Şimdi Ara

[ANKET] Türkçe karakterli alan adlarını ne amaçla kullanıyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Son haftalarda yeni yeni popüler olmaya ve genellikle turkce karaktersiz hali tescil edilmiş alan adlarına yönlendirme yapmak amacıyla tescil edilen Türkçe Karakterli alan adları hakkında anket niteliğindeki bu mesaja yanıtlarınızı bekliyorum...

    TÜRKÇE KARAKTERLİ (IDN) ALAN ADLARINI KULLANIYOR MUSUNUZ? NE AMAÇLA TESCİL ETTİNİZ?




    1* Türkçe karaktersiz olan haline yönlendirmek için (Tamamlayıcı isim olarak) tescil ettim
    2* Türkçe karakterli halini başka kişi / firmanın alıp kullanmasını önlemek için tescil ettim
    3* Kullanmak istediğim alan adının Türkçe karaktersiz hali başkası tarafından kullanıldığı için tescil ettim.
    4* Yatırım amacıyla, ilgilenenlere satmak için tescil ettim.
    5* Diğer - Lütfen belirtiniz





  • şöyle diyim bizde genellikle hep şirketler var örneğin basak.com.tr işletme sahibi bunu tam söylüyemiyor şafakdekorasyon.com diyor . Bizde işletme sahiplerine normalde böyle girilmeyeceğini ancak isterlerse bunun türkçe karakterlisinide aldığımızda cevrenize başak.com.tr diyerekdende söylüyebileceklerini anlattık. Hepside kabul etti ve bu yüzden aldık. Zaten basak.com.tr bende iken bir başkası başak.com.tr yi alamaz :)

    Not: basak.com.tr 1 örnekdi...
  • webalsat verdiğin örnek ve ankete katılımın için teşekkür ederim.
    Cevabınız 1. şıkka yani tamamlayıcı alan adı olarak kullanıma giriyor sanırım.
    Sadece .tr uzantılı alan adlarında mı türkçe karakterli isim tescili yaptınız?
  • .tr veya normal com net fark etmez. müşteriye site hazırlıyoruz bitiyor müşteri arıyor diyorki donanımhaber.com yada com.tr yazıyorum girmiyor sorun mu var. zaten 4-5 kezizah etmişsem donanım değil donanim diye ama anlamamışsa girip türkçe karakterinide alıyorum ve normal alan adına yönlendiriyorum.

    Diğer bir neden ise büyükşirketler hani bugün çok anlamlı değil ama maksat başkası almasın diye aldırıyor.

    Bilginize,
  • byLilattah cevabınız için teşekkür ederim.
    Sizin cevabınız da 1 ve 2 numaralı şıklara denk geliyor.

    Şu ana kadarki sonuçlar şu şekilde:
    *1 - 2 oy
    *2 - 1 oy
  • quote:

    Orjinalden alıntı: agoraseo

    webalsat verdiğin örnek ve ankete katılımın için teşekkür ederim.
    Cevabınız 1. şıkka yani tamamlayıcı alan adı olarak kullanıma giriyor sanırım.
    Sadece .tr uzantılı alan adlarında mı türkçe karakterli isim tescili yaptınız?


    valla biz hep com.tr olanlara aldık com/net/org domainli bi talep gelmedi gelse bile pek sıcak bakmam. Türkçe karakter olayını sevmedim yok bi eklenti yüklüyorsun yok neymiş firefoxdan gircen ie7 olcak vs... aslında bizde tam açıklama yapmıyoruz adam diyorki ben diyor türkçekarakter istiyorum diyor. alıyoruz ie6 ile veya daha düşük sürümlülerden girmeye çalışıyor girmiyor diyor. doğal olarak girmezç firefox olmalı ie7 veya 1 eklendti var ondan kurmanız lazım dediğimizde ne diyorsunuz anlamıyoruz diyorlar




