Şimdi Ara

230 metre mesafeye 12v/24v 10 amper iletebilmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar

    Evden yaklaşık 230 metre mesafe ileride 12 veya 24 volt ortalama 10 amper gucunde bir su motoru çalıştırmak istiyorum.


    Nasıl bir ekipman ve kablo ile bu kadar mesafeye gerekli voltajı amperi iletebilirim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Akülü güneş enerjili bir sistem


    SOLAR BAHÇEyoutube
    Güneşin olduğu her yerde aküye ihtiyaç duymadan sınırsız sulama. İsteğe göre sisteme zaman saati takılarak elektriğin olmadığı ortamlarda düzenli sulama imkanına sahip olabilirsiniz.
    https://www.youtube.com/watch?v=qboK7zicPJ8&feature=youtu.be




    Kendin De Yapabilirsinyoutube
    #freieEnergie #طاقة حرة #energjielirë #pulsuzenerji #ücretsizenerji #бясплатнаяэнергія #безплатнаенергия #slobodnaenergija #energiezdarma #自由能 #energibebas #ազատէներգիա #انرژی آزاد #librengEnerhiyaénergiegratuite #უფასოენერგია #slobodnaenergija #मुक्तऊर्जा #freeenergy #fuinneamhsaorinaisce #energíagratis #frienergi #energiagratis #ókeypisorka #無料エネルギー #ಉಚಿತ ಶಕ್ತಿ #босэнергия #liberumnavitas #fräiEnergie #fräiEnergie #gratisenergi #erkinenergiya #energialivre #energiegratis #свободнаяэнергия #слободнаенергија #энергияиозод #безкоштовноїенергії #δωρεάνενέργεια #Sonnenkollektor #Paneldiellor #لوحة شمسية #Сонечнаяпанэль #solarnipanel #Слънчевпанел #panelsurya #solarpanel #panneausolaire #Solarpanneau #solarnipanel #सौर पेनल #सौर प्यानल #solcellepanel #painelsolar #painéalgréine #солнечнаяпанель #solpanel #pannellosolare #sólarplötu #ソーラーパネル #соларни панел Kanalıma aşağıdaki linkten abone olabilirsiniz https://www.youtube.com/kendindeyapabilirsin/?sub_confirmation=1 Merhaba kanalıma hoşgeldiniz. Bu gün güneş paneli ile taşınabilir elektrik videosu hazırladık güneş paneli ile üretilen elektriği aküye depolayıp inverter ile 220 volta dönüştürüp tv ve diğer elektrikli cihazlarımızı elektrik olmaya bir yerde çalıştırdık .Bu kanalda geri dönüşüm, dıy, kendin yap, dekorasyon, nasıl yapılır, el yapımı araba, güneş paneli, elektrik üretimi, rc uçak, kuluçka makinası, klima yapımı, buzdolabı yapımı, küçük el aletleri yapımı, matkap uçları tamiri, benzin gazı, alüminyum dökümü, zımpara makinası yapımı, hurda değerlendirme, akü yenileme ve daha farklı birçok içerik bulunmaktadır kanalıma abone olup bildirimleri açarsanız çok mutlu olurum kendinize iyi bakın iyi seyirler dilerim kullanılan malzemeler #bakırtel #akü #şarjkontrolünitesi #güneşpaneli #inverter #sunta #vida #üçlüpriz #televizyon #bilgisayar #telefon #telefonşarjaleti
    https://www.youtube.com/watch?v=YAKeCwL4SnU&feature=youtu.be
    siyah mambayoutube
    Arkadaşlar ilk defa denediğim güneş paneli ile bahçeye su basma son derece başarılı ve tatmin edici oldu iyi seyirler. Motor linki: https://m.n11.com/orac-akulu-su-aktarma-ve-ilaclama-motoru-pompasi-12-volt-P334329468
    https://www.youtube.com/watch?v=I3BFJf3w_6E&feature=youtu.be
    Huzeyfe Yrcyoutube
    40 Watt'lık Güneş Pili ile, 3 dönüm bahçenin damlama sisteminin çalışması.
    https://www.youtube.com/watch?v=xrBdZmakhBY&feature=youtu.be



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 16 Mayıs 2022; 15:4:20 >




  • O mesafede, 12V ve 10A ile ciddi kayıp yaşayabilirsin. Bulabildiğin en kalın kabloyu kullanman gerekir, bu da maliyeti ciddi arttırır.

