Şimdi Ara

Anakart önerisi; B760 mı? Z790 mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, yakın zamanda bir masaüstü bilgisayar toplamayı düşünüyorum. Anakart konusunda özellikle 2 anakart arasında kaldım, aralarındaki temel fark birisinin B760, diğerinin Z790 yonga setini kullanıyor olması. Yonga seti konusunda çok bilgili değilim, bu yüzden karar vermekte zorlanıyorum. B760 ile Z790 arasında ne gibi farklar vardır? Z790'a fazladan para verdiğime değer mi? Bilgisayarı uzun vadeli kullanmayı düşünüyorum o yüzden biraz iyi bir bilgisayar toplayım istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.


    Bahsettiğim iki anakart:





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 1 Mayıs 2024; 13:46:9 >







  • ben de senin vesilen ile baktım. ne farkı var acaba diye. "Hız aşırtma / düşük gerilim / üretkenlik gerektiren iş yükleri yapmayı planlıyorsanız Z serisi mobo" şeklinde bir cümle dikkatimi çekti. ekran kartı, işlemci ve ram üçlüsü de aslında önemli. kendince neye göre iki ana kartı belirledin? ben forumdan gördüğüm kadarıyla msi'nin b serisinden sıkıntılı sorular göre göre b harfini ezberledim. o yüzden b tercih etmezdim.   ama tabi bir çok faktör var. mesela biri 4090 için ki bu ekran kartı galiba, "4090 için ddr4 seçen, aptaldır." demiş.   konu bana biraz uzak ama sanırım dar boğazdan ya da tam performans alamamaktan bahsediyor gibi. yani bence tam bir liste yapsan, daha iyi değerlendirme gelir. bence kullanacağın işlemci de önemli. eğer kilitsiz o/c li bir işlemcin var ise galiba hız aşırtma yapabileceğin bir ana kart alacak olmak daha iyi bir seçim olabilir. o/c var ise işin için de bu sefer ram lerde önemli hale geliyor galiba. zincirleme reaksiyon yani.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 1 Mayıs 2024; 13:22:44 >




  • The souls migration kullanıcısına yanıt

    Eğer tek fark hız aşırtma ise öyle bir düşüncem yok. İşlemci olarak 14700 - 14700K düşünüyorum, çünkü yanlışım varsa düzeltin ama bildiğim kadarıyla K'nın tek farkı hız aşırtma yapılabiliyor olması. Ekran kartı olarak da RTX 4070 SUPER ya da RTX 4070 ti SUPER düşünüyorum. Bellek olarak ise 6800 MHz 32 GB düşünüyorum ileride artırabileceğim şekilde. Bu bilgisayarı da oyun, 3D tasarım ve üretim programlarını kullanmak için topluyorum. Oyunlar için hız aşırtma çok önerilmiyor bildiğim kadarıyla, tasarım programları için de çok ihtiyaç duyacağımı düşünmüyorum. Ancak şöyle bir soru da var aklıma. İleride ekran kartını yükseltmek istersem işlemci darboğaza düşer mi? Şu an kullandığım bilgisayarda böyle bir şey başıma geldi. Zaten o yüzden özellikle i7 almayı düşünüyorum ama sadece i7 almak yeterli olur mu? hız aşırtmaya ihtiyaç duyar mıyım? emin değilim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 1 Mayıs 2024; 13:31:21 >




  • Triangulum T kullanıcısına yanıt

    aslında doğru yoldasın. ilk önce anakartı seçmek doğru bir iş gibi. bu durumda dar boğaza düşmeyecek şekilde diğer donanımlarının teknik özelliklerini, anakartına göre değerlendirecek olman, atacağın ikinci adım olacaktır. dolayısıyla toplayacağın bilgisayarın şekli şemali de değişime açık gibi.

  • The souls migration kullanıcısına yanıt

    Benim düşüncem aynen öyle. Çoğu kişi paranın çoğunu ekran kartına gömer diğer donanımları kısar ama ben öyle düşünmüyorum. Özellikle anakart ve işlemciyi iyisinden alıp ekran kartına daha az para yatırmayı tercih ediyorum. Çünkü ilginçtir en hızlı gelişen parça hep ekran kartı oluyor. Mesela RTX 3090 ti geçen seneye kadar çok pahalı ve doruk noktasını temsil eden bir ekran kartıydı ama şu an RTX 4070 Super bile hemen hemen aynı performansı gösteriyor, çok daha ucuz olmasına rağmen. O yüzden ben kendime göre üst seviye ekran kartlarına para vermeyi gereksiz görüyorum. Diğer donanımları daha sağlam oluşturup gerektiğinde ekran kartını değiştirerek darboğaza düşmeden kullanmak bana çok daha mantıklı geliyor. En nihayetinde RTX 4070 bile bugün pek çok işi görebilecek bir ekran kartı ve RTX 4080 ile de RTX 4090 ile de aralarında uçurum diyebileceğimiz bir fark yok. Ancak bir sonraki nesil ekran kartlarıyla aralarında uçurum olacak. O yüzden anakart konusuna bu kadar kafayı takmış durumdayım. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Triangulum -- 1 Mayıs 2024; 15:41:4 >




  • Diğer bir konu da Z790 anakartların port sayısı daha fazla oluyor, özellikle m.2 ve type-c sayısı.
    Şu anakarta da bakabilirsiniz.
    Biri Gen5 olmak üzere 5x m.2 portu ve arkada 2x type-c var.
    https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-gigabyte-z790-aero-g-intel-lga1700-ddr5-micro-atx-fiyati,1241342.html

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LGA1700 platformu ölü dostum. Bence AM5 anakartlara bak. Zaten yeni sistem toplayacağım yazmışsın.

  • Çarpan kilidi kapalı, yani K serisi işlemci almayacaksan B760 anakart terih etmen daha mantıklı olur.


    https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-msi-mag-b760-tomahawk-wifi-ddr5-intel-b760-soket-1700-fiyati,259841958.html

  • pinkoenk kullanıcısına yanıt

    Aralarındaki tek fark bu mudur?

  • Triangulum T kullanıcısına yanıt

    Basit olarak evet. Arkadaşın önerdiği MSI Mag B760 Tomahawk almak mantıklı. İki chipset karşılaştırmasını buradan görebilirsin.



  • Bilgilendirme için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla aralarında giriş-çıkış adetleri dışındaki en büyük fark Z790'ın hız aşırtmaya izin veriyor olması. Hız aşırtmayı çok kullanacağımı düşünmüyorum ama giriş çıkışların fazla olması benim işime yarayabilir. Aralarında çok ciddi bir fiyat farkı olmazsa ben alırken Z790'ı düşünebilirim, onun dışında B760 yeterli olur sanıırm.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.