Şimdi Ara

Apple ödeme sistemini diğer şirketlere açıyor: Apple Pay kullanma zorunluluğu kalkıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple ödeme sistemini diğer şirketlere açıyor: Apple Pay kullanma zorunluluğu kalkıyor
    Avrupa Komisyonu ile Apple arasında ödeme teknolojisinin kullanımı konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlık yakında sona erebilir. Komisyon, Apple'ın temassız ödemelerde kullanılan Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisini üçüncü taraf mobil cüzdan sağlayıcılarına açma planını resmi olarak duyurdu.



    Apple'ın teklifiyle ilgili söylentiler ilk olarak Aralık 2023'te ortaya çıkmıştı. Komisyon, rakip mobil cüzdan ödeme geliştiricilerinin gerekli teknolojiye erişimini kısıtladığı gerekçesiyle 2020 yılında Apple hakkında bir soruşturma başlatmıştı. İki yıl sonra Avrupa Birliği Apple'a karşı antitröst yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla suçlamalarda bulunulduğunu duyurmuştu.



    Ayrıca Bkz.Apple Vision Pro, ABD'de ön siparişe açıldı: Fiyat 4800 dolara kadar çıkıyor



    Teklif onaylandığı takdirde Apple, üçüncü parti geliştiricilerin, NFC işlevine sahip API'leri kullanmasına izin verecek ve herhangi bir ücret veya Apple Pay kullanma zorunluluğu olmayacak. Şirket aynı zamanda, ödeme bilgilerini güvende tutan teknolojiye erişim izni de verecek. Apple bunu Avrupa Ekonomik Alanı'nda (AEA) kayıtlı tüm geliştiricilere ve iOS kullanıcılarına uygulayacak.



    Beklendiği gibi Avrupa Komisyonu, Apple'ın önerdiği taahhütleri kabul etmekte acele etmedi. Bunun yerine, teklifi ortaya çıkararak Apple'ın rakiplerinden (ve diğer ilgili kuruluşlardan) yapılan değişikliklerin kabul edilebilir olup olmadığı konusunda geri bildirim talep etti.




    Kaynak:https://www.engadget.com/apple-offers-to-open-up-nfc-payments-to-rival-companies-in-eu-antitrust-case-130528339.html?src=rss







  • Yok be, millet kullanmıyor yoksa bim'e bile girsen nfc kullanabilirsin. Garanti ile yıllardır kullanılıyordu. Diğer bankalarda var mı bilmiyorum. Apple watch'un üzerinden bile telefonu çıkarmadan, sadece kolunu uzatıp ödersin. Bence teknolojisi geçmiş falan değil, aksine daha da yaygınlaşacak. Kaldı ki apple pay'in daha güvenli olduğuna vurgu yapıp duruyorlar. Kart kopyalanabilir ama nfc ve ödemedeki güvenlik sistemi birçok şeyi engelliyor diye.

  • AB olmasa Apple ile kim uğraşırdı harbi merak ediyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • şunu kullanamadan teknolojisi geçti nerdeyse

  • Apple Pay olmayan AB ülkesi yok, onlar da %0,1 düzeyindeki komisyonun peşine düşmüşler.



    3G yıllar yıllar sonra neredeyse ahı gidip vahı kalmışken gelmişti. Apple Pay'in artık Türkiye'ye gelmemesinin üzerinden bir asır geçti. Artık gelse de kimse de temaslı-temassız ödeme gibi bir lüksün peşine düşeceğini zannetmiyprum, o işler 10 sene hadi bilemedin en geç 5 sene önce de kaldı. Bu saatten sonra Apple Pay gelse de PayPal gelse de gelmese de bir şey olmaz.

  • AKesekağıdı A kullanıcısına yanıt

    Yok be, millet kullanmıyor yoksa bim'e bile girsen nfc kullanabilirsin. Garanti ile yıllardır kullanılıyordu. Diğer bankalarda var mı bilmiyorum. Apple watch'un üzerinden bile telefonu çıkarmadan, sadece kolunu uzatıp ödersin. Bence teknolojisi geçmiş falan değil, aksine daha da yaygınlaşacak. Kaldı ki apple pay'in daha güvenli olduğuna vurgu yapıp duruyorlar. Kart kopyalanabilir ama nfc ve ödemedeki güvenlik sistemi birçok şeyi engelliyor diye.

  • Acep biz kullabilirmiyiz

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • AKesekağıdı A kullanıcısına yanıt
    Yurtdışında çatır çatır kullanılıyor. Geçen sene mayıs'ta Estonya'ya yerleştim ve o günden beri 1 kere nakit para kullanmadım. Her yerde apple pay ile temassız ödeme yapabiliyorsun. Estonya dışında Finlandiya ve Polonya'ya da gittim oralarda da durum aynıydı. Bir tek bizim ülkede kullanılmıyor sanırım.

