Şimdi Ara

Arduino Projesi (Doğal Frekans)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar

    Ardıono konusunda yeni sayılırım


    Arduıno ile doğal frekans ölçümü cihazı yapmak. (Darbe yolu ile herhangi bir cismin , örenk : bir taşın doğal frekansını gibi ) Bu iş için

    Adruino UNO R3 Klon + 16×2 Karakter LCD Ekran I2C + Piezo Vibration Sensor 1.1v SKU: 672602 Modüllü kullandım


    Sensor linki: https://wiki.seeedstudio.com/Grove-Piezo_Vibration_Sensor/


    Acemi olsamda güç bela ekranı çalıştırabildim en azından “Hello world ” yazdırmayı başardım :)) ondan öteye malaefes gidemedim bu konuda yardımlarınız bekliyorum . Bu işin altından nasıl ne şekilde çıkabilirm








  • Bu proje değil hocam, armut piş ağzıma düş mantığı. Sen daha yazılımdan bihabersin ve böyle bir işe kalkışıyorsun..
  • tezayak T kullanıcısına yanıt
    Piezoyla teması olan doğal taşa dokunulduğunda taşın yoğunluğu ve iç yapısından dolayı dokunmayla oluşan dalga formunu görmek istediğinizi anladım;
    Bu kadar hassas bir sistemi arduino, lcd ve piezo sensörle yapmanız pek mümkün gibi gözükmüyor, çok büyük arge ve mühendislik lazım. Hava sıcaklığı, hava basıncı, nem vb. etkenler her dokunmadaki şiddetin aynı olması lazım ki sağlıklı bir sonuca yaklaşılabilsin, bu projelerde oluşan dalga formunu okuyup ekrana yansıtabilmek en kolay iş ama tam anlamıyla stabil ve gerçekçi değerlerin olduğu bi sistem için belki de milyonlarca dolarlık laboratuvar ve araştırma ortamı + işin ehli taş bilimci, data yorumcusu ve mühendislere ihtiyacınız var uzun lafın kısası bu sistemi 3 parçayla kurarsanız gördüğünüz dalga formlarını etkileyen unsurların taşla hiçbir alakası olmayacaktır, dış etkenlerden daha az etkilenecek şekilde örneğin; saf suyla dolu bir petri kabına koyduğunuz mineralin suyun iletkenliğine olan etkisini ölçme, yorumlama ve bunu lcdye yansıtma işlemi daha gerçekçi ve yapılabilir gözüküyor eğer öylesine düşündüğünüz bir proje değilse söylediğim örnekten yola çıkarak işe başlayabilirsiniz hem daha gerçekçi hem de piezolu sistemde çıkacak mutlak başarısızlık sonucu şevkiniz kırılmamış olur




  • * Arduinonun pwm çıkışı veren pinleri var birkaç tane, biliyorsunuzdur.

    * Bu pinlerdeki frekansı ve duty oranına tam müdahale edilebiliyor, yani çalışma esnasında frekansı ve duty değiştirilebiliyor, onu araştırın.

    * Frekans işini "hardware" kısmı hallettiğine göre geriye bir tek sinyal okuma, sinyal temizleme, ekrana yazma ve buton vs kontrolleri kalır.


    Yapacak olsam, bu şekilde yapmaya kalkardım.

    Parça parça yapıp ilgili kısımda ustalaşmak, sizin için çözüm olabilir,

    ekranı yaptınız mesela, şimdi de sadece okuyucuyu yapmaya çalışın, sonra sadece f. üreticiyi, sonra sadece kontrolleri en sonunda birleştirmek kalsın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.Croft

    Bu proje değil hocam, armut piş ağzıma düş mantığı. Sen daha yazılımdan bihabersin ve böyle bir işe kalkışıyorsun..

    Evet haklısın. Yazılımdan bi haberim. Ayrıca işin zorluğunda farkındayım. Ama öğrenmek niyetindeyim. Denemeden yapmadan da öğrenemem değilmi?

  • Elektronik konusunda kendinizi geliştirmek için uğraşmaktan keyif alacağınız bir proje üzerinde çalışmanız çok güzel bir şey. Bu yöntemin size, kitap veya çeşitli eğitim setlerindeki örnekleri takip etmekten daha fazla katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. Güzel bir motivasyon kaynağı. (Kitap ve eğitim setlerinden başlangıç aşamasında faydalanabilirsiniz. Programlama temelleri, kod geliştirme ortamının öğrenilmesi.. vb. için )


    Sizlere tavsiyem:


    1. Ardunio kullanımı (LCD, serial port, ADC,timer...vb çevrebirimleri) hakkında kendinizi geliştirmeniz. Bu geliştirmeden kastım yazılım ve donanım kısımlarına hakim olmanız. Örneğin ADC ile analog bir işareti ölçerken nasıl bir işaret kuvvetlendirici/sınırlayıcı kullanılacak, maximum kaç khz lik bir işareti okuyabileceksiniz. Bu limitler sizin ölçmek istediğiniz sınırların üstünde veya altında ise nasıl bir donanıma ihtiyacınız olacak, bu donanım hazır modül şeklinde yoksa sizin bunu yapabilecek kapasiteye sahip olmanız/gelmeniz gerekecektir.
    2. "Taşın frekansı" nı ölçmek için seçtiğiniz sensör bu iş için uygunmu? Taşın öngördüğünüz şekilde bir titreşim yapıp yapmadığını, yapıyorsa hangi frekans(lar)da ve hangi genlikte, bunlar hakkında ölçümler yapmalı veya daha önceden yapılmış çalışmalar varsa onlara göz atmanız faydalı olur. En azından bir başlangıç noktanız olur.
    3. İlk önce doğrudan taşın frekansını ölçmeye çalışmak yerine, elinizdeki sensörler ile daha kolay şeyleri ölçmeye çalışın. Mesela metronom benzeri frekansını bildiğiniz bir titreşim kaynağı ile başlamanız işinizi kolaylaştırır. Bu şekilde yaptığınız/yazdığınız şeylerin doğruluğunu teyit etmiş olursunuz.


    Başlangıç aşamasında öğrenilecek çok şey olacak (eğer devam edecekseniz sonrasında da), hedeflediğiniz noktaya gelmeniz tahmininizden fazla zaman alabilir, pes etmeyin.  





  • Hepiniz bu konuda haklısınız. Ama bilmediğiniz bir şey varki bu sistem bana hemen değilsede kısa bir süre içinde

    gerekli. Donanımım zaten mevcut ve çalışır vaziyete tek problem kod yazılımı

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.