıyor ve 1.4'ten pek de matah bir performans vermiyor. ikisi de vasat, bence yeterli. ben memnundum performansından. fazla da yakmıyor 1.4

  • Bazı marka ve modellerin tek çekilir yanı dizel motorudur.


    Egea'nın öyle yani, 1.4 atmosferik motor 80'li yıllarda kaldı hala farkında değil kimse. Ha bu foruma bakıp zaten araba alırsan, yandın. 1.4 Egea ile 6-7 litre yakıyorumcular gelmemiş henüz hayret.


    Hyundai mesela dizeli bıraktı, Türkiye'de çakıldı.


    VW dizeli bıraktı çakıldı.

  • zotacing kullanıcısına yanıt

    Mecburen bırakacaklar psa'nın 1.5d motoru ve multijet kaldı. Renault bile sadece megane da dci satıyor. Yakında o da kalkar gibi. Artik hybrid ve turbo üniteler moda hatta ikisi bir aradalar da mevcut hybrid turbo.

  • beyinsis B kullanıcısına yanıt

    Bunlar çok eski motorlar zaten kullanmayan yoktur illaki sigorta ikame araç fln veriyor bunları yıllardır .. yalniz tüketimi pompada ölçün çünkü yol bilgisyariyla arada çok fark çıkabiliyor bilgisyari hatalı Egea ve özelliklerde linealarda

  • Az devirli kullanırsınız bir şey olmaz.
    1.0 çok temiz egealar görüyorum bu ara onlarda düşünülebilir.
  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    önce doldur, sonra boşalt, tekrar doldurduğunda kaç lt aldığına bak ve son km'ye bak son doldurmadan önceki, formülü biliyorum. hiç bir araba tam doğru göstermez. bence makul atmosferik bir motor için. 1.3 de bence egea için yetersiz. 1.6 dizel daha iyidir heralde ama onu kullanma şansım olmadı.

  • Yorumlar için teşekkürler. Zaten bu süreçte ekonomik durumumda oluşan gerilemelerden dolayı en az 1 sene ötelemek durumunda kaldım maalesef. Yani 8 yaşında 1.3 Linea'm ile devam. Bu ay lastiklerini yenilerim. Ay başına da sigorta zamanı zaten. Az içine, dışına eline yüzüne de bakım yaptırır kullanırım yani yapacak bir şey yok. 160 bin km de daha zaten. Senede de 10 bin yapıyorum. Millet 1 milyonu deviriyor bu motorla.


    Bu arada direksiyonunu da boyamak temiz hale getirmek istiyorum. Ama renk seçemedim. Orjinal rengi olsun istiyorum aslında, direkt siyah alıp geçmek istemiyorum. Ama orjinal rengini bir türlü çözemedim. Gri mi koyu gri mi. 3 renk seçeneği var Derby direksiyon simidi boyalarının siyah dahil. Youtube da çok baktım, pırıl pırıl oluyor 1 günde. Sizce bu son kasa lineaların orjinal simidinin rengi nedir? Ortası siyah tamam ama orası zaten yıpranmıyor boyanmıyor. Maksat simit, tutulan kısımlar.





  • Hocam bir tavsiye de facebookta falan araç gruplarına katılın, şehir şehir usta tavsiyeleri oluyor. Belki sorunlarınız için iyi bir ustaya denk gelirsiniz.
  • Yeni iyidir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.