Şimdi Ara

AAA oyun yapmanın maliyeti dudak uçuklatıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
3.481
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Komple franchisedan bahsediliyor. Yoksa aaa oyunlar eğer Rockstar oyunu değilse 80 milyon dolara halloluyor. Bu da yeni çıktı 70 doları makulleştirmek için masraflar arttı ayağına yatıyorlar. İnanın bu adamlar inanılmaz kar yapıyor. Elbette kar yapmayacak oyunlar belli, mesela Death Stranding gibi oyunlar ama onlar da 40 milyon dolara hallediliyor. Sony 2. Oyunda kesenin biraz ağzını açacak gibi de belli de değil, Kojima esas 100+ milyon dolarlık büyük projesini Microsoft'a yapıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Red Dead Redemption 2 maliyeti 500+ milyon dolar...

  • kazandıkları? kaliteleri? optimizasyonları? bir önceki oyunlarından copy-paste mi? aynı b*kun laciverti mi yoksa yepyeni bambaşka bir şey mi? bunlardan bahseden yok herhalde.

  • Aseuz kullanıcısına yanıt

    Dedim ya zaten Rockstar harici. Ki Rdr 2'nin reklam maliyetiyle o rakama ulaşılıyor, 300 milyon dolar reklama basabiliyor Rockstar çünkü o Rockstar. Sektörün en büyük blockbuster firması, sektörün Disney'i gibi düşüneceksiniz. Diğer firmalar ancak çeyreği veya çeyreğinin yarısı bütçelerle çalışıyor.


    Çok fena circle dönüyor bu Rockstar konusunda. Evet en büyük bütçe onlarda haliyle mocapı veya çeşitli detay şeyleri daha iyi olması rahatça oyun yaptığı için sorunsuz çıkması normal, anormal olan böyle olmaması... Ha bu demek değildir Rockstar daha iyi diğer firmalardan, kalabalık kitle kendini bu kalite muhabbetleriyle kandırmış ama gerčekte Rockstar kalabalık-generic kitleye dümdüz oyun yaptığı için seviliyor. Oysa diğer firmalar daha özel insanlara hitap eden özel işler yapıyorlar daha düşük bütçelerle oldukları için sorunlu olmasını ben dert bile etmem. Çünkü direkt bana hitap eden işleri zor bir sektörde yapmayı deniyorlar. Rockstar'ın oyun zevki, görsellik veya sanat tasarımı olarak Arkane, Ubisoft, İo Games gibi firmalara ulaşmasına imkan yok gözümde... Ben Redfall'daki tüyleri diken diken eden o epik görselliği hiçbir Rockstar oyununa değişmem. Sony severler ağlasınlar ama şu görsellik onların exclusivelerinde sadece Death Stranding'te vardı o karlı yerde patlama sırasında. Diğer hiçbir oyunları bu derece immersif, tüyleri diken diken eden yapıda değil.

    AAA oyun yapmanın maliyeti dudak uçuklatıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 61gün kullanıcısına yanıt
    Su forumda bu gune kadar okudugum en mantikli yorum bu herhalde, normalde kendi hesabimla 15 senedir uyeyim :)

    Oncelikle ben Ubisoft da calisiyorum gameplay programmer olarak, soylediklerinin altina imzami atarim, bir oyun yapiyoruz 5 sene 6 sene suruyor, ortalama maliyeti 200 milyon dolar ve mesela bir AC oyununda 4-5 bin insan calisiyor. Sadece maaslari toplasaniz zaten paranin yarisindan cogu maaslar, geri kalan isletme lisans ve diger giderler.

    Daha 5-6 ay once Yves bir toplantida AAA oyun yapmak her gecen gun zorlasiyor demisti, bu gidisle AAA oyun yapmak yerine dandik mobil oyunlar yapmaya baslayacaz :)

    Artik insanlar o kadar doyumsuz oldu ki, ne istediklerini bile bilmeden 40-50 saat oynanis verecek oyun istoyorlar ve bunun 4-5 saatlik bir oyundaki kadar doyurucu bir hikaye ve oynanisa sahip olmasini bekliyorlar. Ama boyle bir sey mumkun degil, cunku bu sefer oyunu gelistirmek 10 sene suruyor ve bu kadar risk alip bu oyunu yapsaniz bile en kucuk hatanizda butun oyun medyasi sizi topraga gomuyor, reddit de sivilceli ergenler sizi yerden yere vuruyor ve koyun surusu gibi saldiriya geciyorlar.

    Su forumda yillardir AC oyunlarina sallarlar ama sallayanlarin hic biri acip da son cikan AC oyununu oynamamistir, sadece sagda solda takip ettikleri bazi youtube yorumcularinin fikirlerini kendi fikirleri gibi banimsiyorlar ve topluluk da boyle hareket edince farkli gorunmemek icin onlar da linc trenine biniyor.





  • Bruce Wayne18 kullanıcısına yanıt

    kafalar pırıl pırıl

  • Batuhangover01 B kullanıcısına yanıt

    AAA oyun talebi kendisine yapılan masrafı karşılamazsa bal gibi de biter. Bitmese de daralan pastanın besleyebileceği kadar oyun çıkar. Millet mobil oyundan, rekabetçi oyundan kırıyor parayı.

