Şimdi Ara

220/110 dönüştürücu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD den aldığım robot süpürgenin kendi kendini boşaltan haznesi 110v ile çalışıyor. Gücü kataloğunda 1000w olarak belirtilmiş. Gidip 1000w+ lık tuğla kadar Transformatör ile çalıştırmak istemiyorum. Alternatif arayışındayım.

    Cihazın içini açtığımda yüksek voltaj ile düşük voltaj katları birbirinden uzak tasarlanmış. Cihazın üzerinde 100v Panasonic marka süpürge motoru var. 12cm standart boyda bir motor. Motoru bta420x-800bt triac ile sürmüşler.


    Soru kısmına gelirsem cihazın içerisindeki vakum motorunu 220v sıradan bir motor ile değiştirirsem; cihazı normal 220v ile çalıştırabilir miyim?

    cihazin giriş katı 110v mu yoksa 220-110 v olarak mi tasarlanmış nasıl ayırt edebilirim? Yada nasıl test edebilirim devreye zarar vermeden ?


    Güç kati universal değil 110 tasarlanmış diyelim girişi iptal edip 20.5v DC ile devreyi beslesem mevcut triac in ayağına 220v versem triac doğru çalışır mi yada oradan devreye bir zarar gelir mi?



    Transformator kullanmak durumunda kalırsam;


    Bir diğer alternatif olarak triac tan motora giden kısma röle bağlayıp motoru röle üzerinden 220ile çalıştırabilir miyim, triac üzerinden geribildirim alır ve standart dışı algılar mi mi?


    yada 1200-1500va transformatör yerine 500va falan nazik bir tane alsam vakumun çalıştığı 4-5 sn için trafoya aşırı yüklenebilir miyim?


    cihazin kartının resimlerini ekliyorum. Teşekkürler.

    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu
    220/110 dönüştürücu







  • Durum güncellemesi yapıyorum;
    220v motoru yurtdışı sipariş ettim, o gelene kadar risk alıp 500va trafo aldım trafonun girişinde 2A cam sigorta vardı yandı. 2.5A olan ile değiştirdim yanmadan çalıştı sıcaklık ve vınlama yok. Vakum 3-4sn içerisinde yavaş yavaş artıyor toplam 7-8sn sürüyor. Full güçte 650w civarı güç cekiyor. Trafo yüksüz ne kadar cekiyor ona bakmayı unuttum ancak onun içinde çift trafo ve zaman ayarlı priz bağlayıp çözdüm şimdilik.

    Şuanda merak ettiğim devrenin direk 220ile beslemeye uygun olup olmadığını nasıl test edebilirim yada tasarımda neye bakmak gerekir ?

    Kıymetli ustalarımız da görüş ve önerilerini aktarırlar ise çok memnun olurum.
  • BU konu nası cevap almamış hayret :-!


    Elektronik kontrol kısmı zaten düşük gerilimdir, ölçmeniz gerek. Üzerindeki kondansatör değerleri fikir verir ama çok üstündedir çalışan gerilimin. Dirençlerdne vb devreçözümlenebilr ama bu kısma elektrik girişi, trafonun bu kısım için geçiş kısmı esas bilgiyi verir. Elektronik 5Vdc, 12Vdc gibi çalışır malumunuz hatta 12Volt girişlerde bile regülatörle 5Va düşürülür çoğu uygulamada, hassas elemanlar için. Trafonun altında bir regülatöre benzer malzeme var, 3 ayaklı transistör-mosfet gibi görünür; yatık ve soğutma kısmı lehimli olan. Bu ürünlerin çıkış gerilimine yani neye sabitlediklerin datasheetinden bakarsınız..


    220-110Volt çevrim için ayar yapılabilecek küçük dimmerler var, onlar da triyaklı. Ne kadar uygun olur bi tartışmak lazım.


    Esas konunuzda; vakum motorunu 220 ile değiştirmekten bahsetmişsiniz. Zaten olur ama sistemde kontrol geri dönüş vb varsa incelemek lazım. siz baştan sona aletin çalışmasından bahsederseniz daha iyi fikir alırsınız. röle ile de sürbilirsiniz belki sistem uygundur da komple 220ye çevirip direk bağlarsınız... Kolay.


    Ama direk kablosundan 220 vermek durduk yere arıza demektir.... hiç gerek yok.


    @ekrem54





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    İlginize teşekkür ederim. Güç katı çıkısı 20.5 v sabit. Yukarıda ona binaen direk besleme olarak yazmıştım. Öğrenmeye çalıştığım proteus da vs devreyi çizmeden test etmenin yolu nedir. Atıyorum 110v sabit gerilimi dimmer ile arttırarak test edebilir miyim. Datasheet e baktığımda referans aralığı çok geniş herseye uyuyor ancak pratikte nasıl işliyor bilmiyorum.

  • ekrem54 E kullanıcısına yanıt

    20,5 Voltu tekrar regüle edip kulanan,5Vdcye çeviren vb parçalar vardır devrede.

    Sizin sorun sadece motor kısmında mı? Motoru devreden ayırıp istediğiniz gibi denrsiniz. Ancak anında elektriği kesmeye hazır olarak yapın denemenizi.


    Komple bildiğiniz ayrıntıları resimler üzerinde yazarsanız konuya hakim birçok kişiyle muhatap olursunuz.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Açıkcası elektronikten profesyonel olarak anlamadığım için (hobby sadece) neyi nerede belirtmek lazım elektronikçi gözüyle neyi nerede görmek istersiniz bilmiyorum ustam ; o yüzden muhtemelen atladığım kısımlar oluyor. Biraz daha açık yazabilirseniz sevinirim.

  • ekrem54 E kullanıcısına yanıt

    Bildiğiniz kadarıyla yazabiilirsiniz. makinanın resmi, devrelerin toplu resmi. Yanlış bildiğinizi düşündüklerinizi de yazın, uzmanlları girer konuya.


    mesela size 20Vdc ve de 110Voltluk motoru 220 ile çalıştırmak gerekiyorsa,zor bişey yok? 20Vdc zaten düşük akımsa daha da kolay.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.