Şimdi Ara

Apple TR den vergi iadesi aliniyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
7.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba

    ben tr vatandasiyim ama ikametgahim yurtdisinda egitim nedeniyle uzunca bir suredir yurtdisindayim. TR ye 1 aylik tatile geldim ve bu surede telefonum bozuldugu icin buradan telefon almayi dusunuyorum. Tr apple dan urun aldigim takdirde vergi iadesi alabilir miyim?



  • Global blue mu ne öyle bir logo var tax refund olayları için alışveriş yapılan mağazadan öncelikle bu logonun olması mağazanın sisteme kayıtlı olması lazım ayrıca yabancı bir pasaport lazım, Türk vatandaşı iseniz tr den nasıl iade alacaksınız... başka ülke oturumunuz varsa sadece yurt dışı çıkış harcı ödemezsiniz, diğer her türlü geçiris ve soygunda aynı kaziklara tabisiniz...
  • Bir aylığına dandirik birşey al geç. Hatta bulursan ikinci el iPhone 5s falan al
  • maaart M kullanıcısına yanıt
    yanlışınız var oturum kartı varsa alınabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusufd84 -- 3 Ağustos 2020; 21:40:47 >
  • yusufd84 Y kullanıcısına yanıt
    Bana 2009 yılında oturum kartım varken Adnan Menderes havalimanında olmadığını söylediler işlem kabul etmediler...
  • maaart M kullanıcısına yanıt
    normalde var ama memur acemiyse, bilmiyorsa ya da uğraşmak istemiyorsa yok deyip geçiştirmiştir. eğer tax free fatura düzenlenmişse sıkıntı çıkmadan almalı. çoğu arkadaşım o şekilde vergisini geri aldı. ben de bu sene eğer uçuşlar başlarsa geldiğimde ülkeden birkaç birşey alacağım. ondan sonra da buraya yazarım.
  • Yabancı ülkede oturumunuz yoksa mümkün değil. Ben çifte vatandaşım artık ABD’de bile vergi iadesi almak baya zor imei’yi ABD’de kullanıma kapatıyor çoğu firma. Yanı ABD’den aldığınız telefonun vergi iadesini alacaksanız o cihazı ABD’de kullanmak için vergisini ödeyip açtırmaniz gerekli.
  • Walking On Air W kullanıcısına yanıt
    soruyu soran kişi yabancı oturumu olduğunu, ben ise oturumum olmasına karşın alamadığımı belirttim.
  • :d yani umarim aliniyordur diyim. yusuf arkadasta yakin zamanda bu konuda kisisel tecrubesini paylasirsa artik netlesiriz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusufd84

    normalde var ama memur acemiyse, bilmiyorsa ya da uğraşmak istemiyorsa yok deyip geçiştirmiştir. eğer tax free fatura düzenlenmişse sıkıntı çıkmadan almalı. çoğu arkadaşım o şekilde vergisini geri aldı. ben de bu sene eğer uçuşlar başlarsa geldiğimde ülkeden birkaç birşey alacağım. ondan sonra da buraya yazarım.
    Valla öyle bir şey varsa telefonu Türkiye'den alırım hocam. Ocak'a kadar İngiltere'de oturumum var. İş sebebiyle geri döndüm kasım ayı gibi tekrar gitme durumum var. Şuan mesela 11 pro max e baktım 14.449 TL. KDV ve yasal ücretler 5300 tl diyor. Bunun hepsini mi geri alabiliyoruz. Yoksa sadece KDV'yi mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maaart

    soruyu soran kişi yabancı oturumu olduğunu, ben ise oturumum olmasına karşın alamadığımı belirttim.
    Cihazı Avrupa’dan mi aldınız hocam?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Walking On Air -- 5 Ağustos 2020; 3:11:20 >
  • Apple turkiye de vergi iadesi uygulamasi yok malesef.
  • roccorl R kullanıcısına yanıt
    bilgi içim teşekkürler, hadi yaa kötü oldu.
    aslında ben apple dışında başka ürünleri alacağım. herhalde mağazalara almadan önce sormamız gerekiyor.
  • Hiç Türkiye den alınır mı telefon git dışardan al geri gel daha iyi yoksa burda devlete de bir tane alman gerekecek
  • Konu tam bir sarhos muhabbetine dönmüş
  • yusufd84 Y kullanıcısına yanıt

    2 yil icerisinde deneyimleyebildiniz mi? Ben de yurtdisinda yasiyorum ve gecen haftasonu trden arkadasim geldi iphone14 aldik global blue tax return fisini hazirladilar ve donerken onu ibraz edecek. sonrasinda aklima geldi sonucta ben vergi mukellifi olarak baska ulkedeyim ve ikametgahim yurtdisi ve oturumum da var, trden bir sey aldigimda vergi iadesi alabilmeliyim diye dusundum. Ama apple tr muhtemelen bu otv muhabbetinden dolayi bu sistemi yapmiyor olabilir. cunku trde garantinin calismama sebebi de bu uluslararasi garanti ile gelen telefonlardan ciddi zarar ettigi icin tr faturali degilse ilgilenmiyorlardi. yoksa vergiyi iade etseler, trdeki ham fiyat avrupadan uyguna geliyor. TRde defacto lcw gibi giyim magazalarinin camlarinda tax free logosu oluyor genelde, onu hatirliyorum oralarda muhtemelen bu islem yapilir da apple ozelinde durum nasil onu ogrenmek iyi olurdu. veya telefon olmasa bile macbook aliminda kdv yi almak iyi olurdu.

