Şimdi Ara

24v flip flop (Acil Yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, butonla tetikleyeceğim, 24V röleyi sürecek bir 24V luk flip flop devresine ihtiyacım var. Ayrıca nasıl olacak hiç bilmiyorum ama zaman ayarlı olursa daha iyi olur. Şimdi biraz projeyi anlatayım:

    Selenoid valf dediğimiz bir valf var ve elektriklenince sürülüyor. Bir buton vasıtasıyla basınca sürebileceğim tekrar basınca durduracağım bir sistem yapmam lazım. Ayrıca basmazsam 60 saniye sonra kendiliğinden durmalı. Zaman rölesi kullanmam yasak flip flopla yapmam lazımmış. Ne yapabilirim nasıl yapabilirim yardımcı olabilecek biri varmıdır acaba çok acil. Saygılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • NE555 entegresi ile yapabilirsiniz. 555 ile iki devre kuracaksınız. Birincisi tek tuşla start-stop devresi, bu devrenin 3 nolu çıkış bacağından bir transistörle sürerek kuracağınız ikinci 555 li 60sn gecikme devresi tetiklenecek. Start verince ikinci devre 60sn aktif çıkış verecek. 60sn dolmadan ilk devrede stoplama olursa enerji kesileceğinden ikinci devre pasif olacak ve röleye çıkış vermeyecek.

    Ayrıca 24v luk bir röle sürmek için flip flop devresinin 24v ile çalışmasına gerek yok. 555 entegresi için 12v idealdir. 24v luk giriş beslemesinden regüle ederek 555 leri besleyin. İkinci devrenin çıkışında röleyi teitkleyen transistörün emiter ve collectörü üzerinden 24v akıtırsınız.
  • NE556, tek kılıfta 2 adet 555 içerir onu da kullanabilirsiniz. Yada şöyle bir mantık düşünün flip flopu pozitif bir pals ile tetiklediniz ve konum değiştirdi. Çıkışa bir RC devresi Koyarsınız girişteki tuşa paralel. O da belli bir süre sonra belli bir pozitif eşik değerini aşınca tuşa basılıp kapanmış gibi yapar. Çıkış 0 a çekilince de zaten zamanlama palsinin pozitifte kalma imkanı olmaz sürekli kapalı kalır.
    http://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/monostable.html

    Burada da dediğin gibi çalışma mevcut. R2 rölenin bobini olacak. Bobine ters paralel diyot konmalı. Bobinin direnci 10 k dan farklı olunca devrenin çalışması kayabilir o nedenle R1 i de ayarlarsın. Google translate ile çevirip çalışmasını anlayabilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 28 Nisan 2017; 15:58:28 >




  • @mustyyyyy ve @sozuak hocam cevaplar için çok sağolun ama şöyle bişey var ben bu kısımlarda ağır tecrübesizim mesela mustyyyyy hocamın dediklerini anladım ancak devreyi nasıl kurabileceğime dair hiç bir fikrim yok. Ayrıca güç kaynağım 24v ve bir adet var 12 v flip flopu sürünce o 24v röle için ekstra bir güç kaynağı yada bir yükselteçe ihtiyaç duymayak zorunda kalmazmı?



    Sozuak hocam sizin yönteminizi de çok düşündüm ancak nasıl elemanlar kullanmalıyım ve hangi bağlantı ucu nereye hiç anlayamadım.



    Sizi yorduğumu biliyorum ancak ufak ta olsa çizimle yardım edebilecek olan varmı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sevgili slmzsrby,

    Elektronik böyle birşey yani herkes yapabilseydi bir anlamı olmazdı. Bu iş bilgi birikimi ve tecrübe ister. Öncelikle şema okumaya ve elemanların şematik gösterimlerini öğrenmeye çalış. Proteus ve isis nedir onu öğren. Bu programla devre kurmadan pc ortamında simülasyon yapabilirsin. Bu konuda 320volt.com ile picproje gibi siteleri gez ilgili bölümleri öğren oralarda vakit geçir. 5 dakikada yabancı dil öğrenebilmek ne kadar mümkünse elektronikte bir çeşit dildir ve ancak o kadar öğrenirsin sonuçta birşeyi öğrenmek zaman alır. Burada eğer 1 hatta 10 sayfa yazı ile öğretmek mümkün olsaydı inan hiç üşenmez yazardım. Bu yolda madem yenisin çok başarısızlığa uğrayıp yapamıyorum diyeceksin ama yılma. İşin teorisini öğrenmeden yapmak çok kolay değil. Öncelikle biraz adım at ki destek gelsin.

