Şimdi Ara

AMD, Zen 5 işlemcileri için hazırlıklara başladı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
1
Favori
1.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • valla hocam eline sağlık ama destek yüzünden amd aldım 2 nesi sonra amd toparlasa ben yine aynı anakartı kullanacağım ama ya intel ?_

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Bekleyip gormekte fayda var. Bende emin olmadigim icin "muhtemelen" demistim. Ama yuksek isilarda calismanin devam edeceginden emin gibiyim. Guc cekme konusunda size katiliyorum. Buyuk ihtimalle yeni nesil ekran kartlariyla birlikte artik 1000W PSU'larda yetmeyecek gibi duruyor.

  • symbiat kullanıcısına yanıt

    Bahsettiginiz durum hala mevcut. Ilk 5950x aldigimda OC yaptiktan sonra AIO sogutucunun dogru calismamasindan kaynakli islemciyi yakmistim. Gecen ay 5900x islemci yandi yine AIO sogutucunun azizligine ugradim. Artik hangi markalardan uzak duracagimi net olarak biliyorum bu sayede :)


    Apple'dan oldum olasi hoslanmadim. Sirketin verdigi Apple Macbook Pro'yu haftada 1 gun kullaniyorum oda ofise gidecegim vakit oluyor. Apple urunlerinden sadece telefonlarini aktif kullaniyorum. Gerisi ise yaramaz. Sizin bahsettiginiz durum (fanlara tam gaz yuklenmemesi gibi) asiri isinmadan dolayi islemcileri surekli dusuk guc tuketimi moduna geciyor. Aktif olarak Debian kullaniyorum oldukca rahatim. Simdi Apple fanlari yuhalamasinlar beni :) Herkesin ihtiyaci farkli. Benim ihtiyacimi apple pc'ler karsilamiyor. Ama bir konuda haklarini teslim edeyim. Tasarim konusunda mukemmeller. Apple'in butun urunlerini kullandim. Sadece telefon konusunda rakipsizler.


    Butun bunlar bir yana eger kullanicilar OC yaparak sistemlerini kullaniyorlarsa sistem izleme araclarinida bilgisayarlarina kurmalari buyuk onem tasimakta. Ozellikle oyuncu tayfasi. LibreHardwareMonitor'u bu konuda tavsiye ederim minimum kaynak tuketiminden ve widget desteginden dolayi sistemde ek yuk olusturmadan isi takibini kolaylikla yapabiliyorum.





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Isinma konusuna cok takilmiyorum yanlis anlamissiniz. Memnun kalmasam zaten 1 ay icinde iade hakkim vardi bundan yararlanabilirdim. Youtube'daki kanallardan bahsediyorsaniz maalesef orada guvenilir kaynak bulmak ve gercek dunya testlerine denk gelmeniz samanlikta igne aramaniz gibi birsey oluyor.


    12400 yapisi geregi zaten dusuk guc tuketen bir islemci o degerler normal kanimca. Eger ideal ve hakli bir karsilastirma yapmak istiyorsaniz 13900k serisinde deneyin derim. 12400 ile bizim bahsettigimiz islemciler alakasiz.


    Bir noktada haklisiniz deneme yanilma yoluyla yapilacak bir is degil bu. Egerki bir kez alma imkaniniz varsa. O yuzden deneyimli olmayan yada islemci ve anakart topolojisi konusunda bilgi sahibi olmayanlar muhakkak incelemeleri okusunlar (Youtube kanallarina gitmeyin hemen hemen hepsi tarafli yorum yapmaktalar ve olumlu sonuc alamazsiniz.). En iyisi her zaman yine donanim siteleridir.


    AMD 7950x kullaniyorum tam bostayken 15-20W arasinda degerler gosteriyor. Ancak BIOS'da eco mode'a gectiginizde performans ve guc tuketimi etkileyici olmakta.


    Intel'in islemci ailesi benim icin yeterli gelmemekte. Derleme gibi islemlerimde intel su an kullandigim islemciye gore hem cok fazla (bendeki fark 80w cikti) diyebilecegim guc tuketimi gerceklestiriyor hemde daha yavas (bunu goz ardi edebilirim %4 civarindaydi).


    Oyun konusunda intel her zaman 1 tik daha ustun bu konuda tartismaya gerek yok. Ama sunu unutmamak gerek intel islemci ailesi surekli soket degistirmesi insanlarin canini sikan bir konu. 2 Yil sonra aldiginiz islemciyi degistirmek isteseniz anakartida degistirmek zorundasiniz. AMD bu konuda en azindan sozunde duruyor bunada sukur :)


    Gel gelelim sonuca. Herkesin ihtiyaclari farkli her iki islemci ailesininde avantajlari dezavantajlari var. Gunun sonuda onem arzeden neye ihtiyaciniz var? Oyunsa oyun sistemi is icinse workstation mantiginda bir sistem yoksa hibrit kullanacaksaniz ona gore bir sistem toplamak gerek. Her durumda zaman ayirilmasi gereken bir durum bu.


