Şimdi Ara

21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology' (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
213
Cevap
5
Favori
9.078
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben bir ara ilgili 4 sayfa yazıyı Türkçe'ye çevirip bu başlığa ekleyeceğim aksi halde herkes kendi anlamak istediği gibi anlıyor, çeviride hata olursa belirtirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 150.000 usd lik hoparlör rüyana girmiyorsa....
    Zor dostum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teknika kullanıcısına yanıt
    Çocukca iddialar, bilgi ile detseklenmemiş, fikir bazında bile akıl konmamış. Bu gerçeklikte iseniz zaten, mesele test falan değil, pahalı olan kötü olmalı, alamadığım kötüdür, erişemediğim ciğer mındar olsun anlayışı. O 159,000 usd(190.000 usd doğru fiyat) nin altında ezilmektense, alamadıklarınızla barışıp hayatı kabullenerek yaşamak lazım.
  • burada paylaşılan testin odyofillik veya çok yüksek meblağlı hoparlörler ile bir alakası yok ki, konu buraya nasıl geldi ben anlayamadım.

    zaten bu test 1994 de yapılmış ve pahalı rakip hoparlör diye bahsedilen cihaz 3600$.

    incelediğim kadarıyla yapılan test en azından yer değişikliğine kör ve görerek dinlemenin istatiski açıdan anlamlı bir fark yarattığını gösteriyor. bence de çok mantıklı bir sonuç çıkmış çünkü bir duyumuz olmadığı zaman diğer duyular daha fazla harekete geçiyor, gözü kapalı dinleti yapmak ile açık dinleti yapmak arasında kapalı lehine bir fark olması gayet normal bir durum.

    öte yandan ne aradığını bilmeyen bir dinleyicinin farkları algılaması zaten mümkün değil. ara sıra evime misafir gelen bu hobi ile ilgisi olmayan arkadaşlarıma arasında ciddi ses farkı olan 2 hoparlörün testini yaptırıp yorum sorarım, neredeyse hiç anlamlı bir yorum aldığımı hatırlamıyorum. bu hobi de aynen diğer hobiler gibi, ilgilenmediğiniz bir konu ise fark bulmanız mümkün değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 11 Mart 2015; 11:08:49 >




  • YAZICIOĞLU kullanıcısına yanıt
    Konu odyofil olmak değil.

    100-200 bin usd seviyesinde kaç hoparlör dinlediniz ? Ne kadar süreyle ?

    Cevap 1: hiç dinlemedim

    Sonuç: 100-200 usd seviyelerinde bir beya birden fazla hoparlör olan bir testte denek olarak yapacağınız tespitler, test in amacına göre anlamsız/anlamlı kalabilir.

    Cevap 2: bir kaçtane, 3-4 saat dinledim(belki sistemimde de kullanıyorum)

    Sonuç: 100-200 usd seviyelerinde bir beya birden fazla hoparlör olan bir testte denek olarak yapacağınız tespitler, test in amacına göre anlamsız/anlamlı kalabilir.


    Sonuçlar aynı gördüğünüz gibi. Eğer testin amacı 100-200 usd değerindeki hoparlörler arasında bir sıralama yapmak(yada daha ucuzlarla kariılaştırmak) ise;

    Ve bunuda daha önce bu grurptaki hoparlörleri dinlemiş kullanıcılar ile yapmak ise, cevap 1 i veren kişi bu testte denek olmaya uygun değil.

    Eğer bu test bu guruptaki hoparlörleri dinlememiş arasındaki deneklerle yapılacaksa cevap 1 i veren denek olarak kullanılabilir.


    Odyofil olmak belli şartlara bağlı değil, 150,000 usd niz olması gerekmiyor, böyle bir hoparlöre sahip olmanızada gerek yok. Ama bir testte denek olmak, testin amacına göre belli şartlara bağlı.




  • Bir kaç ilgili yazı bugün denk geldim.

    http://www.audiostream.com/content/blind-testing-golden-ears-and-envy-oh-my

    if you get bothered by how much money other people spend on stuff, you are being a misguided morally corrupt fool

    Buda John Atkinson un blind test lerle ilgili yazısı

    http://www.stereophile.com/features/113/index.html




  • dün akşam favorilere eklemiştim az önce üstteki linki açtım okuyordum şimdi :)
  • Letters kısımları çok güzel. Bilgi var, akıl konmuş fikirler üretilmiş, mantıklı çıkarımlar yapılıp paylaşılmış. Boş laf kalabalığı değil.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet merak edenler için çevirdim, bazı yerlerde birebir çeviri çok sıkıcı ve okuması zor olabileceği için anlamı çok farklılaştırmamak kaydı ile düzeltme yaptım, zamanım az olduğu için tekrar kontrol etmedim hatalar varsa şimdiden affedin:



