Şimdi Ara

Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
7
Favori
2.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aklımda böyle bir proje var elimde sadece dremel seti, cetvel ve çeşitli zımparalar var. Yapmak istediğim kasayı sıfırdan yapmam gerek, hazır herhangi birşeyin üzerine oturtamam yada yardım alamam. itx anakartı pleksiglass üzerine oturtup etrafını ve üstünü duvar şeklinde ahşap malzeme ile kaplama düşüncesi var. daha önce böyle birşey yapmadım dolayısıyla ne tür zorluklar çıkar bilemiyorum. daha önce bu tarz işler yapmış tecrübesi olan arkadaşlarımızın tavsiye ve önerilerini alabilirsem memnun olurum. olurda başlarsam bu konu altında resimleri resimleri paylaşıp build log şeklinde güncellemeyi düşünüyorum.

    edit: proje sonunda bitti


     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)  Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)  Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 25 Temmuz 2016; 0:52:22 >







  • şu şekil ufak bir plan yaptım.
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)


    anakartın boyutları 17cmx17cm derinlemesine toplam 2cm, soldan 1 cm sağ taraf biraz karışık planladığım gibi giderse 1.5cm vereceğim. kasa çok küçük olacağı için hava akımı sıkıntısı olsun istemiyorum. farkli firmaların benzer kasalarına bakma imkanım oldu bu tarz kasalarda genelde slim 10mm kalınlığında ve 60mm lik yada 40mm lik fanlar kullanıyorlar ki onların hava akımları gerçekten berbat. kullanmak istediğim 80mm lik fanlarda 10mm lik kalınlık bulamadım. standart 25mm lik kalınlığın 10mm sini yan tahtaya gömebilirsem vermem gereken pay sadece 15mm olacak. şimdilik yan hesabı 1+17+1.5 ama duruma göre :)

    bir hevesle 6mm lik kalınlıkta 30x30cm pleksiglas parça sipariş ettim. 10 liraya geliyor.

    tahta konusunda; iş yerindeki komşu sağolsun depoda sanırım eskiden kullandıkları parke tahtası varmış ama biraz eski işine yaramıyormuş, hayrına verdi. neyse önemli olan mdf sunta vb olmaması bildiğimiz tahta. yarın boş zamanımda ufak tefek kesimleri yapmayı deneyeceğim, açıkçası dremel i adam akıllı ilk defa kullanacağım aldığımdan beri(2 senedir yatıyor). bu arada kalınlık kabaca 15mm

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)




  • bugün biraz çalışma firsatım oldu en azından ön plakayı neredeyse tamamladım gibi. bu iş tahmin ettiğimden çok daha zor çıktı ve kolay kolay bitmeyecek gibi çünkü ahşap ile çalışmak ayrı bir meslek ve zanaat işiymiş şimdi daha iyi anladım ama hobi amaçlı elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışacağım.
    çalışma alanımız malesef yok tabi bu işi biraz daha da zorlaştırıyor ve zımparalama makinesi olsa bu iş belkide yarı yarıya daha da kolaylaşacak elle gerçekten çok zaman alıyor hemde insanı tüketiyor.

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

    ön plaka bitti gibi sadece biraz daha 220 grit zımparalama ve açma kapama düğmesi geldiğinde onuna çapına uygun bir delik açmak gerekecek.
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

    fanların olacağı parça alttan sıfır üstten 10mm boşluk bırakacak

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

    tasarladığım gibi 10mm lik bir kare çukur açmayı becerdim. dremelin ucu pek sabit değil aslında freze işleri için özel bir aksesuarı var ama şimdi ona 70-80 lira vermek istemedim o yüzden görsel olarak pek güzel olmadı. neyse oraya fan girecek ve hiçbir kusur gözükmeyecek yani o kısım kasanın iç tarafinda kalıyor. biri bitti öteki kaldı.
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

    parçaları gelen pleksiglasın üstüne koydum kabaca şöyle bir şekil olacak. daha gerçekten çok iş var pek yakında bitecek gibi durmuyor :) daha dünya kadar zımpara işi var ciddi ciddi ucuzundan bir zımpara makinesi mi alsam diye düşünmüyor değilim.
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)




  • Elinize sağlık güzel gidiyor ancak parçaları birbirini izleyecek şekilde koymuşsunuz.Şu tipte yapsaydınız hem daha mukavemetli olurdu hemde daha estetik.

