Şimdi Ara

Arkadaşlar bazı sorularım var, bildiklerinizi ve yorumlarınızı paylaşır mısınız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli arkadaşlar. Evde 2 bilgisayar var, her iki bilgisayarda da MSI R9 380 (4GB) ekran kartı var. Ekran kartının birisi 16. ayında oyunlara girdikten sonra sistemi komple kilitleme sorunu göstermeye başladı. Ram'lere yer değiştirdim, güç kaynaklarını değiştirdim, en son ekran kartlarını değiştirdiğimde sorunun ekran kartından kaynaklandığını anladım. Yaklaşık 23 günlük bekleyişin ardından MSI kartın ücret iadesine karar vermiş! Ama o zaman için 860 lira olan kart, şimdi 1.700 lira.

    Daha önce de Sapphire'in aynı modelini almıştım ve kart 1 ay sonra aynı arızayı verdiğinden sebep, MSI almıştım almıştım... Bu defa nvidia kart alacağım diyerek ve şu an için bütçeme uygun düşüncesiyle gtx 1060 (6gb) aldım. Bugün de benim bilgisayarın ekran kartı aynı arızayı verdi. Kart masaüstü uygulamalarda, çizim programında, bir simulasyon programında çalışırken sorun çıkartmıyor (veya internet gezintisi) ancak bir oyuna girdikten kısa süre sonra ekran kararıyor ve görev yöneticisini çalıştıramıyorum. Reset atmam gerekiyor. Fakat, bu ay alacak durumum yok.

    Bu amd ile son zamanlarda yaşadığım sıkıntılardan sebep gözümü intel sisteme çevirdim. Şimdi konuya gelirsek;

    Varsayalım bir sistem toparlamak istiyorum ve ben bu sistemin uzun vadede işimi görmesini istiyorum. Evet oyun oynuyorum ama ultra ayarlarda olsun diye tutturmuyorum, genel beklentim sistemin 5 sene ve üzeri sorunsuzca hizmet etmesi.

    Mevcut sistemin birisinde zalman 750 (80+ bornze), diğerinde xigmatek (80+ bronze) güç kaynakları var. Güç kaynağı, hdd, kasa harici bir sistem toparlamaya çalıştım ancak kafam allak bullak oldu. Aşağıdaki sorularıma cevaplar arıyorum.

    1- İntel işlemcilerde (daha uzun süre kullanabilirim düşüncesiyle) i7-7820x işlemciye baktım. Amacım çoklu işlem gücünden ziyade, çekirdek sayısının fazla olmasından dolayı bana daha uzun süre hizmet edeceği düşüncesi. Bu işlemci gereksiz ise yerine ne alınabilir? Ryzen işlemcilere de bakmıyorum çünkü işlemci bölümündeki konulara bakıyorum (evet bir ara çok hevesli idim almak için)... Tamam kendim bilgisayarımı topluyorum ancak çok ince detaylara giremem, hem o kadar bilgim yok, hem sabrım... Sisteminde sıkıntıları olan insanları okuyorum, anakarta göre ram seçmek, güncellemeden sonra bazı farklı sorunların yaşanması... Bu ve ekran kartında yaşadığım sorunlardan dolayı amd bir sistem tasarlamıyorum.

    2- Ekran kartında ise gtx 1080 çok pahalı, psikolojik olarak vermeyi düşündüğüm rakamın çok üzerinde. Burada marka bağlamında yorumalrınıza ihtiyacım var. GTX 1070 model, Evga marka bir ekran kartı almak ile Asus veya MSI almak arasında bir fark var mıdır? Örneğin, Evga GTX 1070 superClocked nasıl bir seçim olurdu. Ve okuduklarıma göre "ti" eklentili ekran kartına fazladan para vermeye de gerek yok.

    3- Win 7, 64 bit kullanıyorum, bu işletim sistemini kullanmaya da devam edeceğim. 32 gb ram (2x16gb) abartı mı olur; sisteme 16gb (2x8gb) yeterli midir? Bu yeterliliği zaman bağlamında değerlendirebilir miyiz?

    4- Anakart seçimi ise Asus prime x299-A oldu, bu anakart haricinde bir başka tavsiye olunur mu?

    5- Sistemi toparladığımda hava soğutma ile yoluma devam edeceğim.http://thermalright.com/product/silver-arrow-itx-r/ ITX sistem için kullanılabilecek bu soğutucu, ATX bir sistemde de kullanılabilir mi?