    Blog makalesi:http://seanolive.blogspot.com.tr/2009/04/dishonesty-of-sighted-audio-product.html


    Görerek Yapılan Testlerin Dürüstsüzlüğü/güvenilmezliği

    High-end ses çevrelerinde süregelen anlaşmazlıklardan biri dinleme testlerinin kör veya görerek yapılmasının faydasıdır. Kör yapılan testte dinleyici dinlediği ürünler hakkında kesin bilgiye sahip değildir böylece ürünün marka, tasarım, fiyat ve namının dinleyicinin ses kalitesi izlenimi üzerindeki psikolojik etkisi ortadan kaldırılır. Çifte kör test protokolleri bilimin çoğu dalında - şarap tadımı ve yemek tatmada da bu var - standart işlem olmasına rağmen ses endüstrisi bu konuda karanlık çağlarda takılı kalmıştır. Ses cihaz üreticilerinin ve değerlendiricilerin (reviewer) çoğunluğu hala ürünlerin ses kalitesi hakkında önemli kararları alırken görerek testlere güvenmeye devam ediyorlar.

    Görerek yapılan ürün değerlendirmelerinin dürüst ve güvenilir sonuçlar verip vermediği önemli bir soru.


    Kör Dinlemeye Karşı Görerek Yapılan Bir Hoparlör Deneyi


    Bu soru 1994'te Harman International'a Subjektif Değerlendirme Müdürü olarak katıldığım zaman sınandı [Referans 1]. Görevim Harman'da çifte-kör ürün testlerini hayata geçirmekti. Bu durum kendisini eğitimli ses profesyoneli olarak gören, dinlemede önyargı ve etkilere bağışıklık kazanmış olduğunu düşünen pazarlama, satış ve mühendislik personeli tarafından tepki gördü ve beni şaşırttı. Malesef o zamanlarda literatürde bu iddiayı (çeviren notu: profesyonel/deneyimli etkilenmez iddiası) çürütecek veya destekleyecek yayınlanmış bilimsel bir araştırma yoktu, bu yüzden hipotezi sınamak için bir dinleme test deneyi düzenledik.


    Testin detayları Referans 1 ve 2'de bulunmakta.

    Toplamda 40 Harman çalışanı bu testlere katıldı ve çeşitli boyut ve fiyatlarda olan 4 hoparlörü "tercih seviyesi/ratingi" vererek değerlendirdi. Bu test hem görerek hem de kör şartlarda 4 ayrı müzik parçası kullanarak yapıldı.


    Hoparlör değerlendiremelerinin ortalama değerleri ve %95 güven aralığı hem kör hem de görerek test için 1 nolu şekilde verilmiştir:

    http://4.bp.blogspot.com/_w5OVFV2Gsos/Sd5kUGjjhwI/AAAAAAAAAHw/j8vMfgoCNPw/s1600-h/BlindVsSightedMeanLoudspeakerRatings.png


    Görerek yapılan testler, büyük ve pahalı olan G ve D kodlu hoparlörler için önemli derecede avantaj sağladı. (orjinal yazarın notu: G ve D crossover'ları dışında aynı olan hoparlörlerdi, birisi Alman diğeri Kuzey Avrupa zevkine hitap edecek şekilde ayarlanmıştı. Bu test sonucu görülen iki hoparlör arasındaki ihmal edilebilir farklar Avrupa için tek çeşit hoparlör kullanılmasına ve kayıp "Almanlar'a göre ses tonu ayarlama" sanatında uzmanlaşan mühendisin ortadan kalkmasına neden oldu) Görerek testlerde marka eğilimi ve çalışanların bağlılığı da etkilerini gösterdi zira test edilen hoparlörlerden üçü (G,D,S) Harman kökenli idi. T kodlu hoparlör rakip bir firmanın odyofil basında ses kalitesi ile iyi yorumlar alan büyük ve pahalı (3.6 bin Dolar, çevirenin notu: o zamanki dolar ve ABD enflasyonu dersek şimdi Türkiye'de 10 bin TL üzerinde olur) bir hoparlörüydü. Ancak, Harman çalışanlarının marka sadakati bile küçük, plastik materyaldan yapılma ve ucuz çöp hoparlör S'i kurtaramadı (çevirenin notu: üslup foruma adapte edildi :)). Görerek testte S çöp hoparlörü, T hoparlörüne göre az tercih edildi ancak kör testte T hoparlöründen biraz daha fazla tercih edildi.


