Şimdi Ara

Analog veya dijital fotoğrafçılığa mı başladınız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
95
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bunu fotoğrafçılıok konusunda sıfır bilgisi olan biri olarak soruyorum. Dijital fotoğrafçılığa girmeyi pek umursamıyorum ama analog ilgimi çekiyor. Bu yüzden çoğu insanın dijitalle mi başladığını yoksa analogla mı başladığını (ve belki de yalnızca çekim yaptığını) merak ediyorum.


    Anket sorusu neyle başladığınızla ilgili ama aynı zamanda sadece analog fotoğrafçılığa mı meraklısınız yoksa dijital mi çekim yapıyorsunuz, yorumlarınızı da duymak isterim.

    VidMate App
    VidMate - Download VidMate App Free Install for Android 2020
    https://vidmate.bio/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yuktaondi -- 23 Aralık 2023; 11:55:10 >



  • yuktaondi Y kullanıcısına yanıt
    Dijitalle başlayın. Kavramları terimleri tekniği vs öğrenin sonra analoga geçersiniz. 0 dan filmle öğrenmek gereksiz maliyetli olur, hem de uzun sürer.

    Analogla öğrenenlerin analogla öğrenmesinin sebebi zamanında dijital olmaması.
  • Analog ile en yüksek kalitedeki renkler alınabilir ama bu, bütün proseslerin en yüksek kalitedeki beklememiş kimyasallar ve filmlerle en doğru şekilde yapılmasıyla mümkün. Bügün hala dijital RGB renk formülasyonuna özellikle gece fotograflarında fark atmak mümkün. Veya, dumanların, yarı şeşfaflığın olduğu, yüksek ayrımlı greyscale tonlamada analog baskı daha başarılı olabilir.


    Bence, bu kimyasal formülün daha iyi olabilme imkanının, analog daha iyidir şeklinde ince bir farkla epey yanlış anlaşılmasıyla kendi içinde bir butik pazar oluştu. Analog daha iyi olabilir, ama bu daha iyiyi elde etmek çok başka bir şey. Fotogram kağıdı bile bulunmayan İstanbul'da o malzemelere ulaşamayacaksınız. Pratik olarak ulaşılabilen amatör kitlerle ancak, sürekli ve tekrar edilebilir şekilde dijital görüntülerle mukayese edilmeyecek kadar daha kalitesiz baskılar alırsınız.


    Analog film ile başladım, o zamanlar bile kailiteli filmlere ulaşmak çok zordu. Grenli fotograf almak için hayatta onlarla uğraşmam. İster makinadan, ister bilgisyardan istediğiniz greni verin. Toz, kir ve grit sanat ve felsefi açıdan gerekli olaiblir ama dünyanın en kolay şeyi. Ama çok memnun olduğumuz 'retina' ekranlardan daha iyi ton ayrışımının, tonal ayırt ediciliğin mümkün olduğunu hatırlatmak için uğraşmak isterdim. Ne var ki o malzemelere ulaşamak kolay değil. Bayağı bir iş ve zaman gerek.


    Analog film makinesi kullanmak istiyorsanız, bence hiç baskı evresine girmeden bir projektör alıp dia-pozitif (slayt) çekmek zevkli olaiblir. Basit kimyasal kitlerle banyo yapar, fikse edersiniz. Böylece yüksek analog çözünürlükte, ekrandan daha büyük görünüleriniz olabilir. Popüler analog fotograf bugün deneyim ve süreç için var, sonuç için değil. Karar verilmesi gereken tatile mi gitmek istiyorsunuz, yoksa araba kullanmak mı... Analog fotografçılık, araba kullanamak. Kalite iddası gerçek ama kurumsal ölçekte mümkün, bugünse ancak eski kurumsal kaliteli ekipmanlara erişimi olan bir kaç meraklı profesyonelin yapabileceği bir şey.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.