Şimdi Ara

Alaylı yazılımcı ne demek? Mektepli yazılımcı olmanın yolları nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilgisayarda kullandığımız bütün programlar çeşitli programlama süreçlerinden geçerek son kullanıcıya sunulmaktadır. Bu programlar çoğunlukla mektepli yazılımcılar tarafından hazırlanmaktadır. Ancak yazılım sektöründe alaylı yazılımcıların oranı da az değildir.


    Alaylı yazılımcı nedir?

    Herhangi bir formal eğitim almadan kodlamayı kendi kendine öğrenen yazılımcılara alaylı yazılımcı denir. Alaylı yazılımcılar kitap ve internet siteleri gibi çeşitli kaynaklardan buldukları kodları deneyerek, değiştirirek, bazen de birleştirerek yeni yazılımlar hazırlayabilirler. Ancak bilgisayar bilimi vb. konularda yahut kullandıkları yazılım dillerinin detaylarıyla ilgili konularda çoğunlukla derinlemesine bilgileri bulunmaz.


    Nasıl mektepli yazılımcı olunur?

    Mektepli yazılımcı olmanın yolu formal bir eğitim almaktan geçmektedir:


    -Meslek lisesinde programlama eğitimi almak.


    -Üniversitelerin bilgisayar mühendisliği / yazılım mühendisliği / yönetim bilişim sistemi gibi lisans veya bilgisayar programcılığı gibi ön lisans programlarından mezun olmak.


    -Bu sayılan bölümlerden mezun olunmasa bile bootcamp yahut kurs eğitimi almak.

    Mektepli yazılımcı olmanın yolları arasındadır.


    Üniversite eğitimi almadan nasıl mektepli yazılımcı olunabilir?

    Şayet yazılımcılığa ilginiz varsa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız devletin açtığı BTK Akademi kurslarına çevrimiçi olarak katılabilirsiniz. Programlamaya yeni başlayanlar python ve javascript gibi dillerle öğrenim süreçlerine başlayabilirler. Daha sonra C#, C++ ve JAVA gibi öğrenmesi nispeten daha zor olan dillere yönelebilirler.


    Bir diğer seçenek AB ve Türkiye Cumhuriyeti ortak projesi olan ve ODTÜ onaylı sertifika veren Bilgeİş sitesindeki kurslara katılmaktır. Bu eğitimler de BTK Akademi kursları gibi çevrimiçi ve ücretsizdir.


    Bilgisayar bilimi ile ilgili olarak Harvard Üniversitesi'nin CS50x dersi de Türkçe olarak bulunmaktadır ve kurs olarak takip edenler katılım belgesi alabilmektedir.


    BTK Akademideki kurslar yazılımcılık öğrenmek için yeterli midir?

    Bir karşılaştırma yapacak olursak İstanbul Üniversitesindeki bilgisayar programcılığı bölümündeki 3 kredilik web programlama dersinin içeriği şu şekildedir: Temel PHP geliştirme; PHP syntax, PHP değişkenleri, Veri Türleri, Operatörler, Fonksiyonlar, Sınıflar ve Objeler, Cookies, Session. BTK Akademideki PHP kursu ise 209 sa 28 dk olarak görünmekte ve müfredatında 41 başlık bulunmaktadır.


    Yazılımcı olup yurt dışında iş bulabilir miyim?

    Türkiye'de yazılım üzerine formal bir eğitim alarak yurt dışında iş bulanlar olmaktadır. Hatta formal bir eğitim almayan fakat çeşitli projeler geliştiren alaylı yazılımcıların dahi yurt dışında iş bulabildikleri görülmektedir. Mesela ABD'de yaşınıza ve mezun olduğunuz bölüme bakılmaksızın bir işe girmeniz mümkündür. İngilizce ve yazılım bilgisi seviyenizin ileri derecede olduğunu kanıtlarsanız mülakatlara girebilirsiniz. Yurt dışı düşünüyorsanız BTK Akademi ve Bilgeİş kurslarından sonra çeşitli Amerikan Üniversitelerinin kurslar açtığı Coursera adlı sitedeki kursları audit seçeneğinden ücretsiz olarak takip edebilirsiniz. Ücretli olan birçok kursta financial aid başvurusu yaparak ücretsiz sertifika almak mümkün olabilmektedir.








  • Anlattığın yoldan önce kendin yürümeye ne dersin?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.