Şimdi Ara

Arduino ile 3 Servo ve 1 DC Motor Sürme Otomasyonu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler arkadaşlar
    Bir otomasyon projesi için arduino öğrenmeye başladım. (hobi amaçlı)
    Daha önce hiç kodlama yapmadım, hatta daha elime arduino bile almadım
    Yaklaşık 2 haftadır boş vakitlerimde internetten arduino derslerine bakıyorum ama kafam karıştı.

    Aşağıdaki resimde kuracağım otomasyonun şemasını çizdim, aynı parçaların da siparişini verdim, 1-2 gün sonra elimde olacak ve fiziksel olarak da kurulum yapacağım.
    Şemada DC motorun yanındaki butonlar limit switch, fritzing içinde limit switch bulamadığım için onları kullandım.
    Potansiyometrenin amacı servo2 ve servo3'ün kaç derece döneceğini belirlemek.

    Benim yapmak istediğim Sisteme güç verildiğinde çalışmaya başlamadan önce servo1, servo2 ve servo3 hangi konumda olursa olsun 0 konumuna çekecek, Stop swich'den de sinyal gelmiyorsa röle 2'yi açıp DC motoru çevirerek onu da sıfır pozisyonuna getirecek.

    Sonra Servo1 belirli bir açıya kadar ileri sürülecek (mesela 45 dereceye)
    servo 1'in hareketi tamamlandığında servo2 potansiyometreden aldığı konum kadar ileri gidecek,
    servo2 hareketini bitirdikten sonra servo3'de potansiyometreden aldığı konum kadar ileri gidecek.
    Servo3 de hareketini tamamladığında Röle1 aktif olup DC motoru çalıştıracak. mekanizma geri switc'ine değesiye kadar DC motor çalışacak,
    Bu yukarıda yazdığım 4 adım sırayla olacak, biri bitmeden diğeri başlamayacak.
    geri switch'den sinyal geldiğinde tüm motorlar aynı anda sıfır konumuna dönecek, yani ilk baştaki sıfırlama kodları çalışacak ve döngü baştan başlayacak.

    Sürgülü switch ve kırmızı butonun amacı, bu işlemleri manuelden otomatiğe getirmek, yani misal sürgülü switch'den arduino'ya sinyal gidiyorsa burada yazanları otomatik yapacak, sinyal gitmiyorsa butona her basıldığında bu döngüyü tamamlayıp sonunda duracak. ama onları sonradan da düzenlerim, ilk etapta yukarıdaki döngüyü yazmam gerek ama if, for, while, fonksiyonlar derken kafam karışıyor.

    Ben yardımcı olmak isteyen arkadaşlardan armut piş ağzıma düş istemiyorum, hazır bu işe başlamışken kendim yapıp öğrenmek istiyorum ama çevremde arduino'dan anlayan kimse yok.
    İlk etapta hangi kısımlarda hangi kodları kullanmak mantıklı, hangi eğitim videoları ve dökümanlara bakmam bu proje için yararlı olur gibi yol gösterici tavsiyeler istiyorum.
    Sipariş ettiğim parçalar gelip de düzeneği kurup ilk testlerimi yaptığımda da kullandığım kodları buradan paylaşırım ve nerde nasıl hatalar, eksikler yapmışım, kullandığım bi kod yerine başka bir kod kullansam daha yararlı olur gibi tavsiyelerde bulunabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.


    Not: Ek olarak sormak istediğim, ben bu parçaların hepsinin en ucuzunu aldım, her şey tam istediğim gibi sorunsuz çalışırsa parçaların kalitelilerini alacam ama bu şekilde otomatik bir döngü gün içerisinde 10-12 saat kesintisiz çalışsa bir sıkıntı yaşar mıyım? arduino yada servo ve dc motorlar günlük 10-12 saat çalışmayı kaldırır mı?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.


    Arduino ile 3 Servo ve 1 DC Motor Sürme Otomasyonu







  • öncelikle yapmak istediğiniz proje seviyenize göre zor bir proje iyi çalışmanız lazım piyasada para kazandıracak bir proje bile sayılabilir, ben benzer bir proje yapmıştım örnek olması açısından kodları sizinle paylaşıyorum. kolay gelsin başarılar
    https://github.com/omercaylan/Arduino-Otomasyon/blob/master/main.cpp
  • @yardımcıPilot
    Cevap için teşekkürker. Eğitim videolarını izledikçe giriştiğim işin ne kadar karmaşık olduğunu ben de farkettim ama inat edip bu işi bitirecem inşallah.

    Verdiğiniz kodlar çok faydalı, özellikle yanlarında açıklama olması çok işime yarayacak, her kodu ayrı ayrı araştırıp notlar alacam.

    Düzeneği kurmayı az önce bitirdim, birazdan tanımlamaları yapıp ilk denemelere başlayacam ama hatasız çalışması zaman alacak gibi. Deneme-yanılma-araştırmayla çözerim inşallah.


    Arduino ile 3 Servo ve 1 DC Motor Sürme Otomasyonu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • demente D kullanıcısına yanıt
    süpersin hocam sen bu işi yaparsın inanıyorum, benim kodlar çok kaliteli değil ama iş yapıyor sistem çalışıyor belki arkadaştan izin alırsam videosunuda atarım yaptığımız işin, sen senaryolarını adım adım belirle sonra arduino fonksiyonlarını çalış iyice, sonra senin senaryonla ve arduino fonsiyonlarıyla nasıl bir iş çıkarırsın diye düşünmeye başla zaten böyle bir iş yaparsan arduinoda herşeyi yaparsın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.