    Motorun 220V ile çalışması ile ve kaliteli bir uzatma kablo ile bu işi halletmen daha sağlıklı olur bu bile 230M için iyi bir rakam tutacaktır

    Ör: Makaralı Uzatma Kablo Seyyar Priz (50msi 500-1000TL)


    Eğer motor 12V / 24V ile çalışıyorsa, normal şebekeyi motorun yanına götürüp, motorun yanında voltaj dönüşümünü yapman daha mantıklı.


    Eğer kullanım sürekli değilse, ufak bir jeneratör ya da UPS sistemi düşünebilirsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suphion -- 17 Mayıs 2022; 10:44:23 >
  • Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Aslında evimde güneş enerjim var. Enerjiyi de 220 v veya 12 24v olarak çekebilirim.

    Motor henüz almadım 220v da alabilirim.
    Dereden su çekeceğim.
    Sürekli su akışı olacağı için jeneratör maliyetli oluyor.
    Güneş paneli ise çalınma riski var.

    O yüzden evden çekmek daha güvenli olacak.


    12 voltluk motor için Bi ilanda 100 metreden uzun mesafede kullanacaksınız 9 awg kablo kullanın yazıyordu.

    Bu kabloyu ilk kez duydum. İnce çok damarlı ve ucuz bir kablo. Bundan yola çıkarak 10 amper 12 24 volt için daha kalın uyguna gelebecek bir kablo olabilir diye düşündüm.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun kabloda çok enerji kaybı olur özellikle DC de.

    Güneş enerjisi sisteminde 1 kez masraf yaparsınız yıllarca kullanırsınız.

    Çalınma riskine karşı güvenlik önlemini alın.

    2-3 m sağlam direk üzerine monte edilebilir veya demir kafes tipi önlem geliştirilebilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3*1.5 kablo oluyor seyyar uzatmalarda ve metresi toptan 10lira civarında parça işi de 20TLye kadar satılıyor herhalde 17.05.2022 itibariyle. yani 50m'si 100TL diye yazdığınız sınır belki bir sıfır eksik halidir...

    Diğer taraftan 250 metre gibi bir mesafede yani çeyrek kilometrede 1.5 kablo.... Olmaz. Ama 1.5 kablonun bile 2500TL tutması epey bir masraf. Tabii 3*1.5 tip içinde 3 ayrı hat-kablo bulunan değil 2 kablolu olanı ve daha kalın olanını seçecektir ama yine de fiyat bu 1.5mmlik zayıf kalan kesitte bile epey miktar tutmakta.


    Sayın @muhsin kamer özellikle dcde kayıp fazla demişsiniz. Dc kesiti tam kullandığından (skin effect olmadığından) kayıp daha az. Ama bu projede dcde gerilimi düşük konuşulduğundan ac-dc olarak değil ama düşükgerilim açısından bir zaaf var.


    Sayın @cy19 brşeylerin çalınmasından korkmuşsunuz ama 250metre kabloyu hiç konu etmemişsiniz... İçinde elektrik var diye korkarlar diye mi düşündünüz :-!! Devlet malını bile çaldıklarını düşününüz....


    Bu mesafede elektrik için, gerilimi yükseltmek bile düşünülebilir. İki adet trafo gerektirir ki incelemek lazım fiyat açısından. Biraz alengir katıyor işin içine ama uzun ve korunaksız kalın bakır kablo yerine, kutu içinde korumaya alınabilir bir trafo ihtimali sunuyor. Trafolarda yüksek frekans devreleri ile boyut ufaltması da yapılablir tabii.