  • Sadece Sürücü kullanıcısına yanıt

    elektronik ürünleri şirket üzerine kaydettirdiğimden detaylı araştırma yapmadım ama zorlu mağaza içindeki apple görevlilerine sorduğumda yapmıyoruz dediler. daha detaylı olarak belki doğrudan mağaza müdürüyle iletişime geçip bunun olup olmadığı detaylıca sorulabilirdi. çünkü zamanında apple ürünü olmayan ama apple store’da satılan ürünlerin para iadesini yapmadıklarını söylemişlerdi ama daha yetkili bir kişi bu sorunu çözmüştü. çünkü yasa gereği mecburlardı.

    Tabii ki normalde “tax free” olması lazım ama ülkedeki değişen şartları görünce çok da normal geldi bana. Türk vatandaşlığının kıymetini zaman içerisinde 2. hatta 3. sınıf seviyesine düşürmeye çalıştılar ve bunu AKP-MHP elbirliğiyle sonunda başardı. Hatta mağazalarda koskoca tax free yazıyor ama o sadece yabancı ülke vatandaşlığı bulunanlara geçerliymiş. Eğer yabancı ülke vatandaşlığınız varsa bir de o şekilde sorun.





  • maaart M kullanıcısına yanıt

     

  • 5. Yolcu Beraberi Eşya (Türkiye’de İkamet Etmeyenlere KDV Hesaplanarak Yapılan Satışlar)
    3065 sayılı Kanunun (11/1-b) maddesine göre, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri mallar için ödedikleri KDV malın gümrükten çıkışı sırasında iade edilir.
    5.1. İstisnadan Yararlanacak Alıcılar
    İstisnadan, Türkiye'de ikamet etmeyen ve satın aldığı malı yurtdışına götüren yabancı uyruklu veya yurtdışında ikamet eden ve buna dair o ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya bu mahiyette bir belgeye sahip olan Türk uyruklu alıcılar faydalanabilir.
    5.2. İstisna Kapsamında Satış Yapabilecek Satıcılar
    Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara tanınan istisna kapsamındaki satışlar, vergi dairesinden "İzin Belgesi" almış, gerçek usulde KDV mükellefleri tarafından yapılabilir.
    İzin belgesi almak isteyen satıcılar vergi dairesine bir dilekçe ile başvurur. Vergi dairelerince yapılacak yoklama ve değerlendirme sonunda bu tür satışları yapabilecek organizasyona sahip olduğu anlaşılan mükelleflere izin belgesi verilir. İzin belgesi işletmede görünür bir yere asılır.
    Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iadeye aracılık konusunda yetkilendirilmiş firmalarla sözleşme imzalayan gerçek usulde KDV mükellefleri de bu kapsamda satış yapabilir.
    Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile satış yapmaya imkân sağlayan “İstisna İzin Belgesi” alan mükelleflerin bu kapsamda işlem yapabilmeleri için ayrıca “İzin Belgesi” almalarına gerek yoktur.
    5.3. İstisna Kapsamına Giren Mallar ve Satış Yapılabilecek Asgari Tutar
    4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listede yer alan mallar hariç, yolcu beraberinde götürülebilecek her türlü mal teslimi için uygulama kapsamında işlem yapılabilir. Hizmet ifalarında ise bu kapsamda işlem yapılması mümkün değildir.
    Alıcının, istisna kapsamında satış yapabilen satıcılardan aldığı malların faturada gösterilen bedelleri toplamının KDV hariç 100 TL’nin üstünde olması halinde istisna uygulanabilir. Bu toplama, aynı faturada yer alan birden fazla mal çeşidi dâhildir.
    5.4. Satıcının Uyacağı Esaslar
    İstisna, verginin önce tahsil edilip, malın yurtdışına çıkarılmasından sonra iade edilmesi şeklinde uygulanır. Buna göre, satış sırasında düzenlenen faturada toplam mal bedeli üzerinden KDV hesaplanıp ayrıca gösterilir ve alıcıdan tahsil edilir. Bu vergi, ilgili dönem beyannamesinde genel esaslar çerçevesinde beyan edilir, beyan edilen bu tutar nedeniyle beyannamede “Ödenmesi Gereken KDV” çıkmış olması halinde ödenir.
    Satıcı, istisna kapsamındaki satışları dolayısıyla düzenleyeceği faturaya;
    - Alıcının pasaport türü ve numarası, Türk uyruklular için ayrıca yabancı ülkede ikamet ettiklerini gösteren belgenin tarih ve numarasını,
    - Alıcının banka şubesi ve hesap numarasını,
