Şimdi Ara

!!!'90-'94 SKODA FORMAN VE FAVORIT SAHİPLERİ İÇİN NET YARDIMI!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
3
Favori
38.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar Skoda Favorit ve Forman sahipleri burada sorunlarını belirtip yardım isteyebilirer. Elimden geldiği dilimin döndüğü kadarı ile yol gösterip yardımcı olmaya çalışacağım.

    Ayrıca tamir ve bakım hakkında da resimli anlatım ve yazılı tariflerde bulunabilirim.

    UNUTMAYIN BİLGİ PAYLAŞTIKÇA VARDIR. EN KIYMETLİ BİLGİ TALEP EDİLENDİR.



  • 3 ay önce 93 forman lx aldım aracıma yaklaşık 6 ay önce tüp takılmış şu anda tüpte çok tekliyor ama benzinde hiç bir sorun yok gazın ayarınıda açtırdım ama bu sefer fazla yakmaya başladı değişen bişey yine yok sizce neden olabilir?
  • Öncelikle sizden özür dileyerek yazıma başlıyorum...

    Uzun zamandır kimse şikayettte yada öneride bulunmadığı için konudan uzak kaldım ama gene de cevaplamak isterim.

    Öncelikle tüp takılı aracın benzinde sorun çıkartmayıp tüpte teklemesinin sebebi, ateşleme bobini ile distribütör arasındaki ateşleme kablosunda bulunan ve bazı ustalarımızın umursamadan taktığı tüp beyni sensörü( ki bu elle 8 yada 10 tur sarılmış uyduruk bir kablodur)nün ateşleme sinyalini iyi algılayamamasıdır. Öncelikle bunu bir kontrol edin. Eğer problem devam ediyorsa , ki tüpü açtırdım diyorsunuz, yani aynı hava oranına daha fazla gaz zengin karışım, bu durumda tekleme yok demişsiniz... eski konumunda iken ateşleme zamanının ileri yada geri olması en büyük etkendir. Distribütöre ayar yaptırmanız en doğrusu olur. Çünkü gazın manifolttan yanma odasına ulaşma zamanı ve detonasyon yani yanma hızının benzinden daha hızlı olması ateşleme avansının da farklı olmasına sebeptir. En son çare gaz dedantörü ve beyninin kontrolü ve değişimi olacaktır.

    Aracın ön göğsünü söktüm...15 yılın biriken tozlarını temizemek için...(şu an 17 yaşında) sesin rahatsız etmesi bu kasalarda doğal çünkü hor kullanılmış bir süspansiyon sistemine ve yatakları normalden fazla zorlanmış bir motora sahiptir araç. Ön göğüsü sökmek oldukça meşakkatli bir iş ki 1 günü geçiyor söküp yoplaması. Sökmek için önce far tuşlarının ve orta üflemelerin(dörtlüler yani) bulunduğu konsol vidalarını söküüyorsunuz(gösterge panelinin sağında ve solunda 1 er adet). konsolları sağa sola nazikçe soldakini sağa,sağdakini sola kanırtıp kendinize çekiyorsunuz. soketlerinden ayırıp göstergenin alt tavasını çıkarın. daha sonra alt ve üst vidaları göreceksiniz. onları sökün. 6 adettti yanlış hatırlamıyorsam. üstteki kahve rengimsi yeşilimsi parça çıkacaktır. daha sonra torpidoyu söküyorsunuz. torpido kapağını sökerken amortisörüne dikkat edip birden atabili Allah muhafaza. iç teknesini çıkartıp aynı şekilde vidalarını söküyorsunuz. en son kaput açma kolunun bulunduğu yerde alt sırada 4 adet (5 de olabilir) yani en alt ayak koyma kısmındaki vidaları sökün. göğüs serbest kalacaktır. ama direksiyon engel olabilir. aynı şekilde kalorifer bağlantıları patır patır dökülüyor. sökerken büyük bir hızla ve şevkle sökersiniz ama toplarken ağzınızdan küfür eksik olmaz. çünkü 15 senenin yorulmuş plastikleri elinizde kalabililir.