    Su pompalanmasıysa konu, yükseklik farkları vb projeden bahsedilirse belki elektrik kablosu yerine plastik boruların uzatılması düşünülebilir. Hatta rüzgarda döner bir pervane ile suyu basmak bile düşünülebilir, su kaynağı rüzgarı yeterliyse...


    BU projelerde yatırımı azaltmak için, düşük güçte ve uzun zamanda kaynağı elde edip depolamak düşünülebilir. Yani düşük debi/akış hızı ve bu suyun devamlı depolanması. Çukurda ya da birkaç tonluk su deposunda





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    500-1000 yazmak isterken 500-100 yazmışım, uyarı üzerine düzelttim.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Üstad; 1 MT kabloda 1 ohm direnç değeri olursa 1 amper çekildiğinde 1 volt DC azalır.

    230 MT mesafeye 12 veya 24 V DC yi kayıpları hesap edersek nasıl ileteceksiniz?

    Doğru olanı; çalınmaya karşı korunaklı güneş enerji paneli dir.

    Kolay gelsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 17 Mayıs 2022; 17:17:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    BU cevabı da içererek yazmıştım. Dc iletimde ACden daha az kayıplı, daha küçük çaplı iletken kullanılabiliyor. Ancak sadece bu projede dc olarak 12-24V konu olduğundan burada ac-dc farkı değil, dc olduğunda düşük gerilim problemi ortaya çıkıyor. Yani ac-dc farkından değil gerilimin düşük oluşundan sorun var. gerilim aynı olursa dc daha verimli iletimde.


    diğer yöntemlere ek olarak, gerilim doğrultulup seviyesi de sabitlenerek kabloda yollansa daha verimli. Hattın diğer ucunda da uygun bir step down incelenmesi de bir ihtimal çözüm olabilir.


    Tabi bunlar teorik konular. Gerilim fazla yüksek olmadığından frekans da aynı şekilde; skin effect denilen, akımın iletken dış yüzeyine yaklaşarak gitmesi yüzünden iletim verimliliğinin azalması sorunu, önemli olmayacaktır.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Yazdıklarınızdan hiç bir şey anlamadım. "Dc iletimde ACden daha az kayıplı" yazmışsınız, yani; 230mt uzağa DC daha az kayıpla mı gidecek?



    Soru şu:


    230 mt uzağa 12-24 Vdc 10Amper almak için nasıl bir enerji gönderilmesi gerekir? Bunu yazmalınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 17 Mayıs 2022; 21:33:17 >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Uzun kabloda çok enerji kaybı olur özellikle DC de.

    BU söz size aitti. "Özellikle dcde daha fazla kayıp olur" yazmaktaydı. Dcde daha az kayıp olur ve bu sebeple acden dcye döndürülen şehirlerarası hatlar bulunmakta. Bu cümledeki yanlışı düzeltmiştim.


    Konu sahibinin dc olarak düşük gerilimle enerji iletimindeki verimsizlik elektriğin dc oluşundan değil, gerilimin düşük oluşundan kaynaklanmakta.


    diğer taraftan pek bahsedilmedi ancak 12Volt olarak gerekli kablo çooook daha kalın olacaktır. Kablo çektiği amperi-akımı bilir Sayın Konu sahibi. 12Volt ve 10Amper derseniz (tabi bu bilgiler yanlış çıkabilir nereden elde ettiğinizi yazmalısınız) 120Watt demek olur. Ancak bu 120Watt eğer 220Volt ile taşınırsa yarım amper demektir ki çoook az ve kablo kalınlığı da çook azalır demektir.


    Ancak yükseltiler uygunsa pompayı diğer uca, yakın tarafa koymak buna uygun tesisatı şekillendirmek de ihtimal olabilir.





