Şimdi Ara

Al-SATÇILARI ŞİKAYET EDİN (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
219
Cevap
2
Favori
8.956
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Yukarıda birisi demiş fakir edebiyatı diye çok güzel açıklamış

    Ortalama 400bin TL olan Passat tan 10 tane alayım 4 milyon TL eder sonra bunları 450 bin TL satayım stokçuyum ya elime 500bin TL kâr elde ederim , fakirler bu şekilde düşünür ama iş işini bilen ciddi birisine geldiğinde 4 milyon TL arabaya bağlayıp 500 bin TL kar elde etmek dünyanın heryerinde aptallıktır

    Kimse elindeki bu kadar yüklü parayı bu kadar düşük kar için riske etmez , arkadaşın dediği gibi fakirlerin dünya görüşü çok farklı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emrehan09

    Dikkatli akıllı okuyan, okuduğunu anlayan anlar.

    Anlaşılmayan nokta tüketici kendini frenlemek zorunda değildir. Bir tek bizim toplumda var halkı maraba hayvan yerine koyma. İnsanlar her zaman en iyisini ister buda haklarıdır engelleyemezsiniz. Adam günde 12 saat eşek gibi çalışıyorsa emek veriyorsa sıfır ikinci el araba isteyebilir bir evim olsun isteyebilir adam gibi beslenmek isteyebilir bu insani hakkıdır. Burdaki kartelci tipler halkı hayvan yerine koyduğundan zaten bunları savunuyor.

    Bizim millette hep bir suçlu olunca sağındakine solundakine b*k atma huyu oluşur. Ama buda bunu yaptı yağğ diye bu yüzden kafamız yerden kalkmıyor zaten.

    Sıfır araç üstünden manipülasyon kartel yaparak para kazanmayı aklayacak kafaya ulaşmak apayrı bir boyut ister. Öncelikle şunu bildiğim kadarıyla ağır kar koyan pazarcı değildir tarladan sebze haline gelene kadar araya giren aynı çakal aracılar fiyatı yükseltir. Tarladan ilk aracı 30 kuruşa alır diğer aracıya 90 kuruşa satar o aracı 2 liradan başka aracıya o aracı sebze haline 4 liradan satar. Bazen tek aracı ağır fahiş fiyat koyar böyle örnekleride mevcuttur. Ben bu aracı tiplemelerede kesinlikle karşıyım. Sebze haline dahi uğramadan direkt tarladan pazara gelmelidir mallar. Pazarcı ya kendi malını satar ki örneği çok azdır... Ya da gider genellikle halden 2'ye alır 2.5-3'e satar. Esasında aşağıda yazacağım gibi MESELE ""EMEK HARCAYAN"" İNSANLARIN PARA KAZANMASI FAHİŞ OLMADAN ÜSTÜNE KOYMASI DEĞİLDİR BU NORMALDİR. MESELE GRAM TER AKITMADAN BAŞKASININ EMEĞİNDEN EMEK SAHİBİNDEN FAZLA KAZANAN SÖMÜREN KOMİSYONCU RANTÇI ÜÇKAĞITÇI TİPLERDİR.

    Pazarcı sabah 6'da koca tezgahları indirir tonlarca malı kasa kasa taşır amelelik yapar 8-9'a kadar 14-15 saat tezgahta kendini yırtar çalışır mal satmak için. Burda bir emek var mı? var. Peki algı operasyonu yapıp bayiden araba kapatan andavalların ne emeği var? Hayatında bir kere ekonomi kitabı okumamış tipler gelmiş serbest piyasa yegenimmm çekmişler Bugün o beleşci arkadaşlarınla yurtdışına gitte bayideki tüm araçları kapatıp bayinin önüne sandalye çek halkın ucuz araç almasını engelle benden 30 fazlasına alacaksınız de. Hem çok ağır tazminat ödersin hemde hakkında bir ton dava açılır piyasayı manipüle etmekten aklın şaftın hayatın kayar. Ülkede adalet yok cehalet diz boyu diye herkes tuttuğunu yeme derdinde.

    Bakın yine söylüyorum alsatçılara karşı değilim ikinci el bir aracı piyasadan ucuza bulur 40 bine alırsın masraf yapıp iyileştirirsin piyasa değerinde 50'ye satarsın bu ticarettir. Manipülasyon yapıp ikinci el değeri 50 olan aracı 60-70 yapmaya kalkarsın bu suçtur. Hele hele "sıfır" araçta yapmak istediğin savunmayı şuyu buyu yap kesinlikle suçtur ahlaksızlıktır. Türkiye ekonomisinin iyileşmesi için bu aracı asalak beleşten yaşama heveslisi rantçı manipülasyoncu tayfanın TÜRÜ NE OLURSA OLSUN ivedilikle temizlenmesi şarttır. Aracının beleşcinin rantçının minimum emeğin çalışmanın maksimum olduğu toplum kazanır her zaman.

    EDİT: Ki konudaki sıfır araç alım satım meraklısı tipler bu işi hakkı ile yapmak istiyorsa sıfır araç yetkili bayisi açabilir çoğu marka bayilik hakkı vermektedir. Beleşten vergisiz para kazanmak ile olmuyor serbest piyasa yeğenim modellemesiyle...

    Alıntıları Göster
    Çok doğru söylemişsiniz. 👍

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Parası olan al sat yapar parası olmayan da böyle ağlar Sanki imkanınız olsa siz yapmayacaksınız...
    Devir al sat devri, eskiden her ay 10 kere döviz al sat yapardım vergi geldi artık yapamam araba ve teknolojik ürünlere devam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devlet kendisi bu hakkı tanımış devletin zoruna gitmiyor da senin mi zoruna gidiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Aksine! Koçlarım benim! Yolsunlar kazları...

    Araba alanı yatırıp öpsünler. Yaptırıp yaptırıp binicem. Alana da zerre acımıyorum. Alana devlet bir vursun, bayi bir vursun, bir de malı toplayan varsa (ki hiç sanmıyorum) o da ayrı vursun. Satarken galeri vursun. ölücü vursun. MTV'de devlet tekrar vursun. Bakımda bayi bir daha vursun. Kaskoda sigorta firması ayrı vursun, sigorta acentesi ayrı vursun. İkinci el alacaksan galerici ayrı vursun, yok galericiden almıyorsan araca yıllarca binip pisini çıkarmış kullanıcı ayrı vursun. Türk filmi gibi hepsi bir olsun. Her tokatta kıyafetinizin bir parçası yırtılsın. Kafanız pencere camına sıkışsın da çıkmasın!?