    Hoparlör fiziksel konumlandırılması da testlerde bir etkendi zira bu testler çoklu kanal dinleme laboratuarı (http://seanolive.blogspot.com/2009/01/video-on-how-we-measure-loudspeaker.html ) ve otomatik hoparlör konumlandırıcısı (çevirenin notu: şimdi hoparlörü otomatik yerleştiren ve yerine diğer hoparlörü getiren bir mekanizma var) yokken yapılmıştı. Görerek ve kör testlerde konumlandırmanın etkisi ŞEkil 2'de çizili (http://3.bp.blogspot.com/_w5OVFV2Gsos/Sd5kUoW0LyI/AAAAAAAAAH4/94hRtdM6Ilw/s1600-h/BlindVsSightedPositionInteractions.png ).

    Kör yapılan testte hoparlör pozisyonunun dinleyicilerin notuna etkisi direk görülebilirken, görerek yapılan ve dinleyicilerin karar mekanizmalarını baskı altına alan bilişsel faktörler ve görsel meyiller olduğu testlerde bu etki neredeyse yoktu. Dinleyiciler aynı zamanda görerek yapılan testlerde kör yapılanlara göre çalınan müzik materyaline karşı daha az duyarlı idi. Son olarak başka bir çalışmada da doğruladığımız (http://seanolive.blogspot.com/2008/12/loudspeaker-preferences-of-trained.html ) üzere kadın erkek farketmeden hem deneyimli hem de deneyimsiz dinleyiciler aynı hoparlörleri tercih etme eğilimi gösterdi.

    Deneyimli dinleyiciler basitçe cevaplarında daha tutarlı idi. Deneyimli dinleyicilerin de deneyimsiz dinleyicilere nazaran az veya çok görsel etkilere karşı bağışıklığı olmadığı görüldü.


    Özet olarak bu çalışmada, görerek ve kör hoparlör dinleti testleri tercihlerde anlamlı farklar üretti. Görerek testlerde bulunan psikolojik etkiler, hoparlör, oda ve çalınan müzik türünün birbirleriyle olan akustik etkileşiminini önemini azaltacak ve yapılan değerlendirmeleri etki edecek kadar güçlü idi. Başka bir deyişle,eğer bir ses cihazının/ürününün ses kalitesinin doğru ve güvenilir olarak değerlendirilmesi isteniyorsa testler kör olarak yapılmalıdır. Ses endüstrisi tüketicilerin güven ve saygısını korumak istiyorsa bu gerçeği kabul etmesi gerekli. Stereophile dergisinin kurucusu Gordon Holt'a göre (http://www.stereophile.com/asweseeit/1107awsi/ ) bunun için çok geç kalınmış olabilir:

    "Ses hobisi ölüyor, çoğunlukla kendi eliyle bunu başarıyor. Gerçek dünya söz konusu olduğunda high-end ses sektörü güvenilirliğini 1980'lerde, Pascal'dan beri ciddi bilimsel araştırmalarda başvurulan temel dürüstlük kontrollerini (çifte kör dinleme gibi) kabul etmeyerek kaybetti. Bu reddediş rasyonel insanlar arasında alaycı tavırlara ve benim için daimi bir utanca vesile oldu."



    Referanslar

    [1] Floyd Toole ve Sean Olive,”Hearing is Believing vs. Believing is Hearing: Blind vs. Sighted Listening Tests, and Other Interesting Things (Duymak inanmaktır vs. İnanmak Duymaktır: Kör versus Görerek Dinleme Testleri ve diğer İlginç Şeyler),” the 97th AES Convention'da sunuldu, preprint 3894 (1994).

    [2] Floyd Toole, Sound Reproduction: The Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers and Rooms (Ses Reprodüksiyonu: Hoparlör ve Odaların Akustik ve Psikoakustikleri), Focal Press, 2008.



    Kimdir:


    Dr. Sean Olive
    Westlake Village, California, Birleşik Devletler



    Sean Olive tüketici, profesyonel ve otomotiv alanına yönelik ses ürünleri üretimi yapan Harman International'in Akustik Araştırma direktörüdür. Harman'ın OEM otomotiv ses sistemleri dahil olmak üzere yeni ürünlerin subjektif (öznel, kişisel) değerlendirme işlemini ve şirket Araştırma Geliştirmesini yönetir. 1993'ten önce Kanada Ulusal Araştırma Konsey'inde çalışmaları hoparlör, dinleme odası ve mikrofonların algı ve ölçümüne odaklanan bir bilim adamı olan Olive Lisans eğitimini Toronto Üniversitesi Müzik Bölümü'nde, yüksek lisans ve doktorasını ise Montreal'daki McGill Üniversitesinde Ses KAyıt üzerine yapmıştır. Doktora tez araştırması oda akustik adaptasyonu ve odaların hoparlörler ile akustik etkileşimi üzerineydi. Prof. Olive Audio Engineering Society (AES) Fellowship ödülünü 1996 yılında ve iki Publication ödülünü (1990, 1995) almasına vesile olan sesin algılanması ve ölçümü ile ilgili 30'dan fazla araştırma makalesi yazmıştır. Sean Audio Engineering Society'nin şimdiki başkanıdır ( çeviren notu: AES sitesinde artık past president olarak geçiyor ). Daha fazla bilgi içinwww.linkedin.com/in/seanolive adresine bakınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 12 Mart 2015; 18:01:41 >