    Göğsü aldıktan sonra, uyduruktan bir keçe demeti çıkacak karşınıza. aracın kaputuna bi yüzü yapıştırılmış bi kaç parçadan oluşan bişey. onları söküp yerine alüminyup astarlı yanmaz malzemeden yalıtımla kaplamanızı öneririm. ancak çok masraflı olur. bunun yerine radyonun sesini biraz daha açmanızı tavsiiye ederim!... ancak aracı çok beğendiyseniz ve bendeki gibi bir bağımlılık yaptıysa değer derim. ancak bu ses olayı size ön takımın( yani süspansiyon ve aktarma organlarının) aşındığını ve artık değişmesi gerektiğinin habercisi. Motor gürültüsüne sakın takılmayın(tabi öksürme diye tabir edilen vuruntu ve zincir kayış cıyırtıları hariç). aracın yataklarının bir miktar aşınmış olmasından dolayı bu tüm eski araçlarda başınıza gelir. Rektifiyeye sokup da 1 sene sessizlikten sonra gelen o fecii sesleri suymanızı hiç tavsiye etmem. Lakin ucuz aracın rektifiyesi sakat olur. Paranıza yazık.

    Size yalıtımla ilgili önerim, dediğim yanmaz malzeme ile şöför mahalinin motoru gördüğü yüze( yani kaputu açın eğzostun geçtiği yerde baya bir mesafe var. ordaki şase bloğuna) yalıtım uygulamanız. hem şasenin rezonansını alır. hem sök tak uğraşmadan daha pratik bir yalıtım ile çözüm bulmuş olursunuz. Ama egzostun geçtiği kısma çok dikkat edin. yanmaz denen malzemeler bile kavrulup daha sonra baş ağrıtabiliyorlar. çözüm olaarak o kisma ateş şiltesinden bir parça keserek tatbik edebilirsiniz.

    Sormak istediğiniz başka şeyler varsa yardımcı olmaya çalışırım. Tekrardan kusura bakmayın. Allah kazasız belasız sürüşler nasip etsin.




  • Benim 93 model skoda forman 135 l var ve arac çalıştığnda motor gürültülü çalışıyor,içeriye sarsıntı veriyor
    ve sabahları ilk marşta zor çalışıyor başka bir aracta denedim motor benımkı kadar gürültülü çalısmıyordu ve içeride titreme yoktu.
    nedenı sizce nedir yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden vereceğiniz cevap için size teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyaz2323 -- 1 Haziran 2010; 9:06:11 >
  • beyaz2323 kusura bakmayın malum yüksek lisans dersleri sebebiyle formdan baya uzak kaldım ama gene de sorunuzu cevaplamak isterim.

    Sarsıntılı ve problemli çalışan araçlarda iki şekden şüphelenilir.

    1 - Ateşleme sisteminde bir problem vardır ki önce bujilerin durumuna, sonra kablolara, daha sonra da distribütöre bakılır

    2 - karbüratör rölanti ve rölanti hava-yakıt karışımı ayarına

    Benim tavsiyem öncelikle yakınlarda bir tarihte egzoz muayenesine gidecekseniz bir karbüratörcüye uğramanız. Çünkü bu 2 - de bahsettiğim ayar
    ancak emisyon cihazıyla en sağlıklı şekilde yapılabiliyor. karbonmonoksit, oksijen, NOx ölçülerek minimum değerlerini vermesi sağlanıyor.

    Ama benim yapabileceğim birşeyler yok mu derseniz ;

