Şimdi Ara

2tb ve 4tb Harici Taşınabilir SSD Muhabbeti - DIY - UD70 - 970 Evo Plus - XS2000 - EX100U

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selamlar


    Uzun süredir HDD kullanmaktaydım ancak artık hem taşırken ağırlık sıkıntısı hem de yavaşlıklarından dolayı artık SSD'ye geçme kararı aldım. Hem SSD'ler mekanik aksam olmadığı için daha da uzun ömürlü olacaktır.


    Aslında kafamda 2tb + 4tb şeklinde kullanmak var. 2TB sürekli yanımda olur, 4TB evde yedek şeklinde kalır diye düşünüyorum ki en azından herhangi bir negatif durumda dosyalarım kaybolmaz. Diyeceksiniz ki "4TB neden masraf ediyorsun HDD kullan" zaten senaryo böyleydi ama artık HDD kullanmak pek tercihim değil açıkçası ve zaten bu şekilde hızlı bir HDD modeli kullanıyordum.


    Bu konuda sizlere hem bildiğim 3-5 bigiyi aktarıp hem de düşüncelerinizi almak istedim.


    Önemli dosyaları saklayacağım için SSD'nin güvenilirliği önemli diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi SLC - MLC - TLC - QLC gibi teknoloji farkları ve bunun yanı sıra DRAM olup olmaması gibi kriterler söz konusu. Hız - Gen - TBW değerleri zaten bildiğimiz gibi önemli.



    2tb ve 4tb Harici Taşınabilir SSD Muhabbeti - DIY - UD70 - 970 Evo Plus - XS2000 - EX100U



    Elimde şu an Silicon Power UD70 2TB var, QLC teknolojisi var ve DRAM yok. TBW (530) değeri çok yüksek değil. Aslında bu diski birkaç gün önce satıp TLC - DRAM ve çok daha yüksek TBW (3600) değerine sahip US70 modeline çevirmeyi planlamıştım ama US70'i satan sarı sitedeki arkadaşın rahatlığı buna engel oldu. Sıfırı gereksiz pahalı sebebini anlamadım. Pek çok açıdan daha iyi bir ssd olduğu ve uygun kaldığı için o modeli almak istemiştim ama aslında bakınca Silicon Power markası ne derece güvenilir emin değilim. Sanki daha yaygın bir marka daha iyi olabilir.



    2tb ve 4tb Harici Taşınabilir SSD Muhabbeti - DIY - UD70 - 970 Evo Plus - XS2000 - EX100U


    Elimdeki UD70 modelini satıp EVO 970 PLUS'a geçsem ve bununla birlikte de Kingston XS2000 veya Corsair EX100U modellerinden (4TB) birini mi tercih etsem acaba diye düşünüyorum. Kendi kutularıyla geliyor olması ekstra daha yüksek bir masraf yapmadan işi çözmek demek.


    Okuyucu almak gerekirse 20Gbps okuyucular 1500tl civarına falan geliyor ve şu an için biraz yüksek sanki. Normalde şu an kullanmakta olduğum UD70 modelini Ugreen 10gbps olan bir okuyucuyla kullanıyorum. E tabiki diskin gerçek hızını vermiyor ama şu anlık idare eder. Zaten QLC olmasından kaynaklı UD70 modeline çok güvenemiyorum nedense bir sorun çıkacakmış gibi geliyor. O yüzden bunu 970 Evo ile en azından değiştirmek mantıklı gibi.



    2tb ve 4tb Harici Taşınabilir SSD Muhabbeti - DIY - UD70 - 970 Evo Plus - XS2000 - EX100U


    4TB ihtiyacım için de: Kingston XS2000 veya Corsair EX100U almak daha mantıklı gibi duruyor. İki disk de Gen 2x2 ve DRAM modülü bulunmuyor her ikisi de TLC teknolojisine sahip ve Kingston 2000mb okuma yazma alırken Corsair aşağı yukarı 1500mb civarında. Bu hızlar aslında Gen 2x2 girişim olmadığından aşırı önemli değil gibi en azından konuştuğumuz bu yıllarda.


    Bunların dışında bakılması ve dikkat edilmesi gereken bir nokta var mıdır? Herhangi bir öneriniz olur mu? Okuyucu + nvme ssd almak daha mı mantıklı olur acaba hazır modeller yerine?


    çünkü şöyle de bir sorun var Sandisk hazır SSD modellerinde dosyaların kaybolması sıkıntısı mevcutmuş ve insanlar deli gibi dikkat edin videoları çekmişler. Açıkçası Corsair veya Kingston'un hazır disklerinde böyle bir sorun yaşamak istemem.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozan_cakici -- 16 Temmuz 2023; 21:4:58 >







  • Merhaba hocam, Corsair EX100U modelinin üstünü çizebilirsin, adeta ufak bir ateş topu kendisi, sisteme taktığın anda 40 derece, yük bindikçe 80 dereceleri zorluyor, sonra ısı kaynaklı throttling devreye giriyor ve hız düşüyor, Corsair çalışanları çay molasında tasarlamış galiba :) Önümüzdeki günlerde incelemesini yayınlayacağım ama mesajına denk gelmişken yazayım dedim.


    Kingston XS2000 daha iyi bir seçenek, o da ufak olmasına rağmen termal tasarımı olması gerektiği gibi yapmışlar, Gen 2x2 hızlara da çıkmayacağınız düşünüldüğünde ısı kaynaklı sorun yaşamazsınız. Bunun detaylı incelemesini de geçen ay çekmiştim:


    2tb ve 4tb Harici Taşınabilir SSD Muhabbeti - DIY - UD70 - 970 Evo Plus - XS2000 - EX100UMehmet Pişiriciyoutube
    Bu videoda USB 3.2 Gen 2x2 standardını destekleyen Kingston XS2000 taşınabilir SSD'nin ASMR kutu açılışını yapıyor, Apple macOS ve Windows üzerinde hız testlerini gerçekleştiriyor, ayrıca USB 3.2 Gen 2x2 standardı hakkında bilinmesi gereken her şeyi ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Videoyu izleyerek USB 3.2 Gen 2x2 nedir, M1, M2 ve M2 Pro ve M2 Max işlemcili MacBook'larda Thunderbolt üzerinden USB 3.2 Gen 2x2 desteği var mıdır, Windows'da Gen 2x2 hızları almak için neler yapılması gerekir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
    https://www.youtube.com/watch?v=HD07_GOTeDE




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.