Şimdi Ara

Acil: PC Ses Kartı ile Gitar Amifisinin Ses Mikserinde Yarattığı Parazit

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba.

    Yaşadığım problemi daha kolay açıklayabilmek için basit bir çizim şemasını hazırladım. Bu sistemi kurarken amacım; Behringer MX400 model miksere notebook ses kartını (hem onboard hem de usb harici ses kartı ile deneyerek) ve elektrik gitar amfisini stereo kablolar ile bağlayarak karıştırılan sesi tek çıkış ile almaktı.
    Acil: PC Ses Kartı ile Gitar Amifisinin Ses Mikserinde Yarattığı Parazit
    Bu sebeple şemadaki sistemi kurarak denemeler yaptım;

    1- Sadece PC yi açarak ses aldığımda kusursuz bir aktarım ile kulaklıktan dinleyebiliyorum. (Kabloları ve bağlantılarının sorunsuz olduğunu anlıyoruz.)
    2- PC nin fişini çekerek sadece amfiyi kullandığımda yine kusursuz bir ses alıyorum. (Yine kabloların ve bağlantıların problemsiz olduğu anlaşılıyor.)
    3- Odada ki 2 ayrı prizde topraklıdır ve ölçümlerde yeterli değerleri veriyorlar. (Nötr-faz arası 230 Volt, toprak-faz arası 230 Volt ve nötr-topraklama arası ~1 Volt.)
    4- Kabloların kalitelerini kontrol etmek için karıştırarak da kullandım ancak sonuç değişmiyor hatta diğer odadan uzatma kablosu getirerek yalnızca amfiyi bağladım.

    Tüm denemelerde sonuç aynı: PC ve amfi aynı anda (Düğmelerinden açılmasa bile) prize takıldıklarında kulaklıktan cızırtı sesi geliyor ve bu duyulacak düzeyde. Cihazları açık konuma getirdiğimde ise ses 2 katına çıkıyor ve kullanmayı tamamen engelliyor.

    Sanırım işi çözebilecek kısım şurada yatıyor:

    Parazit, hem cihazları prizden tamamen ayırdığımda, hem de miksere gelen ses kablolarından birisi ayırdığımda kesiliyor. Herhangi birisi tek başına çalışıyormuş gibi kusursuz hale geri dönüyor. Farklı prizlerden beslenen 2 ayrı cihazda üretilen ses sinyalleri aynı elektrik akımıyla çalışan miksere girdiğinde sanırım bir çakışma veya sorun yaşanıyor.

    Peki çözüm hangi kısımda aranmalı? Elektrik kaynakları olan priz ve adaptörlerde mi? Cihazlardan çıkan ses sinyallerinin miksere girmesinden önceki kısmında mı?

    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihkur -- 23 Mart 2020; 11:56:37 >







  • Bilgisayarı üçlü prizden ayırıp direkt duvara bağlayın. Cızırtı devam ederse uçları ters çevirip bir kez daha deneyin.
  • Oneriniz icin tesekkurler, denedim ancak bir sonuc alamadim. Ancak sizden gelen fikirden sonra baglabnilari topraklamasiz yapmayu denedigimde parazit yari yariya azaldi. Amfinin baska bir fisildama seklinde sorunu ortaya ciksada eskisine nazaran cok iyi. Sanirim bendeki sorunu şu video "ground loop" sorunu olarak iyi anlatiyorhttps://www.youtube.com/watch?v=GS-6jBk9YPM&app=desktop
  • fatihkur F kullanıcısına yanıt
    Doğrudur. Mümkünse tüm cihazları aynı fiş üstünden besleyin.
  • Hocam net ve kesin tanı ve çözüm şu.
    Tanı:
    Voltaj kirliliği söz konusu, harmonikler, faz dengesizliği toprakta dönüş, bir husus daha var inşaallah değildir ama nötr hattı zayıflığı da sebebiyet verebilir. Bunun için genel bir tadilat söz konusu. Diğerleri üzerinden yürüyecek olursak;

    Kesin ve pahalı çözüm:
    Bina veya daire girişine şebeke filtresi taktırmak. İçeride de gitar amfisi veya mikseri bağladığınız prizlerin hattını diğer tüm alıcılardan linyede ayırmak.

    Ucuz ve yine kesin çözüm :) :

    Aküsü bozuk bile olabilir, bir UPS (kesintisiz güç kaynağı) temin edin. Eskiciden bile alabilirsiniz. Aküsü bitmiş olsun. Hiç problem değil. İçindeki filtreleme devresi sizin işinizi görecek. Akü olmadığı için elektrik kesintisinde aniden kapanır. Ama en azından kirlilik gider. Ayrıca kayıt alırken veya dinlerken laptop u fişe takılı kullanmayın. Batarya DC gerilimli olduğu için program yaşamazsınız.




  • vocalistanbul kullanıcısına yanıt
    vocalistanbul önerileriniz için ayrı ayrı teşekkürler.
    ups benimde aklıma gelen bir çözümdü, demek ki benzer bir durumda denenebilir. ben ise ups ten biraz daha uygun bir çözüm buldum: otomobillerde kullanılan parazit giderici ile aynı kaynaklardan beslenen ve aynı hatlardan ses verisi taşıyan sistemlerde ki topraklamayı keserek groun loop denen olayı çözerek bahsettiğim parazit sorununu giderebildim. ürün olarak ise şunun faydasını gördüm:https://www.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/reiss-audio-parazit-dip-ses-kesici-profesyonel-filtre_pdp_495460426?utm_source=google-pla&utm_medium=paid-search&utm_content=406544671372&utm_term=87587563420&ga_prodid=495460426&ga_merchantid=120236828&sc_gcsp=gg&gclid=EAIaIQobChMIwNj9tOjB6AIVBpSyCh3ISAelEAYYAiABEgK20fD_BwE Sanıyorum bu üründe izolasyonlu trafo mantığı ile çalışıyor ve tüm bileşenleri birbirinden fiziksel olarak ayırarak elektromanyetik iletim yoluyla ses frekansını bir koldan diğerine veriyor ancak soruna sebep olan topraklama hattını izole ederek sorunu çözüyor.
    benzer sorunu yaşayan arkadaşlara hem sizin öneriniz deAcil: PC Ses Kartı ile Gitar Amifisinin Ses Mikserinde Yarattığı Parazitki kesintisiz güç kaynağı nı hem de bu ürünü tavsiye ederim. hangisine ulaşmak veya hangisini ucuza getirmek mümkünse denenebilir.Acil: PC Ses Kartı ile Gitar Amifisinin Ses Mikserinde Yarattığı ParazitAcil: PC Ses Kartı ile Gitar Amifisinin Ses Mikserinde Yarattığı Parazit@vocalistanbul




  • vuuuu @fatihkur mükemmelsin hocam.. Aynen izolasyon trafosu bir nevi minimalize. Ama ben bu kadar ucuza mal olacağını hiç sanmıyordum. Çünkü izolasyon trafosu tesis etmek pahalı bir iştir normal sistemlerde.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.