Şimdi Ara

Amerika'dan Alınmış Buharlı Ütü için Voltaj Çevirici Gerekli midir? (120-125 V - 1730-1875W)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar


    2 gündür internette araştırıyorum fakat işin içinden çıkamadım. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

    Amerika'dan alınmış buharlı bir ütüm var. Türkiye'de 230V kullanıldığını biliyorum.

    Ürünün manuel kitabını okuduğumda, uyarı kısmında 120V or 125V uyumlu bir priz ile kullanılması yazılmış.

    Dolayısıyla bunu okuduğumda, priz çeviricinin yeterli olmayacağını ya da ürünü bozabileceğini düşündüm.

    Sanırım voltaj dönüştürücü almam gerekiyor. Fakat aklımı karıştıran olay : ürünün altında 120-125 V - 1730-1875W ibaresi var.

    Yani hem 120-125 'e çeviren hem de 1875W'a uyumlu olan bir voltaj dönüştürücü almam gerekiyor sanırım?

    Yurtdışında 20-25 dolarak ufak boyutlarda var.

    Türkiye'de çok az sitede mevcut fakat boyut ve fiyat olarak bendeki ürünün 4-5 katı bu çeviriciler.

    Dün bir elektrikçiye uğradım danışmak için, sadece priz dönüştürücü kullanmamın yeterli olacağını söyledi fakat emin olamadım.Sonuçta denersem cihazı bozma ihtimalim var.

    230V'u 125V'ye çeviren bir cihaz alsam yeterli olur mu? Yoksa Watt kısmını da mı dikkate almam gerekiyor. Watt kısmı kafamı karıştırdı açıkcası, 1875W epey yüksek bir Watt.

    Cihazın altında yazan değerler ve uyarı aşağıdaki gibidir.


    Amerika'dan Alınmış Buharlı Ütü için Voltaj Çevirici Gerekli midir? (120-125 V - 1730-1875W)
    Amerika'dan Alınmış Buharlı Ütü için Voltaj Çevirici Gerekli midir? (120-125 V - 1730-1875W)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sezo87 -- 25 Ocak 2024; 13:55:9 >







  • Sadece priz dönüştürücü işinizi görmez. Verdiğiniz etiket bilgilerine göre bu şekilde bağlarsanız ürününüz zarar görür.


    Bunun için yaklaşık 2000Watt 220Vac-120Vac dönüştürücü trafo kullanmanız gerekecek. Bu da öyle küçük ve hafif bir şey olmayacak maalesef.

    Hazır bu tarz ürün varmı bilmiyorum ama özel trafo saran yerlerde bu özelliklerde trafo ürettirebilirsiniz.


    Not: Danıştığınız elektrikçiyle bir daha iş yapmayın, verilmiş sadakanız varmış :) Muhtemelen elindeki malzemeyi size satmak için yalan söylemiş olabilir veya konu hakkında hiçbir fikri yok.


    Not2: 60Hz resistansı 50Hz şebekede kullanmak sorun oluşturmayacaktır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 25 Ocak 2024; 18:5:11 >
  • Sadece priz çevirici olmak o cihaza doğrudan 220v gitmesi demek ve şanslı iseniz cihazın sigortası atması .. şanslı değilseniz cihazın içinde ne var ne yok patlatması
  • Çalışmaz o akım dönüştürücü lazım. Bir de bu ütü olduğu için çok güç çeker baya bir pahalı olur. Ki asıl sorun gerçek, kaliteli bir çevirici yok.


    1.150w akım dönüştürücü. Bu marka baya iyi ama Türkiye için şu an çok seçenek yok. Sizin de zaten en az 2000w güç verebilecek bir dönüştürücye ihtiyacınız var. Cihaz ne kadar kaliteli olursa olsun %10 yüksek watt şeklinde almak lazım böyle aletleri.


    Amerika'dan Alınmış Buharlı Ütü için Voltaj Çevirici Gerekli midir? (120-125 V - 1730-1875W)
    Amerika'dan Alınmış Buharlı Ütü için Voltaj Çevirici Gerekli midir? (120-125 V - 1730-1875W)amazon
    Krieger 1150 Watt Gerilim Trafosu, 110/120V - 220/240 Volt AC Çıkışlı Yükseltici Düşürücü Gerilim Dönüştürücü - CE Onaylı
    https://www.amazon.com.tr/gp/product/B0B5VS63YW/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&th=1




  • Sistem incelenebilse ve elektriksel olarak zarar görmeyeceği kesin anlaşılsa, dimmer vb ekipman düşünülebilir. Komple rezistif yükse ve kontrol elektroniği uygunsa. Aldığınız fikirlerle kendiniz karar vermeden hamle yapmayın zarar etmeniz an meselesidir.