    Valve sadece kasa anahtarı satmaktan milyonlarca dolar para kazanıyor. Üstelik skinin doğru dürüst bir maliyeti bile yok Valve için. Ne uğraşacak Half Life 3 yapmaya?

  • nitrojen16 kullanıcısına yanıt
    Maliyetler dogru, Ubisoft 4 tane AAA oyunu iptal etti, toplam gelistirme maliyeti 500M$ zarara sebebiyet verdi. Yani evet bir AAA oyunun saece gelistirme maliyeti ortalama 100-150M$. Sadece calisan maaslarini toplsaniz zaten buna ulasiyor.

  • Bilmem ne oyunlara şu kadar fiyat vermem diyenler fırça atacağı kişiyi iki defa düşünsün. O bir yana ya en üst sürümler 2000 liralara dokunuyor artık, bu bile yeteri kadar hayvanlık. Emin olunsun 1. dünya ülkeleri için bile bunlar zorlayıcı etikler, resmen oyun konsolu veya oyun kumandası alınır bu fiyatlara. Bu ülkedeyse zaten bu fiyatların yanına yaklaşan bile olmaz.

  • İyi bir AAA oyun zaten ilk haftasında yakaladığı satışlarla maliyeti fazlasıyla çıkartıyor. Popülerliği bittiği döneme kadar da zaten kârını ikiye üçe katlıyor.

    Güncel oyunlardan örnek vermek gerekirse, Resident Evil 4 Remake ilk haftasında 4 milyon kopya satmış. Büyük bir başarı. 3 yıllık bir emek.

    Hemen arkasından Street Fighter 6 gelecek. Belki Remake'in 3 katı satacak. Ne yapsın şimdi Capcom? Omo 3A oyonlar çok maloyotlööö.

    Ubisoft gibi her sene çöp oyunlar çıkaran firmalar böyle diyecektir tabi. Ya da skin satarak paraya para demeyenler.
    Zaten yaptıkları çöp oyunları AAA kalitesinde oyun zanneden çöpçüler siz yapmayın abi oyun. İşini layığıyla yapanlar yetiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekran kartları uçuk fiyatlarda 1000€ oyunlar uçuk seviyede 50-100€ GTA 6 da muhtemelen 75-100€ arası olur. gerçekçi yapmak için bir oyuna 10 yıl uğraşmak delice bir durum. UE5 gibi araçlar daha da kolay ve pratik hale geldiğinde umarım oyun yapım süresi düşer. Yoksa her gelen firma kendi aracını geliştirecekse bu iş uzar. Ayda yılda 1 de iyi bir oyun ya çıkar ya da sorunlu çıkar.

  • 61gün kullanıcısına yanıt
    Katılmıyorum. AAA oyuna 200 milyon yatırıp bu paraların 3-4-5 katını kazanabiliyor firmalar. Oyunlar iyi satıyor.

  • nitrojen16 kullanıcısına yanıt
    Belediyeden taşerona iş veriyor sanki hahahaha.

  • TheBolt T kullanıcısına yanıt

    Sadece şu cümlenize takıldım;


    "Artik insanlar o kadar doyumsuz oldu ki, ne istediklerini bile bilmeden 40-50 saat oynanis verecek oyun istoyorlar ve bunun 4-5 saatlik bir oyundaki kadar doyurucu bir hikaye ve oynanisa sahip olmasini bekliyorlar."


    40-50 saat oynanış vermesine rağmen harika hikâyelere sahip oyunlar var piyasada. Bu laflarla çalıştığınız bomboş, birbirinin tıpatıp aynısı, filler oyunlar yapmaktan başka bir şey yapmayan şirketinizi aklayamazsınız. Skyrim, New Vegas, The Witcher 3, RDR 2, Mass Effect 2, God Of War gibi örnekler var piyasada. Hatta daha bunun Divinity Original Sin 2, Baldurs Gate 3, Persona 5 falan ayağı var. Birçok yan görevinde dahi muazzam hikâyelere sahip olan The Witcher 3 sadece 81 milyona geliştirildi diye biliyorum mesela. Ayrıca Elden Ring gibi örneklerde var. Muazzam hikâyeler yaratmanız şart değil. Sadece oyuncuları paraları sömürülecek birer araç olarak görmeyip içi dolu, tutku ile oyunlar yaparsanız belki batma yoluna girmezsiniz şirket olarak. Bu gibi oyunlarla şirket olarak yaptığınız oyunları karşılaştırınca bir gülme geliyor. Birçok indie oyun dahi AC Valhalla'dan daha iyi nitekim. :) Lütfen iletin Yves'e bunları. Oyuncular böyle düşünüyormuş dersiniz. :) Her sene AC, Far Cry basıp insanların her sene paralarını literal anlamda birebir aynı, yalnızca skin değiştirmiş oyunlara harcamalarını beklemeniz komik çünkü şirket olarak. Size herhangi bir şey söylemiyorum onu da belirtmek isterim naçizane. Sözlerim çalıştığınız şirkete ve politikalarına. Her 2 hatta 1 senede bir oyun çıkaracağına 5 senede bir tane oyuna kanalize olup adam akıllı çıkarsaydı belki şu an kendini sattırmak için uğraşmazdı şirketiniz. AAA oyun yapmanın maliyeti dudak uçuklatıyor 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • TheBolt T kullanıcısına yanıt
    İnsanları mutlu etmek çok zor. Hele ki böyle bir tüketim toplumunda, adam mutlu olsa bile mutlu olduğunun farkında değil ya da en ufak bir şeye takılıp tüm mutluluğunu unutuyor.

