Şimdi Ara

Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aklımın almadığı bir çıkmazın içindeyim. Yapay zeka bile bir noktadan sonra saçmaladı ve çözemedi.


    RAV4 Plug-In Hybrid 2021 model kullanıyorum. Ancak akü 60Ah Çakmaklık soketi de 15 Amper sigortaya sahip.

    Sorunum;

    Laptop adaptörüm 300w güç çekiyor ama bunu arabada şarj edebilecek sistemi bulamıyorum. Eski laptopum 65w güç çekiyordu ve Modifiye Sinus olan 300w basit bir inverter ile çok çok rahat bir şekilde tüm gün şarjda tutabiliyordum. Fakat yeni laptop adaptörü 20volt (100v-240v) 15Amper 300w güç istiyor ve bunu şarj edemiyorum..


    1100w Modifiye Sinüs inverter aldım, çakmak soketinden kaldırmıyor. Aküye bağlamam gerek ama bu bir seçenek değil.

    Aslında Akü 'ye bağlayabilsem tam sinüs bir cihaz ile sorunum ortadan kalkacaktır eminim ki ama bu bir seçenek değil maalesef ki.


    Çakmak yuvası 15amper ve 3 kez sigortayı yaktım ve değiştirdim.Mercedes GLK jip modelinde 1100w inverteri denediğimde aslında harika şarj etti bilgisayar açıken ama sağlam bir yüke bindirdiğimde çakmak yuvasına taktığım fişin cam sigortasını patlattı.


    • Sigorta değerini yükseltmek istemiyorum, ısınma veya yanmaya sebep olmamak için.


    Şöyle oluyor;

    1100w olanı kullandığımda eğer bilgisayar kapalı ise şarj ediyor. Fakat bilgisayarı açtığımda zorlandığını görüyorum. Voltaj dalgalanıyor sürekli ve 12v dan daha düşük oluyor. Hatta sekmeler arasında geçiş yaparsam inverter üzerinde ki voltaj ekranında voltajın 11.5v a kadar indiğini görüyorum ve zaten sonra bağırarak acı acı biippp biippp sesi ile elektrik vermeyi kesiyor. Genelde voltaj düşük oluyor ve sesle birlikte elektrik vermeyi kapatıyor. Hele ki Premier Pro vb program açarsam zaten hiç şansım yok. Yalnızca kapalıyken şarjı kaldırıyor.


    Şimdi bilmediğim için soruyorum,


    500w Tam Sinüs (Saf Sinüs, Run Sine, Pure Sine Wave) bir cihaz alsam, tepe çıkışı anlık 1000w. Bu 15amper çakmak sigortasında doğru çalışır mı ?


    ○○○ Yada adaptörün 20v değerini sabit tutup amperi biraz daha düşük bir adaptör kullansam laptopa zarar verir miyim ? Adaptör sorun değil ama laptop değerli. Uzun sürede şarj etmesi de sorun olmaz. Zaten bir kez şarj ettikten sonra 4 saat rahat kullanırım gün içerisinde bir kaç kez takarım veya tüm gün kalsın şarjda sorun değil.



    Bunlar dışında alternatif çözümlere de açığım. Aracın elektrik aksamına ekleme yapmadan, garantiye zarar verecek bir şey olmadan farklı cihazlar, fikirler herşey.


    Yazının uzunluğu için üzgünüm arkadaşlar, umarım okumaktan çekinmezsiniz, çünkü tek seferde tüm sorunu anlatmak istedim.


    Teşekkür ederimYapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnatoliyA. -- 11 Kasım 2023; 23:49:47 >







  • cok uzatmissiniz tamamini okuyamadim, anladigim kadariyla cevap vereyim.

    --orijinal tesisat uzerinden calisacak bir yontem yok. zira zaten 12*15=180W uzerinde sigorta atacak.

    --akuye seyyar baglanti yapabilirsiniz, takviye gibi. Bunun garantiyi etkilemesi mumkun degil ve en basit cozum. Yalniz 1100W inverter neden daha tam yuke gelmeden voltaj dususu yapip kapaniyor anlamadim, bu olmadan once sigortanin atmasini beklerdim. akuye dogrudan baglantida ayni sorun olacak mi merak ettim.

