Şimdi Ara

AMD: “Intel, başarısız olmaya mahkum”

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
1.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Intel CEO'su Pat Gelsinger, şirketi tekrardan bir çip üretim dökümhanesine dönüştürme ve üçüncü taraf şirketlerin siparişlerine açma kararı almıştı. Intel, bu hedef doğrultusunda onlarca milyar dolarlık yeni üretim tesisi yatırımlarını da duyurmuştu. Ancak görünüşe göre ezeli rakip AMD, Intel’in bu planından pek etkilenmemişe benziyor. Hatta kırmızılı ekip, bunun yanlış bir seçim olduğunu ve Intel'i nihai olarak çöküşe götüreceğine inanıyor.



    Intel'in Foundry Services (IFS) şirketi, üretim kolu olmayan çip şirketlerine” dünya standartlarında yonga üretimi” hizmeti sunuyor. Intel, gelişmiş üretim tesislerini, gelişmiş paketleme teknolojisini ve geliştirme hizmetlerini rakip şirketlere bile açıyor, çünkü CEO'su Pat Gelsinger giderek daha rekabetçi ve daralan PC pazarında yeni gelir kaynakları açmaya çalışıyor.



    AMD, Intel'in başarısız olacağını düşünüyor




    Peki, Intel geleneksel iş yapısındaki bu sismik değişimde başarılı olacak mı? AMD'nin stratejik ortaklıklardan sorumlu başkan yardımcısı ve AMD EMEA başkanı Darren Grasby’ye göre “Elbette hayır.” Grasby, Canalys EMEA Forum 2023 sırasında Intel'in kararını eleştirdi ve şirketin gelir artışına giden yeni yolunun yanlış olduğunu belirtti.



    Ayrıca Bkz.Geçmişe yolculuk: Hem AMD hem de Intel işlemcileri destekleyen soket



    Grasby, AMD'nin yıllar önce tam tersi bir yol izleyerek kendi çip üretim fabrikalarını terk ettiğini ve tamamen "fabrikasız" bir yol seçtiğini söyledi. Böylece x86 şirketi, işlemci tasarımlarının yol haritasına çok daha fazla para yatırabildi. Bunun AMD için doğru yol olduğunu Ryzen’lerin başarısından da görebiliyoruz. Intel ise tam tersi bir yol izliyor. Firma, kendi işlemcilerini kendisi üretse de Arc GPU'lar için farklı bir yol izlemiş ve TSMC ile anlaşmıştı.



    Bunlarla birlikte Intel, üretim alanında ABD (Arizona, Ohio, New Mexico) ve Avrupa'da (Almanya) inşa edilen yeni üretim tesislerine önemli yatırımlar yapıyor. Intel Foundry Services hakkında konuşan Gelsinger, geçtiğimiz günlerde kendisinin ve şirketin bu yolculuktan iki buçuk yıl sonra "geçer not" alacağını söyledi. Gelsinger, dökümhane girişiminin başarılı olması halinde Intel'in rakiplerinden de "iş" fırsatlarını kabul etmek zorunda kalacağını, bunun da "Intel tarafından üretilen" çiplerin Nvidia, Arm ve hatta AMD gibi şirketlerden gelir getireceği anlamına geldiğini belirtti.









  • AMD'ye göre mantıklı olabilir fakat AMD ile Intel'in bütçeleri aynı değil. AMD'nin ayırdığı bütçe ile Intel'in ayırdığı bütçeler arasında uçurum var.

    AMD 2022 yılında AR-GE için 5 milyar dolar harcamış. Buna karşın Intel 17.53 milyar dolar ile kendisini neredeyse dörde katlamış. Pazar payı olarak da AMD'nin %30'luk payına karşın Intel %70'lik kısmı elinde tutuyor.

    Yani AMD bütçeden kısarak işlemci geliştirmeye para ayırırken, Intel bu kısma olayını yapmadan o yatırımları yapabiliyor. Bence çok talihsiz bir çıkış olmuş.

    Başarılı olur-olmaz orasını bilemem ama AMD'nin düşündüğü sebepten başarısız olacağını sanmıyorum...
  • Vay AMD.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tsmc siparişleri yetiştiremeyince görürüm ben seni. Tıpış tıpış gidip intelin kapısını çalacaksınız sen de nvidia da.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tabi efendim.

  • EmuDev E kullanıcısına yanıt
    Intelden önce samsung var. Amd intele mahkum değil yani.

  • AMD'ye göre mantıklı olabilir fakat AMD ile Intel'in bütçeleri aynı değil. AMD'nin ayırdığı bütçe ile Intel'in ayırdığı bütçeler arasında uçurum var.

    AMD 2022 yılında AR-GE için 5 milyar dolar harcamış. Buna karşın Intel 17.53 milyar dolar ile kendisini neredeyse dörde katlamış. Pazar payı olarak da AMD'nin %30'luk payına karşın Intel %70'lik kısmı elinde tutuyor.

    Yani AMD bütçeden kısarak işlemci geliştirmeye para ayırırken, Intel bu kısma olayını yapmadan o yatırımları yapabiliyor. Bence çok talihsiz bir çıkış olmuş.

    Başarılı olur-olmaz orasını bilemem ama AMD'nin düşündüğü sebepten başarısız olacağını sanmıyorum...