    Böyle böyle belki akıllanırsınız. Size müstehak. Kına gibi de yakışır.
    İşin anlamadığım tuhaf kısmı burası işte. eğitim seviyesi lise veya dandik bir üni/bölüm seviyesinde olan, bu hayatta sadece Türkiye gibi 3. Sınıf dünya ülkelerinde iyi para kazanabilecek galerici al-satçıları anlıyorum. Adamın bir vasfı yok, katmadeğer üretebilecek seviyeden çok uzak, kalifiye eleman olmaktan çok çok uzak. Bu adam sistemden faydalanıp sırtlan gibi malı götürüyor burada, hadi anlıyorum.

    Arkadaş geriye kalan okumuş etmiş, iyi eğitimli-kendini iyi geliştiren kesim bu sistemi görüp hala neden araba alıyor işte bunu çözemiyorum. İhtiyaç desen kardeş git sandero al, ne bileyim mazda 2 al bu sistemin çarklarını döndürme sende. Sen eğitimli insansın bunun farkına varman lazım. Hadi otomobil zevk işi, bu dünyaya bir daha mı gelecem istediğim aracı almak istiyorum dersin, ama bu galerici sırtlanların piyasadan silinmesi için sabretmek lazım.

    5 yıldır 2006 h kasa astraya biniyorum, varsın millet hocaaam yakışmıyor sana yaaav desin. 30 yıllık çocuk onkolog profesör 2000 pejo 206 ya biniyor.

    Bu piyasada araba alırsam birde sen gel bana... Kardeş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unknownartist -- 27 Mayıs 2020; 10:29:33 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • alperlp A kullanıcısına yanıt
    Devlet hak tanımış nasıl suç oluyor sen dedin diye mi
    Her şeyin al satı mevcuttur takip et bime ürün gelir 100liraya, aynı gün internete bak 120 liraya koyar insanlar. Yani sen de bez için yapabilirsin elbet ama 50 liraya alıp 60’a koyarsan ancak alıcı bulabilirsin 1.000 yaparsan kimse almaz elinde patlar sermayen
    Al sat macerama aliexpress ile başlamıştım ucuza alır getirir burda ilana koyardım. Şu an dövizden tut da araca kadar birçok şeyi al sat yaparım aylık gelirim 10-15 bin civarı artıyor bu sayede. Unutma ki Hz. Muhammed faizi haram ticareti helal kılmıştır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xakler -- 27 Mayıs 2020; 9:15:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hemican

    Hocam para için orduların savaştığı insanlarin öldüğü bir dünyada bir ülkenin başka bir ülke için karından fedakarlık etmesini beklemek evet çok fazla ütopik.
    Hocam ütopik olduğunun ben de farkındayım ama en azından serbest piyasayı meşru görüp yorumlamıyorum.

    Her alanın bilirkişisi olup yapılan hizmet veya üretilen mala değer biçmesi elbette ütopik. Bu bilirkişi hem harbiden bilirkişi olacak hem dürüst olacak hem ahlaklı olacak vs.

    Misal su tesisatı çekim veya onarım işlemi , elektrik tesisatı çekim veya onarım işleri , sanayide parça değişim veya onarım ücretleri gibi hizmet ücretlerinin hepsinin alt - üst sınırlarda fiyatları olması gerek.

    Örneğin sürücü kursu fiyatlandırmalarında bunu yaptılar keşke her alana yayılabilse.

    Serbest piyasada rekabet oluşu her zaman doğal olarak tüketici lehine olmuyor işte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _A_L_İ_ -- 27 Mayıs 2020; 14:59:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hemican

    Hocam 10 araç varsa 2si demişsin yüzde 20 ben de yüzde 30 dedim. Benzer şeyden bahsediyoruz. Gerçekten galeriler piyasadaki aracın yüzde 20sini çekiyor mu ve bunu anlaşmalı mi yapıyor?

    Anlattiginiz olayda basitçe açıklayayım. Diyorsunuzki galeri pahalıya koydu ondan bireysel kullanıcı gördü o da yüksek koydu domino etkisi. Eyvallah ama bu aracı gelip kim aldı anahtat nokta burası. Bayi de eğer bu araç daha ucuzsa neden gidip bayiden almadı. Atladiginkz nokta burası.

    Neden almadı ben soyliim. Çünkü bayide araç yoktu. Bayi ona dediki araç 2 ay sonra gelicek bugün kapora ver fiyat garanti diil. 2 ay sonra fiyat neyse ondan alırsın. Adam da dediki hem 2 ay beklicem hem riske gircem gitti galeriden aldı. Parayı alan galeri napti bayiye gitti bayi aynı şeyi galeriye de söyledi bugün kapora ver 2 ay sonra gelcek araç fiyat garanti değil. Galeri tamam dedi kapotayi yatırdı. Bireysel kullanıcının girmek istemediği riske galerici girdi. Risk aldı ve 2 ay sonra aldığı risk karisinda kar etti. Bireysel kullanıcı bu riski göze alabilseydi o da kar edecekti ama alamadı.

    Bayide araba olsaydı galeri fazla para yazsaydi. Domino etkisi ile herkes fazla yazsaydi kim gidip onu alırdı kimse. Yani satamazdi. Gidip bayiden alırdı herkes. Bayide araba olmamasi nedir arz sıkıntısıdir. Arz sıkıntısı olan bir ortamda fiyatlar yükselir. Buna engel olamazsiniz.

    Vergisiz alanlar derken ne demeknistediniz onu anlamadım. Ve 5 bin TL göstermez hocam. Gümrük kanunu diye bir şey var. Ithal gelen her şeyin maliyeti gümrükte beyan edilir. Ithalata maliyeti düşük beyan edip bir ülkede maliyetin altına mal.satmaya çalışmaya dumping denir ve uluslararası ticaret hukukuna göre ciddi bir suçtur. Aklı başında olan büyük hiç bir firma bu riske girmez

    Basitçe dedim ama gene dallanıp budaklandik. Şunu da ekliim. Her vergi serbest piyasaya müdahale dir ve marketi verimsizlestirir. Bir üründe vergi yüzde 60-70lere çıktığı zaman serbest piyasa ciddi şekilde sekteye uğrar. Burada olanda budur. Yüksek vergiler yüzünde piyasa verimsiz. Iniş çıkışlar sert okuyor. Ürünler arası uçuk farklar oluşuyor baZi urunlere aşırı talep oluşuyor. Düşük kar marjlarindan dolayı arzda sıkıntı oluauyor ürün daha karlı pazarlarda satılıyor vs. bugün otomobildeki vergi model marka motor farketmeksizin yüzde 30-40 bandinda olsa bile bu sorunların hepsi biter.