  • Doğru haklısınız şu anda kullanabilecek kişi sayısı bu eklenti ihtiyacı veya browser desteğinden dolayı kısıtlı ama yakında tarayıcıların bir çoğu IDN destekli olacak örneğin IE 7 kullanmaya başlayanlar ya da Firefox un son sürümünü kullananlar IDN (Türkçe karakterli) domain adlarına hiçbir ek kurulum yapmadan girebiliyorlar
  • ie7 için pek iyi şeyler duymadım. firefox çok iyi. ancak firefox u bizim gibi kaç kişi kullanıyorki. ( yani demek istediğim şirketler falan firefoxu pek kullanmaz ie6 vardır onla devam ederler. )
  • ie 7 ye oldum olası ısınamadım. mutlaka dışarda isem firefox kurup öyle nete giriyorum kendi bilgisayarım dışında. firefox varken ie out:)
  • IE7 yi ben de kullandım ancak pek sevimli ve kolay kullanışlı bulmadım. özellikle çok yavaş açılıyor firefox a göre.
    genel kullanımda dedikleriniz doğru katılıyorum ancak IDN destekli tarayıcıların zamanla daha yayınlaşacağını düşünmüyor musunuz?
  • düşünmüyorum çünkü bizim millet internete girerken e şekline tıkladıkca firefox vs.. ilerlemez
  • Firefox kullanıcıları tabii ki daha bilinçli ve tecrübeli internet kullanıcılarından oluşuyor bu nedenle yaygınlaşması daha yavaş oluyor.

    Windows Vista nın gelecek yıllarda yaygınlaşması ile IDN destekli Internet Explorerlar kullanılmaya başlayacak bence.
  • quote:

    Windows Vista nın gelecek yıllarda yaygınlaşması ile IDN destekli Internet Explorerlar kullanılmaya başlayacak bence.

    gelecek yıl gelsin windows vista dediğini yapsın ozaman konuşuruz
  • Ankete katılıp görüşlerini paylaşan webalsat ve bylilattah ve aspci ye teşekkür ederim. Diğer arkadaşların da görüşlerini bekliyorum.
  • adım barış ve baris.com ve diğer uzantıları başkaları tarafından alındığı için barış.net kaydettim ve kişisel blog kurdum, gayet de memnunum, idn kayıtlarının başladığı zamanı not etmediğim için barış.com adresini kaçırdım ama barış.net de beni yeterince memnun etti
  • aslında Türkçe karakterli domain güzel tabi ki ama yukardaki ndnlerden dolayı en azından bu aralar yaygınlaşacağını sanmıyorum.
  • ek bir görüş mail adresiniz olmuyor. eğer ek bir siteniz yoksa örnek donanimhaber.com da dır herşey ama hani donanımhaber.com uda alırsınız yönlendirme için eyvallah ama direk türkçe karakter kullanmak doğru değil. en başta dedimya mail yok vb.. örnek lisanslı bir yazılım aldınız yurt dışından türkçe karakter alan adı veremezsiniz lisans için çünkü onlara karekter bozuk gider doğru bile gitse onlar veritabanlarına yazamazlar vb.. bence bir yıgın iş.

    2 yıldır türkçe karekter satıyoruz 20 ye yakında sattık ticari anlamda itirazım yok ama ben müşteri olsaydım bir firmadan türkçe karakter almazdım..

    Saygılarımla,
  • aslında o alan adları türkçe karakterli değil yani mesela şebnemferah.net adresi için " xn--ebnemferah-d9b.net " şeklinde bir IDN karşılığı atanıyor,yani who is çekmek isterseniz bu IDN karşılığında domain kaydı yapılıyor
    yani hosting açarken mail açarken filan buna göre açıyorsunuz .
    türkçe karakterli adres ie6 için kurulan i-nav eklentisi sayesinde (ie7 ve firefoxda kurmaya gerek yok) bu IDN karşılığına çevriliyor, yani bir mail adresi oluyor ama saçma sapan bi şekilde (:

    ankete gelince ben 5. şıkkı seçiyorum sanki şebnem ferah'ı çok sevdiğim için ve sebnemferah.net için aşırı bir para talep edildiği için aldım .com uzantılıyı kaptırmışız ama neyse ....
  • Merhaba,

    Cevaplarınız için cellman ve ekonomici ye teşekkür ederim.
    Ekonomici'nin yanıtı 3 numaraya uyuyor (barış.net)
    şebnemferah.net ise 4. ve 5. şıklara giriyor...

    Mail kullanımı konusunda sizlerin de belirtildiği gibi xn-- ile başlayan IDN halinin kullanılması gerekiyor ancak Outlook ayarlarında görünen ve reply-to alanlarını ayarlayarak yazıştığınız kişinin xn-- li adresinize mail göndermesini sağlayabilirsiniz.

    Yurtdışındaki kişilere veremeyeceğiniz bir adres doğru ancak Türkçe karakterli isimler zaten daha çok Türkiye'den kullanıcılara hitap ettiği için tercih edilebilir görüşündeyim. Sizin de onaylayabileceğiniz gibi ortak görüş türkçe karaktersiz halini tescil edip türkçe karakterlisini de tamamlayıcı domain olarak ana domaine yönlendirmek görünüyor.
  • Bence domainde turkce karakter kullanılmamı en temizi bbu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.