    Öyle garip yorumlar görüyorum ki Steamde. Siz 40-50 saat demişsiniz de, adama bakıyorum 100 saat, 200 saat, 500 saat, 700 saat harcamış. Olumsuz yorum vermiş. Ha bunca saatlere karşılık eksi yorum verdikleri oyunların da çoğunun fiyatı epey uygun. 40 lira, 30 lira, hadi 60-70 lira. Yani 3-4 dolara adam 200-300 saat eğlenmiş. Artık oyundan sıkılmış hani. Her bölümünden geçmiş, her item ı almış falan. Ufacık bir yerinde bir problem görmüş ya da son güncellemeyi beğenmemiş hani eften püften sebebe de eksi yorum atmış. İnsaf yani.

    Yani ben bir oyuna 10 saatten fazla falan harcadıysam genelde epey beğenmiş oluyorum. Adam saatlerce, günlerce, haftalarca, aylarca o dünyada kaybolmuş, sonra bu oyun dandik diyor.

  • ENTÜRKTEYNMENT E kullanıcısına yanıt

    activision örnek verelim.


    adamlarda olan AAA oyunlar.


    Call of Duty,

    Crash Bandicoot,

    Guitar Hero,

    Tony Hawk's,

    World of Warcraft,

    StarCraft,

    Diablo,

    Hearthstone,

    Heroes of the Storm,

    Overwatch

    Candy Crush Saga


    2023 1. çeyreğinde 2.3 milyar dolar para kazanmışlar. bunun 1 milyar doları Candy crush'dan geliyor.


    overwatch var, diablo var, world of warcraft var, call of duty var. ama hepsini toplasan bir candy crush etmiyor. hatta yarısı ediyor.


    Bethesda'da da örnek aynı.


    sykrim var, fallout serisi var, doom var. ama en çok para kazandıran oyunları fallout shelter. 2 haftada 5 milyon dolar para kazandırmış. o yüzden skyrimi mobile port ettiler zaten. üstüne zenimax'ı microsoft satın aldı. microsoft da AAA yapmayacağını söyledi bitti. belki AAA olup mobil gibi para kazandıran bir alternatif bulurlar. gerçi onu da denediler ama tüm umudumuzu kaybetmedik hala.


    ---

    dünya geneline bakınca da aynı. tencent mesela


    Honor of Kings 16 milyar dolar para kazandırmış.

    pubg 10 milyar dolar

    clash of clans 10 milyar dolar.

    fortnite 10 milyar dolar.


    şu zamana kadar online ya da mobil olmayan en çok kazanan AAA oyun pacman o da 12 milyar dolar.

    son zamanlara bakalım


    call of duty black ops 1.2 milyar dolar. onda da kutu satma vardı.

    rdr2 1 milyar dolar satmış mesela.

    müthiş bir oyun god of war, 500 milyon dolar para kazandırmış. yani tüm god of war serisini toplasan clash of clans'ın 10 da 1'i ediyor. candy crash 4 ayda kazanıyor o parayı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61gün -- 5 Mayıs 2023; 17:31:24 >




  • Maliyetler yüksek ama bir başka problem var. O da burada bahsedilen şirketlerin borsaya açılması. Borsa şirketi olması aslında oyun şirketleri için iyi bir şey değil. Kaliteyi düşüren başka bir olay daha.

  • yine dudağımız uçukladı

  • 61gün kullanıcısına yanıt

    Oyun yapımında en çok para grafiklere gidiyor bildiğim kadarıyla madem oyun maaliyetleri çok fazla oldu, ben 2012 grafikli oyunlara razıyım, hikayesi ve oynanışı güzel olsun yeterli benim için. Neden hiçbir firma böyle düşünerek oyun yapmıyor? Geçmişte nintendo oyunlarının grafikleri kötüymüş ama oyun iyi olduğu için çok satıyormuş. Neden acaba böyle bir strateji izlemiyor oyun firmaları?

  • TheBolt T kullanıcısına yanıt

    Oyun yapımında en çok para grafiklere gidiyor bildiğim kadarıyla madem oyun maaliyetleri çok fazla oldu, ben 2012 grafikli oyunlara razıyım, hikayesi ve oynanışı güzel olsun yeterli benim için. Neden hiçbir firma böyle düşünerek oyun yapmıyor? Geçmişte nintendo oyunlarının grafikleri kötüymüş ama oyun iyi olduğu için çok satıyormuş. Neden acaba böyle bir strateji izlemiyor oyun firmaları?

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.