    Herkese iyi eglenceler sorunsuz gunler dilerim :)





  • gunesahmet kullanıcısına yanıt
    13900k youtube vs gibi işleri 3-5w enerji tüketimi ile hallediyor. Çok ağır bir işte tüketim 300w civarında gezindi. ama ryzen 3900x in 1:35dk da, ryzen 5600x in 2 saatte bitirdiği işi 35dk da bitirdi. Gözümün nuru eski 10 yıllık 6 çekirdekli amd işlemcimin ise hiçbirşey yapmazken tamamen boşta 140w tükettiğini 10 yıl sonra fark edince acaba neler hissettim hiç sormayın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 7800x3d gibi tamamen oyun odaklı üretilmiş, render performansı düşük fakat oyun performansı bir o kadar yüksek işlemciyi sentetik render testlerinde kıyaslayıp intel daha iyi yeaaa diyecek kadar cahiller var yahu yuh AMD, Zen 5 işlemcileri için hazırlıklara başladı 

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Uhmm bir ara intel i9 alip denemek gerek. Ama hakli olabilirsin zora verimlilik cekirdekleri dusuk guc tuketimi icin var intelde emin olmak icin alip kendim denemem gerekiyor her halukarda.


    Tesekkurler. Kendi sistemimde biraz fantazi yaptim acikcasi. Hatta ekran karti konusunda birazda pismanim diyebilirim. 4090 yerine 4070 de yeterli olurdu ama cikmasini bekledigim oyun icin almis bulundum oda cikmadi :)


    Guc tuketimi benim icin sorun degil ancak bu konuda hassas olan arkadaslar icin bilgilendirmen guzel olmus eline saglik. Umarim dikkatle okunur yazdiklarin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Biri beni aydınlatsın Laptop'da 4800H var youtube 1080p'de 10 watt tüketiyor İntel masaüstüler nasıl boşta 10 watt'tan düşük değer sergiliyor

  • Bosnak Aga her zaman Intel in hissedarı,sahibi ya da basın sozcusu gibi konusur.


    Mesela 6,7,8,9,10. neslin tamamen aynı oldugunu ama Intel in bu birbirinin aynı islemciler icin min. 3 max 5-6 Anakart aldırdıgını pas gecer.


    7800X3D nin Dunyanın En iyi Oyun islemcisi Oldugunu ve 14900K+Z790 maliyeti ile 7800X3D+X670 arasında maliyet olarak ucurum oldugunu bilerek pas gecer.


    İ9 9900K Ryzen 3700X den %10 daha hızlı ort. olarak incelemeler var.Ama 3700X sahibi olanın 5700X,5800X3D gibi upgrae secenekleri varken Intel de bunun icin


    mecburen 13. Nesle gecmek gerektigini bilerek pas gecer.


    6,7,8,9,10 birbirinin aynısı iken 13 ile 14 un de birbirinin aynı oldugunu fark varmıs gibi gostermek icin Intel in OC programı cıkarıp sadece 14. nesilde calıstırdıgından


    bahsetmez.


    Render perf. koymus.Ve Intel i one cıkartmıs.Ama 24 saat render yapan adamın 2 kat tuketimle o islemciyi nasıl sogutacagından bahsetmemis.


    Bugun 14900K + Z790 Carbon alan bir kisi 21+17 38000 Odeyecekken X670E Carbon+7950X alan kisi 16+17 33000 Odeyecek.


    14700K+Z790 Carbon 15+17 32000 Odeyecekken 7800X3D+X670E Carbon alan 13+17 30000 Odeyecek.


    Ustelik AMD alanların 2 yıl daha upgrade imkanı olacakken Intel de upgrade yapmak isteyen 1851 Cart Curt Lake Board alacak.


    Bugun Ryzen 5500 alanın dahi yeni cıkacak 5700 ve 5700X3D gibi Upgrade imkanı varken Intel de bu yok.





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    aslında haklısın ilk başta intel 12400 fiyatlar güzelleşince 14700k alıp kullanacaktım neticede dediğiniz gibi 4-5 yılda aşağı ne uğraşacağım derken amd de bulduk kendimizi. yoksa dediğin gibi intelde sorun yok cayır cayır çalışıyor eski intelciyim hatta amd yi sevmiyorum desem mantıklı. keza ATI severdim amd alınca ekran kartlarını sevmez oldum :D

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    İntel amdyi tokatliyor ne demek su dedigine kendin bile inanmiyorsun buyuk ihtimal



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmert49 -- 4 Ocak 2024; 14:19:15 >
  • gunesahmet kullanıcısına yanıt

    Uzun zamandir ilk kez boyle guzel bir fikir alisverisi tadinda yoruma denk geliyorum, uslubunuza da hayran kaldim. Paylastiginiz kiymetli tecrubeler icinde ayrica tesekkur ederim.

  • umarım beni yanlış anlamazlar yıllardır amd platformu kullanıyordum, geçen ay b550+5600 lü iyi bir sistem topladım anlayamadığım hafif fareyi oynatsam 10 derece artıyor ani voltaj yükselmesi boşta saçma sapan güç çekmesi derken beni mutlu etmedi. amd sistem parçalarını satıp, b760+13400f ddr5 sisteme geçtim şuan bilgisayarı keyif alarak kullanıyorum fan sesi dahi yok, dedikleri kadar varmış intel gerçekten stabil.

  • Bosnak Aga nın objektifligine hayranım.Intel aynı islemciye 5-6 tane Anakart aldırmıs,Soket 1700 bitmis.Hala AMD kotuleyip Intel ovuyor.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.