    Eğer garantisini kullanacağınız bir cihazsa forumdaşlarımızın mesajlarını dikkate alın. Yok eğer cihaz hurdaya çıkıyorsa fikir verelim;


    Cihazın garantisi kullanılmayacaksa yani yoksa ve içini açabiliyorsanız; (dimmere bile gerek kalmayabilir)


    BU sistemde 120Voltta cihaz 15 Amper çekmekte ancak bu gücün tamamını rezistans yani ısıtıcı kısımlar çeker. Isıtıcıları devreye alan anahtarlar ya röle ya da termostattır yani sistemden izole çalışabilmektedir. BU anahtarlar tamamen sistemden izole çalışıyorsa, 220Voltu direk ya da basit yöntemlerden geçirerek bağlı olan elemana verebilirsiniz. Mesela ütü kısmındaki termostat sadece sistemden elektriği alıyordur yani sistemden hariç bile enerjilendirilebilir. Yalnız kontrol elektroniği hassas. Kontrol elektroniği için smps güç kaynağı kurulmuşsa, eğer 220Va uygunsa zaten yapılması gereken birşey yok, direk çalışır. Tabii bu halde sistem komple çalışır demek ama önce detaylı incelemek lazım. Cihazın kontrol elektroniği düşük enerji çekecektir, ihtiyacı olan gerilimler ek bir güç kaynağı ekleyenerek hallolabilir ki gereken güç kaynağı gayet ufaktır. Rezistanslar ve kontrol elektroniği haricinde, su pompası ve valfler de uygun enerjilendirilmelidir.


    ANCAAAAK;

    Rezstans gibi ısıtıcı kısımlar için sanki direk 220 verilebilir gibi anlaşılmasın. Belki öyle gibi yazıldı bu mesajda ama değil. Gerilim arttıkça çekilen akım sabit kalmaz ve karesiyle orantılı artar. BU örnekte 4 kat artmış olur. Bu halde rezistanslar her ne kadar termostat ya da kontrol devresi tarafından ısındığında devreden çıkarılıyorsa da devrede olduğu halde çekeceği olağan dışı akım onu bozabilir ömrünü tüketebilir. ANcak rezistans için kolay yöntem var. Mesela akımı kaldırabilecek diyot eklemek enerjiyi yarıya düşüreceğinden rezistansta arttırılan yükü azaltır. Yeterli olursa sorun yok yani uzmanlarıyla birlikte değerlendirmek gerek. ANcak yetmezse o zaman dimmer gibi yöntem seçilebilir. Eğer rezistanslar 220'ye direk uygunsa (pek ihtimal değil) sorun yok.


    Bu halde sistemin detaylı analizi gerekli. İç resimleri vb. Fazla elektrik harcamayan; kontrol elektronik devresi, buhar valfleri, su pompası, lambalar vb elemanlar komple tespit edilip uygun elektrik çevirici ile enerjilendirilebilir, ağır yük olan ısıtıcı rezistanslar ise şebekeden ayrıca (ufak düzenlemelerle) beslenilmesi düşünülebilir.


    Sistemi eğer sökmemeniz açmamanız gerekiyorsa zaten verdiğim fikirleri uygulayamayacaksınız. SÖkmeniz için yazmadım sadece fikir verdim. Devreyi görmeden yazdığımızdan eksik ya da hatalı bilgiler ortaya çıkmış olabilir. Hatta yazdıklarımız komple yanlış da olabilir. Dikkatli olun, acele etmeyin, geniş ve başkalarına da danışarak çalışın.





  • @Sezo87 özel mesajları okuma ve cevap verme özelliği benim hesabımda kapalı. Sakıncası yoksa konu içerisinden yazabilirsiniz.

  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    merhaba :)

    öncelikle teşekkür etmiştim yanıt için. son olarak :

    şu linkini eklediğim ürün acaba işe yarar mı?

    Gerçi o büyük cihazları görünce bu ufacık bir şey kalıyor ama Voltaj çevirici olduğunu da yazmışlar?







  • Sezo87 S kullanıcısına yanıt

    Sanırım bu ürün triac-faz kıyıcı şeklinde voltaj düşürücü olarak çalışıyor.


    Verdiğiniz linkdeki açıklamalarda ütü benzeri resistans içeren ürünler için kullanılabilir ama motor içeren ürünler için önerilmediği belirtilmiş. Buharlı ütü sistemi için uygunluğu konusunda net birşey söylemek için içerdiği bileşenler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ama su pompası gibi motor içeren bir bileşen varsa bu ürün sizin için uygun olmayacağı söylenebilir.

  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için 🙏🏼
  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    İçindeki su pompası ufak oluyor. Bir kısım az enerji harcayan hassas kısımlar için farklı, ağır yük olup da hassas olmayan kısımlar için farklı elektrik verilebilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.