Şimdi Ara

6x6 Kara Aracı için Enerji önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    Aşağıda resimdeki 6x6 araça benzer bir araç yapmaya çalışıyorum.

    6x6 Kara Aracı için Enerji önerisi



    Benim planım bu araçla 20-30 kg kadar yük taşımak. bunun için şu motorlardan 6 adet satın aldım.


    https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/reduktorlu-dc-motor-501-12v-37mm-200rpm-P330022611


    Tekerlek olarak da şunları sipariş ettim.


    https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/buyuk-arazi-tekerlegi-125-x-58mm-P424383571



    Şaseye henüz başlayamadım, süspansiyonlu mu olsa yoksa gerek yok mu, süspansiyon olur ise nasıl yapabilirim nerden bu parçaları bulabilirim o konuları henüz çözemedim.


    bu motorları sürmek için ise şu motor sürücüyü buldum, bayaa başarılı ve güçlü.


    https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/bts7960b-40-amper-motor-surucu-modulu-P420266803


    Bundan 2 adet bağlayıp, sol ve sağ olarak kontrol etmeyi planlıyorum.


    Burada çözemediğim konu, nasıl bir akü sistemi ile bu motorları besleyebileceğim. Her 3 Motora Ayrı Akü koymayı planlıyorum, böylece 2 akü ile akım konusunuda çözebilirim diye düşündüm ama belki de yanlış düşünüyorum.


    öneri ve fikirlerinizi duymak isterim.


    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.








  • motorlar yük altında 5 amper çektiği yazıyor ama siz 6 tane kullanacağınız için her biri 5 amper çekmez diye düşünüyorum.

    tam olarak ne taşıyacak nasıl bir yerde taşıyacak ne kadar süre taşıyacak hangi hızda taşıyacak ve taşıyacağı yerin eğimi nedir gibi bir çok sorunun cevabı lazım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsansız kara aracımı yapacaksınız?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    MErhaba,
    çok engebeli olmayan arazilerde, veya yürüyüş yaparken eşya taşımada kullanmayı planlıyorum. 3 motoru BTS7960B 40amp motor sürücüye bağlayıp çalıştırdım. 3ü birlikte yüksüz ortalama 0.5amp çekiyor. tümünü aynı anda zorlama şansım olmadığından bir tanesine tekerlek taktım ve dönmesini zorladığım zaman 2 tanesi yüksüz 1i yüklü çektiği toplam amp 1.5 - 2.0 amp arasına çıktı. Bu durumda 3 motoru birlikte sürmek için 5-6amp yeterli olur diye düşünüyorum, ve akım koruma devresi ile de sınırlamayı planlıyorum bir arıza çıkmaması için. ama hala nasıl bir pil kullanacağıma karar veremedim.

    kuru aküler çok ağır. lipo piller çok pahalı, bir öneri 18650 3.7V 4800 MAH pil kullanımı için oldu, bunlardan 8 taneyi 4lü seri bağlayıp 2 adet 4lü seri seti de paralel bağladığım zaman istediğim akım ve voltaja ulaşabiliyorum. ama her 3 motor için toplam 16 pil, ve bunların bakımı şarjı vs biraz uğraştırıcı olacak gibi. hala pil sorunu optimum çözebilmiş değilim. en güzeli lipo'lar ama 2 adet gerekli pil 1000TL yi geçiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gurhancagin -- 19 Temmuz 2020; 12:45:20 >




  • gurhancagin G kullanıcısına yanıt
    4800mAh 18650 olmaz. Size kim önerdiyse bu işlerden anlamadığı belli. 8 pil yeterliyse.,, Vtc6 kullanın 3000mAh kapasitesi var ve anlık 25-30 amper verebiliyor. Tanesi 30 lira 8 tanesu 240 lira yapar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Çok Teşekkürler, bu pilden hiç haberim yoktu, bir araştırayım. fiyatı da bayaa uygunmuş diğerlerine göre.
  • gurhancagin G kullanıcısına yanıt
    @gurhancagin, motorlar yük altında çalışırken çekilen akım artacağından, her bir motora ihtiyacı olan gücü sağlaması için anlık akım miktarı yüksek olan, genellikle 25C olarak hitap edilen bataryaları projenizde kullanmalısınız. Bunlar için koruyucu şarj devreleri temin etmeli, bu devreler için de uygun Transformatör bulup DC akım sağlamalısınız.