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)
    (Sol taraftaki versiyon daha basit ve kolayca yapılabilir)




  • teşekkürler bağlantı tiplerine çok baktım bunu gördüm daha değişik teknikler de var ama elimdeki aletle anca bu kadarını düşündüm dremel malesef milimetrik kesimlere gelemiyor yada yapar belki ama o tarz aksesuarım elımde yok. parçalar arası ufak tefek boşluk kalırsa diye macunla kapatırım ayrıca iç taraftan çok küçük L şeklinde metal bağlantılar atacağım çok sağlam olacak 6-7mm lik küçük vidalar görmüştüm tam bu iş için.

    üst kapağı düşündüm tüm gün.
    10mm anakart ayakları + 58mm Big Shuriken 2 Rev. B soğutucu+ anakart kalınlığı toplam kabaca 70mm kadar yapar. benim iç tarafta kasa fanlarından dolayı min 80mm + onların üstünde 10mm lik boşluk bıraktım bunun 5 mm sini üst kapak için kanal açarım diye düşündüm yani 85 mmlik bir mesafem var. soğutucu ile kapak arasında 1cm civarı bir mesafe kalır ki oda herhalde soğutucuyu boğacaktır. bu yüzden 120mm çapında tam soğutucunun üstüne denk gelecek şekilde üst kapağa bir delik açayım diyorum. o deliğe de silverstone un aşağıdaki resimdeki gibi filtreleri var onu monte ederim diyorum.
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

    tahtalar üzerinde de wood stain(türkçesini bilmiyorum) denen malzemeden kullanıp rengi cevize çekerim diyorum böylece bu siyah filtre çok sırıtmaz.

    soğutucuda budur
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

    şimdilik planlar böyle yalnız üst kapak için tahta kalmadı :) bi yerlerden tahta bulsam yada üst kapak olarak 5mm siyah pleksiglas mı kullansam acaba hangisi daha güzel durur?

    arkadaki anakart i/o shield yeride biraz zorlayacak gibi onun ölçüsünü artık anakart gelince yapacağım sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 19 Haziran 2016; 0:55:36 >




  • orhanyor kullanıcısına yanıt
    Soğutma işini dediğiniz gibi hava deliği açarak yapın.O tip bir soğutucu gayet iyi iş görecektir.

    Eğer kasanın üstünü plelsiglass ile yaparsanız ufak bir aydınlatma da eklendiğinde çok şık görünür.Ancak tüm o kablo yumaklarına da bir çare bulmanız gerekecek.
    Tahtadan kapatsanız daha sağlam bir hissiyat verir.İçi görünmez ancak kablo karmaşasını da gizlemiş olursunuz
  • aklımda bir kaç plan var duruma göre hareket edeceğim. kablo işinde sıkıntı çıkmaması için pico psu kullanmayı düşünüyorum böylece en azından kocaman bir atx kablosunu silmiş oluyorum. ssd olarak m.2 kullanacağım onunla beraber 2 kabloyu komple silmiş oluyorum yinede ekstra normal bir ssd takarım dike kenarlarda enaz 1 cm civarı pay verdim.
    ışıklandırma içinde aklımda bir kaç plan var aslında, ne yazıkki bazı kritik parçalar türkiyede yok. yurtdışından getirtmem lazım projeyi biraz ileri atacak. zımpara için bol bol zaman var ilk defa böyle zımpara işi yapıyorum pek sevilesi birşey değilmiş.

    bu arada böyle bir işe kalkışacaklar için dremel in güzel bir aksesuarı var bende belki gelecekte alabilirim eğer 2. kasayı yaparsam. freze, delme ve kesme için çok kolaylaşır. dremel workstation diye geçiyor.

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)




  • Takip hocam devamını bekliyorum.
  • cey1 kullanıcısına yanıt
    ufak tefek işlemler yaptım 220 grit zımpara tahtaları tereyağı gibi pürüzsüz yaptı dokunuşu falan harika oldu, pleksiyi kabaca ölçülere göre biraz küçülttüm ama fazla ilerleyemiyorum arka plaka için milmetrik ölçüler almam lazım hata payım yok çünkü aynı tahtadan kalmadı. anakart ayakları ve anakart elimde olsa onların pleksiye olan montajını tamamlayıp ölçü işini de halledebilirdim, bakalım olacak hepsi ama zaman lazım.
  • takip :)
  • Orhan hocam tam olarak ne yaptıgını anlayamadım Ahşap kasanın içine anakart ı oturtmakta sıkıntı çekiyorsanız eski bir kasadqan ölçü alabilirsiniz.Yada ugraşmak istemiyorsanız eski kasayı parçalayıp anakart ve arka bloğu direk oturtabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cey1

