Şimdi Ara

anakart neden yanar? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
1
Favori
69.184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • " ikinci sebep şöyle.yazıcıdan çıktı almam gerekiyodu.yazıcıyı kurdum. usb kablosunu anakartın usb yuvasına dokundurduğun an yazıcı,bluetooth adaptörüm,kalvyem,mouseun,cep telefonumun bağlantı kablosu YANDI. "

    Aynı sey benımde basıma geldı dostum. Aynısı hemde usb ye takılı olan hersey yandı dedıgın gıbı mouse klavye prınter ve anakart ıptal oldu. Yollattım anakart ıse MSI P 965 dır. bısı yapamadılar 2 hafta gecıcınce Gıgabyte S3 aldım bıraz daha fazla para koyup uzerıne.

    Neyse dun bır plak kaydedecektım. Audıo jackını anakartın on board ses aygıtına takmamla mıxerın cıkısları ve anakartın on board sesı yandı ve jack erıdı hafıf...

    Bundan once MSI P 945 ankartımdan lıne outla kolonlara cıktı verıodum hometeather ın merkez unıtesı yandı gene jack patladı.

    MSI P 965 le lıne outla duz kolonlara takıodum kolonların tweeterları yandı.

    Benım son 3-6 aylık anakart maceram budur. Sımdı Gıgabyte S3 u yollatacam bakalım ne olacak.
    Mıxerın garantısı bıtmıstı bakalım ona napacaz.




  • "anakartının sanırım ses çıkışları yanmış ayrıca gitar ve anfiyi nasıl bağladın bunu merak ettim anfiden mi anakarta bağlantı yaptın gitardan mı? gitarı anfiye anfiyide line in girişinden bilgisayara bağlamış olmalısın tabi bu durumun sonunda da toprak problemi olan gitar ve anfi ikilisinden anakartın ses bolumune elektrik yuklemesi sonucu on board ses bolumunun giriş çıkışları yanmış olabilir.
    Windows ses bolumunu gorur ancak ses bölümündeki çıkışlarını goremez senin kartının ses çıkışları yanmıştır bence en azından ben oyle sanıyorum.

    Anakartının garantisi bitmediyse bence garantiye yolla ucretsiz olarak yapılacaktır genelde bu gibi kucuk hataları ucretsiz yapıyorlar garanti kapsamına dahil ediyorlar ancak ters elektirik yuzunden oldugu dusunulurse birazcık hesap cıkabilir yada hiç ayrılmak istemiyorsan bir tane creative ses kartı al işini gör kardes..."

    Anladıgım kadarıyla topraklama sorunuyla karsı karsıyayım gercı butun elektırık tesısatı yenılenmıs bır yerdeyım ayrıca ups var ayrıca turntablelarda topraklamalar baglı mıxere...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azun -- 25 Aralık 2006; 7:41:29 >




  • http://forum.donanimhaber.com/m_9911686/mpage_1/key_bilgisayar%252Cmixer//tm.htm#9911686

    "Kullanılacak olan müzik aletleri donanımı
    Yapacağımız tüm kayıtların, ses kartının Line In (ses girişi) girişinden bilgisayara aktarılması doğru olacaktır. Çoğu ses kartında bulunan Mic In, yani mikrofon girişini bu iş için kullanmamanızı tavsiye ederiz. Line In girişi sesi geldiği gibi yani, yükseltmeden alır. Bu nedenle, bu girişe direkt olarak elektro gitar gibi bir müzik enstrümanı ya da mikrofon bağlamalıyız. Bu iş için, bir adet mikser edinmemiz gerekir. Piyasada pek çok çeşit Mixer marka-modeli mevcut olup, fiyatları 75 dolardan başlayıp binlerce, hatta onbinlerce dolara kadar yükselmektedir. Ancak size fiyatları 100 dolar civarında olan, 4 kanallı mikserler yeterli olacaktır"


