Şimdi Ara

Araçların fren hidroliği belirli aralıklarla değişmeli mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
2.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karbon 12

    Fren hidroliği higroskopiktir. Tıpkı alkol gibi havadaki nemi çeker. Atmosferik şartlarda %100 saf bir alkol olamaz mesela, en çok %90-95'lere çıkılabilir. Neden? Çünkü higroskopik, havadaki nemi çekiyor.

    Alkol yakıtta kullanıldığında ise kurutucudur. Fenlerde de bu sebeple alkol türevi (yağlama özelliği de olan glikol esaslı bir çeşit poli-alkol) kullanılır ki pistonlar ve sistem paslanmasın, hassas valfler ve ince kanallar daralmasın.

    Tabii gel zaman, git zaman özellikle de kampana ve kaliper pistonlarının contalarından nem alışverişi olur. Hidrolik sıvısı suyla tam olarak karışarak bu nemin serbestçe dolaşmasını, metallerle reaksiyona girmesini engeller. Ancak her seferinde kaynama noktası da düşmüş olur. 220°C'de kaynayan hidrolik uzun bir zaman sonra 150°C'de kaynayacak hale gelir. Su ağır olduğu için ıslak hidrolik en çok da kaliperlere yakın yerlerde bulunur.

    Isı en çok kaliperler ve balata silindirlerine yakın yerlerde açığa çıkar. Uzun bir inişte 200°C'leri bulabilir. Ama merak etmeyin (!), kaynamaz. Çünkü fren uygulanırken yüksek bir basınç vardır. 3000 psi basınç altında bir şey kolay kolay kaynamaz.

    Islak sistemde, mesela uzun bir inişte ısı 200°C'lere yükselirse, fren pedalı bırakılıp basınç düşer düşmez kaynar, bu sırada sistem hiç esnemeyen sıvı yerine tamamen esnek gazla dolar. İlk frende her şey normaldir, ikinci frende fren yoktur.

    * * *

    Bu forumu bulup da böyle bir soruyu soran kişi tekniğe meraklı, ehliyetinin hakkını veren bir sürücüdür bence. Tavsiyem hukuki ve pratik olarak hiç bir sorumluluğu olmayan ustaların fikirlerini her zaman ciddiye almayın. Arabanın teknik sağlığından pratik olarak önce sürücüsü sorumlu.




    teşekkürler

    gayet açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.