Şimdi Ara

ANKA KUŞU (SİMURG)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
        • Anka kuşunun hikayesi



    Rivayet olunur ki,kuşların hükümdarı olan Simurg Anka,Bilgi Ağacının dallarında yaşar ve her şeyi bilirmiş.Kuşlar Simurg'a inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürmüş.Kuşlar dünyasında her şey ters gittikçe onlar da Simurg'u bekler dururlarmış.Ne var ki, Simurg ortada görünmedikçe kuşkulanır olmuşlar ve sonunda umudu kesmişler.Derken bir gün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü Simurg'un kanadından bir tüy bulmuş.

    Simurg'un var olduğunu anlayan dünyadaki tüm kuşlar toplanmışlar ve hep birlikte Simurg'un huzuruna gidip yardım istemeye karar vermişler. Ancak Simurg'un yuvası ,etekleri bulutların üzerinde olan Kaf Dağının tepesindeymiş. Oraya varmak için yedi dipsiz vadiyi aşmak gerekirmiş. Kuşlar,hep birlikte göğe doğru uçmaya başlamışlar.Yorulanlar ve düşenler olmuş.Önce Bülbül geri dönmüş, güle olan aşkını hatırlayıp; papağan o güzelim tüylerini bahane etmiş(oysa tüyleri yüzünden kafese kapatılırmış); kartal; yükseklerdeki krallığını bırakamamış; baykuş yıkıntılarını özlemiş ,balıkçıl kil bataklığını. Yedi vadi üzerinden uçtukça sayıları gittikçe azalmış.Altıncı Vadi "şaşkınlık", yedinci vadi "yokoluş" vadisiymiş. Kaf Dağına vardıklarında geriye otuz kuş kalmış.Simurg'un yuvasını bulunca öğrenmişler ki "Simurg Anka","Otuz Kuş" demekmiş. Onların hepsi Simurg'mus.Her biri de "Simurg"muş...







  • başka bi anlatımda şöyle

      SyMurG EFSANESİ


    SyMurG, bir masal kuşudur. Uzun boynunda beyaz bir halka bulunan, safran tüylü, güzel sesli, insana benzer kocaman bir kuş... Kuşların sultanıdır. Kaf Dağı' nın ardında yaşar. Efsaneye göre, kuşlar, sultanlarını bulmak üzeretoplanıp yola çıkarlar bir gün... Yol çok uzun, yolculuk zorludur. "Aşk denizi" nden geçerler önce... "Ayrılık vadisi" nden uçarlar... "Hırs ovası" nı aşıp, "Kıskançlık gölü" ne saparlar... Kuşların kimi aşk denizine dalar, kimi ayrılık vadisinde kopar sürüden... Kimi hırslanıp düşer ovaya, kimi kıskanıp batar göle... Yolculuk bittiğinde, Kaf Dağı' nın ardına sadece 30 kuş varabilmiştir. Sultanları SyMurG 'u bulamazlar orada... Sonunda sırrı, sözcükler çözer: Farsça "si", "otuz" demektir, "murg" ise kuş... 30 kuş, anlarlar ki, aradıkları sultan, kendileridir. Hepsi birer SyMurG 'dur. Ve gerçek yolculuk, kendine yapılan yolculuktur.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.