Şimdi Ara

3D Yazıcı Destek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar.

    Bir hevesle 3d yazıcı almaya karar verdim. Piyasada en uygunlarından (1200 -1500 tl ) bir tanesi olan Prusa i3 modelini gözüme kestirdim fakat biraz araştırınca yapılmasının cok zor olmadıgını anladım.

    kafama takılan birkaç nokta var ABBAS 3D, SİGMA 3D modelini mi yapmalıyım derken abbas 3d yani prusa i3 modelinin benzerine kara verdim.
    bu noktada kafama takılan birkaç sorun var.
    -kullanılan nema 17 step motorların amper güçleri hangisi olmalı.
    -yazdırma alanını arttırmak için şasi boyutlarından artış yapmak ne kadar dogru olur.
    -sitelerde paylaşılan mekanik parca listeleri ne kadar güvenilir.
    gibi bulamadıgım birkac sorum var.

    destek olabilecek tecrübeli arkadaşlar varımdır.



  • Merhabalar,

    Öncelikle yazıcıyı hazır almak yerine kendiniz yapmaya niyet ettiğiniz için tebrik ederim. Sonradan oluşabilecek pek çok sorunu kendinizin yardım ihtiyacı olmaksızın çözmesi bakımından çok önemli buluyorum. Prusa I3 çok genel kavram. Özellikle son 1-2 yıl içerisinde prusa i3 şablonu kullanan ama tamamen farklı kasa ve ekipman ile inşa edilen belki yüzlerce farklı varyasyon var. Hatta denebilir ki hiç bir prusa i3 bir diğerinin aynısı olmuyor. Ben ilk yazıcı yapacak bütün arkadaşlara koşulsuz prusa i3 steel öneriyorum. Benim de ilk yazıcım olan bu model, çelik kasası sayesinde bana göre hala piyasadaki en rigid yazıcı. İlk kurulum sonrası hassas bir kalibrasyon yaptığınızda belki 1 yıl boyunca birdaha hiç ayar yapmanıza gerek kalmıyor.Yani bakım açısından da son derece iyi bir konsept olduğunu söyleyebilirim. Kasa ve diğer mekanik ekipmanlar teknik bir çizimin sonucu olduğundan montajı nispeten diğer yazıcılara göre daha basit. Montajı yapan kişiye çok hata payı bırakmıyor.Standart 1 amper civarı nema 17 ler iş görecektir. Piyasada bulabileceklerinizin çoğu çıkma motorlardır. Mümkünse torkları ve özellikle ses seviyelerini test etmeden almayın derim. Yazıcıyı evde kullanacaksanız gece baskı yapmanıza imkan verecek en önemli şey motorların sesleridir aklınızda bulunsun. Sitelerde yer alan mekanik parça listeleri yayınlanan siteye göre değişmekle beraber her ne olursa olsun open-source yapıda olduklarından farklılıklar göstermesi veya hata olması normaldir. Bunu yanlış parça almaktan korktuğunuz için soruyorsanız listelerdeki hatalar inşa sürecinizi sekteye uğratacak ölçüde olmayacaktır. Örnek vereyim ilk yazıcımda listeye bakarak aldığım krom millerin ölçüleri olması gerekenden 20mm daha uzundu. Ve sadece kasanın 20mm dışına taşmasına sebep oldu fonksiyonunu etkilemedi. Listede 12 tane M3 vida önerilirken sadece 6 tane yeterli olabilir gibi. Ama eğer çizim yapıyorsanız ve listelerdeki verilen bilgileri yazıcıyı yapmaya başlamadan o ölçülere göre çizimler hazırlayarak ürettirmek istediğiniz parçalar varsa güvenmeyin derim. Keza üretimleriniz gelen parçalara uymayarak boşa gidebilir. İnternetten sipariş ettiğim rulmanların listede verilen rulman çaplarına göre 1 mm daha büyük çıkarak önceden kendi çizdiğim X taşıyıcısına oturmamasını örnek olarak verebilirim. Yazıcı yapımına başlamak heyecan verici ve çok keyifli bir süreç olmasına rağmen bazı problemlerin kaçınılmaz olduğunu da kabul etmek gerekir. Umarım keyif bölümünün ağır basacağı bir süreç yaşarsınız. Şimdiden kolay gelsin




  • Hocam öncelikle destekleyici yazın için Çok teşekkür ederim. Başka arkadaşlara yararlı olmak adına deneyimlerimi ye yazıcımın yapım aşamalarını paylaşmak istiyorum.

