Şimdi Ara

Açık kaynak olmayan yazılımlar hakkında bir sorum var ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Açık kaynak olmayan işletim sistemlerinin , oyunların, programların üstüne nasıl ek programlar hazırlanıyor. Mesela NFS oyunu, daha çıktığı ilk hafta hile yapabilmek için özel bir program hazırlanmış oluyor. Yapan kişide normal bir programcı. Kapalı kaynak olan bir koda nasıl kod eklemesi bu kadar hızlı ve rahat bir şekilde yapılabiliyor. Hızlı diyorum çünkü daha 1 hafta geçmeden oluyor, rahat diyorum çünkü her programın crackı internette dolaşıyor. Vist a bile asrın en zor kırılacak yazılımı dediler, 2 hafta sonra crackını bulmuştum.(ben bile bu kadar erken bulduysam o allah bilir ne zamna hazırdı) Firefox diyoruz, açık kaynaklı olduğu için her türlü eklenti rahatça yazılabiliyoer esnek diyoruz, oysa istediğimiz (yazılımın resmi programcılarından hiçbir bilgi almadan) herşeyi ek program yazarak yapabiliyoruz.(kapalı kaynak ta olsa) Madem kapalı kaynak bu nasıl oluyor ? Bir türlü bu işin mantığını alamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarS1 -- 5 Ekim 2008; 21:41:21 >







  • Bir uygulamanın kapalı kaynaklı olması demek o uygulama asla kırılamaz demek değildir. Kapalı kaynak, program kodları üzerinde değişiklik yapmanın yasak olduğunu, yapılacak değişikliğin yasal olmadığını belirtir. Haliyle yasak olduğu kodları değiştirmeyi zorlaştırıcı çeşitli önlemler alınıyor. Ama dediğim gibi yazılım dünyasında asla yapılamaz diye bir şey yok. Dünyanın en sıkı korunan programları bile bazen daha tanıtımı yapılmadan kırılabiliyor.

    Oyunlarda hile yapma konusu şöyle. Oyun yapım aşamasındayken programcılar kolaylık olsun diye oyuna bazı kodlar ekliyor. Bu kodları girerek gerekli şeyleri test ediyorlar. Mesela oyunun son bölümünü tasarlayan adam en son bölümüne kadar oynaya oynaya tüm engelleri aşarak gelecek değil tabi. Giriyor kodunu hoop, son bölümden başlıyor. Biz bu kodları oyun içinde girerek hile yapmış oluyoruz. Duvardan geçme şifresi, uçma şifresi, ölümsüzlük şifresi... bunlar hep test amaçlı hazırlanan kodlar.

    (Bu kısmı anlatmam umarım yanlış değildir.)
    Programların kırılması da şöyle. Mesela biz bir key girerek programı aktive ediyoruz. Bu key ile program kısıtlamasız çalışıyor. Peki bu kodun doğruluğunu program nerden biliyor? Mutlaka kodlar içinde bir yerlerde doğru key'ler saklanıyor olmalı. Ve mutlaka program girdiğimiz key'in doğru olup olmadığını bu listeye bakarak sorguluyor olmalı. Cracker'lar da işte tam bu sorgulama aşamasını takip ederek doğru key'i veya doğru algoritmaları çözümlüyorlar. Daha sonra key kodunu dağıtmak veya bu keyi sorgulama aşamasını iptal edecek şekilde modifiye etmek onlara kalmış bir tercih.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caadas -- 6 Ekim 2008; 0:56:11 >




  • hımm anladım teşekkürler ....
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.