Şimdi Ara

5 yıl içinde satılan evden vergi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    2016 yılında yatırım için bir ev aldık. Kendimiz kirada oturuyoruz, başka bir mülkümüz yok, yani aldığımız bu tek ev dışında. Şimdi bu evi satacağız. Doğruluğunu bilmemekle ve varsa geçen kanun maddesini bulamamakla birlikte, tek evi olup bunu ev almak için satanlar, bir sene içinde ev satın almak koşulu ile çıkan kazancın gelir vergisinden muaf oluyorlarmış. Bunun için herhangi bir kaynak bulamadık. Malesef alım sırasında tecrübesiz olduğumuzdan dolayı müteahhit aldığı bedelden değil, düşük bedel üzerinden gösterdi. Fark yüksek çıkıyor..

    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.



  • Selamlar hocam..Eğer 5 yıl içerisinde rayiç bedel üzerinde kredi çektirirseniz arada ki farkı devlet vergi olarak tahsil eder.Ancak rayiç bedel kadar kredi çektirirseniz yada nakit satarsanız vergi çıkmayacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşin özeti aldığınız mülkü alış fiyatının üzerinde 5 sene içinde satarsanız bu alış ve satış arasında ki farkın vergisini ödersiniz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • değer artık kazancından , artan oranlı gelir vergisine tabi olursunuz
  • Çok teşekkür ederim cevaplar için. Yüksek vergi çıkmaması için, alıcı da ev kredisi çekeceği için, pişmanlıkla tapu bedelini yükseltmeye karar verdik. Süreç hakkında bilginiz var mı? Sadece dilekçeyle vergi dairesine başvurup onların hesaplamasını mı talep ediyoruz. Çıkacak değer artış vergisini düşürmenin tek yolu bu gibi duruyor..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Karar sizin elbette ancak bu durumda 2 tarafa da ceza gidecektir!! Müt. rayiç bedeli diğer dairelere de düşük gösterdiği için emsallerine ceza gönderme ihtimali var.Sorunun büyüme ihtimali var.Bu yolu düşünmezseniz araç takaslı(kısmende olsa) satışı düşünebilirsiniz.Biraz meşaketli bir iş malesef ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sene cezalar gelıyor mutlaka beyan bıldırımı yapın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki evi 3 sene önce 100 liraya aldık, simdi 140'a sattık diyelim. Aradaki 40 liranın vergisi alınmayacak herhalde? Enflasyon falan derken 140 liranın 100 lira kadar kıymeti kalmadı. Yani bu vergiyi tüik enflasyonu ne şekilde etkiliyor?

  • ofabiya kullanıcısına yanıt
    İnternette hesaplama araçları var hocam, bilgileri doldurun hangi meblağ üstü vergi çıkıyor görebilirsiniz. Enflasyon üfe tüfe vs dikkate tabi ki alınıyor
  • Bir fark cıkmayabıkır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ofabiya

    Peki evi 3 sene önce 100 liraya aldık, simdi 140'a sattık diyelim. Aradaki 40 liranın vergisi alınmayacak herhalde? Enflasyon falan derken 140 liranın 100 lira kadar kıymeti kalmadı. Yani bu vergiyi tüik enflasyonu ne şekilde etkiliyor?

    Aylık yurtiçi ÜFE'yi işleteceksiniz aldığınız tarihten itibaren (satış ayı hariç) ama her halükarda artışın %10'un üzerinde olması gerekiyor. Yani 3 sene önce 100 liraya aldınız şimdi 109 liraya sattınız; yine vergiye tâbi oluyor.

  • Arkadaslar, 2019 yılında kentsel dönüşüm yapan bir müteahhitten almış olduğum konutu 2021 yılında sattım. Alırken kendisine 200.000 tl ödemiş olmama rağmen, müteahhit satış bedelini tapuda 155.000 tl göstermiş. Ben satarken de alıcı kredi çektiği için 360.000 tl gösterdik. Ben 200.000 TL ye aldığımı bildiğim için hesaplama araçlarında değer artışı çıkmıyor diye düşünüp beyanname vermedim. Vergi dairesinden tebligat gelince tapuya gidip ilk alışta bedelin 155.000 oldugunu öğrendim. Ödemelerin hepsi belgeli. Vergi dairesine izahat vermeye çağrıldım nasıl bir yol izlemem lazım, bilenler ve tecrübe yaşayanlar yardım lütfen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bonasera -- 4 Mayıs 2022; 11:7:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 360.000 - 155.000 = 205.000 tl nin vergisini odemek zorundasiniz. tabi ona da 360 bin icin memuru ikna edebilirseniz.adam hayir sen dusuk gosterdin derse o rakamda yukselir.

  • En sağlıklı yöntem satış öncesi vergi dairesine giderek konuyu aydınlatmanız olacaktır

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.