Şimdi Ara

Ajax ne oluyor simdi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • artik java ve jquery derken ve artik mvc ye gecis yapabilirim derken birden karsima ajax cikti ! json cikti.

    bu ne ? bitmiyor mu bunlar ? interaktif ara yuz yapayim dedim java ve jqery yeterli dediler ama nette orneklere baktim ajax ve json cikti

    mesela

    $.Ajax(******) komutu ile baslayan bir tur jqery benzeri kod satirlari var. bu ne simdi ? ajax selecteru mu ? yahu yemin ediyorum doktorluk okurdum ... taaa orekesinde master yaptim yonetici olalim diye. yok efendim yazilim backgroundum olacakmis ta bilmem ne. bitmiyor ki arkadas ! is ilanlarina bakiyorsun adam sanki google da `computer technologies`yazmis. cikan sonuclari ilana koymus gibi ilanlar var. yok css dir yok javadir yok jquerydir yok c# dir yok mvc frm dur, asp.netidir , agile dir, angular dir ... bitmiyor ya. her sene yenileniyor bu teknolojiler. ben mvc4 u bitiremedim mvc 6 son betasi cikti.

    ulan hadi ingilterede is bulucam diye kasiyorum. turkiyede arkadaslar isyan ediyor ...

    ne bu json ve ajax ? kisaca anlatabilecek arkadas var mi ?

    parasi daha iyi olmasa yazilimin, IT ci olarak devam ederdim.







  • nickislemi N kullanıcısına yanıt
    JSON veri standardı gibi birşey mesela google tarafından sunulan bir api kullandığında sana cevap olarak json döndürür sende hazır pluginler kullanarak(.NET Framework içinde hazır bulunur) kolayca veriyi işleyebilirsin. Ajax ise istemci ve sunucu arasında sayfayı yenilemeden bilgi alışverişi yapmak istediğinde kullanılır. Bildiğin gibi javascript browser da çalışır eğer ajax olmasaydı sunucu ile veri iletişimi yapmak istediğinde sayfayı tekrar yüklemen veya ayrı bir sayfada açman gerekirdi.
  • Ajax oncesi sistem soyle calisiyordu:
    Sen bir sayfaya tiklarsin , ornegin sayfa.com/haberler , server tum haberleri html olarak return eder ve browser bunu render edip gosterir.
    Ajax, sayfanin belirli bir kismini , periyodik olarak ya da senin herhangi bir hareketine gore ( javascript tabanli ) server ile konusarak yeniler.
    Yani sayfayi 10'a bol; haber-1 , haber-2 ... vs gibi gitsin. Sadece ilgili kismi , ornegin haber-3 'u server'dan alip sayfanin o kismina yazar. kullanici sayfanin yenilendigini gormez.
    Ajax'in yaptigi asagi yukari bu. Parca parca html sayfasinda degisiklikleri gidip request atip degistiriyor, boylece daha dinamik ve hizli degisiklik yapiliyor. Ajax ile JSON'un birbiri ile ic ice olmasinin sebebi de su.
    Madem AJAX ile parca parca data alabiliyoruz, o halde server'in eskiden oldugu gibi tum html response vermesine gerek yok. Haber-3 umu istiyorsun ? Ben server olarak sana sadece haber-3 u text olarak gonderebilirim.
    Ya da havayolu sirketinin web sitesi; bileti mi guncellemek isttiyorsun ? Ben sana bilet icin { "fiyat" : 149TL , "zaman" : "23:15" ....} seklinde direkt istedigin bilgiyi verebilirim. Uzun uzun <html> <body> ivir zivir yazmama gerek kalmaz. Iste bu yuzden, pratik bir data modelleme yontemi olmasindan dolayi JSON - AJAX hep el ele calisir.
    Angular da tam olarak bunun uzerine kurulu. hazir bir Html sayfa template inin dinamik yerlerini request atip JSON ile ceker ve doldurur. Server'dan gelen bilgi 2kb olur, ama koca html sayfasi render edilir. Server yorulmaz, her sey hizlica akar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Cevaplariiz icin tesekkurler.


    Yani bu Ajax ve JSONher biri birer teknoloji. Yani ayrica tekrar kod yazmaya gerek yok.

    lakin bu $Ajax(*****) ne oluyor?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.