    Hocam konular karışıyor konu sahibi arkadaş galerixiden şikayetçi galerici vergi vermiyor diye bir şey yok. O da bir işletme. Ha vergi kaciriyorsa o başka bir konu vergisyi bakkal da kacirabilir, rent a car da kacirabilir. O başka bir konu. Vergi zaten fiyati artirir. Adamlar vergi kaciriyorsa ve devlet buna mudahele edip kacirmalarini onlediginde fiyat düşmez aksine artar.

    Not: deminki mesajında bir ekonomik.kitabi okumayan adam serbest piyasa diyor demissiniz. Katılıyorum birak kitabi daha. Google a stokculuk, karaborsa, arz, talep, tekel yazip tanımı bir kere bile okumamış bazı kişiler birilerini bunları yapmakla suçluyor.
    Özellikle üçüncü paragrafta olayı gayet net bir şekilde anlatmışsınız, ama bence burada yorum yapanların çoğunun ya sıfır araç alım prosedüründen hiç haberi yok, ya da işlerine gelmiyor yazdığınız durumlar. O yüzden daha fazla birşey yazmaya gerek yok bile, çünkü memlekette herkes herşeyin en iyisini en doğrusunu biliyor, kimseye birşey izah etmek mümkün değil. O yüzden bırakın kendi doğrularıyla hayal dünyalarında mutlu mesut yaşasınlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: unknownartist

    İşin anlamadığım tuhaf kısmı burası işte. eğitim seviyesi lise veya dandik bir üni/bölüm seviyesinde olan, bu hayatta sadece Türkiye gibi 3. Sınıf dünya ülkelerinde iyi para kazanabilecek galerici al-satçıları anlıyorum. Adamın bir vasfı yok, katmadeğer üretebilecek seviyeden çok uzak, kalifiye eleman olmaktan çok çok uzak. Bu adam sistemden faydalanıp sırtlan gibi malı götürüyor burada, hadi anlıyorum.

    Arkadaş geriye kalan okumuş etmiş, iyi eğitimli-kendini iyi geliştiren kesim bu sistemi görüp hala neden araba alıyor işte bunu çözemiyorum. İhtiyaç desen kardeş git sandero al, ne bileyim mazda 2 al bu sistemin çarklarını döndürme sende. Sen eğitimli insansın bunun farkına varman lazım. Hadi otomobil zevk işi, bu dünyaya bir daha mı gelecem istediğim aracı almak istiyorum dersin, ama bu galerici sırtlanların piyasadan silinmesi için sabretmek lazım.

    5 yıldır 2006 h kasa astraya biniyorum, varsın millet hocaaam yakışmıyor sana yaaav desin. 30 yıllık çocuk onkolog profesör 2000 pejo 206 ya biniyor.

    Bu piyasada araba alırsam birde sen gel bana... Kardeş.

    Alıntıları Göster
    Yenisini alınca sınıf atladığını sanan bir kitle var da ondan. Bunun eğitimle değil, görgü ile alakası var biraz. Görgü için varlık içinde büyümüş olmak şart değil. Yokluk içinde büyüyüp görgülü olan da var. Varlık içinde büyüyüp görgüsüz olan da var.

    Şöyle söyleyeyim, Bill Gates gözlüklü bir amca. 2000 dolara da gözlük çerçevesi var. 30 dolara da var. 200 dolara da var. Bill Gates bilmemkaç milyar dolarlık adam, 200 dolarlık gözlük çerçevesi ile görüyor dünyayı. Senin benim alıp giydiğimiz sınıf ve kalitede takımlar alıyor, gündelik giyiyor...

    Mark Zuckerberg Golf GTI ile geziyordu. Hadi otomobil ilgi alanı değil diyelim... Hayatı otomobil olan amcalardan James May abinin Ferrari'leri falan var. Dünyalığını otomobilden yapmış bu abinin gündelik arabası mal bir B sınıfı araba.

    Satınaldığı ürün ile sınıf atladığını sanan bir kitle var. Eski araba ile gezen profösöre "hocam yakışıyor mu size?" diyor mesela. Kafası almıyor. Lan adam evinden çıkıp işe gidiyor. İşten çıkıp eve gidiyor. Uzun yola gitmiyor. Uçağa biniyor. Niye alsın yeni araba? Mal mı bu adam? Yok... Anlamıyor.

    Etrafımda var bazı arkadaşlar, çalıştığı yerde insanların arabasını değiştirmesi için baskı yaptığını söylüyorlardı. "Abi, senin bu araba da çok eskidi..." Adamda 2004 model Astra Hatchback var. Ablasında Volvo V40 var. Bu arkadaş uzun yola gitmek isterse Astra'yı veriyor Ablasına, V40'a çöküyor. Uzun yola gidiyor. O zaman Astra'yı niye yenilesin? Ben kendisine, "abi çalışıyorsun kazanıyorsun. Daha ne kadar genç olacaksın? Madem Astra'nın kullanım amacı bu, sat Astra'yı üzerine para koyma. Git kendine MG al. Keyifle bin" dedim. MG de almadı tabi ama, gitti abuk subuk bir Subaru aldı. Keyfi gıcır. Etrafındakiler "manyak la bu" demiştir muhtemelen. Otomobili bir sınıf atlama objesi olarak görüyor. Ama Corolla alıyor. Corolla satıp Corolla alıyor. Hani, meraklı olsa, bir kamyon parayı arabaya bağlasa, gitse bir keyif canavarı alsa anlayacağım. Corolla alıyor. 14 yaşında Saab'a biniyordum üniversitede. Saab'ı satıp üzerine para koyup ikinci el yeni kasa hitler motorlu golf alabileceğimi söyleyen bir arkadaşım vardı. 2 LİTRE TURBO SAAB SATIP 100 BEYGİR GOLF ALACAKMIŞIM. ÜSTELİK ÜSTÜNE DE PARA VERECEKMİŞİM! AHAHAHAHAHAHAHA!

    Yani... Mallık parayla değil diyeceğim, ama görüyorum ki parayla.