    --invertera bagladiginiz kablo inverterin degil mi? o noktada 15A sigorta komik.

    --1100W inverter zaten hic bir aracin orijinal cakmak tesistatinda saglikli calismaz, zira 80-100 amper ceker tam yuke yakin kullanilirsa.

    --daha dusuk amperli adaptor kullanirsaniz bilgisayara bir zarari olmaz ancak yuklenirseniz sarji keser ve adaptor asiri isinabilir. bunun yerine 300W adaptoru yukenmeden ya da kapaliyken kullanabilirsiniz, ayni kapiya cikar. Yani gerek 300W gerek 1100W maksimumdur, yuke gore artip azalir.

    --aku amper olarak yeterli, buyuk aku takmak sadece kullanim suresini arttirir. sizi limitleyen aracin tesisati.





  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Fikir beyanları için teşekkür ederim. Ayrıca yazımı da biraz daha net hale getirmeye çalışırım, kısaltarak.

    ** 180W kapasite kısmını çok iyi anladım. Zaten 300w adaptör bağlı iken her fırsatta sigortayı attırdı.

    ** Aküye seyyar bağlantı seçeneğini düşünebilirim elbet ama ticari taksi (linç atmayın arkadaşlar, yurt dışındayım. Türkiye gibi değil)

    ** 1100w İnverter çakmak soketinden Rav4 Hybrid 'e bağladığım da eve voltaj düşüyor 300w adaptör takılı iken internet sayfası bile açsam düşüş yaşayarak 11.5v civarında korumaya geçiyor. Fakat GLK model 2012 aracıma taktığımda tam tersi durumu yaşadım. 13volt un altına düşmedi ve güzel şarj etti. Ta ki bilgisayarı test amaçlı strese sokana kadar. O nokta da çakmak yuvasına taktığım çakmak kafalığında ki cam sigortayı patlattı. Bu kısmı bende anlayamadım. 2 araba da model yıl farklı olsa da 15 amper çakmaklık sigortasına sahip.

    ** 1100w inverter in orjinal çakmak soketi yok. Doğrudan Akü bağlantı kabloları vardı.


    Daha düşük amperli adaptör kullanmak şu an için en kolay çözüm gibi görünüyor. Tek korkum bilgisayara zarar verip vermeyeceği ama vermez dediniz ve bunu dikkate alırım.


    Normalde strese soktuğum bir bilgisayar değil. Sadece Edit, video vb işlemler için aldım ama RTX 4070 ekran kartı var ve düşük amperli adaptör ne kadar çalıştırır bilemiyorum.


    20v 15Amper 300W adaptör için alternatif ne kullanabilirim ? Gerçi anladığım kadarı ile Max 180 W bir adaptör kullanabilirim.


    Teşekkür ederim





  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    Yani arac taksi ve bos oldugunuz durumlarda mi kullanmak istiyorsunuz? Bu durumda seyyar kablo kullanisli olmaz tabii, ben kamp vs gibi bir sey dusunmustum.


    Rav4te cakmak hatti bilgisayara bagli olabilir o da biraz fazla yuk gordumu gucu kisiyor olabilir, aklima gelen baska bir aciklama yok. sigorta sonradan yukseltilmedigi surece (tesisat yuku kaldirabildigi surece) voltaj dususu olmamasi lazim.


    1100W inverterin cakmak kablosu olmamasi mantikli, zaten saglikli calismaz yazmistim.


    Dedigim gibi dusuk guclu adaptor yerine mevcut adaptoru yuklenmeden kullanabilirsiniz, ayni kapiya cikar en fazla sigorta atar. Sigorta degistirirken dikkatli olun, orada yoktur heralde ama turkiyede atmayan sigorta cok var.

    Bilgisayari dusuk guc moduna filan alirsaniz faydasi olur.


    Dusuk guclu adaptorun bilgisayara donanimsal bir zarar verecegini sanmiyorum, ancak tabii ki tasarlayan ya da ureten ben degilim, bir garanti veremem yani. Adaptorun en azindan kisa omurlu olacagi kesin tabii. Korumasi yoksa isinacak birde.


