Şimdi Ara

ABD’nin yeni nükleer hayalet bombardıman uçağı B-21 Raider ilk kez havalandı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
1.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Brother ToLGa B kullanıcısına yanıt
    Tesla'yı PC'yi telefonu euro/dolar ile alıyoruz.

    Elektrik üretiyor denilen termik santralin doğalgazını da.

    Yine elektrik üretiyor denilen rüzgar türbinini, solar panelini de.

    Bu durumda elektriğin kWh'ının Almanya'daki kWh'a yakın olması beklenirdi, ancak 4,5 kat fark var.

    Benzinde fark yakın 1,5 kat (Türkiye'de 40TL, Almanya'da 60TL kabaca) elektrikte fark 4,5 kat çok büyük.

    Türkiye'de benzin y.dışı petrolünden üretiliyor deniliyor, o yüzden Almanya'daki benzin fiyatına yakın. Ancak "dışa bağımlıyız" denilen kWh'sı 2TL olan bir enerjiye pahalı denilebilir mi? Bence denilemez. Son derece ucuz. Bu durumda üstteki bilgileri de gözönüne alıp şunu iddia edebilir miyiz: Elektrik y.dışından euro/dolarla gelen hammaddeler (doğalgaz, kömür) yatırım ürünleri (türbin, solar) kullanarak klasik jeneratör tabanlı termik santral, rüzgar türbini, güneş tarlası vs de değil, başka bir yerde başka bir yöntemle son derece ucuz (sıfıra yakın) maliyetle üretiliyor olmalı.

    2TL / kwH'ın bize anlattığı sonuç bu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Şimdi Türkiyede devasa HES'ler var, yani barajlar ve Atatürk barajı Avrupadaki en büyük baraj ve tek başına Türkiyenin belki %10unana yakın elektrik üretiyor. Kalan HESleri vw yenilenebilir enerji kaynaklarını saymıyorum. Benim bildiğim bizdeki doğalgaz, petrol, kömürle çalışan elektrik santralleri sadece tamamlayıcı elektriği üretiyor. Ek olarak Almanyada yaşam maliyetleri çok yüksek, bizle onlar arasında 4 5 kat fark olması bence normal.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1BilimAdamı kullanıcısına yanıt
    Devasa HES'ler var tamam fakat HES'ler Türkiye'nin 2020'deki yıllık 300 milyon kWh elektrik üretiminin %10'unu (30 milyon kWh) üretiyor. Geriye kalan %90'ın ezici cogunluğu kömür/doğalgaz termik santral. Rüzgar türbini güneş tarlası 10 yıl önce yoktu şimdi de sadece görüntüleri var. Elektriğin ezici coğunlugu termik santrallerde üretiliyor ve kWh'ı 2TL, bu denli ucuz olması bu elektrik kömür/doğalgaz kullanmadan mı üretiliyor yoksa? şeklinde bir soru oluşturuyor. Kömür / doğalgaz kullanılıyor olsa Almanya'dakine (9TL) yakın bir fiyat olması gerekirdi. Bu elektrik üretimi işinde bir bit yeniği var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektriğin yaklaşık %54ü yenilebilir enerji kaynaklarından üretiliyormuş, kalanlar dediğiniz gibi doğalgaz+kömür+termik santralleri.

    Ama burada kritik konu, sanayi yatırımları ve tesisleri Türkiyede sürekli arttığı için onların elektrik tüketimi çok hızlı arttı son on yıllarda.

    Normalde elektrik tüketiminin %5-10ununu konutlar vs yapar kalanını sanayi ve işletmeler vs tüketir.


    https://enerji.gov.tr/bilgi-merkezi-enerji-elektrik#:~:text=2023%20yılı%20Eylül%20ayı%20sonu%20itibarıyla%20kurulu%20gücümüzün,%251%2C6’sı%20jeotermal%20ve%20%252%2C6’sı%20ise%20diğer%20kaynaklar%20şeklindedir.





  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğiniz o ileri 3 teknolojiden 2sine sahip olan zaten gelişmiş devletler sınıfına giriyor. (Gelişmiş 10 ülkeyi düşününce gerçekten öyle) Sanırım bizde sadece 1i var. Ayrıca olayı bu kadar kısa özetlemeniz güzel :) aslında 4. olarak malzeme bilimide önemli,

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.