    "- Öncelikle, örnekleyeceğiniz enstrümanı bilgisayarınıza bağlayın. Diyelim ki gitarınızı kullanarak bir sample elde edeceksiniz. Bunun için eğer varsa, gitarınızı öncelikle bir miksere bağlayın ve mikserinizin çıkışlarını ses kartınızın Line-in girişine bağlayın. Eğer mikseriniz yoksa, gitarınızı doğrudan Line-in girişine bağlayabilirsiniz. "



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azun -- 25 Aralık 2006; 7:45:55 >




  • psu bozuksa yapar.bildiğin gibi birçok voltaj çıkışı var psu da.çıkış güçlerinden biri bozuk tahminim.fazla voltaj veriyor anakarta.
  • en son karsilastigim sorun prizdeki topraklamanin calismamasindamis. Elektirikci getirdim duzelttirdim. Diger sorunlarim yorumsuz :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lasguard

    bunların hepsi bana göre psu dan kaynaklanıyor kaliteli bi psu öncelik olarak bi pc de en önemli unsurdur.




    anakartlar genelde voltaj dalgalanmalarından zarar görüyor
  • genelde güç kaynağından yanar. bir de ram ya da işlemci yakabilir
  • ram yada işlemci nasıl yanma sebebi olur?

    quote:

    Orjinalden alıntı: tech_türk

    genelde güç kaynağından yanar. bir de ram ya da işlemci yakabilir
  • Dostum sanırım bir cogumuz gibi prizinde cogaltici bir aparat takilidir. Yani monitor kasa varsa ses sistemini ayni prize bagliyorsan eger cok dikkat etmen gerek bir baska sey daha olmali ki benim basimda bundan dolayi agrimisti.
    Cogaltici aparati uyduruk basit bir sey alma. Bir cok kotu cogaltici priz iki farkli girisin dengesiz guc cekisini denetleyecek kadar kaliteli malzemeye sahip olmadigi icin kisa devre yaptirir. bu da boardunun ya da guc kaynaginin yanmasina sebep olabilir.
  • %90 psu'dan kaynaklanıyor ilk seferinde oyun oynarken yanması bu ihtimali çok kuvvetlendiriyor. Ama kasanda kaçakta olabilir. Son olarakta voltaj dengesizliğinden kaynaklanabilir. Ben önce sağlam bir psu ardından da ups almanı öneririm.
  • anlattıklarına göre buyuk ihtimal psu dan kaynaklı bi arıza meydana geliyor sana yeter dedikleri psu ya aldanma gercek cıkıslı bi psu almanı tavsiye ederim
  • Öncelikle şunu söylemeliyim bende AMD Athlon 2800+(32bit) işlemci vardı.4 kere PSU patlattım.Kendim Elektrik&Elektronik müh. de öğrenci olduğum için konu hakkında daha detaylı bilgiye sahibim.Bendeki belirtiler işlemci sıcaklığını bios da 105 derece ölçmesi ,oyunları yarım saat oynamam ve sonrasında anakarttan gelen uyarı biipleri ve reset atmalar,kendi kendine kapanmalar oluyordu.Tüm bunların sebebi adam gibi PSU almamamdan kaynaklanıyordu.Basitçe söyleyecek olursak,sisteme eklenen her donanım PSU için bir akım çeker eğer PSU piyasadaki ucuz 20 - 30 YTL lik 200W-250W (üzerinde 350W yazar ama yanılmayın) PSU ise ki bunlar kasa ile birlikte satılır, senin sistemindeki yükü kaldıramaz.Sistemin şebekeden çok akım çekmek ister ama PSU bu akıma dayanamaz dahası ülkemizde şehir şebekesi pekte stabil değil.Aşırı akım hem bilgisayarına hemde PSU ya zarar verir hatta PSU sigortası patlar.Yapman gereken şey gerçek 400W-450W lık bir PSU almak gerekir(bu gücün bile tamamını kullanamazsın yani %100 verimle çalışmazlar genelde %80 civarıdır).Şebekenin topraklı olması ve anakartın yalıtılmış olarak kasaya monte etmeni hatta mümkünse yeni bir anakart almanı tavsiye ederim.Bilgisayarın bileşenlerini statik elektrikten korumanda gerekir.Neyse lafı çok uzattım umarım işe yarar da sorunun hallolur.