    Fakat, yeterli sayıda paralel ve seri bağlanmış 18650 bataryalar veya RC araçlar için kullanılan Lipo bataryalar; kanımca sizin projeniz için uygun değil.

    Zira akım değeri toplamda 5A olacak batarya, gruplanmış 2x3 motoru tek başına çalıştırmaya gücü yetse de, çalıştırabileceği toplam süre kötü bir tahminle bile 15 dakikayı geçmeyecektir. Sizler, hazır kasayı yapmamışken, projenizde bir veya iki adet elektrikli bisiklet aküsü kullanmanızı, kasayı bu akülerin sığacağı şekilde tasarlamanızı ve en önemlisi önermiş olduğum bu tür akülerin projenize uygun olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.

    Konudaki 2. mesajınızı okumam üzerine edit: Çok sayıda 18650, onların lityum kaynakları hesaba katıldığında hacmi ve ağırlığı hemen hemen bir kuru jel aküye yaklaşacaktır zaten. Lipo bataryalar'ın o denli pahalı olmasının sebebi, uçan araçlar için yapılması ve ennihayetinde hafif olacak şekilde üretilmeleridir. Sizin projeniz için gerekli değiller.




  • 6x6 Kara Aracı için Enerji önerisi

    Selamlar Bilgiler için çok teşekkürler, konuyu daha da netleştirmek için şema olarak çizip paylaşıyorum.

    Burada 2 tarafta 2 ayrı pil üntesi koydum, bunlar sadece örnek. bu 2 pil üntesini yukarıda bahsettiğim gibi

    her bir tarafta 8 adet Vtc6 pil ile toplamda 16 pil ile de çözebiliyorum anladığım kadarı ile. yada elektrikli bisikletlerin aküleri var onlar da tam bu iş için çok uygun görünüyor ama her biri 2kg. 2 tanesi 4kg ediyor. bu da gereksiz çok fazla yük bindiriyor sisteme.




  • Şöyle bir akü buldum ve boyutları da bayaa ufak. 12v 20amp.
    sizce bu aküyü 2 yerine tek bu aküyü kullanırsam yeterli olur mu ?

    12v 20amp Akü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gurhancagin -- 20 Temmuz 2020; 13:27:22 >
  • gurhancagin G kullanıcısına yanıt
    Tekrar merhaba,

    Her akü türü üzerinden sabit akım çekilmek için tasarlanmmazlar. Örneğin, bu bir motosiklet aküsü ise, akünün yapımcısı onu çok iyi anlık akım verebilecek şekilde tasarlamıştır. Sabit akım çekerek kullanmak ömründen bir hayli yer. O sebeple akünün türünü ve iç yapısını bilmek de önemli.

    Bir önceki mesajımda da söz ettiğim gibi, sizin lipo pillere ihtiyacınız yok. Hatta projenin içeriği ne olursa olsun 2 ayrı güç kaynağına da ihtiyacınız yok. Attığınız şemada güç kaynaklarını paralel birleştirmişsiniz zaten, 2 tane 2'li pil yuvası yerine, 1 tane 4'lü pil yuvası kullanmakla eşdeğer şeyler.

    Bu arada ilk mesajınızda süspansiyon sisteminden söz etmişsiniz. Sanırım onlarında hazır satılanları var, Ama profesyonel RC araçlardaki gibi motor ile teker arasında hareketli aks parçaları gerekiyor, Yani siz tekeri direkt motora bağlayacaksanız sanırım süspansiyon sistemi sizin yaratıcılığınıza kalıyor.

    Hatta motor ile tekerler arasında torku arttıracak, aynı zamanda motoru daha yüksekte konumlandırabilmenizi sağlayacak ufak bir dişli takımı da gerekiyor ama, sanırım bu tür bir imalat için daha profesyonel bir ekipman ve daha uzun vadede bir çalışma gerekiyor.

    İlk prototipiniz için bunlara çok girmeyelim bence :)

    Baktınız çok dinamik çalışmıyor tekerleri söker palet sistemi koyarsınız =)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.