    Öncelikle 20x20 sigma profillerden oluşan bir yapı kurmaya karar verdim. yaklaşık olarak 20x20x17cm yazma alanına sahip bir yazıcı olacak gibi duruyor.
    profilleri, krom milleri ve lineer rulmanları gebze doguşkalıptan satın aldım fiyatlar gayet uygun peşin ödemede %30 indirimde yaptılar.
    Elektronik parçaları motorlar hariç Çin den aldım, yolda inşallah gümrüğe takılmadan gelir. :)
    malzeme toparlama işinde en cok beni yoran şey step motorlar oldu. çünkü piyasada cihazlardan çıkma datasheet i olmayan bir suru motor var. Bilgi bulamayınca step motor nasıl çalişirdan başlayarak tan step mootorlar hakkında baya bilgi sahibi oldum. benim yapacağım yazıcı için gerekli step motor ortalama 6-12 aralıgında 0,8- 1,5 amper akım çeken bir motor olduğu ortaya cıktı. tork amper watt kafa karıştırıcı oldu karsı taraftada bilgi yetersizliği olunca, kaba tabirle minimum motor boyu 35mm olacak diye belirtiyorum hala :) arayış içerisindeyim ama en azından ne aradığımı biliyorum.

    Yazıcının mekanik kurulumunu geçici olarak tahta ve saç malzemelerden yapmayı planlıyorum. Yazıcıyı çalışır hale getirdikten sonra İnşallah yazıcım kendi parçalarını basacak.

    @Snake_Shit




  • byosmanli kullanıcısına yanıt
    Hocam eğer sigma profil kullanacaksanız neden yüksekliği 170mm de bıraktınız eğer özel bir sebebi yoksa en azından 200mm de bir küp elde etseydiniz. Doğuş kalıp hem müşterisi olduğum hem de zamanında müşterim olan bir firma aliminyum profil ve milleri çok kalitelidir. Seçiminiz isabetli olmuş. Motorları bu kadar gözünüzde büyütmeyin ve kesinlikle yazıcı konusunda bilgisi olmayan farklı bir sektör satıcısından temin etmeyin. Ben 2 yıldır aynı motorları kullanıyorum. Acemilik döneminde fazla voltaj mı vermedim, soğutucusuz mu kullanmadım neler yapmama rağmen hala düzgün çalışıyorlar ( biraz daha gürültülü ama sorunsuz ) Hatta geçen 20 tlye aldığım çıkma dandik motoru deneme amaçlı x eksenine taktım. Üşengeçlik sebebiyle sökmediğimden 3 haftadır 20 liralık motorla gayet iyi çalışıyor. Tabi burda biraz şans faktörü de var. Hiç çözüm bulamazsanız pars rulmanda sıfır nemalar vardı nispeten piyasaya göre uygun fiyata. Son olarak özellikle sigmalar ile ahşap kullanmanızı pek tavsiye etmem çok düşük maliyete baskı alan arkadaşlar var bir kereye mahsus parçaların baskısını alır sonradan kendi yazıcınızla basmaya devam edersiniz. Tekrar iyi çalışmalar ve kolay gelsin dileklerimi sunuyorum




  • Nereye sorsam yeni konu mu açsam bilemedim. Anet A8 kullanıyorum. İlk 4-5 çıktıda hiç sorun yoktu. Ama artık sürekli tıkanıyor kesiliyor. Nozzle değiştim, içi teflonlu boru vidayı kırdım uğraşıkren değiştim yine aynı. Sıcaklığı 200-55 kullanıyordum 205-60 yaptım yine aynı. Step motor itmeye çalışıyor kemiriyor filamenti ama itemiyor. Elimle biraz itersem veya flament takma mandalına basıp bırakırsam tekrar devam ediyor bi süre sonra yine aynı. Sürekli çıktılar yarım kalıyor. Sıkıntı ne olabilir? Sıcaklığı daha da artırayım mı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.