Şimdi Ara

ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti
    ABD, 2022 yılında CHIPS ve Bilim Yasası’nı yürürlüğe koydu. 53 milyar dolarlık bu yarı iletken teşvik paketi görünüşe göre son derece başarılı bir şekilde ilerliyor. Son dönemde ABD hükumeti, Intel, TSMC, Samsung ve Micron'a verilen milyarlarca dolarlık doğrudan hibelerle birlikte 39 milyar dolarlık CHIPS Yasası teşviklerinin yarısından fazlasını harcamış oldu. Buna karşılık ise ABD, yüz milyarlarca dolarlık yatırımı kendisine çekmeyi başardı.



    ABD, teşvikler ile 327 milyar dolarlık yatırımı çekti



    ABD, 53 milyar dolarlık CHIPS Yasası’nın doğrudan hibelerle dağıtılacak 39 milyar dolarlık kısmının büyük kısmını Intel, TSMC, Samsung ve Micron için harcamış durumda. Aktarılanlara göre yapılan doğrudan hibelere karşılık olarak çip şirketleri ve tedarik zinciri ortakları önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de toplam 327 milyar dolarlık yatırım yapacak.



    ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti
    ABD’nin CHIPS Yasası aslında pandemide yaşanan çip krizinin ardından gündeme alındı. Hatırlanacağı üzere o dönemdeki çip kıtlığı ekonomilerde yüzlerce milyar dolarlık kayıp oluşturmuştu. Bunun nedeni ise çip tedarikinin ağırlıklı olarak Tayvan ve Çin’e bağımlı olması. Bu bağlamda ABD, CHIPS Yasası sayesinde üretim hacminin bir kısmını kendisine taşıyor.



    Gelişmiş çip üretiminde yüzde 20 hedefi



    ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti
    Bunun yol açtığı yatırım artışın kırılganlıkları azaltacağına inanılıyor. Dünyanın önde gelen çip üreticileri olan Samsung, TSMC ve Intel şu anda ABD'de büyük yeni tesisler inşa ediyor. Intel en gelişmiş çiplerini ABD’de üreteceğini belirtirken TSMC ise Tayvan'daki üretim tesislerinden iki yıl sonra 2nm süreç teknolojisini ABD’de devreye alacak. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’ya göre 2030 yılına kadar ABD, dünyanın en gelişmiş çiplerinin yaklaşık yüzde 20'sini üretecek.



    Ayrıca Bkz.Bu yıl Nvidia rekor satış yapacak, Intel’in ise şansı yok



    Semiconductor Industry Association’a göre ABD’de bulunan modern yarı iletken üretim kapasitesinin payı 1990'da 37'den bugün yüzde 12'ye düşmüş durumda. Bunda Çin ve Tayvan gibi diğer ülkelerin bu alanda yaptıkları yatırımların etkisi büyük. Öte yandan ABD'nin dünyadaki çiplerin dörtte birinden fazlasını tükettiği göz önüne alındığında yüzde 20’lik üretim kapasitesi tek başına kendi kendine yeterlilik anlamına gelmiyor. Ancak yine de olası bir kriz durumunda tedarik şoklarını atlatması için ABD’ye daha geniş bir oyun alanı sağlayacaktır.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/102770-how-chips-act-remade-us-semiconductor-manufacturing-put.html#commentsOffset







  • Baktılar Çin’liler aldı yürüdü üretim konusunda, Amerika’nın conilerinin kafaya dank etti, havadan bastıkları dolarları hibe adı altında dağıtıp yatırım çekmeye çalışıyorlar.

    Abd’li coni havadan dolar basınca ülkesini kalkındırıyor, Türkiye havadan TL basınca enflasyon oluyor.

    Bu farkın sebebi nedir? Size ödev olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt
    Mühür kimdeyse Süleyman odur.

  • mystiery_ kullanıcısına yanıt

    Karşılıksız para basılırsa enflasyon oluşur. Hiçkimse havadan para basamaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EmuDev E kullanıcısına yanıt
    Uluslararası para sende ise karşılıksız parayı dilediğin gibi basarsın. Abd'de kullanılan dolardan kat kat fazlası diğer ülkelerde dolanıyor. Senin paranı başka ülkeler talep ederse senin paran her zaman kıymetli olur, enflasyon dan korunur. Önemli olan nokta, asıl o kağıttan basılıp ihraç edilen trilyonlarca dolar tekrar geri dönmeye başladığında abd'de yaşanacak enflasyon sanırım dünyadaki en ağırı olacaktır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 39 (53) basıp 327 almak...

    Zeka burada. Biz de mesela böyle yarıiletken üreticilerine teşvik yasası çıkartsaydık gelirler miydi bura?

    Demek ki makro seviyede her şey para değil, paradan da önemli bir takım elementler var. :)

  • EmuDev E kullanıcısına yanıt
    Dostum karşılıklı para basma olayı 80lerde bitti. ABD doları global rezerv para yapmak için altın olarak karşılığını tutuyordu. Dolar rezerv para olup altın Frankın yerini aldıktan sonra doların altın karşılığı basılmasına dair yasayı iptal ettiler.
    Zeitgeist diye bir belgesel vardı, izlemenizi tavsiye ederim.

  • ABD, teknoloji lideri kan kaybetmemek için çalışıyor. Türkiye’de bir ucundan tutup yoluna devam ediyor

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.