  • Yazdıklarımı okumadan veya anlamadan cevap veriyorsunuz.
    Tartışmayacağım.

    Söyleyeceklerimi yazdım
    Bence konu kapandı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 17 Mayıs 2022; 23:27:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Tartışmak rahmet doğurur, tartışmaktan kaçmayalım. Engin bilgilere sahip değerli forumdaşlarımızın diğer üyelerle yapabileceği en faydalı forum faaliyeti de, tartışmalarla fikirsel çalışmadır.


    Sizin cümlenizde farkında olmadan-sehven ve ya hatalı mantıkla yazılmış olabilen bir kısımdı. Yanlış anlaşılmaya sebep.

  • Ayrıca Sayın @muhsin kamer

    Alıntı

    metni:
    1 MT kabloda 1 ohm direnç değeri olursa 1 amper çekildiğinde 1 volt DC azalır.

    bilgisini sunmuşsunuz ancak, kablolardaki bu direnç değerleri metrede değil kilometrede tanımlanmakta.4mm^2 kablo yani gayet düşük çaplı bir kabloda bile 4.61ohm/km,1.5mm^2de ise 12.1ohm bilgisi bulunmakta.


    Direnç = Özdirenç * Uzunluk/KesitAlanı = p*L/A

    Bakır özdirenci = 0.017 ohm*mm^2/m, mm ve metre birimlerinin birlikte olması L olan uzunluğun metre cinsinden, A olan kesit alanının da milimetre cinsinden hesaplanmasını gerektirir. Bu özdirenç aynı zamanda 1,7*10^-8(ohm*m^2/m) yani ohm*metre olarak da yazılabilir.

    1km-1000metre uzunluk, 1.5mm^2 kesitli kablonun tek tel/hattının direnci;

    Direnç = 0,017(ohm*mm^2/metre) * 1000metre / 1.5mm^2

    =11,33ohm

    Formülle kontrol ettiğimiz değer, katalog değerine yakın. zaten sıcaklık etkiine önemsemedik ve gerek de yok.


    1000metre 12ohm olduğundan 200metresi 2.4ohm olur. Gerilim düşümü de bu direnç değeri ile düzeltilmelidir. Ancak çekilen akım tabii ki 1 amper değil vatandaş 10 amper yazmış. BU değere göre daha fazla kablo direnç etkisi var ancak bu çalışmanın durması değil, toplam direnç bölümüne göre gerilimin dağılması demektir. 12Voltta 10 amper çeken cihazın empedansı da 1.2ohmdur. Kablo direncinin yarısı çıkan bu değer, ttoplam gerilimin üçte birini alır demektir.

    Sadece eksiği giderdim yoksa böyle bir yöntem zaten tavsiye etmeyiz. Hele ki 1.5 kablo ve kablo kapasiteine gör az sayılmayan akımda... Bu cihaza 10Volt gelmesi gerekir dersek; 2Volt kabloda 10Volt cihazda bulunuyor olmalı. Cihaz 1.2ohm ise, bundan 5 kat az gerilim harcayan kablo 0,24ohm olmalı. (200metrede 0.24ohm değeri 1kmde 1.2ohm yapar) BU direnci de tabloda 16mm^2lik kablo sağlıyor..... akla gelen bir hesaptı ve bu sistemleri düşünenler için fikir versin diye yazdım. Yoksa tavsiye değildir, tam teri tavsiye edilmeme sebebi sayılabilir.

    16mm^2lik bakır kablo 200metrede, m = V* d = 16*10^-2(cm^2) * 200*10^2(cm) * 8.96gr/cm^3) = 28672gram=29kg

    Dünyanın bakırı kilo işi... 2 hat olursa 60kiloya yakın bakır.... Dönüş hattı daha küçük kesitle de yapılabilir orası ayrı.