    Son birşey flip-flop zaten en basit elektronik devrelerdendir transistör direnç ve kondansatörden oluşur. Bunların isimleri belli. Transistör de örneğin bc237 kullanılabilir. Bunları bir araştır kılıflarını bacak isimlerinin sıralamalarını öğren.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 29 Nisan 2017; 10:25:27 >




  • Sayın @sozuak hocam,



    Kesinlikle yazdıklarınıza hak veriyorum. Bir mekatronikçiyim makine ve yazılım üzerine ne kadar iyiysem elektrik-elektronikte de bir o kadar kötüyüm aslında bütün sorun burda başlıyor. Kendimi geliştirme kısmında burda eksik kaldım. Aslında projenin ne kadar kolay halledilebileceğinin farkındayım mantık olarak, ancak sadece alfabeyi biliyorum ve benden kompozisyon çıkarılmam isteniyormuş gibi bir durumdayım. Kısa bir sürem olduğu içinde burdan sorma ve destek alma girişiminde bulundum. Araştırmalara hemen başlıyorum çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Elinize emeğinize sağlık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerekli yardımı yaparım o sorun değil ama önce devrenin google ile çevirisini yap. Birşeyler anlamaya çalış. Transistörler en basit hali ile birer anahtardır. Tipine göre bacaklarına uygulanan gerilime göre tepki verirler. Base (beyz) ucunu bir vananın düğmesi gibi düşün. Kollektör ve emiter de su giriş ve çıkışı. Su akışı da akımın akmasıdır. Ben çocukken yani 80-85lerde piyasada kitap yoktu. Dayımın teknik öğretmen okulunda kalan 1960 model kitaplardan bakardım. Kendi kendime birçok şeyi keşfettim. Tabi günümüzde kaynaklar sınırsız neredeyse hatta neredeyse değil ömrünün sonuna kadar okusan bitiremezsin. Önce flip flop kısmını bir özümsemeye çalış. Son verdiğim devre senin istediğin işi yapıyor üstelik direkt 24 volta uyarlanabilir.

    Şemada noktalar birbirine bağlantı çapraz (nokta olmadan) geçişler atlamayı ifade eder. R2 direncine seri bir led bağlasan. Tetik ucuna da bir ucu tetik kısmında diğer ucu da eksi uçta olan bir buton bağlasan. Basmanla birlikte led yanar ve oradaki kondansatörün kapasitesi ile doğru orantılı artan bir süre sonunda söner. O ledin yerine bir opto küplör bağlasan. Optoküplörün çıkışı yeterince güçlü model ise ufak bir röleyi direkt sürer. Yada minik bir (telekom rölesi denir minyatür olduğundan) 24 volt bir röle ile 24 voltta direkt bile kullanabilirsin.( tabi akacak akımları bir hesaplamak lazım belki direnç değerlerini ayarlamak gerekir. Aşağılarda da bayağı açıklama var. Bir çeviri yap google ile oku anlamadığını sor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 29 Nisan 2017; 17:11:14 >




  • @sozuak hocam öncelikle kendimce birşey yapmak istedim ve 555 li bir örnek devre üzerinden bişeyler yapmaya çalıştım. Aşağıda fotoğrafı olacak, devre butona bastığında çalıştırıyor tekrar bastığında kapatıyor burada nasıl bir turn-off sistemi uygulayabilirim birçok yolu denedim ancak ya bastığımda durmayan bir sistem oldu yada hiç çalışmadı. Aşağıya basitleştirilmiş bas başlat bas durdur devre şemasını atıyorum

    24v flip flop (Acil Yardım)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • bu bağlantıdaki ilk devreyi deneyin.

    http://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/555_timer.html
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.