    180W araba kismi, her cevrimde (inverter ve adaptor) bir %10 kayip olacak diye dusunebilirsiniz, yani laptopta 140 denilebilor





  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Güzel bilgilendirme için çok teşekkür ederim.


    Evet taksi ve yine evet şükür ki atmayan sigorta yok :) 3 kez attı. Mevcut adaptörü kullanamıyorum çünkü en ufak tarayıcı bile açtığımda voltaj düşüyor ki bunu hiç anlamadım ve ardından güç vermeyi kesiyor.


    Aynı 1100w inverteri kendi aracımda denediğimde 13v civarı geziyor ve hiç sorun yaşamıyorum. Ta ki yük bindirene kadar. Biri dizel, biri Hybrid ve fark varmı bilemiyorum.

    Tekrar teşekkür ederim bilgilendirmeler için. Farklı bir öneri veya yorum gelecek mi bakalım

  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    dusuk guc moduna almayi denediniz mi? isletim sistemi nedir?

  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Evet. Yani çok fark etmedi. Windows 11 i7 işlemci 13700HX modeli 16GB DDR5 ram RTX 4070 ekran kartı işe zaten sadece ekran kartı 140w güç çekiyor ihtiyaç halinde.


    Oyun yüklü değil bilgisayarımda ama video editlerken hele export ederken çok yükleniyor.


    Bilgisayarımı seviyorum, macbook benzeri bir model ama 1 haftadır evde duruyor. Araba da kullanamadım hiç. Testler dışında. Fakat çözüm üretemedim. Düşük amper yani watt adaptör ile ben premier pro da çalışırken güç sağlayamayacak.


    Son olarak 3070 TI olan modeller var ancak adaptörleri 180w gücünde. Sanırım 12 amper. Bu çakmak yuvasından sağlıklı çalışır mı ? Birebir aynı güç çünkü bir pay yok. Gerekirse buna çözüm bulabiliriz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    dusuk guclu adaptor konusunda anlasamadik. dusuk guclu adaptor kullandiginizda ya kendini korumak icin sarji kesecek ya da isinip bozulacak. yani bilgisayarin guc tuketimini bir sekilde dusurmediginiz surece dusuk guclu adaptorden reel bir fayda gormeyeceksiniz. bu noktada tek bir istisna var o da bilgisayar uygulama vs acarken anlik yuksek guc cekip normale donuyorsa dusuk guclu adaptor bunu tolere edebilir, yani anlik olarak pile gecer bilgisayar sonra tekrar adaptore doner.


    bir ara windowsta maksimum islemci kullanimini %99a dusurmustum, buyuk ihtimalle bu sekildeki anlik yukselmeleri ortadan kaldirarak fanin anlik maksimum devire cikmasini engellemisti, gozle gorulur bir performans farki da olmamisti.


    hic bir durumda cakmak hattindan bu bilgisayari yuksek performansta (video edit vs) kullanamaziniz. en bastan dedigim gibi aracin orijinal tesisati buna uygun degil.


    180W cikista, 20V olduguna gore 9 amper olur. Bu bilgisayara giden, inverterdan cektigi 200W olsa, inverterinda arabadan cektigi 220W olur (her adimda %10 kayip) o da 12 Voltta 18 amper eder. %10 kayip tahmini, daha az olabilir bilmiyorum. 13V olunca 17A civarina dusuyor, ucu ucuna kurtarir muhtemelen.


    benim size nacizane tavsiyem ekran kartini devre disi birakip (birde dusuk bir ekran karti daha vardir sanirim) dusuk guc modunda orijinal adaptor ile kullanmaniz.





  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Tüm cevaplar ve ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

    Dahili yani onboard ekran kartı da var evet. Ancak bundan hiç verim alamıyorum. Diğer yandan windows laptoplar prize takılı değilken tam güç vermiyor. Ekran kartını kullanmıyor(4070) i verimli kullanmıyor ve mesela turbo moda alamıyorum pil den kullanırken. Bunun için illa ki şarjda olması gerek. Bir macbook gibi değil.