    -----------------------------------

    Biraz "herkes yapıyor, ben geri kaldım" psikolojisi de var. Zaten bütün sektör orta sınıfın parasını yolma üzerine kurulu. Yaptıkları her şey orta sınıfın aşağılık komplekslerini kaşıyıp ona para harcatmaya kurulu. Bir yandan yazık, bir yandan da iyi. Bu tiplerin benim gezdiğim yerlerde gezdiğini, yediğim yerlerde yediğini falan görmek istemem. Alsın arabasını, otursun kredisini ödesin. AVM'de takılsın. Ben de AVM'ye gitmem. Temiz... Herkesin yeri belli. Benim kafa rahat, adamın kafa rahat...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: _A_L_İ_

    Hocam ütopik olduğunun ben de farkındayım ama en azından serbest piyasayı meşru görüp yorumlamıyorum.

    Her alanın bilirkişisi olup yapılan hizmet veya üretilen mala değer biçmesi elbette ütopik. Bu bilirkişi hem harbiden bilirkişi olacak hem dürüst olacak hem ahlaklı olacak vs.

    Misal su tesisatı çekim veya onarım işlemi , elektrik tesisatı çekim veya onarım işleri , sanayide parça değişim veya onarım ücretleri gibi hizmet ücretlerinin hepsinin alt - üst sınırlarda fiyatları olması gerek.

    Örneğin sürücü kursu fiyatlandırmalarında bunu yaptılar keşke her alana yayılabilse.

    Serbest piyasada rekabet oluşu her zaman doğal olarak tüketici lehine olmuyor işte.

    Alıntıları Göster
    Hocam o farkli bir tartisma, Turkiye de su anda serbest piyasa kurallari isliyor (vergi ile verimsizlestirilmis bir serbest piyasa olsa da). Olayi buna gore yorumlamaliyiz, Kendi fikrimize gore insanlara suc isliyor diyemeyiz. Ya da serbest piyasada para kazanan adama turlu turlu hakaretleri pes pese siralayamayiz. (siz bunu yapiyorsunuz demiyorum yanlis anlamayin). Konuda tartisilan yapilan ticaret serbest piyasaya uygun mu degil mi? Yani ben konuyu oyle anladim.


    Bu al satcilari, suclu mu degil mi vs. kenara koyarsak, Serbest piyasa yanlis sistemdir diye bunu da ayrica elestirebiliriz. Alternatif sistemler nelerdir konusabiliriz. O tamamen farkli bir konu olur. Guzel de bir konu olur ama cok buyuk bir konu olur. Mesela sizin soylediginiz utopik bile olsa her malin degerini bilirkisi tayin etsin. Eger serbest piyasa yoksa bilirkisi bu degeri neye gore tayin edecek? Su an sizin gozunuzde bir malin degeri dediginiz sey aslinda serbest piyasada olusmus degerdir. Serbest piyasa hic olmasaydi sizin gozunuzde bu deger de olusamayacakti. Bilikisi o zaman Maliyete gore mi fiyat bicecek? Tum sirketler maliyetlerini mi aciklayacak? Bunun seffafligi nasil saglanacak. Bazi sirketler mesela cok kar ediyor ama ettikleri kari da tekrar ar ge ye harciyor. Bazisi cok kar ediyor ettigi kari sirket sahibi yiyor. Simdi siz kari sinirlandirirsaniz bu argeyi vuracak mesela.

    Mesela ilk uretilen bilgisayarlar fahis karla satilmasaydi yuzde 5-10 kar edilseydi bugun laptopa tablete falan gelebilir miydik? ya da buraya gelme hizimiz ayni olur muydu? Yine ayni sekilde arabada zamaninda kar marjlari yuksek olmasa airbagler, absler vs gelisebilir miydi?

    Yeni bir bulus oldugunda ne olacak? Ya da yeni bulus yapmak icin yillarini veya milyon dolarlarini harcamayi goze alacak biris once gidip fikrini bilirkisiye mi anlatacak ondan fiyat belirlemesini mi isteyecek bu ise girmeden. Yeni bir bulusun bilirkisi de olacak mi vs. Yani aslinda konu cok buyuk ve cok yonlu serbest piyasa ortadan kalsin dediginiz de.

    Bazi basit orneklere bakalim. Araba yuz yildir uretiliyor cesitli ulkelerde cok eski markalar var. Zaman zaman yeni markalar gelmis Japonlar, Koreliler vs. Turkiyenin de bir markasi olsun istedik ama serbest piyasada bunu yapacak insan cikmadi parasini bu sektore yatirmak isteyen cikmadi. Burada ille markamiz olsun isteniyorsa ne yapilabilirdi devlet bu ise girebilirdi. serbest piyasada kendi bir sirket kurup satmayi deneyebilirdi. Ama devlet sirket kurup maliyet altina satis yaparsa uluslararasi ticaret de ciddi sekilde sikinti yasarsiniz o yuzden yapmadi. Ne yapti dediki birileri yapsin. ne oldu serbest piyasada kimseye zorla bir si yaptiramayacaginiz icin kimse cikip yapmadi. Tesvk verdi yetmedi, tesvik daha da artirildi, ustune arsa verdi vs. vs. Yani demek istedigim su insanlara zorla bir sey yaptirmaniz icin rejimi de degistirmeniz lazim.
    Bugun siz gidip bir sirkete sen araba uret derseniz uretebilir mi? uretemez. Ya da bir isciye sen araba fabrikasinda calisma git telefon fabrikasinda calis diyebilir misiniz? diyemezsiniz. Ya da yolda biir adam cevirip sen git bugun sirket kur yeni bir urun cikart diyebilir misiniz? Hadi dediniz bu ne kadar basarili olur vs.
    Ama kendi haline biraktiginizda Steve Jobs gibi bir adam oturup dusunuyor calisyor soyle bir urun cikarayim su fiyata mal ederim, su fiyata satarim diyor ve hoop bir Iphone cikiyor ortaya. Eger serbest piyasa olmasaydi. Steve Jobs su kadar mal ederim dur bilirkisiye kaca satabilirim diye sorayim deseydi bilirkisi de onun beklediginin yari fiyatini soyleyseydi ne olacakti. Bugun Iphone diye bir sey olmayacakti. O zaman ben parami ve zamanimi buna degil baska bir seye harcayayim diyecekti. Iphone yuzde 400-500 karla satilan bir urun mesela.