    6- Tüm bileşenler değiştikten sonra güç kaynaklarını değiştirmeye gerek var mı? Eğer değiştirmeye gerek varsa neden? Değiştirmek sorunda isem Evga marka düşünüyorum, sanırım uzun ömür açısından "gold" ibareli olan ürünlere bakmalıyım, yanılıyor muyum?


    Uzun yazım için üzgünüm, sorularımın cevaplarını arıyorum sadece... Yardımcı olan, bilgi ve yorumalrını paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.







  • nvidia 1050ti si olan bir arkadaşım nvidia driverini güncelledikten sonra o dedigin kararma sıkıntısıyla karsılasmıstı. eski driveri kurduk düzeldi bir dene istersen.
  • Mümkünse bellekleri ELPIDA marka olmayan ekran kartı edinmeye çalışın. Bu bellekler yüzünden bahsettiğiniz aynı sorunları yaşayarak garantisi bitmeye yakın GTX770 'e para iadesi almış GTX970 e terfi etmiştim, lakin donanım kıtlığı kavramı olmayan zamanlardı 200 TL fark ödemiştim.
  • Bildirim gelmediği için cevaplarınızı geç gördüm, geciken cevabım için kusuruma bakmayın lütfen.

    @Pweck5; benim ve oğlanın bilgisayarda aynı ekran kartı var. Oğlanın ekran kartı geçen ay arıza çıkarttı. Önce ram'lerin yerini değiştirdim, olmadı. Güç kaynağından şüphelendim, değiştirdim, olmadı. Ekran kartı sürümün güncelledim, olmadı; sisteme format attım yine olmadı. En sonunda onun ekran kartını benim sisteme, benim kartı ona taktım ve onun sistemde oyun oynadım, hiç bir problem yoktu. Benim sistemde aynı oyunu oynadım ve aynı durum meydana geldi. Geçen ay verdim kartı, ücret iadesi denilmiş ve gittim gtx 1060 aldım bu defa.

    Gel gör ki kartlar sanırım alındıkları sırayla arıza çıkarıyorlar. Fatura tarihine baktım, şimdi arızalanan benim kart ile oğlanın bilgisayardaki kart arasında 1ay var (yaklaşık). Tesadüf mü? Neyse, kısacası dediğinizi yaptım, bilgim dahilinde müdahele ettim ama maalesef kart arızalı çıktı.



    @KOKTURK; üstadım inanın kafam çok karışık. Geçen ay durumum vardı ama bu ay maalesef, bu bir aylık zamanda farklı sıkıntılarımız da oldu ve kart değiştirmek hem istekli değilim, hem maddi olarak uygun değilim. Buna rağmen, yukarıdaki gibi bir senaryo durumunda sistem hakkında yorumlarınız ne olurdu?

    Yani i7-7820x gibi bir işlemci sistem ömrü açısından ekstra katkı sağlar mı?

    Evga anakartlara ve ekran kartlarına, hatta güç kaynaklarına uzun ömürlü olması açısından bakmalı mıyım? Mesela Evga, bahsettiğiniz markalı ram kullanır mı? Veya kartta kullanılan bu belleklerin marka bilgilerine nasıl ulaşırım?

    Win 7- 64 bitlik sistem 32gb'lık belleğe ihtiyaç duyar mı, yoksa benim gibi ultra ayar derdi olmayan oyun oynayan benim için 16gb bellek rahatlıkla yeter mi?




  • Malesef neden kaynaklandıgı hakkında baska hic bir fikrim yok ama uzun omurlu ıslemci konusuna gelirsek suan i7 8700k ya da r7 1800x alin, 4-5 sene götürür zaten daha sonra o zaman cıkan i7 ya da r7 yi alırsınız 4 bin tllik işlemci almak mantıksız suan, suan 2bin tlye alsanız bir işlemci, 4 sene sonra yine dönemin 2 bin tlligini alsanı< her turlu daha iyi. Suan o kadar islemci masrafı yapmak yerine 144hz 2k-4k monğtörlü bir sistem kurun derim.
  • Yine cevap vermekte geciktim İlginiz için teşekkür ederim, neyse boş verin gitsin. Zamanı geldiğinde yeniden bir konu açıp, o zaman konuşmak daha mantıklı sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.