    ANcaaaak,

    elektriği bu düşük güç için u kadar uzağa iiletmek ve ortalıkta başıboş dünyanın bakırını bırakmaktana; proje detaylarına ulaşıp pompayı gereken yere koyup vakumla suyu çekmek düşünülebilir. Su pompaları 7metre civarında vakum yapabiliyordu. Başlarken sorun yaşayabilir vakumda ama boru kapama klepesi(klepe direnç de oluşturabilir) ve başlama için su ekleme yöntemleri işe yarar. Eğer sistem çalışabiliyorsa pompa hiç elektriği uzağa iletmeden yanı başınızda çalıştırılabilir. İki nokta arasındaki seviye farkı önemli. Uzağa iletilen gayet verimsiz ve özel nitelikli bir sistem yerine yanı başınızda çok daha güçlü sistem düşünebilirsiniz. Yani aynı elektriği uzakta güçsüz kullanmaktansa yanınızda daha güçlü kullanabilirsiniz.





  • Öncelikle cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.


    O kadar uzun mesafeye gerekli akımı taşımak kablo açısından iyi bir maliyet oluşturmakta.


    Aslında en başından beri güneş paneli düşünmekteydim. Dere kenarında muhafaza etme şansım olmadığı için taşımakla uğraşmak yerine acaba evden kablo çekebilir miyim diye düşünmüştüm.


    Ancak bu durumda en sağlıklısı sanırım 38v 10 amper gücünde bir güneş paneli almak. Regülatörle 24v a düşürüp bir motor çalıştırmak.


    İlerde nasip olursa elektrikli bisiklet tekerinden derede elektrik üretip su pompasına enerji vermeyi hedefliyorum :)


    Teşekkürler.

  • cy19 C kullanıcısına yanıt

    Derenin seviyesi suyun çekileceği yerden yüksekse ve ya yükselti farkı 10 metreden(pratikte 7 metreden) azsa pompa suyun çekileceği yani evinizin yanına konup, su vakumla çekilebilir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Göz kararı baktığımda derenin derinliği 3 metre.

    Tarlaya kadarda 3-4 metre civarı kot farkı olduğunu düşünüyorum. Yani 6-7 metre.

    Bunu düşünmustum ama açıkçası 230 metrelik bir vakum yapabileceğini ihtimal vermedim.

    Elimde 220v luk emiş yüksekliği 8m iletim yüksekliği 38m olan 590w gücünde bir motor var.

    Normalde 1 parmak giriş çıkışı var ama yarım parmaklık bahçe hortumuyla 200 metre mesafeden aşağı yukarı 7 m kot farkıyla çekim yapabilir mi sizce ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cy19 C kullanıcısına yanıt

    Derenin derinliği önemli değil, suyun alınabileceği yükseklik önemli. su yüzeyinden 3-4 metre seviye farkı varsa emiş için bu fark gözetilir. Ayrıca siz emme borusunu derenin dibine de koysanız, emme derinliğiniz değişmez çünkü derenin yüzeyine kadar su seviyesi derenin dibindeki hortuma basınç desteği sağlamaktadır. Hortumu ister derenin ortasına ister dibine isterse de yüzeyine yakın koyun, toplam seviye farkınız bu su kaynağının üst seviyesi ile aktarım yeridir.


    vakum boy uzunluğunca değil yükseklik farkıncadır. söylediğinize göre 3-4metre. 230 metre gibi uzun hattın dezavantajı ilk başlatma anı ve tepkisel gecikmelerdir. Boru boşken zaten pompa su çekemez!!! Borunun boşalmasını engellemek için borunun dere tarafına kapatma klepesi takmak zorundasınız. Pompa çekerken açılan bu klepe, pompa durduğunda kapanır ve hattaki suyu muhafaza eder. Bu klepe kendiliğinden çalışır tek yönlü valften ibarettir. Vakum oluştuğu anda açılır ve durduğunda ters akışta anında kapanır.. BU klepe direnç oluşturup da akışı azaltırsa bir takım alicengizlikler düşünülebilir, sadece elektrikli vana ya da mekanik vana ile açma kapama düşünülebilir. ama şimdilik gerek yok!