    Serbest piyasanin en belirgin tikandigi nokta aslinda sagliktir. Sirketlerin cikariyla insan hayati zaman zaman cakismaktadir mesela. Eger yeterince kar olmazsa olumcul bir hastaliga bile kimse care aramaz serbest piyasada. Ancak kar varsa arar. Bu durumda da tedavi masraflari cok yukselir falan. Boyle sektorlerin devletin elinde olmasi mantikli olabilir ama olmayabilir de. Kuba gibi sagligin devlet kontrolu altinda oldugu ulkede bir cok gelismeler oluyor ama yine de bakarsaniz en teknolojik urunler protezler, tekonolik tarama aletleri vs. hep ozel sektorden cikiyor. Birini memur yapip hadi sen bulus yap dediginiz de ayni verim olmuyor.

    Ben serbest piyasa en iyisidir diyemem. ama benim aklima gelen cozumlerin en iyisi. Benim aklima daha iyisi gelmiyor zaten gelse su an Dunyayai degistirmis biri olurdum herhalde:)

    Serbest piyasa deyince yanlis anlasiliyor. Serbest piyasa kontrolsuzluk degildir aslinda. Serbest piyasa demek piyasada tekel yok demektir. rekabet var demektir. Burada develte dusen rekabeti saglamaktir. tekelleri onlemektir. Eger rekabet varsa insanlar urunlerini gelistirmek icin caba sarfeder rakibin onune gecmeye calisir. Ama sektor sektor farkliliklar vardir.

    ben isletme masteri yaptim yuksek lisans dersleri aldim bu konuda. serbest denen ama serbest sayilamayacak zaman zaman tavan fiyat uygulamalarina maruz kalan bir endustride calsitim. Su an otomotiv sektorundeyim. Benim gorusum insan sagligi haric markete cok mudahele edilmemesi (vergi de serbest piyasaya mudaheledir). Bakin bugun butun yeni urunler buluslar cogu vergilerin daha dusuk oldugu , serbest piyasanin goreceli daha iyi isledigi yerlerden cikiyor. Sebep ise bu insanlara tesvik oluyor. Para kazanabileceklerini biliyorlar. Kisitlanmiyorlar. Evet belki urunler ilk ciktiginda fahis fiyata satilmis oluyor ama sonra rekabet gelince fiyat normallesiyor zamanla. Dunya yeni bir bulus kazanmis oluyor.

    Tekrarliyorum bu benim gorusum, en iyisi demiyorum, benim aklima daha iyisi gelmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 27 Mayıs 2020; 16:48:39 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Yenisini alınca sınıf atladığını sanan bir kitle var da ondan. Bunun eğitimle değil, görgü ile alakası var biraz. Görgü için varlık içinde büyümüş olmak şart değil. Yokluk içinde büyüyüp görgülü olan da var. Varlık içinde büyüyüp görgüsüz olan da var.

    Şöyle söyleyeyim, Bill Gates gözlüklü bir amca. 2000 dolara da gözlük çerçevesi var. 30 dolara da var. 200 dolara da var. Bill Gates bilmemkaç milyar dolarlık adam, 200 dolarlık gözlük çerçevesi ile görüyor dünyayı. Senin benim alıp giydiğimiz sınıf ve kalitede takımlar alıyor, gündelik giyiyor...

    Mark Zuckerberg Golf GTI ile geziyordu. Hadi otomobil ilgi alanı değil diyelim... Hayatı otomobil olan amcalardan James May abinin Ferrari'leri falan var. Dünyalığını otomobilden yapmış bu abinin gündelik arabası mal bir B sınıfı araba.

    Satınaldığı ürün ile sınıf atladığını sanan bir kitle var. Eski araba ile gezen profösöre "hocam yakışıyor mu size?" diyor mesela. Kafası almıyor. Lan adam evinden çıkıp işe gidiyor. İşten çıkıp eve gidiyor. Uzun yola gitmiyor. Uçağa biniyor. Niye alsın yeni araba? Mal mı bu adam? Yok... Anlamıyor.

    Etrafımda var bazı arkadaşlar, çalıştığı yerde insanların arabasını değiştirmesi için baskı yaptığını söylüyorlardı. "Abi, senin bu araba da çok eskidi..." Adamda 2004 model Astra Hatchback var. Ablasında Volvo V40 var. Bu arkadaş uzun yola gitmek isterse Astra'yı veriyor Ablasına, V40'a çöküyor. Uzun yola gidiyor. O zaman Astra'yı niye yenilesin? Ben kendisine, "abi çalışıyorsun kazanıyorsun. Daha ne kadar genç olacaksın? Madem Astra'nın kullanım amacı bu, sat Astra'yı üzerine para koyma. Git kendine MG al. Keyifle bin" dedim. MG de almadı tabi ama, gitti abuk subuk bir Subaru aldı. Keyfi gıcır. Etrafındakiler "manyak la bu" demiştir muhtemelen. Otomobili bir sınıf atlama objesi olarak görüyor. Ama Corolla alıyor. Corolla satıp Corolla alıyor. Hani, meraklı olsa, bir kamyon parayı arabaya bağlasa, gitse bir keyif canavarı alsa anlayacağım. Corolla alıyor. 14 yaşında Saab'a biniyordum üniversitede. Saab'ı satıp üzerine para koyup ikinci el yeni kasa hitler motorlu golf alabileceğimi söyleyen bir arkadaşım vardı. 2 LİTRE TURBO SAAB SATIP 100 BEYGİR GOLF ALACAKMIŞIM. ÜSTELİK ÜSTÜNE DE PARA VERECEKMİŞİM! AHAHAHAHAHAHAHA!

    Yani... Mallık parayla değil diyeceğim, ama görüyorum ki parayla.

    -----------------------------------

    Biraz "herkes yapıyor, ben geri kaldım" psikolojisi de var. Zaten bütün sektör orta sınıfın parasını yolma üzerine kurulu. Yaptıkları her şey orta sınıfın aşağılık komplekslerini kaşıyıp ona para harcatmaya kurulu. Bir yandan yazık, bir yandan da iyi. Bu tiplerin benim gezdiğim yerlerde gezdiğini, yediğim yerlerde yediğini falan görmek istemem. Alsın arabasını, otursun kredisini ödesin. AVM'de takılsın. Ben de AVM'ye gitmem. Temiz... Herkesin yeri belli. Benim kafa rahat, adamın kafa rahat...

    Alıntıları Göster
    Hocam zaten ihtiyac var mi derseniz Dunya uzerindeki bir cok seye ihtiyac yok:) Kimi evine luks koltuk alir, kimi buyuk bahceli evde oturmak ister, kimi arabsinda deri koltuga oturmak ister, kimi 75" televizyon ister, kimi der ben OLED istiyorum en kalitelisi o vs. Bunlarin bir cogu pazarlama ile dogan seyler. Yoksa hepimiz bir oda bir salon evde yasayip 32 ekran televizyondan izleyip, iki kisilik donanimsiz arabalarimiza binsek olmezdik, yasamaya devam ederdik.