    - Satıcının bu iadeler için hesap açtırmış olması halinde banka şubesi ve hesap numarasını,
    yazar.
    Fatura dört nüsha olarak düzenlenir ve ilk üç nüshası alıcıya verilir.
    Bu satışlarda, faturada yer alan bilgileri taşımak kaydıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar tarafından üretilen belge de kullanılabilir. Bu belge, 213 sayılı Kanunun Mükerrer 257 nci maddesinin 1 numaralı bendi ile Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, fatura düzenleme tutarının altında veya üstünde olsa dahi “fatura yerine geçen belge” olarak kabul edilir.
    İadenin gümrükteki banka şubesinden yapılmasını isteyen satıcı, fatura ile beraber alıcıya bir çek verir. Bu çekte faturanın tarih ve numarası ile birlikte faturada gösterilen KDV tutarı TL olarak yer alır. Çek, gümrükteki banka şubesine ibraz edildiğinde TL tutarının karşılığı döviz (Dolar, Euro vb.) cinsinden alıcıya nakden ödenir. Alıcının kabul etmesi halinde iadenin TL cinsinden de yapılabilmesi mümkündür. Söz konusu çekin üzerinde, Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara KDV iadesi dışındaki işlemlerde kullanılmayacağı ve ciro edilmeyeceğine ilişkin şerh bulunur.
    5.5. Alıcının Uyacağı Esaslar
    Alıcının istisnadan faydalanabilmesi için satın aldığı malları fatura ve benzeri belge tarihinden itibaren üç ay içinde yurtdışına çıkarması gerekir. Çıkış sırasında mallar gümrük görevlisine gösterilir ve malların yurtdışına çıkarıldığına ilişkin fatura ve benzeri belge örneği onaylatılır. Alıcı onaylattığı üç belge örneğinden ikisini onayı yapan gümrük görevlisine bırakır.
    5.6. Verginin Alıcıya İade Edilmesi
    5.6.1. İadenin Gümrükten Çıkarken Banka Şubesinden Alınması
    Satıcının iade için çek verdiği hallerde, çekte yazılı tutar, çeki düzenleyen bankanın gümrükteki şubesinden alınabilir. Çeki düzenleyen bankanın gümrükte şubesinin bulunmaması halinde çek tutarı, bankacılık ve kambiyo mevzuatı gereğince gümrükteki herhangi bir banka şubesinden de tahsil edilebilir.
    İadenin gümrükteki banka şubesinden yapılmasını isteyen satıcı, fatura ile beraber alıcıya, sözleşme yaptıkları bankalara ait bir çek vermelidir. Bu çekte faturanın tarih ve numarası ile birlikte faturada gösterilen KDV tutarı TL olarak yer alır.
    Usulüne uygun olarak düzenlenmiş çek, fatura ile birlikte gümrük memuruna onaylatıldıktan sonra gümrükteki banka şubesine verilir. Onaylı çeki alan banka görevlisi onaylı faturayı gördükten sonra çekte yazılı tutarı, alıcının talebine göre döviz veya TL cinsinden nakden öder. Banka şubesi bir ay içinde yaptığı ödemeleri, izleyen ayın 10 uncu gününe kadar satıcıya her çekin tarih ve numarası, faturanın tarih ve numarası ile ödeme tutarını içeren bir dekont ile bildirir.
    5.6.2. İadenin Gümrük Çıkışından Sonra Alınması
    İadenin gümrük çıkışında ödenmesinin mümkün olmaması veya alınmak istenmemesi halinde, alıcı malın çıktığını gösteren onaylı faturayı çıkış tarihinden itibaren üç ay içinde satıcıya gönderir. Satıcı iade tutarını, faturayı aldıktan sonra en geç 10 gün içinde alıcının banka hesabına veya adresine havale eder. Alıcı malın yurtdışına çıktığını göstermek üzere satıcıya onaylı fatura nüshasını, çek düzenlenen hallerde ise fatura ile beraber onaylı çeki gönderir.
    İade tutarını 10 gün içinde göndermeyen satıcının izin belgesi iptal edilerek daha sonra Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara tanınan istisna kapsamında satış yapmalarına izin verilmez.




  • Vergisiz Alışveriş

    Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi, satın alımlarını Türkiye dışına çıkaran müşterilerine Global Blue aracılığıyla vergisiz alışveriş yapma olanağı sunmaktadır. Bu konuda bazı kısıtlamalar vardır. Ayrıntılar için bir Uzman ile görüşün.
    https://www.apple.com/tr/legal/sales-support/sales-policies/retail_tr.html
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.