Şimdi Ara

220v Power Off Devresi(Standby)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konunun uzmanı arkadaşlar mutlaka vardır bazı ev tipi subwoofer ve stüdyo monitörlerde bulunan bir 220v kesme devresi mevcut, bu devre cihaz kullanımda değilken voltajı kesiyor ve cihazı standby konuma alıyor. Bu devre hazır kit olarak mevcut mudur yada nasıl inşa edebilirim?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Svideoz -- 3 Şubat 2023; 22:48:16 >



  • Forum bitmiş arkadaş koca forumda elektronikten anlayan kalmamış sanırım...

  • Hazır kit olarak akla gelmiyor. Bilen varsa yazsın tabii ama bazen böyledir, çözüm çıkmayabilir...

    cihazın kullanımda olmadığı nasıl belirlenecek??? Bir çıkış ya da giriş mi olmayacak? BU tip bir elektriksel sinyal ne kadar süre yokken geçiş istenir?

  • Svideoz kullanıcısına yanıt

    koca forumda böyle cihazı olan veya ihtiyacı olmamış olabilirmi.?

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    lm5555 ile yapılan devreler mevcut tam bu iş için midir ondan emin değilim... Ses giriş sinyali olmadığında akımı kesecek, sinyal tekrar geldiğinde sistemi yeniden açacak bir devre gerekiyor. Bu devre tetiklenince sanırım bağlı devredeki röle de voltajı kesiyor.

  • Mutlaka vardır. Kaldı ki elektronik bilgisi yeterli düzeyde olanların bu tarz bir cihaza sahip olmaları da gerekmiyor. Farklı entegrelerin özelliklerine haiz olan elektronikçi arkadaşlar bu tarz bir devreyi projelendirebilir diye düşünüyorum...

  • Svideoz kullanıcısına yanıt

    Bilgliniz varsa ses sinyali varken ve yokken hat geriliminden bahsedin.

    Bahsetttiğiniz devreyi koyabiirsiniz. 555 entegresini kast ettiyseniz zamanlayıcı olarak kullanılmıştır, yok optokuplörse kast ettiğiniz sinyal izolasyonu ve bazen yarı iletkeni tetiklemeyen sinyali işlemek için kullanılır.


    hangi cihaza düşünüyorsunuz? Biraz detaylar... elektriksel blgiler.

  • Forumda eski günlerdeki gibi bir hareketlilik yok haklısınız ama deprem yüzünden herkesin morali düzeni bozuldu. Sitem etmekde pek haklı sayılmazsınız.


    Elinizdeki ses cihazları hakkında bir fikrim olmadığı için genel birşey tasarladım.


    Devrede ses seviyesi belirli bir seviyenin üstüne çıktığında resimde R2 ve C1 ile gösterilen komponentlerin değerine bağlı olarak röle çekili kalmaktadır. Süre dolmadan ses seviyesi ayarlanan seviyenin üstüne yeniden çıktığında süre sıfırlanmakta ve röle çekili kalmaya devam etmektedir. Gerçek uygulamada ses kaynağının çıkış genliğinin durumuna göre ses giriş katındaki değerler değişebilir.


    Devre kurma, şema okuma ve temel elektronik bilginiz varsa aşağıdaki şemanın size yardımcı olacağını umuyorum.


    Edit: Bir önceki mesajdaki resimde çözünürlük problemi giderildi.


    220v Power Off Devresi(Standby)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 10 Şubat 2023; 8:54:18 >




  • Ses sinyalleri yarı iletken tetiklemede sorun çıkartabiliyor. Transistörü hiç tetiklemediği görülmüştür. Ayrıca sistem gürültüsü yani sessizlik anındaki elektrik seviyesi devamlı canlı tutabilir devreyi. Hatta gürültü diğer bazı seslerden fazla genliğe bile sahip olabilir.


    Mantık olarak ortaya konabilir ama geliştrilmelidir. Optokuplör eklemek gibi. hem de devredeyken kısa süreli sessilikte hemen devreden çıkmayacak mantık eklemesi de yapılmalıdır.


    Diğer taraftan ses sinyallerinin yarı iletken tetiklemesindeki acaiplikler hakkında fikirlerinizi merak ederiz tüm katılımcıların; @teknomasters @Emin-Firtina ve ismini eklememiş olduğum herkes...

  • Bu durumu bende anlamıyorum,

    rca dan ses sinyali gelince açılıyor, fakat yukarda bahsedildiği gibi kesme hemen olmamalı, açma işlemi ise çok düşük ses seviyesinde bile sistem açılmalı.

    en basitinden 5 ledli vumetre sesi biraz duydum gibi olunca 1 led göz kırpmaya başlarki, sistemin sesi duymak ile duymamak arasında aktifn olması gerekirki ben 1 ledin o seviyede yandigini görmedim.

    yani çok hassas bir konu.

    Bu olay bass ses için kolayca yapılabilir mümkün olsada orta ses icin zor , tiz ses icin daha zordur.