    Siz arabaya para vermeyi gereksiz gorursunuz. O arabaya para harcayan adam da sizin baska bir yere harcadiginiz parayi gereksiz gorur.

    Ben de uzun sure eski arabalar kulladim, hala da goreceli olarak eskidir arabam. Ama eski araba bozuluyor onu servise goturmek tamir ettirmek ugrasmak da bir zaman kaybi ve can sikici gercekten. Vakti kisitli/degerli bir insan icin eski araba kullanmak zulum. Guvenlik ve yaki tuketim konusu da var. O 100 beygilrik Golfe binen sizin Saabtan yuzde 30 daha az yakit harciyordur. O da belki size diyordur adam bosuna ekstra yakit parasi veriyor. Hizli da gidemiyor mallik parayla diyebilir. Siz keyif canavari diyorsunuz size gore keyif beygir gucu iken o adama gore keyifin tanimi baska olabilir. Herkesin keyif aldigi konular ayni degildi. Adam da belki ambiyans isigindan keyif aliyordur. (gulmeyin olabilir yani). Sizin dediginiz keyif canavari bile aslinda ayni ben geri kaldim kulturunun bir parcasi olarak yorumlayabiliriz.

    Bana gore de evde 1 liraya kaliteli kahve yapilabilirken starbucks a 10 lira verilmesi cok mantiksiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 27 Mayıs 2020; 18:14:17 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hemican

    Hocam zaten ihtiyac var mi derseniz Dunya uzerindeki bir cok seye ihtiyac yok:) Kimi evine luks koltuk alir, kimi buyuk bahceli evde oturmak ister, kimi arabsinda deri koltuga oturmak ister, kimi 75" televizyon ister, kimi der ben OLED istiyorum en kalitelisi o vs. Bunlarin bir cogu pazarlama ile dogan seyler. Yoksa hepimiz bir oda bir salon evde yasayip 32 ekran televizyondan izleyip, iki kisilik donanimsiz arabalarimiza binsek olmezdik, yasamaya devam ederdik.

    Siz arabaya para vermeyi gereksiz gorursunuz. O arabaya para harcayan adam da sizin baska bir yere harcadiginiz parayi gereksiz gorur.

    Ben de uzun sure eski arabalar kulladim, hala da goreceli olarak eskidir arabam. Ama eski araba bozuluyor onu servise goturmek tamir ettirmek ugrasmak da bir zaman kaybi ve can sikici gercekten. Vakti kisitli/degerli bir insan icin eski araba kullanmak zulum. Guvenlik ve yaki tuketim konusu da var. O 100 beygilrik Golfe binen sizin Saabtan yuzde 30 daha az yakit harciyordur. O da belki size diyordur adam bosuna ekstra yakit parasi veriyor. Hizli da gidemiyor mallik parayla diyebilir. Siz keyif canavari diyorsunuz size gore keyif beygir gucu iken o adama gore keyifin tanimi baska olabilir. Herkesin keyif aldigi konular ayni degildi. Adam da belki ambiyans isigindan keyif aliyordur. (gulmeyin olabilir yani). Sizin dediginiz keyif canavari bile aslinda ayni ben geri kaldim kulturunun bir parcasi olarak yorumlayabiliriz.

    Bana gore de evde 1 liraya kaliteli kahve yapilabilirken starbucks a 10 lira verilmesi cok mantiksiz.

    Alıntıları Göster
    Ben arabaya para veririm. Ama 3 yılda bir golf satıp focus almaya para vermem.

    Ben söylediğim şey basit. Çok büyük bir kitle arabayı çok az kullanıyor. Ama çok sık araba yeniliyor. Çünkü ruhsuz demir yığınına haddinden fazla değer veriyor. Değer verdiği araba ruhu olan bir araba olsa içim yanmayacak. C sınıfı 120 beygir arabasına aşık adam. Ama 3 yıl içinde benzer bir kalası alıp geziyor.

    Arabalar haddinden değerli ikinci ele sahip oluyor, bir sürü üçkağıtçı türüyor. Devlet vergi üstüne vergi çakıyor. Zincirleme bir reaksiyon bu.

    Aynı şey cep telefonunda da oluyor mesela. 2500TL maaşlı adamın cebinde 5000TL'lik telefon olunca, bu işin al satçısı, namussuzu, çakalı, vergicibaşısı da bol oluyor.

    Eh, kitle de buna hala aymadı ise? Bana ne arkadaş? Bende iki klasik araba var. Biri V8. Kontağı çevirdim mi ortalık inliyor. Benim keyif yaşamam için para harcamam gerekmiyor pek. 3 yaşında Golf satıp Astra, Astra satıp Focus alan düşünsün. Araba eskie anlarım. KM kemale erer anlarım. Ama bunu anlamıyorum ben. Kimse kusura bakmasın.




  • Anlatmak istediğim de o senin dogrun ve senin keyfin. V8 I'm var ortalık yıkılıo dion. Adam da sana bakıp kafası şişiyor ben burda sessiz sessiz konforlu gidiyorum diyor. Sen onu kalas olarak goruon o da belki senin arabani kalas olarak görüyordur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuya gelip saçma sapan savunma yapan kişiler son derece trajikomikler.

    Bir yanlışı başka bir yanlışla örtmeye çalışıp akabinde zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyorlar.

    Anladık al-satçı kardeşler, piyasayı tek başına siz batırmıyorsunuz; sıfır araç fiyatları, araç azlığı hatta galericiler de batırıyor. Ama şunlara hemfikir olduktan sonra üç maymunu oynarsanız da en adi kişiler sizsiniz. Adam gibi çıkın piyasayı biz de batırıyoruz deyin.

    Uslanmaza anlatır gibi anlatıyım, yalnız 1 al-satçı kişi bile fiyatı gram yukarı yazsa, aracını cidden ihtiyacı için satmaya gelen düşük km'li araç sahibi gelip "Bu araba bu fiyattaysa benimkisi bir tık daha yukardadır" deyip yerleştiriyor ilana. Peki sizce başka bir al-satçı gelip aracı koyarken eski al-satçının fiyatını mı baz alıyor yoksa ihtiyaç sahibinin koyduğu yeni fiyatı mı baz alıyor ? Tabiki ihtiyaç sahibinin 1 tık daha fazlaya koyduğu fiyatı baz alıyor. Peki bu fiyatı gören başka bir satıcı ne yapıyor ? Bu artışı hiçe mi sayıyor ? Millet gerizekalı mı ? Ne yaptığınızı anlayamıyor mu ? Gayet de anlıyor, tepki olarak ilanını ona göre koyuyor, millet parayı düz yolda bulmuyor alın teriyle çalıştım en çok ben hakettim diyor. Nesini inkar edeceksin kaç aydır milletin şu forumda yaptığı serzenişin ne olduğunu hala anlamadınız mı ? Bir gidin Allah aşkınıza.

