Şimdi Ara

Aracımın Üstüne Damlayan milyonlarca Reçine Çözümü!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
95
Cevap
8
Favori
44.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Merhaba,

    Aracım 2016 Model Clio Beyaz. Oturduğum yer itibari ile arabamı park ettiğim tüm yerler ağaç altı malesef. Bu ağaçlar Çınar, çam vb. ve belkide en az 30 yıllık dev ağaçlar. 1-2 haftadır ağacımda leker farkettim tabi ben olayı çakana kadar arabamın rengi değişmişti, malum tecrübesizlik, bilgisizlik. Neyse Reçine olduğunu anladığımda çözüm için araştırmaya başladım. İlk gittiğim keko oto yıkamacısı Pasta-Cilasız çıkmaz, Fiyat 300 ama sana 250 olur dedi. Dedim he he. Başka bir oto yıkamacısı ise kil ile çıkartırız, iç-dış yıkama artı kil uygulaması eğer çıkmayan yer olursa da pasta-cila toplam 150 dedi. Hmm dedim ben bi düşüneyim. Sonra forumdan arkadaşların yorumlarını okudum, O kadar fazla yorum vardı ki en mantıklı olanları kendimce derledim(Zarar vermeyecek şekilde). Bunlar:
    - Sıcak su ve bez-sünger uygulaması
    -Reçine ve kuş pisliği çıkarıcı Sonax
    -Cam sil
    -Islak Mendil
    -Aspirin
    - Gaz yağı

    Neyse aldım süngeri sıcak suyu, denedim, olmadı.
    Sonax 15 TL ye aldığım 100 ml spreyi sıktım(5 liralık sıkmışımdır:D) Kaportanın %40 ına, cıktı. Ama tüm arabaya yetmez idi.

    Cam sil ise kesinlikle Sonax' tan kat ve KAT daha iyi kuş pisliği çıkarıyor onu da öğrenmiş oldum.

    Son olarakta dedim lan ıslak mendili bi deniyim, Arkadaşlar inanamazsınız :D Çatır Çutur çıktılar:D aşırı bastırmadan ama baskı uygulayarak çıkardı. Yorucu olduğunu kabul ediyorum. Ama 150 TL yerine bu cillop gibi geldi :D Birde 15 TL ye pasta-Cila aldım. Onuda detaylı temizlikten sonra uygulamayı düşünüyorum:)

    Kısacası ilk ISLAK MENDİL İLE ÇIKARMAYI BİR DENEYİN.!!

    Not: Reçineler en fazla 1,5-2 aylıktır. Süre çok uzarsa boya altına geçebilirmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnt1903 -- 21 Haziran 2016; 14:11:34 >







  • kocaballi kullanıcısına yanıt
    kocaballi demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: kocaballi

    Tecrübenizden faydalansak, şu kil için öneriniz nedir?

    Uygulamayı nasıl yapalım?

    Aynı reçine sıkıntısı bende de var, araç 2015 model olunca pasta uygulamadan sorundan kurtulayım diyorum...


    Kil internetten alınabilir genelde en uygunu erdem boyada oluyor. Piyasada 3m vs gibi markaların markalı killeri var, absürd fiyatlardan satılıyor gerek yok. No name mavi killer var 30-50lira arası gramajına göre. Genelde 80gr kil iki araca yeter diyebiliriz. Oldukça ekonomik oluyor. İdeali meguiars quick detailer gibi ekstra kaydırıcı bir ürünle kullanmak, ama şart değil sabunlu suyla da yapılabilir.

    Öncelikle reçine, zift temizleyici ürün alınıp, suyla tozu kiri atılmış aracın neresi sıkıntılıysa oraya sıkılıp olabildiğince temizlenir. Daha sonra araç yıkanır. Sabunlu su, quick detailer gibi bir ürün panelin ufak bir alanına sıkılır, elde ezilip yayvan hale getirilmiş kil fazla bastırılmadan enlemesine ya da boylamasına şekilde çalışılarak yüzeye sürülür. Yüzey kurur gibi hissedilirse detarjanlı su püskürtülür. Herhangi bir çizilmeyi önlemek için yüzey sürekli ıslak tutulmalı, kil kesinlikle dairesel kullanılmamalı ve sık sık yeniden yoğurularak temiz bir yüzey ortaya çıkarılmalıdır. Çünkü vernikte gözle görülmeyen pek çok toz, kir, reçine, balata, demir tozu vs vardır bunlar kili sürerken yüzeyine yapışır. Arada bir kontrol ederek kili yoğurmak ve temiz yüzeyle devam etmek önemlidir. Kili ilk sürdüğümüzde hışırtılı pürüzlü bir yüzey hissedilir, kil işini yapıp kirleri içine çektikçe, panelde yağ gibi kaymaya başlar. En son elimizle kontrol edip pürüzsüzlüğümüzden emin olduğumuz alan bitince bir başka alana geçeriz, böyle ufak ufak bütün panelleri ve camları killeriz. Bir bölgenin tamamen pürüzsüz yağ gibi olduğundan emin olmadan başka alana geçilmez, çünkü o noktada kalmış olabilecek en ufak bir zerre, cilalama aşamasında verniğin çizilmesine neden olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta killeme işini tozsuz, gölge yerde yapmaktır. Ayrıca bir panel bitince hafif suyla durulayıp üzerindeki sabunlu su kalıntısını durulamak iyi olur.