    motoru soğukken çalıştırın. Elinize yalıtımlı elektrikçi eldiveni takın. LATEX yada cerrah eldiveni değil ona göre. Şaseye dokunmadan 1. sıradan başlamak üzere buji kablolarını çekin. 1. kabloyu çekince baktınız araba tekliyor. demekki 1. buji görevini yerine getiriyor. geri yerine takın. sonra 2. çekin motorda pek bi ses değişikliği olmadı o zaman o bujiyi sökmeniz gerekecektir. ya çatlama vardır porseleninde ya da kablosu görevini yerine getirmiyodur. Sırayla 4 bujiye de bu işlemi yapın. her seferinde 1 kablo çekili diğer 3 ü yerinde kalsın. Böylece buji ateşleme sorununu tespit edebilirsiniz.
    ateşleme kablolarını test ederken biraz sıkıntılı bir durum söz konusu ama isterseniz deneyebilirsiniz. Kablolar bildiğiniz bakır kablolardan tamamen farklı. İç içe spiral örülü fiber kablolardır ve ölçü aletleri akımı iletip iletmediğini göstermez. Ancak yüksek dirençler ölçebilen bir avometre ile bu iş yapılabilir. Amele usulü diye tabir edilen araba üzerinde kablo denemede ise bütün kablolar yerleri unutulmamak kaydı ile sökülür. (sadece buji ve distribütör arasındakiler) 1. buji en soldaki ne tek tek takılarak denenir. Bu sırada araba buhar makinesi gibi çalışır ama çok kısa bir süre 5 sn bile sürmeden motor kapatılır. Anlık bir kontak atırlır motor yol alınca kapatılır. Demektir ki kablo sağlam.

    3. incele işlemi de distribütör muayenesi
    distiribütör kapağı sökülür ve kapağın içine bakılır. Ortadaki karbon pim sağlam ve düzgün yüzeylimi diye bakılır. sonra hafif çe pime bastırılır yayı sağlam mı diye bakılır. daha sonra çevresindeki 4 parlak bronz uçlara bakılır. eğer yüzeyleri çok kararmışsa tinerle silinir. Asla kazınmaz yada sımparalanmaz. daha sonra kapağın üstündeki buji ve bobin kablo yuvalarına bakılır. oksitlenme - ki yeşil renkte olur... var mı diye. bu kısımda zımparalama ve kazıma yapabilrisiniz. kablo uçlarındaki oksitler de silinir ve zımparalanabilir. ama kablo uçlarını bir tornavida ile genişletmeniz gerekecektir. çünkü geçtiği yuva genişlemiş ve kendisi daralmıştır. bu işlemden sonra tevzi makarası ki distribütörün üzerinde çekiç gibi duran bir ucu eksantirik şekilde dışarı çıkık parçadır... elle yavaşca sağa sola hareket ettirilir. SAKIN DÖNDÜRMEYE ÇALIŞMAYIN. sadece oynatır. eğer bir yay kuvveti hissederseniz ki böyle sanki dönen spiral bir yay sıkıştırıyormuş yada gaz pedalına dokunuyormuş hissi verirse distribütör kam mili dişli ve yuvası sağlam demektir. tekrar yerine takın ve sistemi toplayın. bütün bunlara rağmen çalışmada problem varsa bi kaç yöntem daha var ama baya bir el becerisi gerektiriyor. onları da sonra açıklarım.




