Şimdi Ara

AB vatandasinin getirdigi araci biz kullanabiliyor muyuz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba ,
    kiz arkadasim AB uyesi bir ulkenin vatandasi ve 5 yildir Turkiyede calisiyor , onun araba getirme hakki var sanirim Turkiyeye.bu arabayi bende kullanirsam bir sorun cikar mi ?
    yada ilerde evlendigmizde yine istedigimiz gibi kullanabiliyor muyuz ?

    tesekkurler







  • rica ederim.
  • Foruma mobilden giriyorum. PCden girme sansim olmadigi icin o sayfayi goremiyorum. Acaba biraz ozetini buraya yazabilirmisini?
  • MAVİ PLAKALI TAŞIT GETİREBİLECEK VE KULLANABİLECEK KİŞİLER

    1. Yabancı uyruklu olup, Türkiye'ye belirli bir süre için;
    a) Çalışmak (diplomatik misyon ve benzer uluslararası kuruluşlardaki diplomatik statü dışı memurlar, yabancı işçi irtibat bürolarında çalışan yabancı kişiler ve hükümetimiz ile diğer hükümetler arasında yapılan teknik işbirliği ya da benzeri anlaşmalar uyarınca gelen yabancı uyruklu uzmanlar dahil),
    b) İncelemede bulunmak
    c) Öğrenim görmek,
    d) Emekli olup Türkiyeye gecici veya daimi yerleşme amacıyla gelen yabancı kişiler bu kısımdaki esaslardan yararlanarak taşıt getirebilirler.
    Getirilecek taşıtlar :
    1 inci maddede sözü edilen kişilerin yalnız otomobil, minibüs, karavan ya da motosikletleri bu kısımdaki esaslardan yararlanır. Bu kısımda kullanılan otomobil deyimi; otomobil, otomobile takılı gelen römork ve karavanlar ile arazi tipi taşıtlarını (eşya naklinde kullanılanlar hariçtir) kapsar.


    MAVİ PLAKA ARAÇ ALMAK İSTEYENLERİN VEYA ARAÇ SAHİPLERİNİN BİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR

    1-Mavi plakalı araçlarda hiçbir şekilde T.C gümrüklerinde vergi alınmaz .Ancak Turing oto kurumuna aracın kilo ve modeline göre teminat yatırılır.

    2-Turing oto kurumuna yatırılacak teminatın şekli ve cinsi ile detaylı bilgi için Turing teminat miktarlarına bakınız

    3-Mavi plaka vergisiz geçici muafiyetle satın alınmış olan araçlardan (Takrir belgeli,konsolosluk, nato vb. mensupları hariç) yıllık bandrol vergisi ödenmesi zorunludur.

    4-Vergisiz geçici muafiyetle (Mavi plaka ) satın alınmış olan araçları vekalet verilmiş olsa dahi ikameti yurt dışında olmayan kişiler (Türk vatandaşı dahil) bu aracı kullanamaz. 1. derece akrabaları, gerçek ikametleri yurt dışında bulunan yabancılar ve şöfor iznine haiz olan kişiler haricinde bu araçların kullanımı yasaktır Aksi halde Gümrük kanununun 238. maddesi tatbik edilerek yüksek miktarda cezası vardır.Araç sahibi direkt olarak bu cezayı ödemekle yükümlüdür.

    5-İlgili araçlar için Yıllık Trafik sigortası ödenmesi zorunludur.Ancak zorunlu olmayan Kasko sigortaları için bu zorunluluk söz konusu olmayıp ,kasko bedelleri Türkiye’de vergili otomobillere ödenen bedelin %50 oranda daha düşüktür.

    6-Eşi Mavi plaka araç alma ve kullanma hakkına sahip olan kişilerin Türk olan eşleride bu araçları kullanma hakkına sahiptir.

    7-İlgili araçlar vergileri ödense dahi Türk vatandaşına satılamaz,Türkiye’de kullanılmış oto İthalatı yasaktır.

    8-İlgili araçların Turing oto kurumundan verilmiş olan Mavi karnelerinin bitiş sürelerinden 1 ay önce Turing otomotiv kurumuna başvurarak Türkiye’de çalışacaklarını öğrenim göreceklerini bildirmek, beyan etme, (belgeler dahilinde) şarttır.Aksi takdirde Gümrük Kanuna göre cezai işleme maruz kalırlar.

    9-Mavi plaka vergisiz oto alımı kullanımı için aracı alan şahsın mutlak surette ehliyetinin olması şarttır.Yurt dışındaki almış olduğu ehliyeti Türk ehliyetine çevirme zorunluluğu yoktur

    10-Türkiye’de Mavi plaka olarak tescil edilmiş olan araç sahiplerinin yurt dışına seyahatlerinde araçlarını Gümrüğe bırakma zorunlulukları yoktur. (Triptikli araçlarda bu zorunluluk vardır.)

    11-İlgili araçlarla yurtdışına seyahat edilinebilinir.Ancak İran,Suriye,Türkmenistan vb. gibi Asya ülkelerine araç ile çıkışlarda 2. kez çıkış teminatı yatırılmak zorunluluğu vardır.Batı ülkelerine çıkışlarda bu zorunluluk yoktur.

    12-Türkiye’ye gelişlerinde üzerlerine kayıtlı beraberlerinde getirdikleri araçları Mavi plaka araç haline getirmek sanşı mevcuttur.

    13-Yurtdışından gelen ve hiçbir şekilde tescil edilmemiş araçların aracın sahibi adına Gümrükte bekleme süresi toplam 3 aydır.Gümrük ambarında günlük depolama ücreti gün başına ortalama 5 Usd dir.3 ay içerisinde işlem yapılmamış ise araç devlet malı olur.

    14-Hem Türk hem yabancı nüfusuna / pasaportuna sahip olanlar Gümrük vergisiz (Mavi plaka) araç hakkından faydalanmaz.

    15-Mavi plaka araç alacak şahsın araç ile ilgili yeni kayıt işlemleri gümrük,trafik işlemleri ikametinin bulunduğu ilin Gümrük idaresinde yapılmasının zorunluluğu vardır.
    Örneğin;Şahsın çalışma müsaadesi ve ikameti İzmir ise ve aracı İstanbul’dan satın almış ise Gümrük ve Trafik işlemlerini İzmir Gümrükleri Baş Müdürlüğünde yapması zorunludur.

    16-Yurtdışından Orijinal yurtdışı plakası ile gelen ve Türkiye’ye Turistik giriş yapmak ,mulkiyetlerindeki araçları yurt içine girerken max.6 ay süre verilmektedir.Bu araçlarla süre süre bitiminde yurtdışı giriş çıkış yapılarak tekrar 6 ay kullanım süresi alınması olanaksızdır.Araç ve şahıs tekrar max. 6 ay yurtdışında kalırsa tekrar Türkiye’ye geldiğinde 6 ay daha ek süre alır.

    17- Triptik belgesi ile Türkiye'ye gelmiş araçların başka bir yabancı tarafından satın alınıp Mavi Plaka'ya çevrilmesi gümrük idarelerince yasaklanmıştır. Yalnız bu araçlar diplomatik kişilere ve yurt dışına ihracat amacıyla satılabilinir.

    18-Mavi Plakalı araçlar gerek yerli gerek yabancı menşeli şirket adına tescil edilemez. Mutlaka yabancı şahıs adına tescil edilmesi gereklidir. Bir yabancı şahıs adına sadece bir araba tescil edilebilinir




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.