  • Intel eğer döküm işinden para kazanmak istiyorsa, bu iş modelini farklı bir şirket kurarak ona devretmeli. Kendisi tasarım yaparken de döküm firması en son teknolojileri bünyesine ekleyerek diğer tüm firmalar için de işlemci, gpu vs üretimlerini gerçekleştirmeli. Hem tasarım hem üretim bugünün dünyasında aynı çatı altında altından kalkılması oldukça zor bir model.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ezicioyuncu kullanıcısına yanıt
    Niye 6000 serisi GPU adam değil mi?

  • AMD bu konuda ciddi bir deneyime sahip olduğu için böyle konuşması normal. Zira AMD bir ara kendi çip üretim firması olan Global Foundries'i kurmuş ancak 10 yıldan fazla bir süre uğraşmasına rağmen istediği verim ve üretim sayılarına ulaşmakta zorluklar yaşamıştı. Bu nedenle geçtiğimiz sene GF'yi Onsemi isimli bir şirkete satıp çip üretimi için tekrar TSMC'ye dönmüş oldu.

  • He siz çok becermiştiniz zaten anca el aleme laf atın şimdi

  • dogru yorum. chip dokumu ile islemci tasarimi tamamen farkli alanlar, 2 farkli is kolu. intel basarili olmak icin ikisindede ayni anda basarili olmak zorunda, kaldiki iki alanda kendi baslarina rekabetci odaklanmayi gerektiren alanlar. eskiden iki alandada ciddi rekabet yoktu, intel rahat hareket edebiliyordu. artik oyle degil.

  • Güldürürken düşündürmedi

  • AMD nin yaptigi gelişme ve Apple ın kendi işlemcilerini üretip intel ile bagini koparması adamlara büyük darbe vurdu zaten. Artik şapkadan tavşan çıkarmaları gerekiyor, ki bu da tüketicinin işine yarar.

  • Sistemler 50 saniyede açıldımı


    Expo açınca sistem patladımı


    10 yıldır Nvidia geçildimi


     

  • StreamRolleR kullanıcısına yanıt

    bende 5900x ve x570 sisteme sahip bilgisayar var.


    SSD 7000 MB okuma destekliyor ama sistemde benchmark yapınca en fazla 6400 çıkıyor. Yani vadedilen değerleri Chipset yüzünden alamıyoruz.


    Birkaç ayar değiştirip overclock yapıyorum, benchmark açıyorum 1 saat hiç kapanma olmuyor, oyuna giriyorum 5 dakika sonra sistem yeniden başlıyor.


    Bu overclock ile 1-2 gün baya uğraştım hangi ayarı açarsan aç oyunda gümlüyor.


    Şuan stock olarak kullanıyorum amd aldığım için çok pişman oldum. Sıcaklık en fazla 83 derece görüyor. Sıcaklık ile alakası yok durumun tecrübeyle sabit.

  • quote:

    Intel, bu hedef doğrultusunda onlar milyar dolarlık yeni üretim tesisi yatırımlarını da duyurmuştu

    Metin, yazılarını yayınlamadan önce google translate çevirini bir kontrol et. En azından makaleyi yayınlamadan önce bir kez oku.

    quote:

    Böylece x86 şirketi, işlemci tasarımlarının yol haritasına çok daha fazla para yatırabildi


    Buradan çıkan anlam, amd'nin x86 isminde bir şirketinin olduğu. Bildiğim kadarıyla böyle bir şirket yok. Yanılıyorsam da lüften aydınlatın beni. Ancak cümlenin şöyle olması gerekmez mi;

    Böylece şirket, x86 işlemcilerinin tasarımlarının yol haritasına daha fazla para yatırabilidi.
    *Ayrıca buradaki "yol haritası" tanımlaması çok ama çok gereksiz olmuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starrk35 -- 10 Ekim 2023; 12:52:11 >




  • SSD nin 7000 MB desteklemesi o hizi alacagin anlamina gelmiyor ve bu hizlara ulasmanda overrclock ayarlari ile mumkun degil o rakamlar ureticilerin verdigi max ulasabilecegin anlik hizdir.

    Bilgisayarinin oyunlarda reset atmasi ise tamamen farkli bir konu. Bunun genel sebepleri oncelikle ram uyumsuzlugu ya da ekran kartindan kaynaklanmakta dusuk bir olasilikta PSU dan kaynaklidir.

    Ram uyumlulugu icin analart ureticisinin listelerine bakabilirsin. Ekran karti meseleside nvidia ekran kartilarindaki bir jumperdan kaynakli. ozellikle 3000 serisinden sonraki modellerde bu ayar on plana cikmakta. performans modunden cikarip silent moduna alman gerekiyor.


    Psu sorunu genelde ekran kartinin cektigi gucu karsilayamasindan kaynakli


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Microsoft AMD ile sirf talep ediliyor diye Surface ekosisteminde ekletmisti ama sanirim vazgecilmis ... Thunderbolt 4.0 5.0 gibi destegi olmayan AMD yi kim ne yapsin ? Ayrica Microsoft Windows larda AMD ekosistemindekiler ciddi sikayetleri ayyuka cikmistir. Sanirim Microsoft kendi AMD islemcili modeller haric pek optimize etmiyor veya edemiyor ...

  • gunesahmet kullanıcısına yanıt
    Yetersiz, dandik veya etiketi değiştirilmiş sahte psu yüzünden reset atıyor yüksek ihtimal. Yani bende her iki markayı kullanıyorum ama bok atmadan önce sorunun kaynağını araştırıyorum. Belki de sebebi kendisi. Bizim insanlar ilginç.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.