    Benim beynim yandı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yukarıdaki devre (komponent değerlerine göre) tetik aldıktan sonra röle yaklaşık olarak 2,2(*) saniye kadar çekili konumda kalmaktadır. Bu süre dolmadan yeniden tetik alırsa veya tetik sürekli olursa bu süre tekrar sıfırlanmakta ve röle çekili kalmaya devam etmektedir.


    Gürültü varsa bunu kaynağında çözmek gerekir. Ses ile gürültüyü bu devrenin çözmesini istemek doğru bir yaklaşım olmaz. Mükemmel bir çözüm isteniyorsa tüm bileşenlerin mükemmel olması gerekir.


    Sessizlik anı gibi sabit seviyedeki elektriksel sinyalleri kesme işi C3 kapasitörü tarafından yapılmaktadır.


    Optokuplör transistörden daha zor(!) iletime geçecek bir komponent. Nasıl bir tecrübe ve devre uygulamasından dolayı böyle bir kanıya vardınız bilemiyorum.


    Ses sinyali ile yarıiletken tetiklemesindeki acaiplikler konusuna açıklık getirirseniz belki üzerinde konuşulabilir, ben bir acaiplik görmedim / yaşamadım. 220v Power Off Devresi(Standby) 


    Hassasiyet konusu ihtiyaca göre ayarlanabilir bir durum. Yukarıdaki devre örneğinde bunun için elimizde iki adet ayar noktası bulunmakta.


    1. R5 ve R3 den oluşan gerilim bölücü. Daha hasas olması istenirse R3 ün değeri küçültülür veya R5in değeri artırılır. Uygulamada pratik olması için çok turlu trimpot bile düşünülebilir.
    2. RV1 ile gösterilen ayarlı potansiyometre/trimpot.


    Yine yeterli gelmiyorsa kuvvetlendirme katı ve basit bir filtre yapısı da eklenebilir.


    Konvansiyonel devre elemanları ile çözüme alternatif ADC girişi olan bir microkontrolör ile ses belirli bir seviyede işlenebilir ve digital olarak bir pin ON/OFF şeklinde çıkış verecek bir yapıda kurgulanabilir.


    (*) Meraklısı için bunun formülü T=1.1xR2xC1

    (!) Transistörün iletime geçme gerilimi ortalama 0.6V optokuplörlerde 1.5V ve üzeridir.





  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    Konuştukça detaylar çıkar konu sahibi ortada olmasa da başşkalarına yarar. Her fırsatta yazarız.

    Alıntı

    metni:
    Gürültü varsa bunu kaynağında çözmek gerekir. ...Mükemmel bir çözüm isteniyorsa tüm bileşenlerin mükemmel olması gerekir.

    gürültü olduğu halde yani istenmeyen elektrik sinyalleri bulunduğu halde iş gören bir sistemde çalışmayan devre geçersiz demektir. Genelde bulunan özellikle ses sistemlerinde hep gürültü var? Hatta bazen mükemmel sistemlere eklenmek zorunda kalınan ekipmanlar mükemmeli bir anda bozabiliyor? Yani mükemmele sahip kişi bile farklı bir halde anında sorun yaşar. Halbuki gürültü seviyesinde kendini ayarlayabilecek özellik bu devre için kabiliyettir.

    Alıntı

    metni:
    Ses sinyali ile yarıiletken tetiklemesindeki acaiplikler konusuna açıklık getirirseniz

    Sırf ses ile çıkış almak için karmaşık bir evre var. çünkü yarı iletkende sesin tetikleme yapmadığı birçok alan var. Mesela küçük bir hoparlöre gelen ses sinyali transistörleri iletime geçirmediği halde hem de elektriksel olarak gayet yeterliyken, bir optokuplörle sorunsuz kere sorunsuz çalışmakta? Her ses sinyali aynı sonucu vermeyebilir. Kapı zili başka ses sistemi başka mesela. Ses sinyal frekansı ve sinyalin ac devam etmesi gibi yarı iletkeni kararsız bırakan ve ya etkisiz kılan sebepler çıkabiliyor.

    Bahsettiğim gibi yarı iletkende daha uzmanlarının ele alabileceği çok detay bulunur. Uzmanın yanında başka uzmanın da vereceği ek bililer olur. Tek sebep gerilim değil. Diğer taraftan optokuplörler çeşit çeşit, hepsinin aynı gerilimde tepki vermeyeceklerdir, ayrıca sinyalin gerilimi yüksek gibi görünse bile yarıiletken beyzinde harcanıp geriliminin düşmesi ihtimali de var. Gerilim vardır ama gerisi yoktur mesela. PNP transistörlerin beyz ihtiyacının fazla olması gibi gürültü, frekans farklılaşmaları ve de akım veremeyecek düşük bir sinyal kolay iletime geçeceği sanılan bir transistörü de etkisiz kılabilir.