  • Gelelim kendi görüşlerime:

    - Çifte kör test veya kör test dinlemeyi kısa sürede alışık olmadığınız ekipmanla yabancı bir yerde yapın demiyor. Sadece dinlemeyi yapan kişi hangi bileşen olduğunu bilmeyecek ise buna kör test, testi hazırlayan kişi de bunu bilmiyorsa çifte kör test oluyor. Dolayısı ile karşı görüş olarak dinlemenin uzun vadede bilinen ekipmanla rahatça yapılması gerektiği ve kör testin bunu sağlamadığı savı "straw man" denilen bir çeşit savunma mekanizmasıdır, karşı bir tez üretme yerine kolayca çürütülebilecek başka bir fikri öne sürüp ona karşı savaşmak... politikacılar sıklıkla başvurur.


    - Kör testin amacı ucuz ekipman ile pahalı ekipman arasındaki farkı veya benzerliği bulmak değildir. Makalede anlattığı gibi diğer etkileri azaltmaya çalışıyor. Test edilen ürünler ufak farklara sahip aynı ürünün versiyonları veya tweakler de olabilir. Bu makaledeki laboratuvarın amacı hoparlör geliştirmek ve rakipleri değerlendirmek olduğundan hoparlörler için kör test yapmaları doğal ama normal bir insan için alışveriş ya da dinleme yaparken hoparlörlerin farkı zaten çok açık kimse X hoparlörü Y ile karıştırmaz, ama tercihine ses kalitesi dışında başka şeyler etki edebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 11 Mart 2015; 15:28:00 >




  • Aslında hakkını yememek lazım, Türkiye'de kör dinleme testi ile seçim uzun bir zamandır yapılıyor ve çoğunluk tarafından izleniyor:http://www.acunn.com/o-ses-turkiye


    Test protokolü mükemmel denemez çünkü diğer seçicilerin hareketleri ve seyircilerin tepkisi karar verme mekanizmasını etkiliyor. Elbette deneyimli seçiciler sözgelimi 90-60-90 afet gibi bir hatun ile 30-30-30 Temel Reis'in Safinaz'ı arasında hem görerek hem de görmeyerek aynı kararı vereceklerdi....
  • Sn. Dustdevil,


    Ellerinize sağlık. Aradaki çeviri notlarınızı tebessüm ile okudum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kör test yapılırken perde açıldığında karşılarına bunların çıktığını düşünsenize sıradan dinleyiciler nasıl topuklar



    Avalon Tesseract Statement





     21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology'




  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Black-metal veya neo-medieval dinlemek için ideal :)
  • Bu da steampunk türü için ideal :)

     21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology'



    http://hifipig.com/munich-high-end-2013-show-report-part-3/
  • altanpsx A kullanıcısına yanıt
    Ben ilginize teşekkür ederim. OBjektif/subjektif bir tarafa keşke da fazla Türkçe kaynak çeviri olsa...

    Bu arada makalede referans verilen son kaynakta Gordon Holt biraz ağır konuşmuş :

    http://www.stereophile.com/asweseeit/1107awsi/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Kör test yapılırken perde açıldığında karşılarına bunların çıktığını düşünsenize sıradan dinleyiciler nasıl topuklar



    Avalon Tesseract Statement





     21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology'

    bunlar da beyazlar için klu klux klan olsa gerek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 11 Mart 2015; 16:07:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Kör test yapılırken perde açıldığında karşılarına bunların çıktığını düşünsenize sıradan dinleyiciler nasıl topuklar



    Avalon Tesseract Statement





     21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology'



    Bu kolonlarda anca kör test yapılır zaten. Görerek yapılan dinletilerde istersen beğenme de göreyim der gibi imajları var.





  • teknika kullanıcısına yanıt
    Valla şahsen ben bu işlere biraz meraklı biri olarak bile bu avolon denilen hoparlörleri eve koymazdım

    O ne öyle pelerin giymiş suikastçi gibi yada klu klux klan gibi duruyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evde olsun da ben her gece korkmaya razıyım.

    299.000 USD fiyatı açıklanmış
     21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology'
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.