  • Demek ki olabiliyor umarım bizde de açılır

  • Biz de yok zaten Apple Pay.

  • Yine Apple tükürdüğünü yaladı

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt
    Türkiye'de kullanılabiliyor, yurtdışı hesabınız olması yeterli gibi gözüküyor. Mağazalarda ve otelde birkaç defa apple pay ile ödeme yapan gördüm.

  • Gelmeden gitti :D

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Ben Turkiye'de kullanabiliyorum cunku dediginiz gibi yurtdisinda hesabim var ve tanimli. Aslinda butun sorun Turkiye bankalarinin Apple Pay destegine uyum saglamiyor olmasindan kaynaklaniyor. Benim arkadas Ingiltere uzerinden Wise hesabi acti ve oradan odeme yapiyordu ama Wise tarafinda tl odeme olmadigindan icerideki parayi 2 kere donusturuyor falan demisti tam hatirlamiyorum. Wise/Revolut gibi online bankalar da artik siki denetim yaptiginden bir anda hesabiniz bloke yiyebilir ve paraniz kalabilir iceride.

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt
    Apple Pay komisyon almasa veya cüzi olsa tr bankaları yanaşmıyorum diyeceklerini sanmam. Sonuçta garantide nfc ile android kullanılabiliyor. Sorun muhtemelen komisyon. Çipi kendi sisteminin dışına açmak istemiyorlardı.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Tamam da soyle birsey var. Benim Revolut ve Wise hesaplarimdaki kartlarimi ve Estonya bankasindaki kartlarimi ek bir ucret odemeden oraya tanimlatiyor ve herhangi bir ucret odemeden yine odeme yapabiliyorum. Mevzunun komisyon oldugunu sanmiyorum.

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt

    Size yansımıyor oluşu, ücretin olmadığı anlamına gelmiyor ki. Önemli olan satıcılar, bankalar ve ödeme yöntemi sağlayıcılarının arasındaki ilişki. Geçmiş yıllarda bununla ilgili apple'ın komisyonu bankalardan sağladığına dair haberler vardı.



    Apple ödeme sistemini diğer şirketlere açıyor: Apple Pay kullanma zorunluluğu kalkıyor
    Apple ödeme sistemini diğer şirketlere açıyor: Apple Pay kullanma zorunluluğu kalkıyormacrumors
    Apple Pay Details: Apple Gets 0.15% Cut of Purchases, Higher Rates for Bluetooth Payments
    https://www.macrumors.com/2014/09/12/more-apple-pay-details/

    https://www.macrumors.com/roundup/apple-pay/#:~:text=Apple%20collects%20a%20fee%20from,%2C%20Wells%20Fargo%2C%20and%20more.





  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Bir göz ucuyla araştırdım. Sorun komisyon değil direkt olarak Türkiye'den ödeme sistemleri özel izin almak zorundaymış ve hükümet de bu izni vermek için sunucularının burada olmasını istiyormuş. Apple da doğal olarak bunu reddedip ülkeye girmiyormuş.

  • Sarper Yasin Mutlubay kullanıcısına yanıt

    Yıllardır bilişim sektöründe güvenlik işiyle uğraşan mühendis arkadaşlarım da sunucuların burada olmasını, hükümetin bu konudaki tavrını doğru buluyor. Paypal için de aynı şeyleri konuşmuşlardı. İşlerine gelmiyor amerikalıların. Paypal ile dolandırıcılık hoşlarına gidiyordur.

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    apple watch veya iphone ile nfc uzerinden nasil odeme yapilabiliyor?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Ben aksini savunanlardanim. Sonucta soyle bir sey var, buyuk firmalarin cogu sunucu sistemlerini bir lokasyona para yatirimi yaparak insa ediyorlar ve kocaman veri merkezlerini kendileri kuruyorlar. Adam tum dunyaya hizmet vermek icin dunya uzerinde 5-6 ulkeye insa ediyor ama kalkip 80M nufuslu bir ulke icin neden bir ton yatirim yapsin ? Birde is o sistemi kurmakla kalmayacak onun bakimi, fiziksel guvenligi vs de isin icine girince burada ayri bir firma kurmasi gerekecek.


    Butun bunlara ek olarak kendi icinde verileri islerken birde Turkiye lokasyonundakileri toplamasi gerekecek ve bu da gereksiz maliyet. Bende olsam girmezdim Turkiye'ye su sartlarda.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.