    Hani bazen bir sorun az görülür ya. Tecrübe sahipleri yazarlarsa az görünen sorunun esas sebepleri tespit ediliri. Sorun yaşayan ve yaşamayanların tecrübeleri nelerdir?





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Haklısınız 555 entegreden bahsetmiştim. Optokuplör de devre içinde gerekli olacak tahminimce. Auto off özelliği olmayan stüdyo monitörlerim için kullanmak istiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Svideoz -- 10 Şubat 2023; 20:36:19 >
  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    İlginiz için çok teşekkür ederim. Stüdyo monitörlerim için düşünüyorum. Temel elektronik bilgisine sahibim devreden 48-50v gibi bir voltaj geçiyor çizdiğiniz şemaya göre hangi elemanları değiştirmem gerekir?

  • Ses sinyali nedir ne değildir detaylıca bahsederseniz daha güzel olur. Kısa ve temel çözümler kullanılabileceği gibi, daha özel devre mantıkları hem size hem e konuyu ileride takip edebileceklere düşünülebilir.


    -gürültü dediğimiz istenmeyen elektrik sinyallerinden dolayı yani sisteme ses yokken ses (ve ya elektrik) olmasından dolayı kapanmaması sorununa karşı ilgili devre fark tespiti ile çalışabilir. BU fikirdir.


    -Kısa zaman dilimlerinde mutlaka tekrar eden ses sinyalleri filtrelenip yani özel bir ses kısmı tespit edilip devre bu kısmın varlığıyla açık kalır ve bu kısım bir müddet hiç geçmezse kapanır. bu da bir fikirdir. Bazen ses sabit bir frekansı devam ettirirse, yani tek bir ses uzun müddet devam ederse, ki ihtimaldir, bu halde de devre sadece var olan yüksek sinyal sebebiyle açık kalabilir.


    Sisteminzde ne tip sesler var* Herşey mi? Mutlaka geçen frekansları düşünmek lazım. @Emin-Firtina ses sinyalinin varlığını kesinen tespit ettirebilir ve periyodik olarak mutlaka bulunan tip özellikler nelerdir?





  • Svideoz kullanıcısına yanıt

    Devreyi bu hali ile kurun karşılaştığınız durumlara göre hareket edelim.

    48-50V ifadenizi stüdyo monitörün besleme voltajı olarak değerlendiriyorum. Eğer böyleyse sorun yok, bu besleme hattını devre şemasındaki rölenin kontağında geçirmeniz yeterli.


    Not: Yukarıdaki devre için ayrıca 12Vdc bir güç kaynağına ihtiyacınız olacak.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    ses sinyalinin genelde 40hz ile 15khz gibi geniş bir frekans aralığı var.

    mesela atıyorum örneğin, bass ses sinyali ilk tepkiyi verendir,

    volume 3 de 60hz lik sinyal power on yaparken, 5 khz lik bir sinyalin power on yapması için volume 8 gerekir.

    10 khz icin volume 15 gerekir.

    Belki preamp açıldığında sessinyal kablosundan sizin gürültü diye tabir ettiğiniz düşük bir mV sinyali vardır, hani hoparlör anfiye bağlıyken ufaktan bir sssss sesi gelir. bunun gibi durumdan faydalanıp , sessinyalinden gelen çok düşük volt ile sistem acılıyor olabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Aslen 40hz ile 30khz arasındaki frekans bandını kast ediyorum. Bu frekans aralığında sistem aktif olacak. Yalnız monitörler bx5 d3 yani ufak sayılabilecek ebatlarda ekstra bir beslemeyi kasa içerisine dahil etmem pek mümkün değil maalesef daha farklı bir çözüm bulmam gerekecek sanırım..

  • Sayın @rafet32 nin verdiği devre için 12Volt güç kaynağının yer kaplamasını sorun ediyorsanız, bu tip devreler az akım çekerler iyi tasarlandığında ve varolan sistemin uygun yerinden güçlendirilebilirler. Yani var olan cihaz devrelerinin uygun gerilimi verecekleri kısımlar olur. 5V, 7V,9V,12V,24V gibi. Her gerilime uyarlanabilir bu devreler. Hatta çok küçük güç kaynağı bil yapılabilir. şarz cihazını (ki 5Volt ile e çalışmaya uyarlanır bu devre) söktüğünüzde iç evresinin aha küçük olduğunu görürsünüz. Bir kondansatör tipi ve bir iki dirençle istenen gerilimi alabilen çok basit devreler kurulabiliyor, pek güvenli olmasa da.


    Sistemin ne olduğunu cihaz marka vb de paylaşarak anlatır mısınız? Konuşma sesi, müzik, doğa sesleri ? Bahsettiğiniz frekanslar filtrelenebilir ancak bu sefer bu frekansların yer almadığı ama sistemi çalıştırması gereken sesler hiçe sayılıp sistem kapanabilir. Her hali düşünmek lazım.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.