    Kil orta boy bir araç için tek kişi 1 saat civarı sürer. Eğer araç hiç boya koruma görmemişse daha uzun sürecektir, zira vernik yüzeyi pislikle dolmuş olacaktır. Kille ne kadar çok yabancı madde çıktığını gördüğünüzde şaşırırsınız. Üşenmeyen jantlara da kil yapabilir ben o kadar uğraşmıyorum. Kil öncesi zift, reçine temizleyici ürün kullanmak şart değildir, ama kil işçiliğini büyük ölçüde azaltırlar.

    Bundan sonra araç cilalı şampuanla güzelce yıkanır ve kurulanır. Tam kuruduktan sonra, vernik katmanının durumuna göre değişen kalınlıkta ve özellikte cila uygulaması yapılır. 1 veya 2 kat. Cila uygulamasından sonra katı wax veya sealant ile boya koruması yapılır. Wax olarak collinite oldukça kalitelidir ama işin mantığı hepsinde aynıdır, doğal karnauba mumu ile yüzeyde film oluşturmak. Boya koruma işi cila atmaya çok benzer. İnce bir tabaka sürer, yüzeyin hafif matlaşmasını bekler sonra fazlasını bezle alır ve parlatırsınız. Yüzey tereyağı gibi pürüzsüz ve kaygan olmuşsa iyi iş yapmışsınızdır. Su testinde su damlalarının boncuk boncuk toplandığını görürsünüz. Bu boncuklar ne kadar küçük ve sıksa boya korumanız o kadar başarılı olmuştur. Waxlarken dikkat edilecek konu sürme ve parlatma işini elde yapmaktır, makineye uygun değildir. İki kat arası birkaç saat beklemek çok faydalıdır. En çok yapılan hata wax'ı çok kalın sürmektir, bu gereksiz yapışkan bir yüzey oluşturacağı gibi parlaklığı da düşürür. Wax'ı gözle görülemeyecek kadar incecik film şeklinde sürmek yeterlidir. Kauçuk lastik, plastik parçalara sürmemek gerekir yoksa beyaz iz bırakır. Bu konuda maskeleme bandı yardıma koşar. Silecek olmayan tüm camlara uygulanabilir, camların daha uzun süre temiz kalıp rahat açılıp kapanmalarını sağlar. Silecek olanlara sürülmez çünkü silecekler çalıştıkça camda yağlı iz yapar.

    Türkiye koşullarında wax 3 ay iyi iş yapar. Sonrasında bir 3 ay daha hafiften fayda sağlar. Sonra yenilemek gerekir. Aracın ufak çiziklerden iz almadan kurtulmasını, kuş pisliklerinin verniğe işlemesini, reçinelerin tutunamamasını, daha geç toz tutmasını ve temiz kalmasını sağlar. Güneşin yanıcı etkisinden vernik yanığına karşı korur. Olası çizik kısımları pastan korur. Parlaklık sağlar. Etkisi her yıkamada azalır, o yüzden çok sık yıkanan aracn boya koruması da daha sık yapılmalıdır.

    Nano veya seramik ürünler kimyasal yapılıp olup verniğe daha kuvvetli yapışma sağladıklarından yıkamalardan daha az etkilenirler, ama uygulamak kolaylığı ve keyfi açısından ben wax öneririm. Yıkama işlemlerinde asla sünger veya fırça kullanılmamalıdır. Mikrofiber eldiven veya kuzu postu kullanılabilir. Yoksa yüzeyde harelenme dediğimiz kılcal çizikler oluşur ki bunlar polisaj makinesi olmadan elde tamamen yok edilemez. Kilin adı ingilizcede clay bar'dır ve youtube pek çok uygulama videosundan detaylı uygulanışı görülebilir.
  • 15 tlye pasta cila markası nedir ? Dün n11 den 39 tlye sipariş verdim:s
  • Yararli ve güzel bir konu , teşekkürler.
  • Uzun bir süredir forumda böyle yararlı konular görmüyordum öncelikle bunun için teşekkür ederim.