  • genellıkle kısa surelı gıdıp gelen ve dusuk voltaj olan yerlerde bu sorun oluyo
  • teşekkürler bilgi için.sanırım benim psu piyasada satılan adi ürünlerden.ama bir kez değiştirmiştim.değiştirdiğim sırada bilgisayarcı(tanıdıktır)bunun yeterli olduğunu söyledi.oysa ben daha güçlü pu almak istemiştim.keşke kendimi dinleseymişim.ama şu an bilgisayarda sorun yok.anakart değişmiş.saha sağlam çalıştığını farkediyorum.yinede içimde bir korku var.
    bu arada bilgisayarı gün boyu açık tutmak zarar verir mi?mesela bir download yaparken bazen bilgisayarı farkında olmadan 24 saat açık tuttuğum oluyor.

    quote:

    Orjinalden alıntı: Kuntmensucat

    Öncelikle şunu söylemeliyim bende AMD Athlon 2800+(32bit) işlemci vardı.4 kere PSU patlattım.Kendim Elektrik&Elektronik müh. de öğrenci olduğum için konu hakkında daha detaylı bilgiye sahibim.Bendeki belirtiler işlemci sıcaklığını bios da 105 derece ölçmesi ,oyunları yarım saat oynamam ve sonrasında anakarttan gelen uyarı biipleri ve reset atmalar,kendi kendine kapanmalar oluyordu.Tüm bunların sebebi adam gibi PSU almamamdan kaynaklanıyordu.Basitçe söyleyecek olursak,sisteme eklenen her donanım PSU için bir akım çeker eğer PSU piyasadaki ucuz 20 - 30 YTL lik 200W-250W (üzerinde 350W yazar ama yanılmayın) PSU ise ki bunlar kasa ile birlikte satılır, senin sistemindeki yükü kaldıramaz.Sistemin şebekeden çok akım çekmek ister ama PSU bu akıma dayanamaz dahası ülkemizde şehir şebekesi pekte stabil değil.Aşırı akım hem bilgisayarına hemde PSU ya zarar verir hatta PSU sigortası patlar.Yapman gereken şey gerçek 400W-450W lık bir PSU almak gerekir(bu gücün bile tamamını kullanamazsın yani %100 verimle çalışmazlar genelde %80 civarıdır).Şebekenin topraklı olması ve anakartın yalıtılmış olarak kasaya monte etmeni hatta mümkünse yeni bir anakart almanı tavsiye ederim.Bilgisayarın bileşenlerini statik elektrikten korumanda gerekir.Neyse lafı çok uzattım umarım işe yarar da sorunun hallolur.




  • Arkadaşlar kısa bir süre önce benimde anakartım bozuldu.Bilgisayarı açtığımda hdd falan çalışıyordu fakat görüntü gelmiyordu.Asus marka yeni bi anakart aldım o günden beri bilgisayar kafasına estikçe reset atıyor sonra da windows ciddi bir hatadan kurtarıldı tarzaı bir şey yazıyor....özelliklede bilgisayarı açtıktan biraz sonra bir kaç işlemi aynı anda yapmaya çalışınca pat hemen reset...mesajları okuduktan sonra bende psu dan şüphelenmeye başladım acaba değiştirsem mi?
  • güç kaynağından olabilir
  • Bence topraklı prizle alakası yok. Topraklı prize bağlamanın amacı ; eğer cihazınızda bir elektrik kaçağı var ise , dokunduğunuzda çarpılayasınız diye elektriği toprağa vermektir.

