Şimdi Ara

Albi (Albigeois) haçlı seferi, soykırımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Azam Ali'nin 'A Chantar M'er' isimli Oksitanca şarkısını dinlerken, bu halkın ve dilin yüzyıllar önce uğradığı kıyım hakkında bir vakit, yine bu forumda, karaladıklarımı bir konu başlığına çevirmem gerektiğine karar verdim. Günümüzde yalnızca yaklaşık 1.5 milyon kişi tarafından kullanılan Oksitan dili, esasen köklü bir geçmişe sahiptir. Ancak ne yazık ki Oksitanlar, 13. yüzyılın başlarında bir büyük felaketle yüzleşmişlerdir. Bakalım ne olmuş...

    Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa 3. İnnocentius'un telkiniyle, yönlendirmesiyle Albi (Albigeois) ve Languedoc'da insanlık tarihinin en büyük dramlarından biri yaşandı, yaşattırıldı. Sene 1208...

    Günümüz Fransasının güneyinde, Kuzeylilerden ve Avrupa'nın genelinden çok farklı yaşayan halk, Katolik inancına tehdit olarak görülmüştür. Kendilerine has Hristiyanlık yorumlarına, 'Katharizm' denilmekteydi. Papa 3. İnnocentius diplomatik yoldan bu 'tehditi' durdurmakta başarısız kalınca; bölge insanını kollayan önemli Kontlardan Tuluslu (Toulouse) 6. Raymond'la görüşmek üzere bir elçi gönderir. Gönderilen Papalık elçisi Pierre de Castlenau, hiddetli geçen görüşmenin ertesi gün öldürülür. Papa, 'kutsal savaş' emri vermek için artık yeterli hakkı olduğuna inanıyordur.

    Sefere katılımı artırmak için feth edilen toprakların, savaş lordlarına paylaştırılacağı garantisi verilince ok yaydan çıkar ve Kuzey Fransa'nın hırslı baronlarının askerleri ile Papalık emrindeki Tapınak şovalyelerinin sayısı, 30 binin üzerine ulaşır.

    Lyon'da güneye inmek üzere toplanan orduyu gören 6. Raymond, Katharlara karşı savaşma sözü verince -daha önce ilan edilen- afaroz hükmü Papa tarafından kaldırılır ve katliam başlar.

    Ciddi bir direnişle karşılaşmayan ordu, ilk toplu katliamını henüz savaşın başında Béziers şehrinde gerçekleştirir. Kalenin içerisindeki herkes, kadın ve çocuk ayrımı güdülmeden, kılıçtan geçirilir. Peşi sıra 1209 yılında Carcassonne 'cezalandırılır' ve bu kilit noktanın düşüsünü takip eden mevsimlerde Albi, Montréal, Lomber gibi şehirlerdeki halk kılıçtan geçirilir.

    Seneler süren yağmalama ve soykırım nihayetinde, Simon de Montfort komutasındaki ordunun 1215 yılında, Toulouse şehrinde yaptığı kıyımla, doruk noktasına ulaşır. İsyanlar, direnişler, yok edilişler ve göz yaşıyla geçen 20 sene sonrasında, koca bir inanış ve uygarlık ortadan kaldırılmıştır.

    Evet, orada ne Fransız ne İspanyol olan bir Oksitan (Occitan) uygarlığı vardı. Birçok güzellik, birçok değer yaratmıştı. Okullarında -Kuzey'in aksine- Yunanca, İbranice, Arapça ders olarak okutuluyordu. Lakin Montfort gibi 'soyluların' kılıçıyla, yok edilmişlerdir. Bu facia bir bakıma, Fransız ulusunun doğuşuna yardımcı olmuştur. Güney toprakları artık Kuzey'le birleşebilirdi, çünkü Güney yoktu artık, ölmüştü. Birkaç yüz yıl sonra, belki de bu yüzden bazı Güney eyaletleri ateşli bir şekilde Fransız İhtilali'ne destek vermiştir. Kim bilir...

    Son olarak, sözünü ettiğim şarkıyı dinlemek ve bu dili işitmek isteyenler için:





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazat -- 16 Nisan 2010; 16:29:24 >







  • bütün ideolojilerin (dini ideolojiler dahil) amacı tüm dünyaya hükmetmektir. hangi inanç hangi ideoloji kan dökmedi?
    şarkı da fana değil....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-058B8D3E6 -- 16 Nisan 2010; 16:55:24 >
  • Kanı insanlar döker; ideoloji, fikir, din, ülkü ve benzerleri kılıftır.
    Sahi insan neden kan döker?
  • Guzel bir yazi ve bir o kadar da guzel bir muzik.

    Muzik bana cok sevdigim ve zevkle dinledigim Celtic muzigini hatirlatti.
  • çok teşekkürler bu katliamı bilmiyordum,insanlık için büyük kayıp.
  • İnsanlık böyle katliamlarla dolu maalesef...
  • Din adına yapılan bir katliam daha. Papa efendinin adının innocent (masum/günahsız) olması da ayrı bir ironi.
  • bilgi için teşekürler.tam olarak bilmiyordum mevzuyu öğrenmiş olduk.Ayrıca müzik hoşuma gitti
  • Beğenen, teşekkürlerini ileten herkese ben de teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.