Şimdi Ara

AMD Ryzen 3000 Serisi Öncesi İşlemcilerin, BIOS'larla Sorunlu Olduğu Ortaya Çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD Ryzen Zen2 mimarisi "Matisse" öncesi üretilen Zen1 ve Zen+ ailesine mensup işlemcilerin 32 mb'lık ROM ile iletişiminde sıkıntı olduğu ortaya çıkmış. Ryzen 3000 serisi öncesi üretilen işlemcilerin 16 mb adres aralığı olduğu belirlenmiş. Satışta olan Ryzen 3000 serisi işlemciler ve eylül ayında piyasaya çıkması beklenen Zen3 4000 serisi işlemcilerin 32 mb ROM çipini adresleyebildiği açıklanmış.

    Anakart üretim sürecinde görevli bazı mühendisler, 32 mb'lık ROM'un 16 mb'lık iki parçaya bölünerek sorunua çözüm getireceklerini böylelikle bu sorunu aşabileceklerini iddia etmişler. BIOS'u ikiye bölümlenin başka problemlere yol açabileceği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Örneğin fan kontrolü desteğinin kaybı, yeni nesil görsel temalı BIOS arayüzlerinin kaybı/eski nesil BIOS arayüzlerine (klavye destekli menülerde gezinme) dönüş ve LLC desteğinden feragat etme gibi durumlar beliriyor.

    Farklı bir yaklaşımla (eğer doğru anladıysam) aktarmam uygun görülürse: Zen2 3000 serisi öncesi işlemciler 16 mb boyutundaki ROM çipiyle iletişim kuruyor/adresleyebiliyor. BIOS'a yıllar içinde modern bazı gereksinimler için ekstra kodlar eklenmesi icap ettikçe ROM'ların 16 mb'lık alanları yetmemeye başlıyor. 32 mb'lık ROM'lara geçiş yapılmasıyla birlikte işlemcilerin buna uygun şekilde mimari olarak dizayn edilmeleri gerekiyor. Ryzen Zen1 ve Zen+ mimarisindeki işlemciler sadece 16 mb ile iletişim kurup adresleyebildiği için, BIOS'larda gördüğümüz modern görsel arayüz, fan kontrol desteği, işlemciye hış aşırtma ya da ağır yük altında gerekli gücü istikrarlı bir şekilde sağlayacak voltaj ayarı özelliklerden bazılarından vazgeçilmesi gerekecek. Bu "özellik kırpma" durumu anakart/BIOS üreticilerinin insafına/tasarrufuna kalmış anladığım kadarıyla.

    DH Haber editörü arkadaşların ya da İngilizcesi daha iyi düzeyde arkadaşların ilgilenerek benim atladığım yerleri/hatalarımı tashih ederek açıklması uygun olur kanaatindeyim.

    Videoyu zaman kodlu paylaşsam da DH zaman kodunu uçuruyor. Konu videoda 08:21'den itibaren işleniyor. Önemli gördüğüm yerleri simultane/anlayabildiğim kadar çevirdim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SanaLSeyyaH -- 20 Mayıs 2020; 2:13:27 >







  • videoyu izledim şimdi sen diyorsun ki 300 400 anakartlardan 16mb rom olanlarda 1000 2000 serisi işlemci kullananlar 32mb ryzen 4000 destekli bios kurarsa ki bunu herkese vermeyecekmiş amd, bioslarda eksiklik olacak?300 400 anakartlarda 1000 2000 serisi kullananlar zaten yeni 32mb bios kurmak istemeyecektir ve dediğim gibi zaten vermeyecekmiş amd.bu durumda bu olay bu forum kullanıcılarını nasıl kötü etkiler ben anlayamadım?
  • Kullanım senaryosu örneği itibarıyla; kullanıcının elinde Ryzen 3000 serisi öncesi işlemcili bir sistem var ve adım adım/parça parça donanım yükseltmeyi düşündüğünde alacağı yeni nesil anakartlarda bahsedilen sorunu yaşayacak anladığım kadarıyla.
  • Asrock 3000 serisinden sonra cikan bioslara bunu 1 ve 2 serilerine yüklemeyin diyor zaten. Ama bios hala sıkıntılı sistem uykuya gecemiyior bende sistem uyuyor 2 dk sinrw geri açılıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SanaLSeyyaH kullanıcısına yanıt
    örnek olarak bende 2017'de alınmış 1500x olsun b350 anakartta.gittim x570 anakart aldım.üzerindeki bios ile sistem açmayacaktır çünkü 1.0.0.4 biosunu kurmak gerekiyormuş 1000 işlemci desteği için.denemedim teyit etmedim böyle duydum yani evet olabilir dediğiniz sorun 1000 serisi için.

    2000 serisi ise 370 470 570 bütün kartlarda çalışıyor belki 300 serisi anakartlarda bir yerden sonra bios desteği geliyordur.x570'ten sonra yeni bir anakart gelmeyebilir özetle işlemcinizi destekli biosu olan anakartta kullanın der geçeriz çok sorun olmasa gerek.
  • Benim videodan dinleyip anladığım kadarıyla;

    - Bu sorunun 1. ve 2. nesil Ryzen işlemci kullanan kitlenin AMD'ye olan güveni sarsacağı endişesi var. Sorun AMD kaynaklı ama ihale anakart üreticilerinin üzerine kaldı.

    - Adreslenebilen ROM miktarı 16 mb ile sınırlı kalınca, yeni özellikleri destekleyecek kodların tamamı BIOS'a yazılamayınca anakart üreticileri farklı farklı özellikleri BIOS'tan kırpma yoluna gitmiş. Örnek olarak, bir MSI anakart modelinde (model adını/kodunu hatırlamıyorum) görsel arayüz kaldırılarak klavye desteğiyle menülerde gezindiğimiz o eski BIOS arayüzü bırakılmış.

    - Şöyle bir kurgu yaparsak; 16 Haziran'da piyasaya çıkacak olan ve temmuz ayı itibarıyla üretici markaların tüm modellerini raflarda göreceğimiz yeni nesil B550 anakart alarak Ryzen 4. nesil işlemcileri beklemeye koyulacak 1. ve 2. nesil Ryzen işlemci sahibi kitle, BIOS'ların bu nesillere uygun olan sürümlerini yüklemek durumunda kalacak. Bazı modern BIOS özelliklerinden mahrum olarak kullanacaklar sistemlerini.

    AMD Ryzen 3000 Serisi Öncesi İşlemcilerin, BIOS'larla Sorunlu Olduğu Ortaya Çıktı




  • Şimdi bende b450 mortar max var e bildiğim kadarıyla 32mb belleği var bu kartların işlemcimde zen+ bu ikilide bir uyumsuzluk mu tespit edilmiş yani güncelleme mi gelecek zen ve zen+ işlemciler için downgrade gibi hani işte klavyeli arayüze geri dönüş falan mı gelecek max olmayan kartlardaki gibi ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.