    Orhan hocam tam olarak ne yaptıgını anlayamadım Ahşap kasanın içine anakart ı oturtmakta sıkıntı çekiyorsanız eski bir kasadqan ölçü alabilirsiniz.Yada ugraşmak istemiyorsanız eski kasayı parçalayıp anakart ve arka bloğu direk oturtabilirsiniz.

    evet bunları hep düşündüm hatta resimde buldum ama orda standoff denilen o anakart ayakları için 9.5mm ayrılmış. bu ayakları bulmakta sorun burda bir kaç yere sordum olumsuz cevap aldım hep. yükseklik değerleride değişiyormuş 6mm den başlayıp 20mm kadar bile olanları var. hangi boyutta bir ayak ele geçiricem bilemediğim için arka plaka deliğini açmak istemiyorum. hele bir ayakla anakart gelsin çok daha net olacak inşallah.
    yurtdışında olduğum için yanımda örnek alabileceğim eksta bir pc yok neyse bakacağım bir çaresine.

    edit:resmi eklemeyi untmuşum

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 20 Haziran 2016; 15:47:34 >




  • Hocam türkiyede olsaydınız yollardım.Merakla bekliyorum takipteyim.Aynı zamanda bende bir mod çalışması içerisindeyim bakmak isterseniz.
    >>>http://forum.donanimhaber.com/m_117356379/tm.htm
  • hala anakarta ayak arıyorum 6mm lik buldum ama işimi görmüyor cuma günü Türkiye ye geliyorum 1 haftalığına belki ozaman o işi halledebilirim. bu arada fanlar için açtığım yuvaların arka tarafı yani görünen yüzüne delikler açtım bir fan bitti öteki fan kaldı. tabi henüz iç taraftan zımpara yapmadım o yüzden ufak tefek çapaklar var. malesef dremeli elle tutarak yaptığım için ip gibi dizemedim keşke yukarıda verdiğim aksesuar olsaydı elimde, tam bu iş içindi ama neyse kısmet belki bir sonraki kasaya olur. beğenmezsem bu kısmı komple kesip yukarıda verdiğim siyah fan filtresinin 80mm lik olani var onlardan koyacağım ama böyle daha orjinal oldu sanki :) iç taraftan incecik kağıt kalınlığında olan siyah fan filtrelerinden koymayı düşünüyorum.
     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)

     Ahşaptan ITX kasa projesi (sonlandı)




  • Hocam kolay gelsin Türkiye ye geldiginde bulamazsan yardımcı olurum.Ayrıca hocam deliklerorjinal olmuş ama fanların hava sirkülasyonlarını etkiliyeceği kanısındayım.Yinede karar senin.Güzel olacak inşallah.İyi forumlar !
  • cey1 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu pvc filtreleri içten değilde dıştan atarsam ozaman bu deliklere baştan sona kanal şeklinde çizgiler atarım bi nebze rahatlatır yada komple ortadan kaldırırken bakacağım duruma göre deneme yanılma doğaçlama gidiyoruz işte :) tamam sağolun pm atacağım konu için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ahşap kısmı şekilli olarak kesip iç kısmına filtre takabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesin olarak konuşmak istemiyorum ama ahşap kasanın yanma ihtimali yok mudur?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: A.F.Y.D

    Kesin olarak konuşmak istemiyorum ama ahşap kasanın yanma ihtimali yok mudur?

    sonucta ahsap illaki yanici bir madde ama ahsaptan pc kasasi yapanlar var. ayrica iyi havalandirilirsa bir problem olacagini sanmiyorum. isinacak tek bir parca var islemci, onunda zaten ustunde sogutucu blok var. yanma ihtimali olsa olsa milyonda bir falandir :) kismetse calismalara onumuzdeki hafta devam ediyorum eksik parcalarim vardi halada var ama calismami engelleyen parca kismetse carsamba falan elimde olur.
  • orhanyor kullanıcısına yanıt
    çünkü genelde plastik ve alinümyumdan yapılıyor kasalar, elektrik kontaktlarına falan dikkat edin
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.