Şimdi Ara

80 GB harddiskin içerisinde 162 TB veri görünüyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
2
Favori
371
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 80 GB'lık laptop harddiskimi HDD kutusunda veri yedekleme için kullanıyordum.
    İki gün önce gizleme virüsü ve scr uzantılı dosyalar oluştuğunu gördüm.
    Dosya gizleme virüsü ve scr uzantılı dosyaları sildim. Verilerimin %80'ine yakınını kurtardım.
    Yalnızca İki klasörün birinde 120'ye yakın resim dosyasını 5 GB gösteriyor.
    Diğer klasörde ise her bir resim ve video dosyalarını 40 GB gösteriyor.
    İşin ilginç yanı 40 GB'lık harddiskte 162 TB veri görünüyor. Ekran görüntüleri aşağıda bulunmaktadır.
    Bu iki klasördeki verilerimi normal boyutlarına nasıl getirebilirim.
    Lütfen yardım edin.80 GB harddiskin içerisinde 162 TB veri görünüyor?80 GB harddiskin içerisinde 162 TB veri görünüyor?80 GB harddiskin içerisinde 162 TB veri görünüyor?







  • NTFS disklerinde stream (akış) denilen (ve bir kısmı kullanıcıdan gizli) veri blokları bulunur. Birçok dosyayı aynı akışa bağlamak mümkündür. Dolayısı ile dosya boyları küçük olsa da akış ile birlikte hesaplanır (akış 1 tane olsa bile) ve gerçekte olandan çok daha fazla veri depolanmış olarak görünür. Zaten sizin diskte dosyaların toplam boyu 162 TB görünmesine karşın, diskte kapladığı alan 28.1 GB olarak görülüyor. Yani o devasa resim dosyaları bir veya daha fazla akış ile çapraz bağlanmış durumda.

    FAT disklerde bu bir hata olarak görülür ve disk programları bu çapraz bağlantıları kırmaya çalışır. Yani her dosya tek olacak şekilde yeniden oluşturulur ve genelde yer yetmeyeceğinden bazı dosyalar bozulur. (FAT akış desteklemez)

    Ancak NTFS için bu normal bir durumdur ve genelde disk düzeltme programları buna dokunmaz. Virüs tarayıcılar filan bunun virüs kaynaklı olduğunu tespit ederse ve düzeltme imkanına sahipse dosyaların çapraz bağlı akış kadar kısmını keserek dosyayı kurtarmaya çalışır. Önce bu yöntemi deneyin.

    Diğer bir durum dosya boylarının yanlış işaretlemiş olmasıdır. Ancak disk programları FAT-MFT tabloları ile dosya boy kaydını karşılaştırarak bunu düzeltmeye çalışır. Aslında dosya boy kaydından fazla kısmı kesip atar, fakat arada gerçek dosyalar da zarar görebilir. (Yani belki boy kaydı yanlış, tablo bilgisi doğru olabilir.) Ancak akış varsa bunu yapamaz.

    Bunlar işe yaramazsa elle yapacaksınız. Dosyaların aldığı kadarını FAT32 ile formatlanmış bir USB diske aktarın. FAT desteklemediğinden akışlar kesilecek ve dosyalar tekil olarak oluşturulacaktır. Buradaki boylar kısalırsa çapraz bağlar düzgün olarak kırılmış (dinamik bağ) demektir. Boylar değişmedi görünüyorsa kırılamamıştır (statik bağ, akış parçası her dosyaya eklenir). USB diskteki resimleri inceleyin, bozuk olanlarını silin.

    Ana diskte yeni bir klasör oluşturun. Klasör özeliklerinden gizlilik, paylaşım (varsa akış, indexleme,sıkıştırma vb) özelliklerini kaldırın. Sonra USB diskte kalanları buraya kopyalayıp eskilerini silin. Tüm dosyalar için bunu yapın.

    Sonra diski düzeltme programları ile tekrar tarayın. Bağlı dosyası kalmayan akışlar silinir, tekil kalanlar dosyaya dönüştürülüp (genelde garip isimlerle) kaydedilir. Bunları da silin.

    Tekrar taratıp düzeldiğini kontrol edin.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.