Şimdi Ara

5630 Şerit Led 8 Çipli Silikonlu için kaç Amper adaptör?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
6.711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 5630 Şerit Led 8 Çipli Silikonlu için kaç Amper adaptör alınması gerekiyor?

    5630 8 ÇİPLİ SİLİKONLU ŞERİT LED
    TEK MAKARADA 5 METRE
    5 METRE (300 LED)
    MT. / 60 LED



  • Hocam kaç metre kullanacaksınız? Bildiğim kadarıyla 5630 LEDler 1.5-2 amper çekiyor metrede.Kaç metre ise onu 2 ile çarpın.5metre ise 12 volt 10 amper olması gerekir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3 amper adaptörüm vardı taktım yanıyor hiçbir sorun yok tam ışıkta veriyor bir sorun olmadı.
  • Düşük led adaptörü kullanırsanız şerit lede zarar verebilirsiniz.http://www.ledavm.net/led-trafolari sitesinden bakın. Ben burdan çok kez 12 volt led adaptör çeşitlerinden satın aldım.
  • 72 adetlisi ölçülerime 1A çekiyordu. 60 adetlisi 0.85A çeker. 5mt/300adet min 4.25A çeker yuvarlak hesap 5A. 5630 ısınan bir led mutlaka ledin ömrü için soğutucusu yüzey kullanın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kucukkara2 -- 27 Ocak 2017; 15:32:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Isınma sorunuyla ilgili kendi deneyimlerimi paylaşayım. Belki birilerine faydalı olur. Sizler de aynı hesaplamaları kendi ekipmanınız için yapabilirsiniz.

    Elimde iki adet 5m, metrede 60 led, 8 çipli 5630 şerit led var. Yani toplamda 10m. Bu iki adet 5m'lik şeriti birinin bitiş ucuna diğerinin başlangıcını ekleyerek (yani ikisini seri bağlayarak) 10m'lik tek şerit elde etmek istedim.

    Şerit led paketi üzerinde DC 12V istediği, Watt değerinin metre başına 14W olduğu yazıyor. P = V x I formulünden, P yerine 14W, V yerine de 12V yazarsam

    14 = 12 x I

    Bu denklemden metre başına I = 1.1667A gibi bir akım çekeceğini, 10m'li şeridin ise 11,6A akım çekeceğini hesaplıyordum.

    Şerit ledi aldığım yerin sahibi bana bir adet 12V, 12.5A trafo vermişti. Yukarıdaki hesaba göre hiçbir sorun olmamalıydı. Önce iki şeriti birbirine eklemeden sadece bir tanesini (5m) trafoya bağladım. Tahmin edeceğiniz gibi ledler çok parlak yandı ve hemen ısınmaya başladı. Hatta 1-2dk içerisinde neredeyse elle dokunulamayacak kadar ısınıp ve koku yaptılar. Sorun şeride verdiğim voltajın 12V olmasına rağmen akımın olması gerekenden çok daha yüksek olmasıydı. 5 * 1,1667 = 5,8335A olması gerekirken 12.5A ile besliyordum.

    Hemen elektrikten ayırdım. Bu sefer 5m'lik ikinci şeridi birinci şeridin sonuna ekleyerek (şeritleri seri bağlayarak) 10m'lik şerit elde ettim. Trafoya bu şekilde bağladığımda ledlerin parlaklığı bir miktar azaldı. Hatta trafodan uzak olan uca doğru gittikçe neredese %40 ışık şiddeti azaldı diyebilirim. Trafodan uzak uçta olan ledler göreceli olarak daha az ısınırken trafoya yakın olan şeritteki ledler yine aynı şekilde çok fazla ısınmaya devam ediyordu. bir kaç dakika sonra diğer uçtaki ledler de aynı şekilde çok ısındılar.

    Yapmam gereken şey şerit ledlerin her iki 5m'lik kısmına 12V sağlarken bunlar üzerinden geçen akımı yarıya düşürmekti (12.5 / 2 = 6.25A). Birbirine seri bağlanmış iki direncin üzerinden aynı akım geçer, ancak her bir direncin iki ucu arasındaki voltaj yarıya düşer. Dirençleri paralel bağlarsanız bu durumda her iki direncin uçları arasındaki gerilim (voltaj) eşittir fakat bu kez her iki koldan geçen akım yarıya düşer. Lisede hiç eğlenceli gelmeyen Kirchhoff kanununları sorunumu çözmüştü işte.

    5m'lik iki şeridi uç uca seri bağlamak yerine iki şeritin de başlangıç uçlarını aynı yerden trafoya bağladım (şeritleri trafoya paralel bağlamış oldum). Tüm ısınma ve parlaklık kaybı sorunlarım çözüldü. Bu mesajı yazarken odamdaki şerit ledler yaklaşık 2 saattir çalışıyor. Trafo hafifçe ılık şu an. Ledlerde ise belli belirsiz bir ısınma var.

    SON NOT: Led'lerinizde parlaklık sorunu varsa voltajı (V) kontrol edin. Isınma sorunu yaşıyorsanız akımı (A) kontrol edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uyilmazm -- 12 Mart 2018; 23:14:17 >




  • uyilmazm U kullanıcısına yanıt

    "Sorun şeride verdiğim voltajın 12V olmasına rağmen akımın olması gerekenden çok daha yüksek olmasıydı. 5 * 1,1667 = 5,8335A olması gerekirken 12.5A ile besliyordum."


    Bu cümle yanlış hocam. Voltajı güç kaynağı iter, akımı cihaz çeker diye düşünün.

    12 yerine 24 v verirseniz led yanar ve bozulur.

    Fakat 1000 amper lik 12v güç kaynağı ile 1 metre şeridi gayet güzel çalıştırırsınız. Güç kaynağının verebileceği akım değeri çok diye led çok çekmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • escape_ E kullanıcısına yanıt

    Ve buna bağlı tüm çıkarımlarınız da öyle. Bütün olay voltaj ile oynuyor olmanız, akıma siz bir şey yapamazsınız, cihaz kullanması gerektiği kadarını iç direncine bağlı olarak kullanır.

    İzah için uğraşamayacağım fakat bu yazınızı bu konuların konuşulduğu forumlara yazın izah ederler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.