Şimdi Ara

ABD, Çin'in 28nm gibi “olgun” üretim teknolojilerine erişimini kısıtlamayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD, Çin'in 28nm gibi “olgun” üretim teknolojilerine erişimini kısıtlamayacak
    Çin’in yarı iletken teknoloji atılımını sınırlamak isteyen ABD, şimdiye kadar çeşitli ihracat kısıtlamaları uyguladı. Son dönemlerde bu kısıtlamalara olgun üretim süreçlerinin de ekleneceğine dair söylentiler ortaya çıkmaya başlamıştı. Ancak yapılan açıklamalara göre ABD’nin böyle bir planı bulunmuyor. Dolayısıyla 28nm veya daha eski teknolojileri kullanan çipler yaptırımlardan muaf tutulacak.



    Çin, 28nm’yi kullanabilir



    ABD İhracat İdaresi Sekreter Yardımcısı Thea D. Rozman Kendler, yaptığı açıklamada ihracat kısıtlamalarını olgun çiplere ya da eski çiplere doğru genişletmek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti. Dolayısıyla Çin, olgun üretim süreçleriyle (genellikle 28nm veya daha eski olarak tanımlanıyor) üretilen çipleri geliştirecek ekipmanlara ve doğrudan bu çiplere erişebilecek.



    ABD’nin bu kararının altında aslında kendi çıkarları ve dünyanın bundan olumsuz etkilenmemesi yatıyor. Zira ABD, Çin'de üretilen çiplere halen bağımlı ve tedarik zincirindeki esnekliğin bozulmasından yana değil. Çünkü, bu tip eski teknolojileri kullanan işlemciler veya yongalar, çok geniş çaplı elektronik eşyalarda ve otomotiv sektöründe kullanılıyor. Bu çiplere yönelik bir yaptırım sadece ABD’yi değil diğer bölgelerde de olumsuz etkiler oluşturabilir.



    Ayrıca Bkz.Çin’in ASML’ye erişimi askeri nedenlerden dolayı daha da kısıtlanabilir



    Dolayısıyla en azından şimdilik ABD yaptırımlarının yalnızca daha gelişmiş üretim süreçlerini kullanan çipleri etkileyeceğini söyleyebiliriz. ABD’nin son yaptırımları Çin’in 7nm ve daha altı süreçlerde çip üretme yeteneğini engelliyor. Yaptırımlar kapsamında Çin’in batılı teknolojilere erişimi sınırlandırılmış ve Hollandalı litografi araçları üreticisi ASML’den ekipman satışı oldukça kısıtlanmıştı.



    Ancak bu yaptırımların etkililiği de bir tartışma konusu. Daha önceki haberlerimizde Çin’in yarı iletken üreticisi SMIC’in 5nm sürecinde üretimler yaptığını aktarmıştık ve firma 3nm’ye de inmeyi hedefliyor. Eğer SMIC bunda başarılır olursa ABD yaptırımları ciddi ölçüde sorgulanabilir.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/us-wont-restrict-exports-of-mature-chips-to-china-processors-using-28nm-or-older-tech-will-be-free-from-sanctions







  • Çin başlarına bela olcak haberleri yok

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Her geçen sene daha fazla direk yatırım yapıyor çine.

    Bkz.

    https://www.statista.com/statistics/188629/united-states-direct-investments-in-china-since-2000/

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • onatba O kullanıcısına yanıt
    2022 ye kadar belki ama bu yıl itibariyle artık değil.
    https://www.bloomberght.com/cin-e-dogrudan-yabanci-yatirimlar-30-yilin-dibinde-2347841

  • aniceman kullanıcısına yanıt
    En düşük artış diyor. Azaldı demiyor.

    Çinin doğrdudan yatırımları bkz.

    https://www.statista.com/statistics/188935/foreign-direct-investment-from-china-in-the-united-states/

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çünkü kısıtlaması mümkün değil. Çinli şirketlerin tamamlamak üzere olduğu fab yatırımlarına bakınca ABD'nin elinde bu gücün olmadığı görünüyor. Adamlar 5nm için gün ay sayıyor. SMIC'in bu yıl 100 milyondan fazla 7nm çip üretmesi bekleniyor. Çin 2028-2030 gibi a'dan z'ye tüm ekosisteme sahip tek ülke olduğunda ABD'li şirketler kaybettikleri devasa pazar için bu politikacıları suçlayacak.

  • Neyi yasakladılarsa Çinliler bir şekilde ulaştı bari yasaklamayalım da arada ki ticari faliyetten kazanalım dediler. Koskoca ABD, Nvidia'ya bile söz geçiremedi. Çin'e 4090 satmayacaksın dedi Nvidia dalga geçer gibi adını 4090D olarak değiştirip sattı. 1.5 milyar insana, neredeyse üretilen tüm elektronik cihazlara eli değen bir ülkeye ambargo uygulayamazsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolwes -- 26 Şubat 2024; 14:31:26 >
  • wolwes kullanıcısına yanıt

    ABD hala kendini soğuk savaş döneminde zannediyor birileri uyandırması lazım bunları 60'lar da 70'ler de değiliz demek lazım ben istemezsem kimse üretemez kafasında teknolojiyi sadece ben üretirim Sovyetler teknoloji üretmediği için pazar bunlara kalmıştı şimdi Çin hem Askeri hem de teknoloji üreten bir ülke olunca kudurdular üstelik Komünist rejimle bunları yapıyorlar daha kudurtucu ABD, Çin'in 28nm gibi “olgun” üretim teknolojilerine erişimini kısıtlamayacak 

  • Apsny A kullanıcısına yanıt

    komunizm değil oligraşik otokrasi gibi değişik bir şey şu an çinin konumu, ama bayrak kırmızı olduğu için abd nin pek umrunda değil ABD, Çin'in 28nm gibi “olgun” üretim teknolojilerine erişimini kısıtlamayacak 

  • wolwes kullanıcısına yanıt

    Devletler bilhassa gününüzde uluslararası kapitalist piyasa ve sermayeyi ancak bir yere kadar zapt edebiliyor. Sovyetler kendilerini ve bloklarını farklı bir sistem oluşturup soyutlama çalıştı; ABD'de de bu Sovyet soyutlanmasından istifade etti. Sonunda Sovyetler politik-sosyal baskıya dayanamayıp dağıldı. Çin ise bir kere kendini sisteme yerleştirdi. Çinliler ABD'nin - görece giderek zayıflayan bir biçimde - yönettiği bu uluslararası ekonomi düzeni gasp etmeye çalışıyor. ABD ise Çin'i aynı Sovyetler gibi soyutlamaya çalışarak tepki gösteriyor. Sorun şu ki, bu uluslararasılaşmış sermaye çıkarları da, Çin'in dünya piyasasına entegre oluşu da uyarınca çalışmıyor. Şu an küresel ekonomide ve siyasal sistemde bloklaşmalar mevcut ama bloklaşmalar ancak iş dünyasının politik baskı oluşturan çıkarları ve bununla bağlantılı olarak devletlerin gözetmeleri gereken bir gayri safi yurtiçi hasıla da uyarınca bir yere kadar yönlendirilebiliyor. Daha doğrusu iş dünyası aynen söylediğiniz gibi kurnazlıklar yapıyor ve devlet otoritelerinin de işlerine geldiği için ses çıkarmıyorlar. Misal, Alman otomotiv sektörünün Rusya'ya yönelik ambargoyu yaratıcı biçimde Kırgızistan üzerinden delmesi gibi.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.