    Bu yüzden her türlü premier kullanırken güce ihtiyacım olacak aslında. Zorlu işler için şarja takarım falan diyordum ama olmuyor. 1 haftadır rüyam olan bilgisayar kabusa döndü Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ? 


    180w değerinde olan laptoplar RTX 3070 modelleri. Ancak 180w değerinden daha düşük olanların ekran kartları da düşük model ve vereceğim paraya üzülürüm. Çok gereksiz olacak. Boşa masraf.


    Yani anladığım kadarı ile 180w adaptörü olanı da verimli kullanamayacağım. Eğer doğru anladıysam.


    Bu yüzden sanırım macbook arayacağım. İstemesem de...


    Konuyu takip etmeye devam edeceğim ama sana ayrıca teşekkür ederim zaman ayırdığın için Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ? 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    rica ederim, bir faydam olduysa (sorunu cozemedik ama) ne mutlu bana.


    teorik olarak pilde calisirken de tam guc verebilir, lityum iyon pillerin maksimum akimlari oldukca yuksektir ancak muhtemelen hem pil omru hem de kullanim suresi nedeniyle buna izin vermiyor bir cok uretici.


    guncel maclerde harici gpu yok sanirim, ben 2021 M1 Pro kullaniyorum bende yok. GPU icin de M1 Pro yaziyor. Adaptor 140W. GPU dunyasina cok yabanciyim ancak nvidianin high end kartlari kadar performans verecegine ihtimal vermiyorum.


    RTX4070 icin (muhtemelen desktop versiyonu) maximum guc tuketimi tek basina 200W yaziyor bu arada :)


    Verimli kullanmaktan kastiniz ekran kartina yukenmekse (ya da ekran kartini kullanmaksa), %90 ihtimalle evet 180W adaptorle de bunu yapamazsiniz. %10 ihtimali gucun anlik olarak artmasi ancak standart kullanimda 180W altinda kalma durumu icin ayirdim. bunu da denemeden bilemezsiniz.

  • Çözemedik ama en azından ne olduğunu veya olamaycağını çözdük ve karara vardım. Evet Mac rtx 4070 kadar performans veremez. Yani nvidia kartları kadar diyelim. Fakat o da kendi içerisinde uygulamalar için söylüyorum, oyunlar değil, gayet başarılı bir gpu sistemi kullanıyor. Sanırım 14 çekirdek GPu olarak adlandırılıyor M modelinde.


    Kendi laptopum ile çok kıyaslama yaptım ve m2 pro eşdeğer çıkıyor. Bilgisayarım gerçekten çok güzel ama araba için değil onu anladım.


    Macbook 140w kullanıyor dediniz. Bu harika. Sanırım bunda bir sorun yaşamam :) çünkü bende m1 pro yada m2 pro yani hangisi denk gelirse onu arıyorum şimdi. Yaşadığım yerde tüm m modelleri 8gb olanlar kalmış :)


    Tekrar teşekkür ederim. Dediğim gibi çözüm olmadı ama sonuca varmak için çok emeğiniz oldu, elinize sağlık. Böyle forumcuların kalması çok hoş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    oncelikle rica ederim. ne kadar isinize yarar bilmiyorum ancak soyle bir cozum geldi aklima, eger internet sikintiniz yoksa rtx4070 olan bilgisayari evde birakip arabada uyduruk bir bilgisayar ile uzaktan kontrol ederek kullanabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzY® -- 14 Kasım 2023; 10:11:6 >
  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Maalesef. Yani mobil İnternet sınırsız. Fakat uzak bağlantılar genellikle verimli olmuyor. İş yerim için bir dönem kullandım. Yani hele ki premier pro yada İnternet kullanımı, youtube veri yükleme, indirme işin içine girince bağlantı durma noktasına gelebiliyor. Ben harici bir ekran kartı olarak bile düşündüm ama hem çok pahalı hemde çok fazla istasyon, kablo vs derken bir türlü oturmadı ki gerekte yok. Eğer alabilirsem macbook pro 16 m2 pro da gözüm var. 140w adaptör ile sanırım sorun yaşamam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Henüz denemedim ama bunca desteğin üzerine sonucu bildirmek istedim.