    Bence Kaliteli bir psu al. Voltaj kullanım aralığına dikkat et. Mesela 110-240V diyorsa iyi geniş bir aralıkta çalışıyordur. Yada 170-230V gibi. Buna dikkat ederekten bir psu al..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ezorla

    Bence topraklı prizle alakası yok. Topraklı prize bağlamanın amacı ; eğer cihazınızda bir elektrik kaçağı var ise , dokunduğunuzda çarpılayasınız diye elektriği toprağa vermektir.

    Bence Kaliteli bir psu al. Voltaj kullanım aralığına dikkat et. Mesela 110-240V diyorsa iyi geniş bir aralıkta çalışıyordur. Yada 170-230V gibi. Buna dikkat ederekten bir psu al..


    arkadaşım elektrikten anlamadığın belli topraklı priz kullanılması şart topraklı prizin amacı dediğin gibi bir elektrik kaçağı oldu zaman topral hattı üzerinden devreyi tamamlamsıdır bu sayede dokunduğun zaman çarpılma olayı olmaz ama eğer gerilim akışını tamamlıyamazsa kısa devre olur buda anakartın yanması için gayet ii bi sebebtir.. ayrıca 110-240 v arasında çalışıyorsa geiş bi aralıkta çalışıyordur kelimesi tamamen cahilliktir olamaz öle bişi elindeki psu yu 110 v ta çalıştır bakalım ne olucak o sadece amerikan ve avrupa standartı için konulmuş bir yazıdır ve psu üzerinde bir switch bulunur eğer 110 a alırsan abd standartı olan 110 v 60 hz de çalışır 220 ye alıran türkiyedeki gerilim standartı olan 220 v 50 hz çalışır 170 - 230 v arası değer psu içindeki trafonun ninamal ve maximal değerleridir bu bütün elektrikli cihazlar için böledir...

    ayrıca by_brl arkadaşım demişki bi elektrikçi çağır priz üzerinde köprüleme yapsın eğer bahsettiğin şey nötr hattı ile toprağı köprülemekse bu çok yanlış bi harekettir buna sıfırlama denir buda anakartın veya herhangi bir elektrikli aletin yanmasi için sebebtir çünkü yük altındayken nötr üzerindede bir gerilim oluşur ve toprak hattı ile bağlıysa normal olarak toprak hattında da bir gerilim oluşur şanslıysanız sigorta atar değilseniz elinizde kalır kullandığınız cihaz..

    sen bunları nerden biliyorsanız derseniz eğer : Bahçeşehir elektrik mezunuyum...




  • Psu da bulunan kısadevre koruması,aşırı akım ,aşırı voltaj koruması gibi koruma önlemleri de önemlidir bunların dandik psularda olacağını da zannetmiyorum, soruyu soran arkadaşta zaten kaliteli bir PSU kullanmadığını belirtmiş.
  • Bana gelen ankartların çoğunluğu USB aygıtlarının takılıp çıkarılmasından gitmiş oluyor. Yada ön USB Girişlerini acemi kişiler takıyor sırasını bilmeden en büyük sorun bu. Biliyorsunuzdur bu durumda da güney köprüsü sizlere ömür oluyor. Güney köprüsüne el atınca çok sıcaksa o iş tamamdır. Zaten değiştirmeside çok zor bunu. Ama birgün deneyeceğim.

    Bazende BİOS dan overlock bölümünü Auto yapıyorlar bu da zorlamadan ankartı yada Ramları yiyor.

    PSU sakatsa zaten işlemcinin etrafındaki kondansötörler şişiyor. sonrada gerisini götürüyor.

    Eklemeyi unuttum bir defa da BİOS güncelledim Bilgisayar yeni donanim aygıtı buldu dedi. yarım saat çalıştı. Anakart sizlere ömür. Herhangi bir anlam veremedim ama yandı işte.

    Güzel bir paylaşım olmuş fakat arkadaşlar anakartın neden yandığını ve yenisiyle değiştirme dışında herhangi bir tamir yolu buldularsa yazsalar bence güzel olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem12 -- 3 Ocak 2007; 18:53:51 >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.