    Bir dönem bir arkadaşımın da başına gelmişti yıkamada tazikli suyla çözmek isterken boyayı kaldırmıştı.
  • Sırf bu tür pis işler için bagajımda 1 büyük kutu ıslak mendil taşıyorum. Kuş pisliğini falan da gayet güzel çıkarıyor. Cam sil' de alayım bari, inatçı lekelerde kullanırım:)
  • Çok faydalı bir konu, özlemişiz böyle konuları. Eskiden çok vardı, şimdi genellikle birbirine hakaret edilen konular var
  • Burada kilin icat olduğunu bilmeyen bir çok insan gördüm :)
  • Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler
    21. yy en iyi temizlik keşiflerinden birisi de ıslak mendil, birçok derde deva hakikaten
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0C0967079

    Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler
    21. yy en iyi temizlik keşiflerinden birisi de ıslak mendil, birçok derde deva hakikaten
    ıslak mendıl boyaya zarar verebılır dıye dusunuyorum. benzınle sılınse da ha ıyı olabılır mı zifti bile benzın cıkartıyor
  • Kil kullanın reçine için. Kullanımi basit.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bahaman

    Kil kullanın reçine için. Kullanımi basit.
    Arkadaşlar öncelikle teşekkürler, ilk arabam. Bu forumda paylaşılan bilgiler gerçekten çok işime yaradı. Benim gibi arkadaşlar için bende paylaşmak istedim:)

    Gaz yağı da satın aldım, ancak uyarıyım bulması çok zor:( satılması yasak, antikacılarda falan bulabilirsiniz anca. pasta cila carrefour dan aldım dandik olabilir mi bimiyorum indirimdeydi GoJo mu neydi.. Zararı olur mu ki bilemedim şimdi :(:(

    Islak mendil o aşırı hassas bebe poposuna bile zarar vermiyosa arabaya birşey olmaz diye düşünüyorum :)

    Cam Sil i kaka nın üstüne sıkıp azcık bekliyorum, sonra akıp gidiyor. Tabi bu kaka 5-10 günlük değilse:) Çünkü ben max. 2 gün de bir kontrol ediyorum.

    Kil almayı düşünüyorum, kullanımı kolaymış. sabunlu su ve kil o kadar.. Hem 150-200 TL gibi devasa parada cepte kalır. Kil tek kullanımlık mı oluyor acaba ? Önerebileceğiniz kil varmı mümkünse ucuz :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tnt1903

    Arkadaşlar öncelikle teşekkürler, ilk arabam. Bu forumda paylaşılan bilgiler gerçekten çok işime yaradı. Benim gibi arkadaşlar için bende paylaşmak istedim:)

    Gaz yağı da satın aldım, ancak uyarıyım bulması çok zor:( satılması yasak, antikacılarda falan bulabilirsiniz anca. pasta cila carrefour dan aldım dandik olabilir mi bimiyorum indirimdeydi GoJo mu neydi.. Zararı olur mu ki bilemedim şimdi :(:(

    Islak mendil o aşırı hassas bebe poposuna bile zarar vermiyosa arabaya birşey olmaz diye düşünüyorum :)

    Cam Sil i kaka nın üstüne sıkıp azcık bekliyorum, sonra akıp gidiyor. Tabi bu kaka 5-10 günlük değilse:) Çünkü ben max. 2 gün de bir kontrol ediyorum.

    Kil almayı düşünüyorum, kullanımı kolaymış. sabunlu su ve kil o kadar.. Hem 150-200 TL gibi devasa parada cepte kalır. Kil tek kullanımlık mı oluyor acaba ? Önerebileceğiniz kil varmı mümkünse ucuz :)

    Alıntıları Göster
    Islak mendilede verniğize zararlı kimyasallar bulunabilir geniş alan temizliği için kullanmamalısınız. Yoğun reçine olan durumlarda en iyi kurtarıcı zift, reçine temizleyiciler ve sonrasında kil uygulamasıdır. Temizleyici 20 lira, kil de 30 lira olsun ki kilin yarısını anca kullanırsınız 35 liraya işlem tamam. Bundan sonra reçinelerin daha az tutunması için araca karnauba mumlu boya koruma yapılır/yaptırılırsa hem reçineler, hem kuş pislikleri bu mum yüzeyinde kalır ve verniğe fazla tutunamazlar. Basit bir yıkamada bile kolayca çıkarlar. Aksi taktirde korumasız vernik yüzeyinde hele ki güneşin etkisiyle yüzeye iyice tutunur ve içine işlemeye başlarlar.