    Açıkçası RTX 3050 'nin bile adaptörü 220w olarak piyasada daha azını bulamayınca Macbook Pro 16" M1 Pro aldım mağazadan. Normal macbook adaptörleri 67 - 97 w gibi değerlere sahipken aldığım model 140w adaptöre sahip.


    Henüz denemedim. Fakat sanıyorum ki bu çakmak yuvasından sorunsuzca şarj alacaktır diye ümit ediyorum. Paylaştığınız bilgilerden sonra anladığım bu yönde :)


    Başka okuyacak kullanıcılara bilgi olması açısından da, bunu seçme sebebim;

    Şarjda veya değil hiç farketmiyor ve macbook tam performans ile çalışıyor.

    Pil süresi uzun

    Video edit işleri için çok stabil ve M serisi çipli bir ürün aldım

    Adaptör 180w altında :)


    Eksileri saymayacağım:) Windows 'tan geçtim büyük işkence ^^

  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    gule gule kullanin, evet windowstan gecince cok yabancilik cekiliyor ben 1 senedir kullaniyorum hala windowstaki kadar rahat degilim. ancak yinede bundan sonra kolay kolay windows almam.


    simdi baktim adaptore, cikis 140W ancak giris biraz garip 100-220V 2.0A yaziyor, 2 amper sabit olmasini gectim 100V 2A olsa bile 200W eder, bu kadar kayip olamaz. pratikte bir sorun olacagini sanmiyorum.

  • OzzY® O kullanıcısına yanıt
    Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ?


    Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ?


    Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ?


    Yapay Zekaya (GPT-4 PLUS) Sordum, Çözüm Bulamadı :s 300W Laptop Adaptürünü nasıl şarj edebilirim ?

    Şaka gibi ama az önce denedim ve şarj etmedi. Yani hiç elektrik almadı laptop. İnvertere prizi takınca İnverter kasarcsasina sesi yükseltti ama laptopta şarj işareti çıkmadı. Sokette ki turuncu ışık yanmadı. Kapattım laptopu ve soketin ışığına tekrar baktım ama elektrik gelmiyordu herhalde ki ışık bile yanmadı. Hiç bir anlam veremedim. Fakat aynı inverter diğer 65w laptopu bağlayınca şarj ediyor. Bunu da mı geri vericem 😕


    Ek olarak az önce tekrar denedim. Başta şarj etmedi yine. Aynı şekilde inverter kastı kendini ama sonra adaptörü bir kaç çıkar tak yapınca bir kaç dakikaları edip yine kesti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnatoliyA. -- 21 Kasım 2023; 17:0:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AnatoliyA. A kullanıcısına yanıt

    bilgisayarin sarji %100 ve kapaliyken takmayi dener misiniz?

  • Benim ilk aklima gelen (tabi olursa iyice arastirmak gerekir) yeterli gucte bir UPS(kesintisiz guc kaynagi) alip ,bunu 14.8 volt gibi cakmakliktan gelen elektrik ile sarj olabilecek sekilde modifiye etmek. Inverter hic kullanilmayacak , bosuna bir de inverterin kayiplarini yasamamak icin. Ilk kullanimda evde full sarj edilip araca baglanacak ve aracta devamli sarjda kalacak. Bilgisayarin adaptoru de dogrudan UPS'e takilacak. UPS sahibi olmadigim icin tam olarak %100 olur diyemiyorum ama bilen birileri olur ya da olmaz diye aciklarsa sevinirim.

  • qnedim Q kullanıcısına yanıt

    upsi inverter olarak kullanmis oluyorsunuz zaten bu durumda, ayni kayip yine var yani.

    daha onemlisi cikis giristen daha yuksek olacagindan upsin akuleri bosalacaktir kullanirken. gunu cikarir cikarmaz o ayri konu, ups ozelinde hesaplamak lazim.

    ups almak yerine yeterli buyuklukte bir aku alip inverteri dogrudan ona baglamak da ayni kapiya cikar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.