    Uzun boru hattının ek yerlerinden su kaçırmaması hava almaması vb önemlidir dikkat edilmelidir.


    Uzun hattın boş olduğu ilk anda içine su yüklenmesi gerekmektedir. Uğraştırabilir ama ilk kurulumda gerekli.


    BU htip hat fazla durgun bekletilmeden periyodik olarak çalıştırılabilir. Eğer ihtiyaç azsa suya, pompa debisi düşürülüp daha uzun süre çalıştırılabilir hale getirilebilir. Yani su kaçırma sorunu önemli olura. Tabi bunları düşünmeye şimdilik gerek yok.


    HEPSİ Bİ TARAFA, yükeklik farkı -kot farkı- göz kararı pek güvenilir ölçülemez. Daha kesin bilgi lazım. Google earth ve ya arazinin değişik perspektiflerden yorumlanması vb. Şeffaf boru manometre ile seviyeler yakın mesafelerde işaretlenip de fark ölçüleblse tabii en iyiisi. Ama her halükarda bru döşenecekse!!! zaten elektrik hattından önce pompa vakumla denenir. Sorunlar direk aşılmaya çalışılır. artık hiçbir şekilde olmazsa başka çare aranır.





  • Ele almadığımız bazı ince noktalar bulunmakta:

    Her ne kadar vakum sadece seviye farkı ile tarif edilse de boru karakteristiğinin yani direnç tanımlayıcı bilgisinin yükselmesi sadece vakumla çalışmasını zaafa uğratabilir. bunu aşmak için boru çapının arttırılması yani bir nevi itici kuvvetin basıncın etkidiği yüzey alanının arttırılmasıyla arttırılması gerekebilir. Elektrik kablosunun çapının arttırılmasıyla ne kadar da benzer değil mi..... Ama tabii daha ucuza hallolabilir, hesaplamak lazım. Hem de maddi değeri daha az olanın peşine düşen de az olur.



    BU konuda eğer vakumda randumansızlık yaşanırsa, debi azalır ya da kopmalar oluşursa, çözüm için iki uca da hidro-sistem kurulabilir. iş biraz mucitliğe dönüyor ama gerekiyora tabii ki yapılır. Su evvela yokuş aşşağı dereye doğru basılır. bu basma işlemi yüksek basınçlıdır, tabii sistemin elverdiği oranda. Dere tarafında bu gelen suya muhatap türbin döner ve su pompasını döndürür, en son dönen su pompası da sisteme gereken suyu tekrar geriye doğru basar. Bu tip bir teşkilat 2 adet (biri elektrik motorlu)su pompası bir adet su türbini içerir. SU türbini ve su pompasının birlikte çalıştığı dere tarafına uygun belki hazır tümleşik makinalar da bulunuyordur araştırmak lazım. Suyun alındığı sonuç mahalde bir depo da gerekli çünkü aşşağı seviyedeki kısma basılması gereken suyun ilk başlama ve henüz su alınmadığı esnada hazırda bulunuyor olması ve aşşağı basılması lazım.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Derinlik derken suyun derinliği kastetmemiştim hocam yanlış ifade ettim sanırım ama olsun ekstra bilgi almış olduk :)


    Earth den baktığımda dere kenarından tarlaya kadar 6 metre kot farkı gösterdi. Dere kenarından suya da 2.5-3 metre kadar.


    20 mm çapında eksiz damla sulama hortumlarından alıp denemeyi düşünüyorum. (Hem eksiz hemde ucuz.) Dediğiniz gibi ucuna bir klepe takıp içini suyla doldurup motorunda yardımıyla sifonlama gibi çekmeyi deneyeceğim. Artık başarılı olamazsam güneş paneline yönelirim.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.