    Kili en ucuzundan alın, nihayetinde hepsi aynı işi yapıyor. Biri biraz daha az uğraştırıyor diye 100 lira vermeye değmez. Ucuz kil de kullandım, en babasını da kullandım nihayetinde sonuç hep aynı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lord Sparhawk

    Islak mendilede verniğize zararlı kimyasallar bulunabilir geniş alan temizliği için kullanmamalısınız. Yoğun reçine olan durumlarda en iyi kurtarıcı zift, reçine temizleyiciler ve sonrasında kil uygulamasıdır. Temizleyici 20 lira, kil de 30 lira olsun ki kilin yarısını anca kullanırsınız 35 liraya işlem tamam. Bundan sonra reçinelerin daha az tutunması için araca karnauba mumlu boya koruma yapılır/yaptırılırsa hem reçineler, hem kuş pislikleri bu mum yüzeyinde kalır ve verniğe fazla tutunamazlar. Basit bir yıkamada bile kolayca çıkarlar. Aksi taktirde korumasız vernik yüzeyinde hele ki güneşin etkisiyle yüzeye iyice tutunur ve içine işlemeye başlarlar.

    Kili en ucuzundan alın, nihayetinde hepsi aynı işi yapıyor. Biri biraz daha az uğraştırıyor diye 100 lira vermeye değmez. Ucuz kil de kullandım, en babasını da kullandım nihayetinde sonuç hep aynı.

    Alıntıları Göster
    Aynen oyle vernık ıslak mendıl ıle bıraz zarar verebılır rısklı bır ıs bence boyalı yüzeye...




  • Lord Sparhawk L kullanıcısına yanıt
    Tecrübenizden faydalansak, şu kil için öneriniz nedir?

    Uygulamayı nasıl yapalım?

    Aynı reçine sıkıntısı bende de var, araç 2015 model olunca pasta uygulamadan sorundan kurtulayım diyorum...
  • tnt1903 kullanıcısına yanıt
    bendede aynı sorun olmuştu asırlık çınar ağacı altında. soruna değinmedim bile ayda 2-3 kez normal fırçayla yıkarken aradan hepsi çıktı kayboldu gitti hiç üzerinede düşmedim kendimide yormadım. birkaç yıkamadan sonra çıkıyor zaten. kasmaya gerek yok o kadar.
  • recineler kimyasal olarak farklilik gosterebiliyormus. Hepsi alkol ve eterde tamamen cozunur diyor. Alkol ucucudur aracin boyasina zarar vermez. Once soguk su deneyin sonra alkol. En yuksek alkol en kolay kolonyada bulunur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 19 Haziran 2016; 2:26:41 >
  • Önceki arabama piknikteyken yoğun çam sakızı akmıştı. 2 gün düşündüm ne yapsam diye, araştırmam sonucu solvent ve mazota ulaştım. Solvent boyayı matlastirir dediler. Bezi hafiften mazotla ıslatıp hafif hafif ovalamayla kolaylıkla çıkardım. Peşinden kuru bezle güzelce sildim ve ayna gibi oldu. Ağaçlık bölgede oturuyorsaniz arabada 1 1.5 litre petlerde mazot bulundurun.
  • airarmada A kullanıcısına yanıt
    tnt1903 kullanıcısına yanıt
    evet,reçinenin çaresi kildir.
  • Islak mendil ile sildiğiniz yerleri şu ile yıkayın arkadaşlar ve ıslak mendili kesinlikle araç içinde kullanmayın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oto-danışman-expert

    Islak mendil ile sildiğiniz yerleri şu ile yıkayın arkadaşlar ve ıslak mendili kesinlikle araç içinde kullanmayın
    Aktarcıdan kil alıp hamur yapıyon ama sürekli ıslak kalması gerek( hamur halde su içinde top şeklinde duruyo, hazırlaması paket üzerinde yazar) . Sonra boş bi camsil kutusuna su doldurup aracın başına geçicen. Uygulayacağın el ayası kadar yeri ıslatıp kil ile orayı ovalican. koca aracı temizlemek çok uzun ve zor ama çaresi bu. hayırlı olsun.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.