Şimdi Ara

AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor
    AMD, bir süredir Zen 5 mimarisi üzerinde çalışıyor ancak firmadan resmi olarak pek bir şey duymadık. Son zamanlarda gelen raporlarda da tam bir fikir birliği yok gibi görünüyor. Bununla birlikte Çinli teknoloji kuruluşu UDN tarafından paylaşılan bir raporda, AMD’nin Zen 5 işlemcilerinin TSMC’nin tesislerine 2. çeyrekte gireceği ve 3. çeyrekte de seri üretime geçeceği belirtiliyor.



    Zen 5 işlemciler üretime hazırlanıyor



    Öncelikle belirtmek gerekiyor ki Zen 5 mimarisi tek bir işlemci ailesine güç vermeyecek. Zen 5 mimarisini “Granite Ridge” kod adıyla masaüstünde, “Strix Point” ile mobilde ve “Turin” ile de EPYC sunucuları dahil olmak üzere çok sayıda CPU ailesinde göreceğiz. Bu işlemcilerin tamamının TSMC tarafından üretileceği ve 2024’ün 3. çeyreğinde seri üretimin başlayacağından bahsediliyor.



    AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor
    Aktarılanlara göre AMD Zen 5 "Nirvana" CPU çekirdeği standart Zen 5 mimarisi tasarımı olacak, "Prometheus" Zen 5C çekirdekleri ise istemci ve sunucu yongalarında yoğun hesaplama segmentini hedefleyecek. Ek olarak Zen 5 "Nirvana" CCD'nin (Core Chiplet Die) TSMC 3nm işlem sürecinde üretileceği belirtiliyor. Bu ilginç, zira daha önceki raporlarda Zen 5'in 4nm düğümünü kullanacağı, Zen 5C'nin ise 3nm işlemini kullanacağı söyleniyordu.



    Ayrıca Bkz.AMD’nin neredeyse tüm Ryzen işlemcilerinde “ciddi” güvenlik açığı keşfedildi



    Daha geçen ay AMD'nin Zen 5 "Granite Ridge" CPU'larının seri üretim aşamasına girdiği söylentileri çıkmıştı, ancak şirket CES 2024 gibi büyük etkinliklerde hiçbir şey açıklamadı. Dolayısıyla yeni bir şeyler duymak için gözler Haziran ayında düzenlenecek olan Computex 2024’e çevrilmiş durumda. AMD'nin Zen 5 çekirdek mimarisi hakkında çok az şey bilinse de resmi açıklamalara göre yeni mikro mimari, gelişmiş performans ve verimlilik ve yapay zeka ile makine öğrenimi optimizasyonları temel hedefler olacak.




    Kaynak:https://wccftech.com/amd-zen-5-cpus-reportedly-made-on-tsmc-3nm-process-q2-mass-production-q3-2024/







  • bune abi 3nm deskop cpu mu hmm intel icin işler kötüye gidiyor anlaşılan

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 3nm AI ve daha gelişmiş altyapı , eğer sorunsuz gelirse bye bye 7600 :D welcome 8800x3d

  • Bütün dünya TSMC'ye muhtaç gibi. Çok ilginç.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • crashris kullanıcısına yanıt
    7950X3D yi daha yeni aldım iade edeyim :D

  • Inanılmaz global piyasada 7000 serisinin fiyatlandırmasında 80-100 dolar gibi muazzam indirimler yaptı AMD şuan yok satıyor. Yine aynı fiyat politikasını 9000 serisinde de sürdürürse intelin işi çok zor.

  • Ben 8700 g alacağım bu ay içinde hem 1650 gücünde ekran kartım hem de çok güçlü işlemcim olacak sadece işlemci alarak. Hem de ray tracing desteği ve yapay zeka özellikleri de var. 10 sene kullanırım inşaallah.

  • lisacığım birazda grafik kartı alanına yoğunlaş.kazıkcı nvidia tekel olacak

  • Mylevi M kullanıcısına yanıt
    Hocam benim ki sadece hayal bi de ben sürekli sistem değişiyorum o dediğimiz işlemcileri gelmesi nerden baksan 9 ay sürer ve de benim dediğimi çıkmazsa iş zora girer 😅😅

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Hocam iyi de hayvan gibi fiyatı var itx mini falan toplanıyorsan o işlemci yerine 7800x3d ve de 1660 super al 2. El daha çok işini görür bi bak sen

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • crashris kullanıcısına yanıt

    Mini itx atom karınca gibi mobil bir sistem toplamak istiyorum dediğiniz işlemciye de baktım sadece yüzde 5 daha güçlü bence yüzde 5 performanstan vazgeçilebilir bu gpu için. Fiyatı da 2.000 daha düşük sadece.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt

    işte hocam isteklerinize bağlı minicik bir sistem yapın yer kaplamasın. canınız isterse xbox series s + gamepass le oyun işini de görür yoksada tek işlemci yeter. kazık gibi kasa toplayıp 8700g almazdım ben olsam

  • Intel'in tabutuna çakılan son çivi olacak gibi. AMD, Intel'i zamanında Jim Killer sayesinden tamamen yeni bir mimari üreterek yakaladı, Intel bence bunu yapamayacak. Yapsa bile çok uzun sürebilir. Göreceğiz.

  • 5000 serisiyle vurdu, 7000 serisiyle öldürdü, 8000 serisi ile intelin naaşını gömmeye geliyor AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor 

  • AMD nin intelcileri yanına çekmesi için yapacağı en önemli hamle igpu a önem vermesi. İşlemci gücü yüksek Isınma problemi olmayan 4070 seviyesinde igpu barındıran 7945hx seviyesinde bir işlemci üretebilirlerse hiç kimse Intel almaz

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.