    1 gram kar için bile al-satçılık yapan adam şu reaksiyonu zincirleme başlatmıştır ve geri dönüşü yoktur. Katlana katlana artan 50 kademe belki 100 kademe kar amacının özeti şuan ikinci el piyasası. Pamuk ipliğinde olan piyasada şu hareketleri yaparsan afedersin kardeşim, o saydığın batıran unsurlar kadar en az sen de batırıyorsun. Bir yanlışı başka bir yanlış kapatamaz.
    Konuya gelip saçma sapan savunma yapan kişiler son derece trajikomikler.

    Bir yanlışı başka bir yanlışla örtmeye çalışıp akabinde zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyorlar.

    Anladık al-satçı kardeşler, piyasayı tek başına siz batırmıyorsunuz; sıfır araç fiyatları, araç azlığı hatta galericiler de batırıyor. Ama şunlara hemfikir olduktan sonra üç maymunu oynarsanız da en adi kişiler sizsiniz. Adam gibi çıkın piyasayı biz de batırıyoruz deyin.

    Uslanmaza anlatır gibi anlatıyım, yalnız 1 al-satçı kişi bile fiyatı gram yukarı yazsa, aracını cidden ihtiyacı için satmaya gelen düşük km'li araç sahibi gelip "Bu araba bu fiyattaysa benimkisi bir tık daha yukardadır" deyip yerleştiriyor ilana. Peki sizce başka bir al-satçı gelip aracı koyarken eski al-satçının fiyatını mı baz alıyor yoksa ihtiyaç sahibinin koyduğu yeni fiyatı mı baz alıyor ? Tabiki ihtiyaç sahibinin 1 tık daha fazlaya koyduğu fiyatı baz alıyor. Peki bu fiyatı gören başka bir satıcı ne yapıyor ? Bu artışı hiçe mi sayıyor ? Millet gerizekalı mı ? Ne yaptığınızı anlayamıyor mu ? Gayet de anlıyor, tepki olarak ilanını ona göre koyuyor, millet parayı düz yolda bulmuyor alın teriyle çalıştım en çok ben hakettim diyor. Nesini inkar edeceksin kaç aydır milletin şu forumda yaptığı serzenişin ne olduğunu hala anlamadınız mı ? Bir gidin Allah aşkınıza.

    1 gram kar için bile al-satçılık yapan adam şu reaksiyonu zincirleme başlatmıştır ve geri dönüşü yoktur. Katlana katlana artan 50 kademe belki 100 kademe kar amacının özeti şuan ikinci el piyasası. Pamuk ipliğinde olan piyasada şu hareketleri yaparsan afedersin kardeşim, o saydığın batıran unsurlar kadar en az sen de batırıyorsun. Bir yanlışı başka bir yanlış kapatamaz.




  • Konuya gelip saçma sapan savunma yapan kişiler son derece trajikomikler.

    Bir yanlışı başka bir yanlışla örtmeye çalışıp akabinde zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyorlar.

    Anladık al-satçı kardeşler, piyasayı tek başına siz batırmıyorsunuz; sıfır araç fiyatları, araç azlığı hatta galericiler de batırıyor. Ama şunlara hemfikir olduktan sonra üç maymunu oynarsanız da en adi kişiler sizsiniz. Adam gibi çıkın piyasayı biz de batırıyoruz deyin.

    Uslanmaza anlatır gibi anlatıyım, yalnız 1 al-satçı kişi bile fiyatı gram yukarı yazsa, aracını cidden ihtiyacı için satmaya gelen düşük km'li araç sahibi gelip "Bu araba bu fiyattaysa benimkisi bir tık daha yukardadır" deyip yerleştiriyor ilana. Peki sizce başka bir al-satçı gelip aracı koyarken eski al-satçının fiyatını mı baz alıyor yoksa ihtiyaç sahibinin koyduğu yeni fiyatı mı baz alıyor ? Tabiki ihtiyaç sahibinin 1 tık daha fazlaya koyduğu fiyatı baz alıyor. Peki bu fiyatı gören başka bir satıcı ne yapıyor ? Bu artışı hiçe mi sayıyor ? Millet gerizekalı mı ? Ne yaptığınızı anlayamıyor mu ? Gayet de anlıyor, tepki olarak ilanını ona göre koyuyor, millet parayı düz yolda bulmuyor alın teriyle çalıştım en çok ben hakettim diyor. Nesini inkar edeceksin kaç aydır milletin şu forumda yaptığı serzenişin ne olduğunu hala anlamadınız mı ? Bir gidin Allah aşkınıza.

    1 gram kar için bile al-satçılık yapan adam şu reaksiyonu zincirleme başlatmıştır ve geri dönüşü yoktur. Katlana katlana artan 50 kademe belki 100 kademe kar amacının özeti şuan ikinci el piyasası. Pamuk ipliğinde olan piyasada şu hareketleri yaparsan afedersin kardeşim, o saydığın batıran unsurlar kadar en az sen de batırıyorsun. Bir yanlışı başka bir yanlış kapatamaz.
    Konuya gelip saçma sapan savunma yapan kişiler son derece trajikomikler.

    Bir yanlışı başka bir yanlışla örtmeye çalışıp akabinde zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyorlar.

    Anladık al-satçı kardeşler, piyasayı tek başına siz batırmıyorsunuz; sıfır araç fiyatları, araç azlığı hatta galericiler de batırıyor. Ama şunlara hemfikir olduktan sonra üç maymunu oynarsanız da en adi kişiler sizsiniz. Adam gibi çıkın piyasayı biz de batırıyoruz deyin.