  • bir konuda yardım istiycektim siz den sorum şu tek noktadan enjeksiyonlu araçlara sıralı sistem lpg mi yoksa normal karbüratörlü sistem lpg takılıyor??? sizce lpg markalarından hangisi daha sorunsuz ve iyi ???vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim...
  • 6 ay sonra da olsa arkadaş cevaplayacaktır
  • burdaki iletişim maşallah süper soru sor cevap gfelsin sende o cevaba 4 ay sonra cevap yaz:)
    yani sorun 1 senede çözülüyor süpersiniz böyle devam edin hehe:)
  • Olsun 6 ay sonrada cevap verilsede bugün benim işimi gördü 93 mode forman e merkezi kilit taktım 4 lülere ulaşmak gerekti, hiçbir bilgim yoktu?
  • Herkese merhabalar yeni skoda forman kullanicisiyim aracim 93 model aracimdaki tek sorun cekis yok arac gitmiyor aracimda lpg yok benzinli 15 gundur sanayide arizayi bulamadilar yapilan islemler sunlar aracta sibop ayarlarina bakildi triger zinciri degisti (2 bakla atlak cikti ) distiributor degisti atesleme beyni degisti karburatorcuye gosterildi karburatorcu her sey normal dedi sente yada sibop larda sikinti var dedi usta yukarida yazdigim gibi zinciri soktu 2 bakla atlak cikti yenisi ile degisti aracta biraz degisiklik oldu fakat usta diyorki aracin karburatorunde problem var ikinci bogaz devreye girmiyor diyor bir seyler yapti tekrar cok az daha duzelme oldu fakat arac keyifsiz cekisi motorun calismasi cok duzgun usta oyke diyor karburatorcude cente veya sibop diyor ikisinede bakildi fakat deisme yok kafayi yiyecem lutfen yardim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkese merhabalar yeni skoda forman kullanicisiyim aracim 93 model aracimdaki tek sorun cekis yok arac gitmiyor aracimda lpg yok benzinli 15 gundur sanayide arizayi bulamadilar yapilan islemler sunlar aracta sibop ayarlarina bakildi triger zinciri degisti (2 bakla atlak cikti ) distiributor degisti atesleme beyni degisti karburatorcuye gosterildi karburatorcu her sey normal dedi sente yada sibop larda sikinti var dedi usta yukarida yazdigim gibi zinciri soktu 2 bakla atlak cikti yenisi ile degisti aracta biraz degisiklik oldu fakat usta diyorki aracin karburatorunde problem var ikinci bogaz devreye girmiyor diyor bir seyler yapti tekrar cok az daha duzelme oldu fakat arac keyifsiz cekisi motorun calismasi cok duzgun usta oyke diyor karburatorcude cente veya sibop diyor ikisinede bakildi fakat deisme yok kafayi yiyecem lutfen yardim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • halhang H kullanıcısına yanıt
    arkadaslar sorun çözüldu eksoz susturucuları tıkalı çıktı usta gece yarısı aracı lıfte kaldırıp orta susturucudan once olan yerden kestı arac ucuyor su an sorun eksozun tıkalı olmasındanmıs .yarın gıdıp susturucuları yenılıycem .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: beyaz2323

    Benim 93 model skoda forman 135 l var ve arac çalıştığnda motor gürültülü çalışıyor,içeriye sarsıntı veriyor
    ve sabahları ilk marşta zor çalışıyor başka bir aracta denedim motor benımkı kadar gürültülü çalısmıyordu ve içeride titreme yoktu.
    nedenı sizce nedir yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden vereceğiniz cevap için size teşekkür ederim.

    kardeş aynı sorun bende de var sabah 4-5 marşta anca çalışıyor gaz pedalına yarıya kadar falan basarken fatırtılı bi şekilde devirini alana kadar çalışıyor dipledimmi normal motor sesine dönüyor rolentede nasıl diyeyim çalışırken tırılıtılı bişekilde çalışıyor tamirci gaz beyni ölü dedil deiştirdik şimdi de alışmasını bekle dedi lpg ci ne kadar dorudur bilmiyorum motor tamircisine ısrarla bujilerine falan bakalım dememe ragmen bujilerde bişey yok diyor aracı ala 1 ay falan oldu ilk aldıım da köpek gibi çeken sürat yapan araba şimdi çok uzun mesafede zor 100 km yapıyor seyir halideyken dip gaz giderken pek belli olmuyor ama sanki aracı bişey geri çekiyor zaten teklemede en çok ilk kalkışlarda aracı devrini alana kadar belli oluyor şaştım bu işe arabayı da çok hoşuma gittiği için almıştım ne yapacaımı bilmiyorum her tamirci bi tarafını bızzıklıyor artık tamirciye gitmeye korkuyorum sizce ne yapmalıyım bujileri ve distribütör aksamını kendim dediştirebilirmiyim




  • Slm arkadaslar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaslar bende 94 model skoda formen var ben gosterge panelini soktum baska panel takarken 6 tili kablolu olan soketi kestim simdide koblolari birlestiremiyorum cunku 3 siyah 2mavi 1sari var n1 n2 n3 n4 n5 n6 kotlama var ama koployu asagidan kestigim icin kotlari birlestiremiyorum devir sati aku isigi sag ve sol sinyaller ek fireni isigi veyag isigi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Basina boyle gelen varmi nasil baglicam yada ne yapicam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.