Şimdi Ara

Amerikadaki Üniversitelere Kabul

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: kutuhavlu Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
1
Favori
341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye de ki bir üniversitede hazırlık okurken amerikadaki üniversitelere girmek için hazırlanabilir mi, kabul alma durumunu etkiler mi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Amerika'da üniversite kabulü hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Konunun uzmanı olmamakla birlikte, biraz bilgim var, paylaşmak isterim.

    Amerika'da üniversitelere kabul koşulları, üniversitelerin dünya sıralamalarına göre farklılık göstermektedir. Düşük sıralamalardaki YÖK tarafından kabul edilmeyen üniversitelere kabul için sadece liseden mezun olmanız ve üniversite ücretini ödemeniz bile yeterli olurken, YÖK tarafından Türkiye'de denkliği kabul edilen belli bir seviyenin üzerindeki üniversitelere kabul için bazı koşulları yerine getirme zorunluluğu bulunmaktadır.

    Amerika'da üniversiteler ticari işletmelerdir, amaçları para kazanmaktır. Amerikan Üniversiteleri Amerikan ekonomisine gelir getirmek amacıyla kurulmuştur. Her yıl 1 milyon yabancı öğrenci Amerika'da eğitim almaktadır. Aynı zamanda dünyanın en zeki ve başarılı öğrencilerini Amerika'ya çekerek(Toplam paralı yabancı üniversite öğrencilerinin yaklaşık %5'i tam burslu olarak kabul edilebilir), Amerikan sistemine katkı sağlamaları hedeflenmektedir.Çok üstün ve başarılı bir öğrenci değilseniz, milli sporcu değilseniz, üniversitelerden burs almanız çok zordur.

    Normal koşullarda Amerika üniversitelerine kabul için 11. sınıf sonunda yapılan TOEFL İngilizce yeterlilik sınavı ile SAT ve/veya ACT akademik sınavlarından yüksek puan almak, ilave olarak seçeceğiniz bölüme uygun AP akademik sınavlarından yüksek puan almak, yüksek not ortalaması yapmak, sosyal aktiviteleri olan çok yönlü ve başarılı bir öğrenci olmak gerekmektedir.

    Daha sonra çok etkileyici bir kendinizi tanıtan ve neden kendilerine başvurduğunuzu anlatan bir yazı ve yüksek test skorları ile üniversitelere 11. sınıfta, en geç 12. sınıf başlarında başvurular yapılır. 11. sınıf sonuna kadar yapılan sosyal sorumluluk işleri, farklılık nedeni olan sosyal aktiviteler, sertifikalar, referans mektupları, ulusal veya uluslararası başarılar, vs. dosya haline getirilip, bir danışman aracılığı ile üniversitelere başvurulur. Danışmanların üniversitelere nasıl başvurulması gerektiği konusundaki tecrübelerinden, ikili ilişkilerinden faydalanmak gerekir.

    Bazı üniversiteler Türkiye'deki eski mezunları aracılığıyla veya Türkiye'ye gönderdikleri temsilcileriyle sizi mülakata çağırabilirler. Bazen de sizin Amerika'da mülakata girmeniz de gerekebilir. Bazen hiç mülakata girmeden de kabul alabilirsiniz.

    Bu aşamaları 11. sınıfta yapmayan bir öğrencinin iyi ve yukarı sıralamalardaki bir Amerikan üniversitesine kabulü veya burs alabilmesi için en büyük koşul, milli sporcu olmak, uluslararası kabul gören önemli bir bilimsel yarışmada derece yapmak veya üniversite sınavında üstün bir başarı göstermektir.

    Eğer mezun olmadan, 11. sınıfta üniversite başvurunuzu yapmadıysanız iyi bir üniversiteye kabul edilmeniz oldukça zordur. Bu tamamen sizin göstereceğiniz akademik başarıyla ilgilidir. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümünü Türkiye genelindeki üniversite sınavında ilk 100'e girerek kazandıysanız ve matematik olimpiyatlarında bir başarı elde ettiyseniz, MIT'ye veya Stanford'a, %100 burs ile kabul edilebilirsiniz. Üniversite sınavındaki başarınız ortalama düzeyde ise ve SAT sınavına girmediyseniz veya ortalama bir puan aldıysanız, sadece ortalama ve alt seviyedeki Amerikan üniversitelerine burs almaksızın kabul edilebilirsiniz.

    Şu anda Amerika'ya yabancı öğrenci vizesi verilmiyor. Pandemi nedeniyle eğitimler zaten internet aracılığı ile veriliyor.

    Eğer Amerika'da iş bulmanın kolay olacağını sanıyorsanız, yanılırsınız. Yabancı mezunlar Amerikan vatandaşlarına göre işverene ilave mali külfet getiriyor; bu yüzden şirketler Amerikan vatandaşlarını tercih ediyorlar. Corona nedeniyle şu anda Amerika'da mevcut kişiler bile işten çıkartılırken, yeni işe girmek şu anda çok ama çok zor. Mezun olduktan sonraki belirli bir süre içerisinde iş bulamadığınız takdirde vizeniz iptal ediliyor. İşe girseniz bile, daha sonra belli bir süre içerisinde kura ile kalıcı çalışma vizesi almanız gerekiyor. Bu kurada çıkmadıysanız, bu süre sonrasında size verilen geçici çalışma vizeniz de iptal ediliyor.

    Amerika'da üniversiteler ortalama öğrenci başına yabancı öğrencilerden 4 yıl için yaklaşık 100-250 bin$ gelir elde ederler. Mezunlar yaklaşık yılda 50-60 bin$ para kazanırlar. 3-4 yıl çalışan bir mezun, üniversiteye verdiği parayı ancak karşılar.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.