    Uslanmaza anlatır gibi anlatıyım, yalnız 1 al-satçı kişi bile fiyatı gram yukarı yazsa, aracını cidden ihtiyacı için satmaya gelen düşük km'li araç sahibi gelip "Bu araba bu fiyattaysa benimkisi bir tık daha yukardadır" deyip yerleştiriyor ilana. Peki sizce başka bir al-satçı gelip aracı koyarken eski al-satçının fiyatını mı baz alıyor yoksa ihtiyaç sahibinin koyduğu yeni fiyatı mı baz alıyor ? Tabiki ihtiyaç sahibinin 1 tık daha fazlaya koyduğu fiyatı baz alıyor. Peki bu fiyatı gören başka bir satıcı ne yapıyor ? Bu artışı hiçe mi sayıyor ? Millet gerizekalı mı ? Ne yaptığınızı anlayamıyor mu ? Gayet de anlıyor, tepki olarak ilanını ona göre koyuyor, millet parayı düz yolda bulmuyor alın teriyle çalıştım en çok ben hakettim diyor. Nesini inkar edeceksin kaç aydır milletin şu forumda yaptığı serzenişin ne olduğunu hala anlamadınız mı ? Bir gidin Allah aşkınıza.

    1 gram kar için bile al-satçılık yapan adam şu reaksiyonu zincirleme başlatmıştır ve geri dönüşü yoktur. Katlana katlana artan 50 kademe belki 100 kademe kar amacının özeti şuan ikinci el piyasası. Pamuk ipliğinde olan piyasada şu hareketleri yaparsan afedersin kardeşim, o saydığın batıran unsurlar kadar en az sen de batırıyorsun. Bir yanlışı başka bir yanlış kapatamaz.




  • Elazığ depreminde vatandaşların bu durumundan faydalanıp kiraları iki katına çıkaran fırsatçı insan dışı mahluklar neyse, piyasadan sıfır araçları gerek legal, gerekse illegal yollarla toplayan ve bir ay gibi kısa bir sürede bayide bulunmayan araçların fiyatlarını %20-%30 zamlarla satan fırsatçılar da aynı insan dışı mahluklardır.


    Arkadaşlar ben cimere yazdım, lütfen sizde farkındalık olması açısından yazın, bu formu okuyan tüm arkadaşlar cimere yazarsa belki biraz farkındalık yaratabilir ve çözüme dair bir şeylere vesile olunabilir.
  • muratdinc1 M kullanıcısına yanıt
    quote:

    Uslanmaza anlatır gibi anlatıyım, yalnız 1 al-satçı kişi bile fiyatı gram yukarı yazsa, aracını cidden ihtiyacı için satmaya gelen düşük km'li araç sahibi gelip "Bu araba bu fiyattaysa benimkisi bir tık daha yukardadır" deyip yerleştiriyor ilana. Peki sizce başka bir al-satçı gelip aracı koyarken eski al-satçının fiyatını mı baz alıyor yoksa ihtiyaç sahibinin koyduğu yeni fiyatı mı baz alıyor ? Tabiki ihtiyaç sahibinin 1 tık daha fazlaya koyduğu fiyatı baz alıyor. Peki bu fiyatı gören başka bir satıcı ne yapıyor ? Bu artışı hiçe mi sayıyor ? Millet gerizekalı mı ? Ne yaptığınızı anlayamıyor mu ? Gayet de anlıyor, tepki olarak ilanını ona göre koyuyor, millet parayı düz yolda bulmuyor alın teriyle çalıştım en çok ben hakettim diyor. Nesini inkar edeceksin kaç aydır milletin şu forumda yaptığı serzenişin ne olduğunu hala anlamadınız mı ? Bir gidin Allah aşkınıza.

    1 gram kar için bile al-satçılık yapan adam şu reaksiyonu zincirleme başlatmıştır ve geri dönüşü yoktur. Katlana katlana artan 50 kademe belki 100 kademe kar amacının özeti şuan ikinci el piyasası. 


    Hocam bu sizin teoriniz. Acin bakin herhangi bir ekonomi kitabinda bu sekilde bir fiyat yukselmesi var mi? Onlarca yildir piyasaya arastirmislar ve boyle bir teori yok. Siz arastirin ispatlayin yayin yapin Kabul edilsin eger dogruysa.

    En genel Kabul verilen teori arz talebin fiyati belirlemesidir. Yani bir kisi yuksek yazdi diye yavas yavas fiyat artmaz bu teoriye gore. Teklif dusuk gelince o urun gene degerine satilir. Ya da hic satilmaz. dediginiz gibi olsaydi, Arabami satmadan 6 ay once 10 bin yuksek fiyatli ilan koyup zincir baslatip 6 at sonra 20 bin ustune satabilirdik.

    Yine bu teoriye gore arz ve talep fiyati belirler. Ha bu demek degildirki balonlar olusamaz. Olusur. Balon olusmasinin en buyuk sebebi kacirma korkusudur. Fiyati yukselen bir urunu bir anda herkes almak ister. Bunu en cok borsada gorursunuz. Ya da yakin zaman ornegi bitcoine bakabilirsiniz. Bu kacirma korkusu ile her gecen gun artan sayida yeni birileri talebe dahil olur. Once yavas artan fiyat hizla artmaya baslar. Veeee oyle bir nokta gelirki ilk alanlar yeterince kar ettiklerini dusunduklerinde satmaya baslar artistan daha hizli bir dusus olur. O en son alanlarin elinde patlar.

    Su an bakin forumda 3 konudan biri fiyatlar artiyor araba alamiyoruz konusu. Artiyor diye hemen almak istiyor daha da artmadan bir tane de ben kapatayim derdindeler. Iste fiyatin artmasina sebep olanlar aslinda bu insanlar daha da artacagina inandigi icin bir an once araba alamk isteye. Insanlar. Bu konuyu ve benzer konuyu acan insanlar. Talebi yaratanlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 29 Mayıs 2020; 8:28:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Brother ToLGa

    Yukarıda birisi demiş fakir edebiyatı diye çok güzel açıklamış

    Ortalama 400bin TL olan Passat tan 10 tane alayım 4 milyon TL eder sonra bunları 450 bin TL satayım stokçuyum ya elime 500bin TL kâr elde ederim , fakirler bu şekilde düşünür ama iş işini bilen ciddi birisine geldiğinde 4 milyon TL arabaya bağlayıp 500 bin TL kar elde etmek dünyanın heryerinde aptallıktır

    Kimse elindeki bu kadar yüklü parayı bu kadar düşük kar için riske etmez , arkadaşın dediği gibi fakirlerin dünya görüşü çok farklı
    Ülkemizde fakir yokki Maşallah bayilerde araç bulamıyoruz millet showroomda dahi araç bırakmamış hala fakir var diyenler var Ekonomi kötü diyenlerin 2 ev 2-3 arabası var Bu komik tipler akıllanmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.